Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Studenții din România se declară „profund dezamăgiți” de o posibilă reducere a burselor Erasmus cu 29%


Publicat

Organizaţiile studenţeşti din UE sunt nemulţumite de propunerea Comisiei Europene de a reduce cu 29% bugetul pentru bursele Erasmus for All, în condiţiile în care ar urma să se aloce bani pentru împrumuturi în cadrul programului de mobilitate.

Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) şi federaţiile studenţeşti membre ale Organizaţiei Europeane a Studenţilor (ESU) se declară „profund dezamăgite de posibilitatea ca miliarde de euro să fie tăiate din bugetul propus iniţial pentru educaţie şi tineret în cadrul financiar multianual 2014 – 2020 al Uniunii Europene”, potrivit unui comunicat de presă al ANOSR.

După ce, în februarie, Consiliul Europei, a luat unele măsuri de austeritate, la nivelul CE se discută în prezent reducerea cu 15 la sută a tuturor programelor UE, inclusiv Erasmus for All, a precizat pentru Mediafax Mihai Dragoş, preşedintele ANOSR.

Nemulţumirea organizaţiilor studenţeşti este cauzată de faptul că, din posibila reducere de 15 %, cel mai mult vor avea de suferit bursele, al căror buget ar urma să scadă cu 29 %, în beneficiul unor împrumuturi pentru cei care doresc să beneficiez de program, garantate de Comisia Europeană. Din bugetul propus iniţial pentru aceste împrumuturi, o noutate în programul Erasmus, reducerea ar urma să fie doar de cinci %.

„E o problemă, mai ales pentru ţările mai sărace, ca România, unde nimeni n-o să-şi facă datorii să meargă într-un program de mobilitate”, a mai spus Mihai Dragoş.

Potrivit ANOSR, Comisia Europeană a sperat că cinci milioane de oameni ar putea beneficia de suport financiar până în 2020, dar în schimb aceştia vor fi doar patru milioane dacă tăierile bugetare vor continua. În ciuda acestui fapt, Comisia Europeană şi-a menţinut planul de a introduce sistemul de împrumuturi oferit de bănci private studenţilor interesaţi să îşi completeze studiile de masterat într-o altă ţară a UE.

Reprezentanţii studenţilor din România şi de la nivel european consideră că ar fi mult mai uşor să fie întărit sistemul de granturi. O astfel de abordare ar oferi mai multe oportunităţi studenţilor în Europa de a avea parte de experienţe nepreţuite studiind în străinătate, de a-şi îmbunătăţi abilităţile de comunicare într-o limbă străină, competenţele transversale şi gradul de conştientizare culturală.

ANOSR îşi exprimă speranţa ca „Parlamentul European, care şi-a asumat în toamnă să salveze investiţiile în educaţie şi tineret, să îşi demonstreze capacitatea politică de a renegocia proiectul de buget pentru programul Erasmus for All”.

„În timp ce liniile bugetare majore, cum este Agricutura, rămân aproape intacte, linia alocată acestui nou program de educaţie şi tineret are de suferit, deşi reprezintă doar aproximativ 1,4 % din bugetul total al Uniunii Europene până în 2020”, a declarat Karina Ufert, preşedinte ESU, într-un comunicat de presă al organizaţiei.

Preşedintele ANOSR a mai spus că „România, care a eşuat în a garanta un buget decent pentru educaţie şi cercetare la nivel naţional, ar trebui să evite adâncirea şi mai mare a dificultăţilor financiare întâmpinate de studenţii români în a beneficia de oportunităţi educaţionale precum mobilităţile studenţeşti şi ar trebui să se opună propunerilor Comisiei Europene, prin reprezentanţii săi prezenţi la negocierile purtate la nivel european”.

CE a propus o tăiere liniară de 15 % din bugetul avansat iniţial pentru noul program Erasmus for All, ca reacţie la măsurile de austeritate adoptate de Consiliul European în februarie, arată ANOSR.

„Învăţământul superior şi vocaţional va suferi o pierdere de 150 până la 200 de milioane de euro pe an în comparaţie cu bugetul propus în 2011. Chiar şi aşa, Comisia Europeană susţine în mod constant introducerea unui sistem de garantare a împrumuturilor pentru studenţi, căruia i s-ar aloca 111 milioane de euro pe an. Erasmus for All va primi în total 13 miliarde de euro din 2014 până în 2020 în loc de 15,2 miliarde cum fusese propus iniţial”, se precizează în comunicat.

Programul de schimb Erasmus şi-a sărbătorit anul trecut cea de-a 25-a aniversare. De-a lungul timpului a antrenat în mobilitate aproximativ trei milioane de studenţi care au mers la studii şi în căutarea unei experienţe într-o altă ţară a UE.

Sursa: MediafaxȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

UPDATE / REZULTATE PARȚIALE în localitățile din Alba: PNL câștigă 61 de localități din județ, dar pierde Alba Iulia. LISTA

Publicat

UPDATE: După numărătoarea paralelă a PNL, liberalii și-au asigurat fotolii de primari în 61 de localități din Alba. 

Cele mai tensionate momente au fost la Alba Iulia. Cele mai fericite la Consiliul Județean unde Ion Dumitrel a obținut 61% din voturi și majoritatea consilierilor județeni și la Primăria Câmpeni. La Alba Iulia PNL a pierdut, după peste 24 de ani în care Mircea Hava a condus Primăria. Liberalii au câștigat detașat municipiile și Blaj, Sebeș și Aiud, și orașele Ocna Mureș, Cugir

Vezi și LIVE VIDEO: Sărbătoare la sediul USR PLUS Alba. Candidatul Alianței, Gabriel Pleșa a câștigat funcția de primar la Alba Iulia

După ultimele informații, PNL a câștigat la:

Abrud – Citește și PNL CÂȘTIGĂ Primăria ABRUD cu o diferență de numai 20 de voturi. Cristian Albu, noul primar după numărătoarea paralelă

Aiud (în 8 secții de votare din cele 24, Oana Badea a obținut dublu față de următorul clasat)

Blaj – Citește și Gheorghe Valentin Rotar RECONFIRMĂ la BLAJ. 78% procentul obținut la alegeri, după numărătoarea paralelă

Sebeș – Citește și Dorin Nistor CÂȘTIGĂ încă patru ani la Primăria SEBEȘ. Și-a „zdrobit” toți adversarii

Câmpeni – Lovitură pentru PSD la Câmpeni: PNL a câștigat Primăria. Călin Andreș învins cu aproape 300 de voturi ( numărătoare paralelă)

Albac

Almașu Mare

Arieșeni

Avram Iancu

Berghin

Bistra

Blandiana

Bucerdea Grânoasă

Cenade

Cergău

Cetatea de Baltă

Crăciunelu de Jos

Cut

Daia Română

Doștat

Fărău

Galda de Jos

Gârda de Sus

Hopârta

Horea

Ighiu

Jidvei

Livezile

Lopadea Nouă

Meteș

Mihalț

Mirăslău

Mogoș

Noșlac

Ocoliș

Ohaba

Pianu

Poiana Vadului

Ponor

Poșaga

Rădești

Râmeț

Roșia Montană

Sălciua

Săliștea

Săsciori

Sâncel

Sântimbru

Scărișoara

Stremț

Sohodol

Șibot

Șona

Șugag

Unirea

Vadu Moților

Vințu de Jos

Localități în care au câștigat candidații altor partide:

Alba Iulia – Gabriel Pleșa (USR PLUS) – Vezi și VIDEO: USR PLUS câștigă Alba Iulia. Gabriel Pleșa va fi VIITORUL PRIMAR al municipiului. PNL, zdrobit la el acasă

Teiuș – Mirel Vasile Hălălai (PSD) – Citește și Mirel Hălălai câștigă un nou mandat la Teiuș. În cea mai mare secție a luat de 4 ori mai multe voturi față de următorul clasat

Câlnic – Lucian-Tiberiu Bodea (independent)

Cricău – Aurel-Florin Todericiu (ALDE)

Ciugud – Gheorghe Damian – independent – Citește și Gheorghe Damian câștigă detașat un nou mandat la Primăria Ciugud. Scorul RECORD pe care l-a obținut ca independent

Vidra – Doru Petricele (PSD)

Lupșa – Ioan-Radu Penciu (USR PLUS)

Lunca Mureșului – Edit-Susana Csegezi (UDMR)

Rimetea – UDMR

Ciuruleasa – PSD

Bucium – PSD

Stremț – PSD

Garbova- PSD

Rosia de Secaș- PSD

Ceru Băcăinți – PMP

Întregalde – independent

Valea Lunga- AUR

Material în curs de actualizare.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Lovitură pentru PSD la Câmpeni: PNL a câștigat Primăria. Călin Andreș învins cu aproape 300 de voturi ( numărătoare paralelă)

Publicat

Surpriză mare la Câmpeni pentru PNL, unde candidatul PNL, Cristian Dorin Pașca l-a învins pe primarul PSD al orașului Călin Andreș. Potrivit numărătorii paralele Pașca a obținut un număr de 300 de voturi în plus față de Andreș.

PSD Alba primește astfel o lovitură în unul dintre fiefurile în care dețineau supremația. Călin Andreș fost primar timp de două mandate, primul sub sigla PNL, iar în cel de-al doilea a trecut PSD.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

LIVE VIDEO: Sărbătoare la sediul USR PLUS Alba. Candidatul Alianței, Gabriel Pleșa a câștigat funcția de primar la Alba Iulia

Publicat

Sărbătoare la sediul USR PLUS Alba, după ce candidatul Alianței, Gabriel Pleșa a câștigat funcția de primar al municipiului Alba Iulia.

La sediul organizației s-au adunat liderii Alianței, unde au realizat o numărătoare paralelă a voturilor din fiecare secție.

Pierderea municipiului Alba Iulia de către administația liberală înseamnă sfârșitul unei perioade de 25 de ani de dominație a lui Mircea Hava în oraș.

În timp ce la sediul USR era mare veselie, la PNL, liniște deplină. Liberalii simțeau încă de primele ore de la închiderea urnelor că vor pierde alegerile. Rezultatele primite din primele două secții de votare, deși erau în favoarea lui Paul Voicu, erau strânse și neliniștitoare.

După primirea rezultatelor din primele zece secții de votare, rezultatele din numărătoarea paralelă au devenit din ce în ce mai greu de obținut.  La ora 23,00 presa a părăsit sediul PNL, din cauză că nimeni nu mai dădea nicio informație despre rezultatele numărătorii paralele de la Alba Iulia.

La momentul acela din aproape 25 de secții între Voicu Paul și Gabriel Pleșa era o diferență de 200 de voturi în favoarea candidatului USR-Plus. Embargoul și intoxicarea a continuat și în rândul conducerii partidului.

După miezul nopții, în timp ce numărătoarea paralelă a USR arăta o diferență de 650 de voturi în favoarea lui Gabriel Pleșa, la un număr de 46 de secții de votare din 50 la sediul PNL liderii partidului primeau date liniștitoare în care diferența dintre cei doi candidați era de numai 100 de voturi.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: USR PLUS câștigă Alba Iulia. Gabriel Pleșa va fi VIITORUL PRIMAR al municipiului. PNL, zdrobit la el acasă

Publicat

Gabriel Pleșa (USR PLUS) va fi VIITORUL PRIMAR din Alba Iulia. PNL a pierdut într-unul dintre cele mai importante fiefuri din România, unde echipa lui Mircea Hava era neînvinsă din 1996. 

Rezultatele provin din numărătoarea paralelă a Alianței USR PLUS. Între cei doi, sunt peste 600 de voturi diferență.

Și numărătoarea paralelă a PNL dă rezultate asemănătoare. De altfel, la sediul liberalilor este tristețe mare, iar aceștia au încetat să mai comunice rezultatele, așa cum o făceau de fiecare dată.

Citește și: VIDEO: USR PLUS câștigă Alba Iulia. Gabriel Pleșa va fi VIITORUL PRIMAR al municipiului. PNL, zdrobit la el acasă

Pierderea municipiului Alba Iulia de către administația liberală înseamnă sfârșitul unei perioade de 25 de ani de dominație a lui Mircea Hava în oraș.

Candidatura lui Voicu Paul a fost susținută cu putere în partid de către Mircea Hava, în ciuda unor voci din interior care ar fi preferat un alt candidat.

Pleșa a fost și el liberal până în urmă cu câteva luni, când a decis să candideze pe listele USR PLUS. Acesta nu a mai așteptat rezultatul unui sondaj intern al PNL, pentru stabilirea candidatului.

Citește și: USR PLUS câștigă Alba Iulia. Gabriel Pleșa va fi VIITORUL PRIMAR al municipiului. PNL, zdrobit la el acasă

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate