Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Start-Up Nation se întoarce în 2022. LISTA celor 12 programe de sprijin pregătite de Ministerul Antreprenoriatului Turismului

Publicat

Guvernul vrea să reia în anul 2022 programul Start-Up Nation, rebotezat acum Start-upTech-Nation. Alături de acesta mai sunt incluse în schița de buget pentru anul 2022 alte 11 programe la Ministerul pentru Antreprenoriat și Turism.

În total MAT are 12 programe de susținere a firmelor private, cu un buget total de 1,6 miliarde de lei pe partea de credite de angajament (bani promiși) și 1,56 miliarde de lei, credite bugetare, adică bani gata de plată scrie starupcafe.ro

Cea mai mare parte a creditelor bugetare de la MAT sunt înghițite de plata tranșei a doua de  ajutoare din Schema HoReCa 2021.

Vezi și Programul ”Casa Verde Fotovoltaice” începe în 22 decembrie. Înscrierea se face pe principiul ”Primul venit, primul servit”

Această schiță de buget urmează să fie definitivată într-un proiect de către Ministerul Finanțelor, după care Guvernul ar trebui să adopte proiectul de lege privind bugetul de stat pe anul 2022. Apoi, Parlamentul se va pronunța asupra bugetului 2022.

Principalele programe pentru firmele mici și mijlocii (IMM) și startup-uri:

„Noul Start-Up Nation”, 500 milioane lei

Programul pentru dezvoltarea abilităților antreprenoriale în rândul tinerilor și facilitarea accesului acestora la finanțare – START (Start-upTech-Nation) are prevăzute în schița de buget credite de angajament de 520.031.000 lei și credite bugetare de 20.031.000 lei. Cei 20,03 milioane lei sunt pentru plățile restante către firmele care au „câștigat” finanțări de câte 200.000 de lei la Start-Up Nation 2018 (ediția a doua).

Program lansat de guvernarea PSD (guvernul Grindeanu), în 2017, Start-Up Nation este acum rebotezat de noul Guvern Ciucă (PNL-PSD-UDMR) în START (Start-upTech-Nation). Startupcafe.ro precizează că NU sunt prinși bani pentru plăți în anul 2022, ci numai credite de angajament, de 500 de milioane de lei, iar dacă se va menține suma maximă acordată în anii trecuți, de 200.000 de lei pe firmă, vom avea cel mult 2.500 de „beneficiari declarați” la „noul Start-Up Nation”, mult sub edițiile precedente, când erau până la 10.000 pe lansare.

Programul Microindustrializare

În anii trecuți, Progamul Microindustrializare avea un buget micuț, dar ajutorul era generos – aproape 100.000 de euro pe firmă. Se finanțau făbricuțe și ateliere din domenii industriale.

Pentru 2022, Programul național multianual de microindustrializare are alocate în schița de buget credite de angajament de 50.000.000 lei și zero lei la credite bugetare. Asta înseamnă că se va putea lansa apelul de proiecte în 2022, dar pentru plăți e nevoie de rectificare bugetară sau alocare de credite bugetare direct în bugetul pe 2023.

Programul Comerț

Și Programul Comerț s-a bucurat de atenția antreprenorilor în anii trecuți, mai ales că era destinat firmelor cu ceva vechime și poziție bună pe piață, spre deosebire de Start-Up Nation, care era pentru firmele noi. La un moment dat, în programul Comerț se ofereau ajutoare nerambursabile de la bugetul de stat de câte 50.000 de euro de firmă.

În 2022, Programul de dezvoltare a activităților de comercializare a produselor și serviciilor de piață are schițate credite de angajament de 50 de milioane de lei și zero bani la creditele bugetare.

Stimularea exporturilor

În schița de buget pentru Ministerul Antreprenoriatului și Turismului, Programul de stimulare a exporturilor este bugetat cu 70 de milioane de lei la creditele de angajament, iar la creditele bugetare tot 70 de milioane de lei figurează.

Schema HoReCa

În anul 2022, Schema HoReCa are schițate doar credite bugetare, de 1,189 miliarde de lei. Aceasta înseamnă că guvernul va plăti tranșa a doua a ajutorului pentru firmele calificate la finanțate. În 2021, se plătește (începând de luni, 20 decembrie) prima tranșă a sprijinului, în procent de 47% din ajutorul atribuit, în valoare totală de 1 miliard de lei.

Restul de 53% vin sub forma aceste tranșe a doua, pentru care Ministerul Finanțelor a prins în schița de buget al MAT suma totală de 1,189 miliarde de lei (credite bugetare). În Schema HoReCa. au fost admise  la finanțare 8.369 firme.

Programul Dezvoltarea produselor turistice

Totuși și în anul 2022, turismul va primi fonduri de sprijin de la buget, dar nu direct antreprenorii loviți de criza COVID-19 și care nu mai pot funcționa.

Programul Dezvoltarea produselor turistice are prevăzute în schia de buget de la MAT credite de angajament de 502.800.000 lei și credite bugetare (pentru plăți) de 102.800.000 lei. Programul este realizat în parteneriat cu Centrul Carpato Danubiano Pontic, patronatele din turism, asociatiile profesionale din turism, agenti economici, autorități locale.

Banii sunt destinați „sustinerii/dezvoltarii/regenerarii/revitalizarii turismului in Romania, a produselor turistice”.

Program de marketing si promovare turistică

Tot în acest domeniu, mai avem în schița de buget 2022 și Programul de marketing si promovare turistică, cu credite de angajament de 14,7 milioane de lei și credite de plată tot de 14,7 milioane de lei.

surse: hotnews.ro, startupcafe.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate