Contacteaza-ne si pe
Publicitate

EVENIMENT

STAREA PÂRTIILOR la Şureanu, Arieşeni şi Arena Platoş. Condiţii de schi în minivacanţa de Anul Nou

Publicat


schi partie sureanuA nins considerabil şi în Munţii Şureanu şi la Arieşeni, astfel încât este zăpadă suficientă pe pârtii şi sunt condiţii excelente pentru sporturile de iarnă, în minivacanţa de Anul Nou. Şi la Arena Platoş din Păltiniş este zăpadă foarte bună pentru schi şi sunteţi invitaţi să petreceţi Revelionul pe pârtie.

Citește și MESAJE DE ANUL NOU 2018: SUTE de URĂRI de ANUL NOU, SMS cu FELICITĂRI. MESAJE frumoase de REVELION 2018

La Şureanu, stratul de zăpadă este impresionant atât pe pârtii, cât mai ales în zonele de off-piste, așadar condițiile de schi sunt remarcabil de bune pentru acest sfârșit de an.

Un mare dezavantaj îl prezintă, însă, starea drumului de la lacul Oașa la pârtii. Este îngust cât pentru o mașină, este încărcat de zăpadă, ceea ce pune sub semnul întrebării accesul multor mașini la pârtii. Cei care nu au lanțuri pentru roți se află, practic, în imposibilitatea de a urca.

Vezi FOTO-VIDEO ŞTIREA TA pe Alba24: Încă o zi de blocaje pe drumul de acces spre Domeniul Schiabil Şureanu. Minivacanţă de Revelion cu peripeţii

La Arieşeni, ninsorile din ultimele zile au crescut stratul de zăpadă, pe ambele pârtii, astfel că sezonul continuă cu succes.

Starea actuală a pârtiilor de schi în judeţul Alba pentru perioada 30 decembrie 2016 – 5 ianuarie 2017

Domeniul Schiabil Şureanu

Pârtii existente: 8 (A_1; A_2; A_3; C_1; C_3; C_4; S_1; S_2)

Pârtii funcționale: 7 (A_2; A_3; C_1; C_3; C_4; S_1; S_2)

Lungime totală a pârtiilor existente: 11 km

Instalații de transport pe cablu: 3 (2 teleschiuri, 1 telescaun)

Altitudine maximă: 2.010 m

Tunuri de zăpadă: nu

Webcam

Nocturnă: nu

Pârtii pentru sănii: da

Semnal mobil: Vodafone integral; Telekom parțial; Orange minimal

Evaluare generală: pentru perioada extinsă 30 decembrie 2016  – 05 ianuarie 2017, pârtiile Domeniului Schiabil Șureanu se prezintă excepțional. A nins enorm, stratul de zăpadă este impresionant atât pe pârtii, cât mai ales în zonele de off-piste, așadar condițiile de schi sunt remarcabil de bune pentru acest sfârșit de an. Un mare dezavantaj îl prezintă, însă, starea drumului de la lacul Oașa la pârtii. Este îngust cât pentru o mașină, este încărcat de zăpadă, ceea ce pune sub semnul întrebării accesul multor mașini la pârtii. Cei care nu au lanțuri pentru roți se află, practic, în imposibilitatea de a urca. Pentru informații adiționale, intrați pe site-ul www.schisureanu.ro
Acces: Sebeș – Șugag – lacul Oașa (DN 67 C), apoi la dreapta spre – mănăstirea Oașa – Luncile Prigoanei – Poarta Raiului – Domeniul Schiabil Șureanu (DJ 704). Distanță față de Sebeș: 82 km, care pot fi parcurși în aproximativ 2 h (fără popasuri).

Starea drumului între Sebeș și lacul Oașa (62 km): drumul este asfaltat în întregime, dar prezintă porțiuni cu zăpadă înghețată. Recomandăm prudență, în special la coborâre.

Starea drumului lacul Oașa – Domeniul Schiabil Șureanu (18 km): din cauza ninsorilor severe din ultima săptămănă, drumul este complet înzăpezit, fiind îngust în foarte multe porțiuni. Există refugii, dar insuficient deszăpezite. Dacă nu vă veți monta lanțuri, de la lacul Oașa, nu veți avea nici o posibilitate de a urca – avertizarea este valabilă inclusiv pentru mașini dotate 4×4. Vă îndemnăm să faceți acasă o probă de montare a lanțurilor, să aveți lanțuri pe măsura roților și să conduceți prudent. De asemenea, înarmați-vă cu multă răbdare; uneori, deblocarea ambuteiajelor create pe acest drum durează zeci de minute.

Pârtii, strat de zăpadă și instalații de cablu: se schiază pe 5 din cele 8 pârtii de la Șureanu (A_2; A_3; C_1; C_3; C_4). Starea pârtiilor este excelentă, cu toate că pe unele vârfuri de pantă există porțiuni de gheață și iarbă, datorită derapajelor. A nins extrem de mult, în ultimele zile, așadar stratul de zăpadă bătătorită atinge 50 cm, iar cel de zăpadă nebătătorită, peste 1 m. Dacă va fi aglomerație pe pârtii, vor fi deschise inclusiv pârtiile S_1 și S_2. Totodată, zăpada din zonele de off-piste este foarte generoasă. Vor funcționa teleschiul „Curmătura” și telescaunul. Dacă viscolul va continua la fel de intens ca până acum, telescaunul va fi oprit.

Meteo și vizibilitate pe pârtii: conform prognozelor meteo, la Șureanu nu va mai ninge în zilele următoare (poate doar în cursul zilei de marți). Cerul va fi parțial înnorat, iar temperaturile vor scădea drastic (minim -15, maxim – 3 grade Celsius). De asemenea, e posibil să fie viscol pe toată perioada zilei și vizibilitate sub 50 m. Recomandăm prudență la coborâri.

Servicii turistice: asistenţă Salvamont la baza pârtiilor; școală de schi & snowboard pe pârtii (0762 501 913); centru de închirieri schiuri și plăci în tabăra sportivă din Luncile Prigoanei; trei après-ski­-uri pe Domeniul Schiabil Șureanu; unități de cazare în Poarta Raiului, în Luncile Prigoanei și pe malul lacului Oașa.

Sfaturi de buzunar:

– nu vă încredeți excesiv în propria mașină; mai important decât motorul este șoferul.

– evitați vitezele mari pe pârtii, dacă nu știți să schiați în siguranță.

 

Arieşeni (Vârtop)

Pârtii existente: 2 (Vârtop 1 și Vârtop 2)

Pârtii funcționale: 2 (Vârtop 1 și Vârtop 2)

Lungime totală: 2 km

Instalații de transport pe cablu: 2 (2 teleschiuri)

Altitudine maximă: 1.400 m

Tunuri de zăpadă: da

Webcam

Nocturnă: da

Pârtii pentru sănii: da

Semnal mobil: toate rețelele

Evaluare generală: nici pârtiile de la Arieșeni-Vârtop nu se lasă mai prejos; ninsorile din ultimele zile au crescut considerabil stratul de zăpadă, pe ambele pârtii, ceea ce ne îndeamnă să credem că sezonul continuă cu succes.

Acces: Alba Iulia – Abrud – Câmpeni (DN 74 A) – Albac – Arieșeni (DN 75). Distanță față de Alba Iulia: 120 km, care pot fi parcurși în aproximativ 2 h 30 min.

Starea drumului: este accesibil oricărui tip de autovehicul.

Pârtii, strat de zăpadă și instalații de cablu: zăpada abundentă, așternută de curând, a transformat pârtiile în suprafețe excelente pentru schi și snowboarding. Ambele teleschiuri vor funcționa. Pentru actualizări zilnice, urmăriți camera web de la baza pârtiilor.

Meteo și vizibilitate pe pârtii: conform prognozelor meteo, nu va mai ninge în perioada următoare (poate doar în cursul zilei de marți), iar cerul se va menține înnorat. Temperaturile vor scădea, oscilând între -13 și -2 grade Celsius. Vizibilitatea pe pârtii este posibil să fie afectată.

Servicii: asistenţă Salvamont la baza pârtiilor; școală de schi & snowboard la baza pârtiilor; centre de închirieri schiuri & snowboards la baza pârtiilor; restaurante și unități de cazare la baza pârtiilor și în stațiune.

Sfaturi de buzunar:

– evitați teribilismul și vitezele mari pe pârtie;

– nu consumați alcool în exces înainte de a schia;

– păstrați atenția la pârtia de sănii;

– țineți cont de sfatul salvamontiștilor, al jandarmilor montani și al monitorilor.

Arena Platoş Păltiniş

revelion arena platosAflată la aproximativ 90 de kilometri de Alba Iulia, stațiunea Păltiniș este cea mai veche stațiune montană din țară, fiind întemeiată în anul 1894. Totodată este și statiunea montană situată la cea mai mare altitudine, 1442 metri.

Complexul de schi și snowboard Arena Platoș Păltiniș și-a deschis pentru prima dată porțile în urmă cu cinci ani de zile. Pârtiile sunt dotate cu tunuri de zăpadă care garantează zăpada. Are calitate austriacă la prețuri românești. În acest moment pârtiile cu nocturnă sunt deservite de 4 teleschi și 1 telescaun, destinat atât relaxării fluxului de schiori și snowboarderi cât și celor care doresc să folosească pârtia de sănii dotată cu nocturnă sau să facă o urcare și coborâre fără echipament. Are și cel mai modern fun-park din România cu nocturnă, unul construit pe trei platforme, fiecare numărând câte trei elemente de dificultate mică, medie și avansată.

Pârtii:
A: Pârtia Platoş – lungime 520 m, diferenţa de nivel 75 m, capacitatea de transport 1 200 pers./oră

B1: Pârtia Panorama Sibiului – lungime 600m, diferenţa de nivel 100 m, capacitatea de transport 1 200 pers./oră

B2: Pârtia Poiana Poplăcii – lungime 600 m, diferenţa de nivel 100 m, capacitatea de transport 1 200 pers./oră

D: Pârtia Arena – lungimea 240 m, diferenţa de nivel 35 m, capacitatea de transport 500 pers./oră

E: Pârtia Soarelui – lungime 640 m, diferenţa de nivel 75 m

Sunt condiţii excelente de schi, în această perioadă, la Arena Platoş.

În plus, sunteţi invitaţi la petrecere de Revelion pe pârtie. Schi gratis între orele 22.00 şi 24.00, spectacol pe pârtie, sărituri demonstrative prin cerul de foc, trickuri tehnice și spectaculoase.
Party în Apres Ski Bar și afară la butoaie cu foc cu DJ JeLe. Intrarea este gratuită.

Cum ajungi la Paltiniș

Traseul de la Alba Iulia este spre Sibiu (pe autostradă sau DN 1). În localitatea Săcel se virează pe DJ 106D, iar din localitatea Orlat se merge pe DJ 106J. Distanță față de Alba Iulia este de aproximativ 80 km, care pot fi parcurși în aproximativ 1 h 20 min. Drumul este asfaltat și practicabil.

surse: Florian-Rareș Tileagă, monitor școala de schi „Pași Liberi”; arenaplatos.ro


Vezi cele mai interesante video Alba24.ro


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Ministrul Mediului vrea să interzică exportul de lemn în spațiul extracomunitar. Pentru UE nu se poate lua această măsură

Publicat

Costel Alexe, noul ministru liberal al mediului, apelor și pădurilor, a declarat joi seara la Digi24 că Guvernul ia în calcul interzicerea exporturilor de bușteni în țările care nu sunt membre ale Uniunii Europene. Potrivit acestuia, o asemenea măsură nu este posibilă și în spațiul intercomunitar, pentru că legislația UE nu permite o asemenea măsură […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: Cugirul s-a îmbrăcat în haine de sărbătoare. Bradul de Craciun a fost aprins, iar în centrul orașului au pornit colindele

Publicat

Cugirul a intrat în spiritul Crăciunului. Vineri, în centrul orașului, a fost inaugurat tradiționalul brad de Crăciun și a fost aprins iluminatul festiv de sărbători.  Luminițele de Crăciun au fost aprinse de primarul Adrian Teban și și viceprimarul Călin Furdui, alături de elevii care au obținut cele mai bune rezultate la învățătură în decursul anului, […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Zilele cu cea mai mare poluare a aerului din Alba Iulia, analizate cu o aplicație a The NY Times. Statusul orașului: periculos

Publicat

Cea mai mare poluare a aerului din Alba Iulia, în perioada 2016 – 2019, a fost înregistrată anul trecut. În două zile din lunile mai și noiembrie, valorile particulelor în suspensie (PM 2.5) într-o singură oră au fost de peste 30 de ori mai mari decât limita maximă admisă pentru întreaga zi.  Cotidianul american The […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Peste 100 de unitați de alimentație publică din Alba verificate și amenzi date de inspectorii DSVSA

Publicat

comercianti piata

Inspectorii sanitari veterinari și pentru siguranța alimentelor au verificat, în perioada 28 noiembrie – 5 decembrie, un număr de 135 de unități de alimentație publică, cu scopul prevenirii toxiinfecțiilor alimentare. Au fost controlate unități de alimentație publică care desfășoară activități în domenii precum fabricarea pâinii, procesării laptelui, procesării cărnii, comerț cu amănuntul, fabricarea prăjiturilor, a […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate