Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Sute de cetățeni solicită APM Alba SUSPENDAREA actualizării autorizației pentru instalația de formaldehidă de la Kronospan Sebeș

Publicat

Peste 400 de cetățeni au semnat o petiție prin care solicită Agenţiei pentru Protecţia Mediului Alba să suspende procedura de actualizare a autoriziţiei integrate de mediu pentru compania Kronochem, care deţine fabrica de formaldehidă de pe platforma industrială Kronospan Sebeș.

Reamintim faptul că reprezentanții Kronochem Sebeș au depus recent la Agenția pentru Protecția Mediului Alba o solicitare de actualizare a autorizației integrate de mediu pentru instalația de producere a formaldehidei, capacitate 60.000 to/an. Motivul actualizării documentului este îndeplinirea unei obligaţii prevăzute într-o directivă a Uniunii Europene.

Citește și APM Alba: Kronochem Sebeș solicită actualizarea autorizației integrate de mediu pentru instalația de formaldehidă

Instalația veche de producție a formaldehidei, cu o capacitate 40.000 to/an, care și-a încetat activitatea din data de 21 martie 2019, aflată pe platforma Kronospan din Sebeș, va fi demolată / dezmembrată și mai apoi vândută.

În acest sens, societatea a depus în luna februarie la APM Alba o solicitare pentru emiterea Acordului de mediul. 

Citește și Instalația veche de formaldehidă de pe platforma Kronospan Sebeș va fi DEZMEMBRATĂ și vândută. Solicitare pentru acord de mediu

Un număr de 426 de locuitori din Sebeş şi din alte localităţi învecinate solicită, prin intermediul uneui petiţii depuse a APM Alba, suspendarea procedurii de actualizare a autorizației integrate de mediu „deoarece există încă probleme nerezolvate legate de monitorizarea actuală a poluanţilor şi de impactul asupra sănătăţii populaţiei”.

„Funcţionarea de până acum a instalaţiilor de pe platforma Kronospan s-a făcut fără ca emisiile în atmosfera oraşului Sebeş să poată fi verificate cu aparatura independentă de către Garda de Mediu Alba. În cazul unor sesizări transmise Gărzii de Mediu Alba, comisarii de mediu nu au putut soluţiona aceste sesizări deoarece nu dispun de aparatura necesară în astfel de situaţii. Menţionăm că pe platforma industrială Sebeş cumulând debitele tuturor instalaţiilor de evacuare sunt eliminate milioane de metri cubi per oră de gaze, în aceste gaze fiind deci cantităţi imense de substanţe toxice. De mai bine de un an s-au făcut promisiuni legate de aducerea unei staţii mobile de monitorizare a aerului în Sebeş, lucru care nu s-a întâmplat nici în ziua de azi. La nivelul societăţii civile locale nu există deloc încredere în bunele practici ale companiei, aceasta având antecedente în muşamalizarea unor scurgeri accidentale în anul 2008 de aproximativ 800 litri formaldehidă, accident care nu a fost raportat în intervalul de timp impus de legile aferente. De asemenea, compania Kronospan Sebeş a primit aproximativ 18 amenzi în perioada 2004-2015 pentru neconformităţi care contravin legislaţiei în domeniul protecţiei mediului”, se precizează în petiţia semnată de 426 de persoane.

Oamenii reclamă iritaţii ale căilor respiratorii

Iniţiatorii petiţiei afirmă că societatea Kronospan Sebeş a depus în anul 2014 documentaţia pentru a obţine revizuirea autorizaţiei integrate de mediu (AIM) şi mărirea capacităţii de producţie a formaldehidei, plăcilor PAL şi MDF.

„Le-a fost acordată această revizuire a AIM de către APM Alba în 2 decembrie 2014. Asociaţia PrimaNatura împreună cu cetăţenii din Sebeş au contestat aceasta revizuire deoarece documentaţia aşa cum era depusă era incompletă şi anume: lipsea un studiu de impact asupra sănatăţii populaţiei (necesar revizuirii sau obtinerii AIM conform OM 119/2015), formaldehida nu era încadrată la clasa 1 a agenţilor cancerigeni pentru om, conform regulamentului european 605/2014 (fraza de risc H350)”, se mai precizează în document.

Cetățenii afirmă că „poluarea resimţită la nivel vizual şi olfactiv zi de zi este uneori atât de intensă încât locuitorii din zonă reclamă iritaţii ale căilor respiratorii sau cronicizarea unor afecţiuni mai vechi din cauza aerului irespirabil”.

„Aceste aspecte au fost recunoscute și de medicii de familie care au confirmat că ”frecvența bolilor respiratorii la copii s-au înmultit, inclusiv incidența de astm bronșic” și este cunoscut faptul că poluarea este una din cauzele instalării astmului. Mai mult, în Studiul de Impact Asupra Sănătății Populatiei, potrivit datelor prezentate, există în perioada studiată valori semnificativ crescute ale frecvenței cazurilor de leucemie în Sebeș comparativ cu alte orașe și un trend crescător al frecvenței malformațiilor sistemului nervos și sistemului cardiovascular. Expunerea la formaldehidă e corelată cu leucemiile în literatura de specialitate și clasificată de un Regulament al Comisiei Europene drept substanță mutagenă”, se mai precizează în petiție.

sursa: anpm.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. Opriti Poluarea!

    marți, 03.03.2020 at 14:00

    Este aberant ca APM sa continue sa prelungeasca autorizatiile pentru Kronospan!
    Ne-au poluat destul zi de zi si noapte de noapte, de mai bine de 15 ani!!

  2. Mînus

    miercuri, 04.03.2020 at 06:46

    Decat sa omori un oras intreg, mai bine inchizi poluatorul!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax