Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Start Up Nation, ediția 2024, aprobată de Guvern. Cursuri de pregătire antreprenorială și finanțări de până la 250.000 lei

Publicat

Start Up Nation, ediția 2024: O nouă ediţie a programului Start Up Nation a fost anunțată joi de premierul Marcel Ciolacu. Acesta va avea un buget de aproape 450 de milioane de euro. Sprijinul financiar va fi de maxim 250.000 lei/beneficiar și va reprezenta maxim 90% din valoarea totală eligibilă a proiectului.

Una dintre noutățile din acest an vizează cursurile de pregătire antreprenorială, care vor deveni o condiție de eligibilitate. În plus, valoarea alocației financiare nerambursabile va fi de maximum 250.000 lei/IMM, acoperind până la 90% din valoarea cheltuielilor eligibile din cadrul proiectelor depuse, cu obligația de a crea minimum două locuri de muncă.

Cea de-a patra ediție Start-Up Nation se va desfășura în două etape, respectiv cea de selecție a furnizorilor de formare profesională pentru constituirea și instruirea antreprenorială a grupului țință și, ulterior, înscrierea la finanțare a întreprinderilor înființate de către absolvenții primei etape.

În termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a ordonanței, Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului va elabora și aproba procedura de implementare a programului.

Start Up Nation, ediția 2024

„Continuăm să susţinem mediul de afaceri şi demarăm ediţia din 2024 a programului <Start Up Nation – România>. Venim cu două componente, prima pentru tinerii sub 30 de ani: acces la cursuri de formare şi dobândirea de competenţe antreprenoriale. A doua se adresează celor cu vârste între 30 şi 35 de ani care vor să dezvolte o afacere. Bugetul programului este de aproape 450 de milioane de euro, pe cel mult 5 ani, iar sprijinul financiar de maximum 50.000 de euro pe beneficiar”, a declarat Marcel Ciolacu, joi, în şedinţa de Guvern.

Bugetul Programului pentru stimularea întreprinderilor mici și mijlocii „Start Up Nation – România” ediția 2024, asigurat din fonduri externe nerambursabile aferente Programului
Educație și Ocupare 2021 – 2027, este de 446.185.295,00 euro calculat la cursul Inforeuro din luna aprilie 2024, din care:

  • Pilonul I – Activarea potențialului anteprenorial al tinerilor cu un buget de 295.750.000,00 euro,
  • Pilonul II – Sprijin pentru dezvoltarea anteprenoriatului în rândul persoanelor din grupul țintă cu un buget de 150.435.295,00 euro

Pilonul I – Activarea potențialului anteprenorial al tinerilor

În cadrul componentei specifice pilonului I Activarea potențialului anteprenorial al tinerilor se are în vedere asigurarea accesului la cursuri de formare în vederea dobândirii de competențe anteprenoriale pentru un număr estimat de 25.000 de persoane fizice eligibile în conformitate cu prevederile PEO 2021 -2027.

Minim 10% din persoanele fizice sprijinite pentru participarea la cursuri de formare în vederea dobândirii de competențe anteprenoriale vor fi persoane ce aparțin minorității rome.

Încadrarea în categoria de persoane aparținând minorității rome se realizează pe bază de declarație pe propria răspundere.

În cadrul componentei specifice pilonului I Activarea potențialului anteprenorial al tinerilor se finanțează un număr estimat de 5.250 de înteprinderi nou înființate.

Întreprinderile vor crea prin intermediul programului un număr estimat de 10.500 de locuri de muncă.

Pilonul II – Sprijin pentru dezvoltarea anteprenoriatului

În cadrul componentei specifice pilonului II Sprijin pentru dezvoltarea anteprenoriatului în rândul persoanelor din grupul țintă se are în vedere asigurarea accesului la cursuri de formare în vederea dobândirii de competențe anteprenoriale pentru un număr estimat de 4.600 de persoane fizice eligibile, în conformitate cu prevederile PEO 2021 -2027, care au domiciliul în regiunile mai puțin dezvoltate.

În cadrul componentei specifice pilonului II Sprijin pentru dezvoltarea anteprenoriatului în rândul persoanelor din grupul țintă se finanțează un număr estimat de 2.500 de întreprinderi nou înființate.

În cadrul întreprinderilor se vor crea un număr estimat de 5.000 de locuri de muncă.

Start Up Nation, ediția 2024. Sprijin financiar de maxim 250.000 lei/beneficiar

Sprijinul financiar pentru beneficiarii de ajutor de minimis este de maxim 250.000 lei/beneficiar de ajutor de minimis și reprezintă maxim 90% din valoarea totală eligibilă a proiectului.

Beneficiarul ajutorului de minimis are obligația de a asigura o cofinanțare de minim 10% din valoarea proiectului.

Totodată, beneficiarii ajutorului de minimis au obligația de a menține ocupate locurile de muncă asumate prin formularul de finanțare pentru o perioadă de minim 24 de luni de la finalizarea perioadei de implementare și nu au dreptul de a înstrăina acțiunile/părțile sociale pe perioada implementării sau sustenabilității afacerii.

Când va începe programul

Prima etapă a programului ar urma să fie lansată în luna septembrie. Printr-o platformă online, se vor selecta furnizorii de cursuri, iar viitorii patroni se vor înscrie la cursurile de antreprenoriat.

În luna octombrie ar urma să se dreschidă etapa a doua, în care  absolvenții cursurilor vor putea să depună planurile de afaceri pentru a obține, eventual, finanțările.

„Când vor putea să înceapă cursurile profesionale și când vor putea să depună proiectele? Pentru cursurile de formare profesională estimăm că în cursul lunii septembrie vom avea platforma funcțională, pentru că în acest moment lucrăm cu STS-ul pentru a avea o formă finală a acestei platforme.

Și, în octombrie, cred că vor putea fi depuse proiectele. Sunt etape de făcut în continuare de către MIPE și MEAT să putem să încheiem contractele, dar lucrurile acestea se vor desfășura în intervalul de timp în care antreprenorii să se perfecționeze, să facă cursurile respective și să-și înființeze o firmă dacă cred că vor să devină antreprenori în România” – a explicat ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Ștefan Radu Oprea, după ședința de Guvern.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate