Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

DOCUMENT: Guvernul vrea să înghețe sporurile bugetarilor și pensiile speciale. Cine va avea creșteri de salarii. LISTA măsurilor

Publicat

Guvernul pregăteşte pentru începutul anului 2022 mai multe măsuri prin care câteva categorii socio-profesionale vor avea la creşteri de venituri, dar și un pachet de măsuri prin care vor fi înghețate anumite beneficii acordate până acum bugetarilor și pensionarilor de lux.

Potrivit unor surse citate de adevărul.ro veniturile personalului din educaţie și sănătate precum şi salariile poliţiştilor şi militarilor vor crește în 2022. De asemenea TVA va fi redus la 5% pentru diferite tipuri de locuinţe. Guvernul vrea să înghețe pensiile speciale și să proroge acordarea pensiilor speciale pentru primari.

De asemenea, vor fi îngheţate şi indemnizaţiile demnitarilor şi funcţiile asimilate acestora, au declarat surse politice pentru „Adevărul”

Măsurile fiscal-bugetare pregătite de Guvern afectează într-un fel sau altul, direct sau indirect, aproape toată populația, de la bugetari, la antreprenori. Una dintre măsuri se referă la scăderea pragului la microîntreprinderi de la 1 milion de euro, la 500.000 euro scrie hotnews.ro

Nu se vor acorda premii decât sportivilor, elevilor și profesorilor îndrumători cu rezultate la olimpiade, potrivit Ordonanței de Urgență care prevede mai multe măsuri pentru anul viitor

Sporurile acordate bugetarilor vor fi înghețate, iar orele suplimentare recompensate doar cu zile libere în 2022

Angajaţii din sistemul bugetar ar urma să rămână fără mai multe beneficii, întrucât vor fi îngheţate şi sporurile în sistemul bugetar, orele suplimentare vor fi compensate cu zile libere şi nu se vor mai acorda premii, decât pentru sportivi şi elevii şi profesorii îndrumători cu rezultate la olimpiade.

DOCUMENT: Proiect OUG masuri-2022

Doar pentru anumite categorii de personal plătit din fonduri publice, se vor creşte salariile cu o pătrime din diferenţa dintre salariul de bază prevăzut de Legea-cadru nr. 153/2017 pentru anul 2022 şi cele din luna decembrie 2021.

Este vorba de categorii de personal din sistemul de sănătate, sistemul de învăţământ (profesori, personal didactic auxiliar), poliţişti şi militari.

TVA redus pentru locuințe de până la 120 mp și pentru energia termică utilizată de populație, spitale și școli

TVA-ul şi pentru energia termică, în perioada iernii, pentru populaţie, şcoli şi spitale va fi 5%

TVA-ul pentru locuinţele de până în 140.000 de euro (prima locuinţă) va fi de 5%.

O altă măsură este introducerea voucherele de vacanţă pentru anul 2022.

Măsuri fiscale în 2022

Sunt și noi măsuri fiscale pe care Guvernul PNL-PSD-UDMR vrea să le introducă în anul 2022. Una dintre acestea prevede ca patronii care nu plătesc contribuţiile la stat ale angajaţilor riscă dosar penal și condamnări de până la 6 ani de închisoare.

Potrivit unor surse, Guvernul pregăteşte noi măsuri fiscale în 2022, în timp ce unele facilități cum ar fi cele din IT şi construcţii rămân valabile şi anul viitor.

Noi măsuri fiscale pentru 2022, pregătite de Guvern

De asemenea, autorităţile vor implementa „radarul mărfurilor” prin care TIR-urile vor putea fi urmărite pentru a se vedea unde distribuie marfa. De asemenea, angajaţi ai ANAF vor putea să oprească pe traseu anumite TIR-uri pentru a verifica dacă marfa declarată corespunde cu realitatea.

O altă măsură fiscală pregătită pentru 2022 se referă la patronii care nu vor plăti contribuţiile la pensii sau la salarii. Aceştia ar putea fi cercetaţi penal. Autorităţile au anunţat că vor fi efectuate controale masive.

Patronii vor avea un termen de 60 de zile în care vor putea să plătească, dacă vor fi găsiţi cu restanţe. Potrivit antena3.ro, măsura ar putea fi pusă în aplicare în ianuarie-februarie 2022.

O altă măsură fiscală se referă la plata concediilor medicale restante. În acest caz, patronii care au de recuperat bani pe concedii medicale, nu vor mai plăti CASS, prin intermediul unui sistem de compensare.

Facilităţile pentru cei care lucrează în IT şi construcţii rămân valable şi anul viitor.

Guvernul ar putea renunța să introducă taxa pe solidaritate

Pe de altă parte se pare că Guvernul nu va lua decizia de a taxa, cu 1% , companiile din România care au o cifră de afacere mai mare de 100 de milioane de euro. Taxa de solidaritate a stârnit reacții dure de la mediul de afaceri din România.

De altfel, conform statisticii sunt peste 300 de firme care ar fi putut contribui cu 1 miliard de euro la bugetul de stat prin această taxare. Totuși, specialiștii spuneau că acest lucru nu ar fi benefic pentru mediul de afaceri din România, pentru că marile companii vor încerca să ocolească România pentru noi investiții și chiar își vor muta activitățile în țări cu fiscalitate mai prietenoasă.

De asemenea, se instituie stopajul la sursă pentru contribuţiile pentru angajaţi – dacă patronii sau şefii de instituţii găsiţi cu nereguli în urma controalelor nu plătesc aceste contribuţii datorate angajaţilor în termen de 60 de zile atunci riscă deschiderea unui dosar penal, dar şi măsuri de combatere a evaziunii fiscale, precum factura electronică.

Alte măsuri importante:

• menținerea în anul 2022 a cuantumului brut al salariilor de bază/soldelor de funcție/salariilor de funcție/indemnizaţiilor de încadrare lunară de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice, precum și a indemnizațiilor aferente funcțiilor de demnitate publică și funcțiilor asimilate acestora, prevăzute în anexa nr. IX la Legea-cadru nr. 153/2017, la nivelul acordat pentru luna decembrie 2021;
• Începând cu anul 2022 personalul care lucrează în ”Sănătate și asistență socială” beneficiază de o majorarea a salariilor de bază cu 1/4 din diferenţa dintre salariul de bază prevăzute de Legea-cadru nr. 153/2017 pentru anul 2022 şi cele din luna decembrie 2021;
• menținerea în anul 2022 a cuantumului sporurilor, indemnizaţiilor, compensaţiilor, primelor şi al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte
• Munca suplimentară va fi recompensată cu timp liber corespunzător pentru bugetari (excepție fac personalul militar, polițiștii, polițiștii de penitenciare și personalul civil din instituțiile publice de apărare, ordine publică și securitate națională)
• Nu se vor acorda în anul 2022 bilete de valoare, cu excepţia tichetelor de creşă – prin excepție, în anul 2022 se pot acorda premii pentru sportivii și colectivele tehnice care au obținut performanțe deosebite la acțiunile sportive internaționale și naționale oficiale, pentru elevii, studenții, cercetătorii și profesorii care au obținut distincții la olimpiadele internaționale și concursurile internaționale și naționale pe discipline de învățământ și pentru profesorii care i-au pregătit pe aceștia, cu încadrarea în alocarea bugetară.
• neacordarea de ajutoare, plăți compensatorii la pensionare;
• intrarea în vigoare a prevederilor Legii privind statutul personalului feroviar nr. 195/2020 începând cu anul 2023;
• Pensiile speciale pentru primari se amână pentru 2023

Urmăriți știrile Alba24.ro și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Rusinea

    joi, 16.12.2021 at 08:11

    Nimeni nu sa nescut special. Nimeni nu a votat pe cineva ca sa devina special si sa incaseze altceva decat salariul. Ai plecat din post sau ti sa incheiat mandatul, te intorci la vechea meserie si stare sociala, nu mai beneficiezi de nimic special ! Asa ar trebui sa arate de fapt o tara liberala sau social democrata! Te bagi in functii publice, te uiti intai in oglinda, iti citesti CV ul si consulti prietenii (nu colegii de partid), ca sa afli daca e ceva de capul tau. Asta ca sa nu te faci de ras si sa afli ce meriti !

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax