Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Subvenţii de la stat pentru angajarea şomerilor din mai multe categorii sociale. Vezi condiţiile şi sumele oferite

Publicat

Preşedinta Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă, Rodica Andronescu, a anunţat, vineri, în conferinţă de presă, că ANOFM are bugetul pregătit pentru sprijinirea persoanelor în căutarea unui loc de muncă şi a angajatorilor. Aceştia din urmă vor primi subvenţii dacă vor încadra în muncă şomeri în vârsta de peste 45 de ani, şomeri care sunt părinţi unici susţinători ai familiei monoparentale sau şomeri care mai au 3 ani până la pensionare. Subvenţiile se adresează, de asemenea, celor care vor angaja persoane cu handicap pentru o perioadă nedeterminată sau tineri absolvenţi. Rodica Andronescu a reamintit că ANOFM nu furnizează locuri de muncă, ci activitatea sa se concentrează intens pe orientarea celor interesaţi spre centre de formare profesională în funcţie de nivelul de studii şi oferă consiliere, mediere şi facilităţi atât persoanelor în căutarea unui post, cât şi angajatorilor.

La data de 19 ianuarie 2012, ANOFM anunţa 6.088 de locuri de muncă vacante la nivel naţional. Dintre acestea, 528 se adresau persoanelor cu studii superioare (ingineri, subingineri, asistenţi medicali, programatori, directori de vânzări, farmacişti, stomatologi). Restul de 5.560 sunt pentru persoane cu studii medii, iar domeniile ţin de confecţii, vânzări, asigurări, pază sau transporturi.

Rodica Andronescu a afirmat că ANOFM sprijină angajarea persoanelor cu condiţii speciale în găsirea unui loc de muncă: „Există un buget prevăzut pentru fiecare măsură activă. Acesta este, în 2012, cel puţin egal cu cel din 2011”.

Astfel, angajatorii care încadrează în muncă şomeri în vârstă de peste 45 de ani sau şomeri care sunt părinţi unici susţinători ai familiei monoparentale vor primi subvenţii de 500 lei pe lună pentru fiecare persoană angajată, pentru o perioadă de maxim 12 luni. Aceştia vor fi scutiţi de plata contribuţiilor sociale pentru şomaj aferente persoanelor respective angajate pentru o perioadă nedeterminată şi au obligaţia de a menţine şomerii în activitate timp de cel puţin 2 ani. Până la sfârşitul anului 2011, 20.312 persoane au beneficiat de aceste subvenţii.

Pentru şomerii care mai au 3 ani până la pensionare, angajatorii primesc lunar, pentru maximum 3 ani, o subvenţie de 500 lei. De acestea au beneficiat, până la 31 decembrie 2011, 266 de persoane.

Firmele care angajează pentru o perioadă nedeterminată persoane cu handicap beneficiază de o subvenţie de 500 lei, timp de 12 luni, însă au obligaţia de a-i menţine pe aceştia în activitate timp de cel puţin 2 ani. 233 de persoane au fost integrate în piaţa muncii, în aceste condiţii.

Persoanelor fizice sau juridice care angajează tineri absolvenţi li se oferă, de asemenea, o serie de facilităţi. Acestea sunt scutite de plata contribuţiilor pentru şomaj aferente tinerilor, pentru o perioadă de 1 an. Pentru tinerii cu un nivel de pregătire primar şi gimnazial, angajatorii primesc suma de 500 lei pe lună, pentru absolvenţii de liceu sau studii post-liceale – 600 lei pe lună, iar pentru cei cu studii de nivel universitar – 750 lei pe lună. Subvenţiile se acordă timp de 12 luni, respectiv 18 luni în cazul absolvenţilor-persoane cu handicap. Aceştia vor fi menţinuţi în activitate pentru cel puţin 2 ani după finalizarea subvenţiei. Bugetul alocat în 2011 pentru această acţiune  a fost de 93, 75 milioane lei, însă după rectificare acesta a fost redus la 93,4 milioane lei. Până la sfârşitul lunii decembrie 2011 au existat 6.574 beneficiari ai acestui program.

În plus, ANOFM susţine încadrarea în muncă a elevilor sau a studenţilor pe perioada vacanţelor. Angajatorii lor sunt subvenţionaţi cu suma de 250 lei pe lună pentru fiecare elev sau student care munceşte, în vacanţă, timp de cel mult 60 de zile lucrătoare într-un an calendaristic. 945 de tineri au fost angajaţi astfel în anul 2011, majoritatea în domeniul hotelier, agricol sau în sfera serviciilor în general. Feedback-ul celor care au angajat tineri în condiţiile prezentate a fost unul pozitiv, iar tinerii au avut ocazia să se obişnuiască cu un program de muncă şi, mai mult decât atât, să contribuie la veniturile familiilor.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

3 Comentarii

3 Comentarii

  1. laborum

    vineri, 20.01.2012 at 20:50

    si daca angajez ,o persoana care nu mai beneficiaza de somaj,cu ce ma aleg!!

  2. tavy

    luni, 14.05.2012 at 12:07

    As dori sa stiu de ce nu se respecta legea in ceea ce priveste acordarea de subventii pentru angajarea unei persoane cu varsta de peste 45 ani.Am facut angajarea in februarie 2012 si nu am primit nici un leu pentru asta.As dori sa stiu din ce motive,am dat telefoane peste telefoane la AJOFM Alba, iar raspunsul este sa mai incerc dupa 1 mai 2012, am dat din nou telefon si mi s-a spus sa dau telefon din nou pe la sfarsitul lunii ca nu sunt fonduri.Cum se poate pune o lege in aplicare daca nu sunt fonduri pentru ea.As dori un raspuns urgent.

  3. mya

    sâmbătă, 23.06.2012 at 09:31

    toate aceste stimulente pot fi cu dute vino. si nu stiu daca statul rezolva ceva.
    angajatorii devin interesari de aceste reduceri de cost si incep sa practice datul afara, cu „acordul partilor” desigur pentru ca dl. angajator sa isi ia un alt angajat pentru care primeste subventie si desigur reduceri semnificative la plata contributiilor.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax