Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Studiu: Zeci de substanțe chimice necunoscute descoperite în corpul uman. Unele provin din ambalaje sau vase de gătit


Publicat

Cercetătorii au detectat peste 50 de noi substanţe chimice din mediul înconjurător în corpurile oamenilor, marea majoritate fiind compuşi puţin cunoscuţi sau necunoscuţi.

Aceste substanţe chimice, care nu au mai fost observate anterior la oameni, au fost descoperite în cadrul unui studiu efectuat pe femei însărcinate şi nou-născuţii lor, potrivt Agerpres, care citează publicația Live Science.

Concluziile sunt îngrijorătoare având în vedere că se cunosc foarte puţine informaţii despre aceste substanţe chimice şi efectele lor potenţiale asupra sănătăţii, susţin autorii noului studiu.

Mai mult, femeile însărcinate şi nou-născuţii lor reprezintă o categorie de populaţie deosebit de vulnerabilă.

„Suntem foarte îngrijoraţi de aceste expuneri în timpul sarcinii deoarece aceasta este o perioadă de dezvoltare foarte vulnerabilă”, a declarat autoarea principală a cercetării, Tracey Woodruff, care conduce Programul de sănătate reproductivă şi mediu (PRHE) şi Centrul de cercetare a mediului şi impact asupra sănătăţii (EaRTH), ambele la Universitatea din California.

„Pot influenţa sănătatea mamei ulterior. Şi reprezintă o perioadă vulnerabilă de dezvoltare pentru făt, astfel încât poate avea consecinţe copilărie şi pe tot parcursul vieţii”, a adăugat ea.

Printre aceste substanţe chimice nou detectate se numără perfluoroalchil şi polifluoroalchil, sau PFAS.

Aceste substanţe chimice, utilizate în produsele de larg consum, cum ar fi vase de gătit antiaderente şi cutii de pizza, rămân în corpul uman pentru o lungă perioadă de timp şi se pot acumula, potrivit Agenţiei de Protecţie a Mediului (EPA) din Statele Unite.

Zece dintre substanţele nou detectate au fost plastifianţi sau substanţe chimice utilizate în producţia de materiale plastice.

Substanțe din ambalajele de tip fast-food asociate cu efectelor adverse asupra sănătății

De exemplu, unul dintre plastifianţii detectaţi, un grup de substanţe chimice numite ftalaţi, se găsesc adesea în ambalajele de tip fast-food şi au fost asociaţi cu efecte adverse asupra sănătăţii. Două dintre substanţele chimice nou detectate sunt utilizate în produsele cosmetice; unul în pesticide.

Dar cele mai multe – 37 – dintre aceste substanţe chimice nou detectate sunt cele despre care cercetătorii au puţine informaţii, sau chiar deloc, au notat autorii studiului publicat săptămâna trecută în jurnalul Environmental Science & Technology.

În pofida faptului că sarcina reprezintă o perioadă vulnerabilă de dezvoltare, există date insuficiente referitoare la substanţele chimice la care mamele şi fetuşii pot fi expuşi, în parte din cauza unei lipse a metodelor pentru detectarea acestor substanţe chimice, a declarat Woodruff pentru Live Science.

Metodele actuale de monitorizare a expunerii umane la substanţe chimice implică de obicei screening-ul pentru doar câteva sute din aproximativ 8.000 de substanţe chimice produse sau importate în SUA în fiecare an, au scris autorii în studiu.

Pentru acest studiu, cercetătorii au recrutat 30 de femei însărcinate care au apelat pentru îngrijiri prenatale şi naştere la Spitalul General Zuckerberg din San Francisco şi Centrul Medical UCSF Mission Bay.

Au fost prelevate probe de sânge de la mame în timpul travaliului şi naşterii şi din cordonul ombilical al nou-născuţilor imediat după naştere.

Cercetătorii au analizat apoi probele de sânge folosind o tehnică relativ nouă numită spectrometrie de masă de înaltă rezoluţie, care implică determinarea diferitelor mase de compuşi pentru a-i identifica.

Astfel, experţii au fost capabili să surprindă instantanee cu aproape toate substanţele chimice prezente în probele de sânge de la mame şi nou-născuţii lor, după cum a declarat coautorul studiului, Dimitri Abrahamsson, din cadrul PRHE.

„Acest lucru ne-a permis în cele din urmă să găsim dovezi legate de unele substanţe chimice ce par să nu fi fost raportate anterior la oameni”, a adăugat el.

Cercetătorii au identificat 109 substanţe chimice prezente atât în probele de sânge matern, cât şi în cele din cordonul ombilical, inclusiv 55 care nu au mai fost identificate anterior la om.

Alte substanţe detectate în probe, cum ar fi ftalaţii, au fost anterior identificaţi la om şi au fost asociaţi cu efecte adverse asupra sănătăţii, spre exemplu cu probleme de reproducere.

Specialiştii au detectat, de asemenea, cele mai studiate două PFAS, cunoscute sub denumirile PFOA şi PFO, în probele recoltate de la mame şi nou-născuţi.

PFAS şi PFOA s-au dovedit că provoacă probleme de dezvoltare, hepatice, renale şi imunologice la animalele de laborator şi au fost, de asemenea, asociate cu numeroase probleme de sănătate în studii epidemiologice efectuate pe subiecţi umani, potrivit EPA.

Cercetătorii au identificat urme de astfel de substanţe chimice atât la mame, cât şi la copiii lor, a spus Woodruff.

„Aşadar, aceasta este o caracteristică foarte importantă, pentru că arată că aceste expuneri au loc, de asemenea, în uter”, a spus Woodruff.

Cordonul ombilical, care conectează placenta de făt, este conducta prin care oxigenul şi alţi nutrienţi trec între mamă şi făt. Dacă o substanţă chimică este prezentă în sângele din cordonul ombilical, fătul este expus la ea, a spus Woodruff.

Mai multe cercetări sunt necesare pentru a se afla dacă aceste substanţe chimice sunt prezente şi în ţesuturile fetale şi la ce niveluri; studii anterioare au constatat însă că substanţe chimice detectate în sângele din cordonul ombilical erau de asemenea prezente în ţesuturile fetale, a precizat Woodruff.

Pentru că se cunosc atât de puţine despre aceste substanţe chimice nou detectate, inclusiv dacă mamele ar fi putut fi expuse la ele, nu este clar care ar putea fi efectele potenţiale ale acestora asupra sănătăţii, au subliniat cercetătorii pentru Live Science.

Acest lucru nu ar trebui să stârnească un sentiment de incertitudine, ci de „alarmă”, a spus Abrahamsson.

Substanțe chimice cu efecte dăunătoare asupra sănătații

„Suntem expuşi la substanţe chimice despre care avem foarte puţine informaţii. Iar aceste substanţe chimice ar putea avea efecte dăunătoare asupra sănătăţii pe care nu le cunoaştem şi nu le putem prezice”, a spus el.

Specialiştii pot spune dacă aceste substanţe chimice sunt prezente în sângele matern şi din cordonul ombilical, însă nu şi nivelul acestora, a subliniat Woodruff. Din acest motiv, cercetătorii nu pot fi siguri dacă substanţele chimice detectate sunt periculoase la nivelurile la care sunt prezente în corpul mamelor şi nou-născuţilor lor.

Acest lucru nu înseamnă neapărat că nu există niciun motiv de îngrijorare cu privire la efectele adverse asupra sănătăţii în urma expunerii la substanţele chimice, a adăugat Woodruff.

„Cunoaştem deja din alte studii că femeile gravide sunt expuse la substanţe chimice, multe dintre ele la niveluri care au fost asociate cu efecte adverse asupra sănătăţii”, cum ar fi spre exemplu expunerea la ftalaţi, asociată cu probleme reproductive la persoane de sex masculin, a spus ea.

„Aceste substanţe chimice (nou detectate) se adaugă substanţelor chimice despre care cunoaştem că sunt asociate cu efecte adverse asupra sănătăţii”, a notat Woodruff.

Pe viitor, a spus ea, cercetătorii intenţionează să studieze nivelurile de toxicitate ale acestor substanţe chimice nou detectate în corpul uman şi să afle modul în care substanţele chimice afectează diferite ţesuturi, cu scopul pe termen lung de a utiliza informaţiile obţinute pentru a preveni efectele adverse asupra sănătăţii şi afecţiunile.

Totodată, trebuie să se confirme identitatea substanţelor chimice nou constatate prin compararea lor, folosind din nou spectrometria de masă, cu „standarde analitice” sau cu mostre pure din fiecare substanţă chimică, au declarat cercetătorii.

Specialiştii au oferit în acest sens câteva sfaturi consumatorilor pentru evitarea expunerii la substanţe ce pot fi dăunătoare pentru sănătatea reproductivă, printre acestea numărându-se folosirea produselor pentru curăţenie non-toxice, reducerea utilizării materialelor plastice şi evitarea alimentelor în conserve.

Sursa: agerpres.ro

Foto: pixabayDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ACTUALITATE

FOTO ȘTIREA TA: Post de transformare din zona barajului de la Canciu – Cugir, pericol pentru turiști

Publicat

Un post de transformare aflat pe marginea drumului județean DJ 704, lângă barajul de la Canciu – Cugir, poate reprezenta un real pericol pentru turiștii care ajung în drumeții în zonă.

Un cititor Alba24 a surprins sâmbătă câteva imagini cu postul de transformare.

Ușile de acces lipsesc, iar în interior acestuia firele aflate sub tensiune sunt expuse.

„Este în zona barajului de la Canciu. Pe firele respective este curent. Ușile lipsesc, un real pericol”, ne-a transmis cititorul Alba24.

Citeste mai mult
Publicitate

ADMINISTRATIE

Când ar putea fi reluate festivalurile Untold şi Electric Castle. Rugămintea lui Emil Boc adresată festivalierilor

Publicat

Emil Boc, primarul orașului Cluj-Napoca, a transmis „festivalierilor de toate vârstele” din România să se vaccineze pentru ca în vară să se poată bucura de concerte, potrivit Digi24.

Declarația lui Boc vine în contextul publicării de către Ministerul Culturii a unui set de măsuri propuse pentru organizarea marilor evenimente culturale în timpul pandemiei. Festivalurile ar putea fi organizate începând cu data de 1 iunie.

„Mesajul premierului și al meu, de aici de la Cluj, este simplu: dragi festivalieri de toate vârstele, vă rugăm să vă vaccinați. Vaccinarea reprezintă pașaportul direct de intrare la festival și în aceste condiții sunt șanse foarte, foarte mari ca în august-septembrie să reluăm festivalurile la Cluj și în România. Totul depinde evident de rata de vaccinare”, a declarat Emil Boc, sâmbătă, la Digi24.

De la începutul campaniei de vaccinare, în judeţul Cluj s-au vaccinat peste 200.000 de persoane, ceea ce a dus, potrivit primarului Boc, la o scădere semnificativă a ratei de incidenţă din judeţ, de la 8,1 la 5,76.

„Eu sunt foarte optimist, pentru că în 2021 suntem într-un scenariu mult mai favorabil decât în 2020. În acest an, iată că avem soluții non-invazive de testare rapidă.

Ar fi greșit să spunem că doar cei care au trecut prin boală sau au făcut vaccinul poate au dreptul să meargă la un eveniment sau restaurant, hotel. Noi propuneam, în ceea ce privește UNTOLD și Neversea, testare rapidă în fiecare zi a festivalului. Avem resursele necesare de verificare”, a declarat Eduard Chereji, director de comunicare al marilor festivaluri de muzică Untold și Neversea potrivit libertatea.ro

Organizatorii susțin că sunt pregătiți să convingă autoritățile să permită în acest an organizarea festivalurilor cu public.

Ministerul Culturii a propus un set de măsuri pentru organizarea marilor evenimente culturale în timpul pandemiei. Festivalurile ar putea fi organizate începând cu data de 1 iunie.

Vor exista două scenarii în care se vor desfășura evenimentele, iar scenariile vor fi alese de către organizatorii evenimentelor. Festivalurile mult așteptate, precum Untold sau Electric Castle vor intra în scenariul 1 din setul de măsuri propuse de Ministerul Culturii.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO ȘTIREA TA: Șofer la un pas să provoace un accident grav între Aiud și Teiuș, după o depășire „sinucigașă” pe DN 1

Publicat

Șoferul unei mașini înmatriculată în județul Alba a fost la un pas să provoace un accident grav sâmbătă, pe DN 1, după o depășire riscantă efectuată între Aiud și Teiuș. 

Incidentul s-a produs sâmbătă după-amiaza, fiind surprins pe o cameră de bord de un șofer care circula pe direcția Aiud – Teiuș.

Pe filmare se poate observa cum șoferul unui autoturism marca Peugeot, care circula dinspre Teiuș spre Aiud, intră în depășire fără să țină cont că de pe sensul opus se apropia o altă mașină.

Șoferul acesteia din urmă reușește să-l evite la limită, virând spre marginea carosabilului, unde se afla și un capăt de pod.

Norocul său a fost că a avut prezenţă de spirit şi a acţionat la timp pentru a se feri din fața șoferului „sinucigaș”.

sursa video, foto: Constantin Popa

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Accident pe pârtia de la Vârtop – Arieșeni: Un băiat de 16 ani, suspect de fractură cervicală, preluat de elicopterul SMURD

Publicat

Un adolescent în vârstă de 16 ani a ajuns sâmbătă seară la Spitalul Judeţean din Oradea, victimă a unui accident grav petrecut la Vârtop – Arieșeni.

Un elicopter SMURD a fost solicitat de urgență, sâmbătă seară, pentru salvarea unui tânărului de 16 ani accidentat pe pârtia Vârtop de un prieten care se dădea cu placa.

„În urmă cu puțin timp, echipajul elicopterului SMURD nr. 342, aflat în serviciu la Jibou, a executat o misiune primară, pentru salvarea unui bărbat accidentat pe pârtia Vârtop, județul Bihor, care a suferit un politraumatism.

„Victima este suspectă de fractură cervicală. Îşi mişca membrele, dar avea dureri foarte mari”, a declarat Pinter, sâmbătă seară, pentru ebihoreanul.ro

Salvamontiştii l-au preluat pe băiat de pe pârtie şi l-au dus la baza lor din apropiere, de unde apoi adolescentul a fost urcat într-un elicopter SMURD, anume chemat de la Jibou pentru această misiune de salvare.

Un echipaj Salvamont Salvaspeo Bihor a fost primul intervenient la locul incidentului, acordându-i bărbatului primul ajutor necesar, până la sosirea echipei medicale a elicopterului.

Bărbatul a fost stabilizat, preluat de elicopter și transportat de urgență la o unitate spitalicească din municipiul Oradea”, a transmis Inspectoratul General pentru Aviație al Ministerului de Interne.

„Aeronavele Inspectoratului General de Aviație al M.A.I au participat, până la această ora, la salvarea a nouă persoane aflate în dificultate, victime ale accidentelor grave sau pacienți care au necesitat transferul în alt spital, precum și la misiuni în sprijinul structurilor de ordine și siguranță publică”, mai transmite IGAV.

sursa foto: Inspectoratul General de Aviatie al M.A.I.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate