Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

„Surpriză” de la Guvernul Ponta pentru călătorii CFR: Încă 5 ani de așteptare pentru a primi despăgubiri la întârzierea trenurilor

Publicat

oameni, gara alba iulia Guvernul a făcut o „surpriză” călătorilor CFR și a mai amânat încă 5 ani aplicarea unui regulament european, care prevede ca operatorii feroviari să plătească despăgubiri călătorilor în caz de întârzieri ale trenurilor.  Potrivit unui Regulament al Comisiei Europene adoptat încă din 2007, călătorii trebuie despăgubiţi cu 25% până la 100% din preţul biletului, dacă trenurile întârzie. România a obţinut o derogare în 2009 până la termenul 3 decembrie 2014, astfel că de miercuri, 3 decembrie trebuia să înceapă plata despăgubirilor.

„Surpriza” vine din partea Guvernul Ponta, care îşi exercită dreptul discreţionar de a considera călătorii CFR ca nefăcând parte din Europa şi a adoptat o Hotărâre prin care acest termen se prelungeşte până la 3 decembrie 2019.
Călătorii sunt îndreptățiți să primească despăgubiri de la operatorii feroviari atunci când trenurile întârzie sau sunt anulate, potrivit unui regulament european, însă românii nu vor putea beneficia de aceste prevederi cel puțin până în 2019.

În cazul anulării, întârzierii trenurilor sau pierderii legăturilor, călătorii sunt îndreptățiți să primească daune-interese de la operatorii feroviari, potrivit Regulamentului (CE) nr. 1371/2007. Totodata, în cazul întârzierilor, călătorii au dreptul la rambursarea totală sau parțială a banilor de bilet.

Însă călătorii din România încă nu pot beneficia de aceste prevederi și nici n-o pot face cel puțin până în 2019, după ce Guvernul, prin HG nr. 1078/2014, a prelungit perioada în care țara noastră beneficiază de o derogare de la dispozițiile europene.

Mai exact, vizate sunt serviciile naționale de transport feroviar de calatori și serviciile de transport feroviar de călători a căror parte semnificativă este exploatată în afara Comunității.

Potrivit reprezentanților Ministerului Transporturilor, România a beneficiat în ultimii cinci ani de o derogare de la aceste prevederi europene din cauza stării deficitare a infrastructurii feroviare și din cauza că este nevoie de investiții pentru respectarea standardelor minime de calitate a serviciilor.

sursa: realitatea.net

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax