Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Strategia pentru siguranţă rutieră: Fără ATV-uri, detectoare radar şi cu dispozitive alcolock

Publicat

Guvernul pregăteşte interzicerea detectoarelor de radar, introducerea camerelor video cu radar la nivel naţional, interzicerea ATV-urilor pe drumurile publice, crearea legislaţiei pentru introducerea sistemelor de imobilizare a autovehiculelor, dacă şoferul a băut (dispozitivele “alcolock”) sau reabilitarea şoferilor care rămân fără permis prin consiliere psihologică şi îngrijirea victimelor din accidente rutiere.

Ministerul Transporturilor a lansat în dezbatere publică proiectul “Strategiei Naţionale pentru Siguranţă Rutieră 2013-2020”, care urmează să fie aprobat de Guvern şi să intre în vigoare la doi ani după ce a fost creat, în 2011. Este vorba despre un document-cadru de politici publice pentru îmbunătăţirea traficului rutier din România, în condiţiile în care, pentru prima oară în ultimii 4 ani, numărul de morţi în accidente rutiere a crescut, în 2012. România, alături de celelalte ţări din UE, trebuie să reducă numărul victimelor din accidente rutiere cu 50% până în 2020.

Sistemul „alcolock” ar urma să fie folosit pentru vehiculele comerciale ale transportatorilor sau în transportul public, el fiind deja disponibil în unele state UE. Este vorba despre dispozitive care detectează prezenţa vaporilor de alcool atunci când şoferul se urcă la volan şi nu permit pornirea autovehiculului. Nu este clar dacă şi şoferii de rând, persoane fizice, urmează să fie afectaţi, însă există intenţia, la nivel european, ca „alcolock” să devină un element de siguranţă obligatoriu de instalat pe maşini de către producători, aşa cum este ABS-ul.

“Suntem singura ţară din UE care nu avem adoptată la nivel guvernamental Strategia Naţională pentru Siguranţă Rutieră. Ea zace şi cred că a venit momentul ca cineva să sesizeze acest lucru”, a declarat şeful Poliţiei Rutiere, Lucian Diniţă, la seminarul internaţional “Siguranţa rutieră în context european”, organizat de Poliţia Română.

Propunerile din Strategie care îi vizează direct pe şoferi se referă la “stoparea agresivităţii rutiere”. Guvernanţii au de gând să interzică folosirea dispozitivelor de detectare a aparatelor radar sau să înăsprească legea pentru cei care conduc cu viteză mare, prin creşterea graduală a amenzii şi a perioadei de suspendare a permisului, în funcţie de viteză (măsură propusă deja în proiectul noului Cod rutier).

Guvernul mai propune ca şoferii să poată opta pentru recuperarea de puncte de penalizare, primite atunci când încalcă Codul Rutier, “prin participarea în centre autorizate la programe de reabilitare comportamentală/consiliere psihologică, la cursuri de conducere defensivă/preventivă sau la efectuarea în spitale a unui stagiu de asistare a victimelor accidentelor rutiere”. Acest sistem ar presupune ca punctele de penalizare să nu se mai radieze automat la 6 luni de la primire.

Guvernul intenţionează să extindă la nivel naţional sistemul de supraveghere video automată, pe toate şoselele, pentru a observa încălcarea regulilor de circulaţie. Pentru aceasta, trebuie însă schimbată legislaţia privind amenzile, care în prezent merg către bugetele locale, în funcţie de localitatea unde este constatată abaterea de la Codul Rutier.

Consultă documentul integral Strategie siguranţă rutieră.

Sursa, Gândul

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. eu

    duminică, 21.04.2013 at 18:00

    Nu mai e nici un secret pentru nimeni ca sistemul e cea mai mare organizatie infractionala cunoscuta, cu un repertoriu impresionant: deturnari de fonduri, mita, coruptie de tot felul, abuz de putere, fals si uz de fals, tradare de tara, manipulari, minciuna… , folosesc propaganda si manipularea prin intermediul televiziunii, mass-mediei si mai nou a internetului. Iar cind e vorba de furat, impus taxe, ingradirea libertatilor, ascultarea si inregistrarea telefoanelor, stocarea e-mailurilor in baze de date, cipuri, montarea de camere video peste tot, INCHIZITIA SISTEMULUI nu cunoaste limite! Acum vor sa ne mai impinga un pas spre lagar in numele sigurantei circulatiei. Mereu se invoca un motiv nobil pentru a face alte porcarii. Ce urmeaza? Sa iti confiste masina cu prima ocazie cind observa ca ai un bec ars, tot in numele sigurantei circulatiei sa te bage la inchisoare pentru ca nu porti centura (de parca le-ar pasa de viata ta, atita timp cit taie orice alocare de bani pentru sanatate, in timp ce „fraierii” platesc CAS-ul), urmeaza sa iti fure casa pentru ca ai parcat „neregulamentar” dar nu exista locuri de parcare… CE MAI URMEAZA?? URMEAZA SA FURE TOT MAI MULT, PENTRU CA AU NEVOIE DE BANI PENTRU ARMATELE PROFESIONISTE, DE CARE AU NEVOIE PENTRU A NE PUTEA ASUPRI SI MAI TARESI MULTE ALTE MIZERII…

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax