Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Studenții de la UAB, instruiți despre cum pot obține burse de studiu în străinătate. Pot pleca în China, India, Franța, Marea Britanie

Publicat

Studenții, masteranzii, doctoranzii și cercetătorii din Alba Iulia au avut ocazia, joi, de a se informa despre posibilitățile de obținere a unei burse în străinătate. Centrul de Relaţii Internaţionale al Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, a organizat, în Aula Mare a Universităţii, începând cu ora 12.00, o sesiune de prezentare a oportunităţilor  de studiu în străinătate. Sunt oferite burse pentru stagii universitare, studii universitare complete sau parțiale, stagii de cercetare sau de specializare și cursuri de vară în străinătate.

Bursele MEN

Ministerul Educaţiei Nationale, prin Agenţia de Credite şi Burse de Studii, a lansat concursurile naţionale pentru acordarea burselor de studii sau cercetare în străinătate, oferite de alte state, în baza documentelor de colaborare bilaterală sau în mod unilateral, pentru anul universitar 2014-2015. Pe lângă aceste tipuri de burse, MEN mai scoate la concurs bursele „vasile Pârvan” și „Nicolae Iorga”, pentru stagii de cercetare și formare postuniversitară și postdoctorală, cu durata de 2 ani, la Roma sau Venezia, bursa „Theodor Aman”, pentru stagii de studii sau cercetare, cu durata de 2 ani, în domeniul artelor plastice, bursa specială „Guvernul României”, pentru formarea managerilor din sectorul public și seria de burse „Titu maiorescu”, pentru stagii de studii sau cercetare postuniversitară și postdoctorală, cu durata de 3 luni, în domeniile de interes ale Uniunii Europene.

Cei care doresc să beneficieze de o bursă MEN în străinătate, trebuie să candideze la concursul național organizat de Agenția de Credite și Burse de Studii, prin transmiterea unui dosar de candidatură complet, până la termenul limită precizat în calendarul concursului respectiv. Candidații pot opta pentru următoarele țări: Armenia, Republica Azerbaidjan, Bulgaria, Cehia, China, Croația, Grecia, India, Republica Moldova, Kazahstan, Kuweit, Rusia, Serbia sau Turkmenistan. Cei interesați pot obține mai multe informații, accesând site-ul oficial www.roburse.ro, secțiunea „Concursuri”.

Mobilitățile ERASMUS

Totodată, în cadrul aceluiași eveniment, au fost prezentate și beneficiile mobilităţilor de studiu din cadrul programului Erasmus, acțiune ce are ca scop ajutorarea studenților de a beneficia educațional, lingvistic și cultural din experiența studierii în alte țări europene, promovarea cooperării între instituții și îmbogățirea mediului educațional al instituțiilor gazdă, contribuirea la dezvoltarea unui corp comun de tineri calificați, cu deschidere și experiență înternațională, ca viitori specialiști și facilitarea transferului de credite și recunoașterea perioadelor de mobilitate petrecute în străinătate.

Universitatea „1 Decembrie 1918” Alba Iulia, „pune la bătaie” burse pentru studiu sau pentru plasament (practică), dar și mobilități combinate, în care perioada de studiu și cea de practică se desfășoară fără întrerupere, una în continuarea celeilalte. Țarile pentru care pot opta studenții, masteranzii sau doctoranzii, sunt: Austria, Bulgaria, Cehia, Danemarca, Franța, Finlanda, Germania, Grecia, Lituania, Italia, Norvegia, Olanda, Polonia, Slovenia, Spania, Turcia și Ungaria, pentru bursele de studiu și Danemarca, Germania, Grecia, Lituania, Italia, Malta, Marea Britanie, Slovenia, Turcia, Ungaria, Slovacia, Spania și Polonia, pentru cele de practică (plasament). Selecția studenților care vor să beneficieze de o bursă Erasmus, se va realiza centralizat, la nivelul Universității. Fiecare candidat trebuie să depună la Biroul pentru Programe Comunitare și Acorduri Internaționale, un dosar de candidatură, în care își va putea exprima maximum 3 opțiuni.

Toți cei interesați de studiu în străinătate trebuie să știe că sunt sprijiniți financiar de Comisia Europeană, prin Grantul Erasmus, care este de minim 275 euro / lună, celelalte cheltuieli fiind suportate de candidat, iar perioada minimă a mobilității este de 3 luni și cea maximă de 10 luni. La sfârșitul perioadei de studiu, care nu presupune plata taxelor de curs, universitatea gazdă oferă studentului un certificat de studiu ce confirmă stagiul de pregătire.

Bursele sunt oferite în cadrul programului LLP (Lifelong Learning Programme) 2014-2020 – programul sectorial Erasmus.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. madalina

    luni, 13.01.2014 at 18:22

    doar in tarile mentionate mai sus sunt oferite burse ? as dori sa stiu daca danemarca ofera burse pentru anul de studiu 2014-2015. multumesc !

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax