Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

APM Alba: Kronochem Sebeș solicită actualizarea autorizației integrate de mediu pentru instalația de formaldehidă


Publicat

kronospan

Kronochem Sebeș a depus la Agenția pentru Protecția Mediului Alba o solicitare de actualizare a autorizației integrate de mediu pentru instalația de producere a formaldehidei, capacitate 60.000 to/an. 

Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Alba a anunțat recent depunerea solicitării de actualizare a autorizației integrate de mediu nr. AB 9/22.11.2017 pentru “Instalația de producere a formaldehidei, capacitate 60000 to/an, exprimat 100% ”, amplasată în localitatea Sebeș str. Mihail Kogălniceanu nr. 59, județul Alba, titular Kronochem Sebeș SRL. 

Documentația pentru actualizarea autorizației integrate de mediu poate fi consultată la sediul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Alba str. Lalelelor nr. 7 B, zilnic de luni-joi, între orele 8-16,30 şi vineri între orele 8-14, pe site-ul APM Alba: apmab.anpm.ro si la sediul Primăriei municipiului Sebeș.

Potrivit formularului de solicitare pentru actualizarea autorizației integrate de mediu, amplasamentul Kronochem Sebeș SRL este situat pe o parcelă de teren cu o suprafață de 1.440 mp aflată în proprietatea Kronospan Sebeș SA. Terenul amplasamentului face obiectul unui Act de superficie încheiat între Kronospan Sebeș SA în calitate de „Proprietar” și Kronochem Sebeș SRL în calitate de „Superficiar”, prin care Kronochem Sebeș SRL are dreptul de folosință a terenului, dreptul de a edifica construcții pe acest teren și dreptul deplin de proprietate asupra construcțiilor și a altor amenajări. Pe acest teren este construită Instalația de fabricare formaldehidă de 60000 to/an, aparținând Kronochem Sebeș SRL.

Începând cu data de 1 noiembrie 2018 societatea Kronospan Sebes SA și-a transferat activitatea către societatea Kronospan Trading SRL, iar Autorizația Integrata de Mediu nr. AB 1 din 9 ianuarie 2017 actualizată la data de 24 octombrie 2018 a operatorului Kronospan Sebeș SA a fost transferată către operatorul economic Kronospan Trading SRL, acesta din urmă operând în prezent toate instalațiile operate în trecut de Kronospan Sebeș SA. Kronospan Sebeș SA a rămas în continuare propietarul terenului pe care sunt amplasate instalațiile aparținând Kronochem Sebes SRL, a clădirilor și tuturor instalațiilor prezente pe platforma industrială Kronospan (exceptând instalația de producere a formaldehidei de 60.000 to/an aparținând Kronochem Sebeș SRL).

Documentația este elaborată pentru instalația de producere a formaldehidei sub forma de soluție 50% sau soluție de rășină ureo-formaldehidică pre-condensată 85%, având o capacitate 60.000 to/an, exprimat 100%, alcătuită din 2 linii de fabricație identice ce au capacitatea de 30.000 to/an fiecare, ce pot funcționa independent.

Potrivit formularului de solicitare pentru actualizarea autorizației integrate de mediu, producția zilnică este de:

 • 180 to formadehidă, exprimat 100%, funcționând la capacitatea proiectată timp de 24 de ore pe zi, 333 zile pe an, în proces continuu;
 • 296 to rășină ureo-formaldehidică pre-condensată, exprimat 85%, funcționând la capacitatea proiectată timp de 24 de ore pe zi, 333 zile pe an, în proces continuu.

Materii prime utilizate:

 • metanol;
 • săruri de răcire (sare de transfer termic): amestec format din: azotit de sodiu în proporție de 40%; azotat de potasiu în proporție de 53% și azotat de sodiu în proporție de 7%;
 • hidroxid de sodiu 30%;
 • catalizator Fe – Mo;
 • soluție de uree;
 • aerul folosit pentru oxidarea metanolului;
 • apa demineralizată pentru absorbția formaldehidei (aceasta pleacă cu produsul comercial) și pentru generarea aburului;
 • lubrefianți pentru întreținerea echipamentelor.

Produse finite: soluție formaldehidă 50% (formalina) sau soluție de rășină ureo-formaldehidică pre-condensată 85%.

Producerea de formaldehidă sau uree-formaldehică constă în:

 • Depozitarea materiilor prime în rezervoarele și spațiile de stocare existente aparținând Kronospan Sebeș SA și operate în prezent de societatea Kronospan Trading SRL;
 • Introducerea metanolului în instalația de producere a formaldehidei
 • În reactoarele de proces are loc reacția de producere a formaldehidei
 • Absorbția formaldehidei în coloana de absorbție
 • Depozitarea soluției de formaldehidă în rezervoarele existente aparținând Kronospan Sebe SA și operate de Kronospan Trading SRL

Emisii și reducerea poluării 

Potrivit documentului citat, în conditii de funcționare normală, singura sursă de emisie în atmosferă este coșul de dispersie prin care se evacuează gazele reziduale ce ies din unitatea de epurare catalitică, care face parte integrantă din instalația de fabricare a formaldehidei și are rolul de a reduce emisiile de produși organici din gazul rezidual ieșit din coloanele de absorbție, înainte de evacuarea în atmosferă. Evacuarea gazelor în atmosferă se realizează printr-un coș de dispersie cu diametrul de 700 mm și înălțimea de 22 m.

„Controlul funcționării instalației de epurare este asigurat de instalația de automatizare care urmărește menținerea constantă a temperaturii la intrare în catalizator, în funcție de care se asigură și concentrațiile admise la evacuare. Activitatea din cadrul instalației de formaldehidă aparținând Kronochem SRL nu implică surse mobile de emisie (din trafic).

Procesul de producție se realizează în sistem închis și numai în situații accidentale prin apariția unor neetanseități pot să fie emisii difuze.

Traseele prin care se vehiculează substanțe inflamabile (metanol) sunt prevăzute cu punți electrostatice la îmbinările prin flanșe, pentru scurgerea sarcinilor electrostatice. Toate utilajele sunt prevăzute cu împământare pentru scurgerea electricității statice pentru prevenirea exploziilor ce ar putea duce la emisii de COV în aer”, se precizează în formularul de solicitare pentru actualizarea autorizației integrate de mediu.

Potrivit formularului de solicitare, în cadrul amplasamentului Kronochem Sebeș s-au implementat procedurile specifice sistemului managementului de mediu, după cum urmează:

 • „Monitorizare și măsurare a emisiilor evacuate în aer și de control a sistemului de calitate a aerului pe fazele proceselor tehnologice”;
 • „Activitatea Controlul Instalațiilor”;
 • „Controlul Aspectelor de mediu semnificative” și nu s-au identificat obiective și tinte de mediu, prin care să se evalueze impactul asupra mediului specifice sistemului de management de mediu, identificând-se sursele de emisii fugitive în aer.

„În instrucțiunea de lucru la instalația de producere formaldehidă sunt stabilite defecțiunile procesului, condițiile de pornire și oprire. S-a implementat un Program de management de mediu pentru atingerea obiectivelor de mediu și țintelor și s-au stabilit aspectele semnificative de mediu (funcționare normală și anormală).

Instalația de obținere formaldehidă este prevăzută cu sisteme de alarmare în cazul în care se constată depășirea parametrilor tehnologici de lucru sau apariția unor avarii”, se mai precizează în document.

sursa: anpm.roDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

1 Comentariu

1 Comment

 1. Noxa

  miercuri, 26.02.2020 at 07:19

  Orice depasire a noxelor admise, sa duca la oprirea activitatii !

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

FOTO Modernizarea iluminatului public în orașul Teiuș: Contract de peste 4,3 milioane de lei, semnat de primarul Mirel Hălălai

Publicat

Un eveniment important s-a derulat vineri, 18 iunie, la Primăria Teiuș. Contractul de achiziție publică de lucrări (proiectare și execuție) privind „Modernizarea sistemului de iluminat public pentru orașul Teiuș și satele aparținătoare” a fost semnat de către primarul orașului, Mirel Vasile Hălălai și reprezentantul firmei câstigătoare, societatea Energobit S.A. Cluj Napoca.

Contractul, în valoare de 4,338 milioane lei, presupune înlocuirea vechilor corpuri de iluminat cu vapori de sodiu cu sisteme moderne și eficiente de tip LED (peste 1.000 de corpuri) respectiv implementarea unui sistem de telegestiune modern, toate acestea permițând o scădere a consumului energetic destinat iluminatului public cu peste 30 de procente, odată cu creșterea gradului de confort și eficiență al iluminatului nocturn public.

„Proiectul este rodul muncii echipei din Primăria Teiuș și este finanțat din fonduri europene prin programul POR”, au transmis reprezentanții Primăriei Teiuș.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Comunicat de presă: Asocierile agricole sunt o şansă pentru comuna Ciuruleasa

Publicat

„Comuna Ciuruleasa poate îmbina activităţile tradiţionale, mă refer aici în principal la creşterea animalelor, cu asigurarea desfacerii produselor de natură agricolă, obţinând profituri care să ducă la creşterea nivelului de trai al cetăţenilor”.

Candidatul Partidului Naţional Liberal pentru funcţia de primar al comunei Ciuruleasa la alegerile locale parţiale din 27 iunie, Cristian Oniciu, a declarat că asocierile între producători sunt esenţiale într-o zonă în care creşterea animalelor şi activităţile conexe acestora sunt atât o tradiţie, cât şi cea mai importantă sursă de venit.

Potrivit acestuia, fiind o zonă montană şi cu foarte puţine posibilităţi de angajare, din cauza numărului mic de agenţi economici, o alternativă profitabilă ar fi înfiinţarea unor asocieri între micii producători, pentru crearea unor ferme de animale (în special bovine) pentru lapte, carene şi reproducere.

„Am în vedere solicitarea sprijinului calificat din partea Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale în vederea înfiinţării, pe raza comunei Ciuruleasa, a unui centru pentru colectarea laptelui, cu tanc de răcire şi toate facilităţile. Desigur, în momentul în care se va putea contracta o cantitate însemnată de lapte, va apărea şi interesul marilor firme de prelucrare de a-l prelua şi a oferi un preţ corect pe litru, fără a mai apărea cheltuielile individuale de transport. De asemenea, am în vedere şi un punct central pentru animalele de carne care urmează să fie sacrificate, tot în interesul micilor producători din comună” a completat Cristian Oniciu.

Acesta a mai adăugat că „experienţa Partidului Naţional Liberal în ceea ce înseamnă administraţia publică locală şi echipa puternică formată în jurul preşedintelui Consiliului Judeţean Alba Ion Dumitrel m-au determinat să candidez pentru Primăria Comunei Ciuruleasa”.

Cristian Oniciu – candidatul PNL la Primăria comunei Ciuruleasa

Comandat de Partidul Naţional Liberal Alba, realizat de Tomax Web SRL, distribuit de Independent SRL, cod unic mandatar financiar coordonator 51210004.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Suspectul în cazul crimei din Răhău ar fi încercat să se sinucidă în arest. A ajuns la spital

Publicat

Alexandru Paștiu, bărbatul din Răhău, suspect că ar fi ucis un tânăr și a rănit-o pe iubita acestuia ar fi încercat să se sinucidă.

Mai exact, potrivit  surselor alba24.ro, acesta ar fi încercat să se sinucidă în dimineața zilei de vineri, 18 iunie 2021, în celula sa din arestul preventiv al IPJ Alba. 

După tentativa de suicid bărbatul a fost dus la Spitalul Județean de Urgență Alba, pe secția UPU, iar apoi a fost trasferat pe secția de Psihiatrie a spitalului.

După investigații a fost dus înapoi în arest preventiv la IPJ Alba.

Bărbatul de 36 de ani este acuzat că l-a înjunghiat mortal pe un tânăr de 23 de ani cu un cuțit, în zona inimii, și a rănit-o pe iubita acesteia, o tânără de 21 de ani.

Fapta s-ar fi petrecut din gelozie.

Crima s-a petrecut în casa în care locuia victima, în jurul orei 4.00. Mobilul ar fi fost gelozia.

Atacatorul a fost prins de doi polițiști pe motocilcletă a doua zi, într-o pădure din apropierea localității Răhău.

Momentul în care a fost prins suspectul în cazul crimei de la Răhău, poate fi urmărit AICI.

Victima, Daniel C., avea doar 23 de ani şi toată viaţa înainte. Era îndrăgostit de o tânără cu doi ani mai mică decât el, colegă de serviciu.

Citește și FOTO-VIDEO: CRIMA de la Răhău. Principalul suspect, transportat de la sediul Poliției Sebeș, la Parchet pentru audieri

Cu cei doi tineri era coleg şi Paştiu Alexandru, consătean din Răhău, principalul suspect în cazul crimei. Cei trei se știau de multă vreme.

”Era gelos pe Dani că umblă cu ea. O amenința pe la lucru. La fata aia nu-i plăcea de el deloc” a spus unul dintre colegii de muncă ai celor doi.

Alexandru Paștiu este acuzat de procurori că nu a putut să accepte relaţia dintre cei doi şi a decis să îi atace.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

SC TIPO-REX SRL: Anunț finalizare implementare proiect “Granturi pentru capital de lucru acordate IMM-urilor”

Publicat

„Granturi pentru capital de lucru acordate IMM-urilor” din cadrul schemei de ajutor de stat instituită prin ORDONANȚA DE URGENȚĂ nr. 130 din 31 iulie 2020 privind unele măsuri pentru acordarea de sprijin financiar din fonduri externe nerambursabile, aferente Programului Operațional Competitivitate 2014 – 2020, în contextul crizei provocate de COVID-19. 

TIPO-REX SRL cu sediul in Municipiul Alba Iulia, B-dul Revolutiei 1989, nr. 71, Bl. A16, ap. 1, judetul Alba, înregistrată la Oficiul Registrului Comerțului sub nr. J01/1148/1993, CUI RO 5182183, anunță finalizarea implementării proiectului ’’Grant’’, proiect nr. RUE 60, înscris în cadrul Măsurii ’’Granturi pentru capital de lucru”, instituită prin OUG nr. 130/2020.

Implementarea proiectului s-a derulat începând cu data semnării contractului de finanțare cu Ministerul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri/AIMMAIPE, respectiv 08.12.2020 până la data de 18.06.2021.

Obiectivul proiectului este reprezentat de sprijinirea TIPO-REX SRL.

Proiectul are printre principalele rezultate, următoarele:

 • menținerea activității pe o perioada de minim 6 luni,
 • menținerea/suplimentarea numărului locurilor de munca față de data depunerii cererii, pe o perioadă de minimum 6 luni, la data acordării granturilor

Valoarea proiectului a fost de 817.089,5475 LEI (valoarea totala) din care : 710.512,65 lei grant si 106.576,8975 lei cofinanțare.

Proiect cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regionala prin Programul Operațional Competitivitate 2014-2020

CONSULTANȚĂ

URBAN D. BUSINESS INTELLIGENCE SRL

Urban Daniela Andrada – tel: 0745651570

Date de contact beneficiar: CIUCĂ GHEORGHE / e-mail: office@tiporex.ro / tel: 0744.546.920 / fax: 0258.812.320

Documentul în format pdf poate fi studiat AICI.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate