Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Sume uriașe de bani câștigate în instanță de familiile a doi bărbați din Mureș uciși de urși. Ce au decis magistrații

Publicat

Două familii din Mureș au câștigat în instanță daune de zeci de mii de euro, din partea statului după ce câte o persoană din familia lor a fost ucisă de urși. 

Mai exact, pârât în dosare a fost statul român prin Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor.

Este vorba despre familia unui tânăr de 28 de ani decedat în data de 27 iulie 2021 și a unui bărbat decedat în 12 octombrie 2019, ambii fiind uciși de urși.

Cele două decizii au fost date de magistrații Tribunalului Mureș în data de 8 iulie 2022.

În primul caz, ”la data de 23.07.2021 în zona unde se află stânele amenajate pe păşunea Poiana Boilor, aflată în domeniul privat al Comunei Ruşii-Munţi, în jurul orelor 17:00, numitul, a fost atacat de un animal sălbatic din specia urs brun în timp ce acesta realiza activităţi de păstorit în locul numit Poiana Boilor, situat în extravilanul comunei Drăgoiasa,în urma atacului victima a decedat”, se arată în motivarea instanței.

CITEȘTE ȘI: Trei ciobani din Mureș, atacați de urs pe o pășune din Harghita. Un tânăr, găsit mort. Un alt bărbat, în stare gravă la spital

Tânărul era din Mureș și alături de alți doi bărbați se ocupau de o stână de oi aflată la graniţa dintre judeţele Harghita şi Suceava.

Familia tânărului formată din bunica, mama, trei surori și un frate au primit despăgubiri din partea statului de zeci de mii de euro: o despăgubire  de 49.960 euro pentru una dintre cele două femei și șase despăgubiri de câte 12.300 de euro fiecare.

Bărbat ucis la pescuit

A doua despăgubire a fost obținută de familia fostului secretar al comunei Măgherani, din Mureș. Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor a fost dat în judecată de soția acestuia în nume propriu și în numele a celor doi copii, minori ai familiei.

Potrivit motivării instanței, în după amiaza zilei de 12.10.2019 (sâmbăta), bărbatul a plecat singur la pescuit pe malul râului Tarnava Mica, zona comunei Coroisanmartin, sat Odrihei. După încheiere partidelor de pescuit, de regulă la apusul soarelui, soţul ei se întorcea acasă, lucru care nu s-a întâmplat în seara respectivă.

Întrucâtbărbatul nu a răspuns la repetatele apeluri telefonice ale familiei, reclamanta a sesizat organele de politie, realizând ca ceva nu este in regula. Organele de politie au început imediat căutările pe malul râului Tarnava Mica, zona Acatari, iar în jurul orelor 01,00 din data de 13.10.2019, a fost găsit fără suflare pe malul râului Tarnava Mica, aflat la limita de hotar a comunei Coroisanmartin, sat Odrihei, sfâșiat/mutilat de un urs”, se arată în documentul citat.

Magistrații au admis în parte cererea femeii si au dat sentința: dispune obligarea pârâtului Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor la plata către fiecare dintre reclamanţi a sumei de 80.000 de euro în echivalent în lei la cursul BNR la data plăţii – cu titlu de despăgubiri pentru prejudiciu moral.

Momentan ambele decizii nu sunt definitive.

sursă foto: arhiva alba24.ro rol ilustrativ

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax