Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

APM Alba: Kronochem Sebeș solicită actualizarea autorizației integrate de mediu pentru instalația de formaldehidă


Publicat

kronospan

Kronochem Sebeș a depus la Agenția pentru Protecția Mediului Alba o solicitare de actualizare a autorizației integrate de mediu pentru instalația de producere a formaldehidei, capacitate 60.000 to/an. 

Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Alba a anunțat recent depunerea solicitării de actualizare a autorizației integrate de mediu nr. AB 9/22.11.2017 pentru “Instalația de producere a formaldehidei, capacitate 60000 to/an, exprimat 100% ”, amplasată în localitatea Sebeș str. Mihail Kogălniceanu nr. 59, județul Alba, titular Kronochem Sebeș SRL. 

Documentația pentru actualizarea autorizației integrate de mediu poate fi consultată la sediul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Alba str. Lalelelor nr. 7 B, zilnic de luni-joi, între orele 8-16,30 şi vineri între orele 8-14, pe site-ul APM Alba: apmab.anpm.ro si la sediul Primăriei municipiului Sebeș.

Potrivit formularului de solicitare pentru actualizarea autorizației integrate de mediu, amplasamentul Kronochem Sebeș SRL este situat pe o parcelă de teren cu o suprafață de 1.440 mp aflată în proprietatea Kronospan Sebeș SA. Terenul amplasamentului face obiectul unui Act de superficie încheiat între Kronospan Sebeș SA în calitate de „Proprietar” și Kronochem Sebeș SRL în calitate de „Superficiar”, prin care Kronochem Sebeș SRL are dreptul de folosință a terenului, dreptul de a edifica construcții pe acest teren și dreptul deplin de proprietate asupra construcțiilor și a altor amenajări. Pe acest teren este construită Instalația de fabricare formaldehidă de 60000 to/an, aparținând Kronochem Sebeș SRL.

Începând cu data de 1 noiembrie 2018 societatea Kronospan Sebes SA și-a transferat activitatea către societatea Kronospan Trading SRL, iar Autorizația Integrata de Mediu nr. AB 1 din 9 ianuarie 2017 actualizată la data de 24 octombrie 2018 a operatorului Kronospan Sebeș SA a fost transferată către operatorul economic Kronospan Trading SRL, acesta din urmă operând în prezent toate instalațiile operate în trecut de Kronospan Sebeș SA. Kronospan Sebeș SA a rămas în continuare propietarul terenului pe care sunt amplasate instalațiile aparținând Kronochem Sebes SRL, a clădirilor și tuturor instalațiilor prezente pe platforma industrială Kronospan (exceptând instalația de producere a formaldehidei de 60.000 to/an aparținând Kronochem Sebeș SRL).

Documentația este elaborată pentru instalația de producere a formaldehidei sub forma de soluție 50% sau soluție de rășină ureo-formaldehidică pre-condensată 85%, având o capacitate 60.000 to/an, exprimat 100%, alcătuită din 2 linii de fabricație identice ce au capacitatea de 30.000 to/an fiecare, ce pot funcționa independent.

Potrivit formularului de solicitare pentru actualizarea autorizației integrate de mediu, producția zilnică este de:

 • 180 to formadehidă, exprimat 100%, funcționând la capacitatea proiectată timp de 24 de ore pe zi, 333 zile pe an, în proces continuu;
 • 296 to rășină ureo-formaldehidică pre-condensată, exprimat 85%, funcționând la capacitatea proiectată timp de 24 de ore pe zi, 333 zile pe an, în proces continuu.

Materii prime utilizate:

 • metanol;
 • săruri de răcire (sare de transfer termic): amestec format din: azotit de sodiu în proporție de 40%; azotat de potasiu în proporție de 53% și azotat de sodiu în proporție de 7%;
 • hidroxid de sodiu 30%;
 • catalizator Fe – Mo;
 • soluție de uree;
 • aerul folosit pentru oxidarea metanolului;
 • apa demineralizată pentru absorbția formaldehidei (aceasta pleacă cu produsul comercial) și pentru generarea aburului;
 • lubrefianți pentru întreținerea echipamentelor.

Produse finite: soluție formaldehidă 50% (formalina) sau soluție de rășină ureo-formaldehidică pre-condensată 85%.

Producerea de formaldehidă sau uree-formaldehică constă în:

 • Depozitarea materiilor prime în rezervoarele și spațiile de stocare existente aparținând Kronospan Sebeș SA și operate în prezent de societatea Kronospan Trading SRL;
 • Introducerea metanolului în instalația de producere a formaldehidei
 • În reactoarele de proces are loc reacția de producere a formaldehidei
 • Absorbția formaldehidei în coloana de absorbție
 • Depozitarea soluției de formaldehidă în rezervoarele existente aparținând Kronospan Sebe SA și operate de Kronospan Trading SRL

Emisii și reducerea poluării 

Potrivit documentului citat, în conditii de funcționare normală, singura sursă de emisie în atmosferă este coșul de dispersie prin care se evacuează gazele reziduale ce ies din unitatea de epurare catalitică, care face parte integrantă din instalația de fabricare a formaldehidei și are rolul de a reduce emisiile de produși organici din gazul rezidual ieșit din coloanele de absorbție, înainte de evacuarea în atmosferă. Evacuarea gazelor în atmosferă se realizează printr-un coș de dispersie cu diametrul de 700 mm și înălțimea de 22 m.

„Controlul funcționării instalației de epurare este asigurat de instalația de automatizare care urmărește menținerea constantă a temperaturii la intrare în catalizator, în funcție de care se asigură și concentrațiile admise la evacuare. Activitatea din cadrul instalației de formaldehidă aparținând Kronochem SRL nu implică surse mobile de emisie (din trafic).

Procesul de producție se realizează în sistem închis și numai în situații accidentale prin apariția unor neetanseități pot să fie emisii difuze.

Traseele prin care se vehiculează substanțe inflamabile (metanol) sunt prevăzute cu punți electrostatice la îmbinările prin flanșe, pentru scurgerea sarcinilor electrostatice. Toate utilajele sunt prevăzute cu împământare pentru scurgerea electricității statice pentru prevenirea exploziilor ce ar putea duce la emisii de COV în aer”, se precizează în formularul de solicitare pentru actualizarea autorizației integrate de mediu.

Potrivit formularului de solicitare, în cadrul amplasamentului Kronochem Sebeș s-au implementat procedurile specifice sistemului managementului de mediu, după cum urmează:

 • „Monitorizare și măsurare a emisiilor evacuate în aer și de control a sistemului de calitate a aerului pe fazele proceselor tehnologice”;
 • „Activitatea Controlul Instalațiilor”;
 • „Controlul Aspectelor de mediu semnificative” și nu s-au identificat obiective și tinte de mediu, prin care să se evalueze impactul asupra mediului specifice sistemului de management de mediu, identificând-se sursele de emisii fugitive în aer.

„În instrucțiunea de lucru la instalația de producere formaldehidă sunt stabilite defecțiunile procesului, condițiile de pornire și oprire. S-a implementat un Program de management de mediu pentru atingerea obiectivelor de mediu și țintelor și s-au stabilit aspectele semnificative de mediu (funcționare normală și anormală).

Instalația de obținere formaldehidă este prevăzută cu sisteme de alarmare în cazul în care se constată depășirea parametrilor tehnologici de lucru sau apariția unor avarii”, se mai precizează în document.

sursa: anpm.roȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

1 Comentariu

1 Comment

 1. Noxa

  miercuri, 26.02.2020 at 07:19

  Orice depasire a noxelor admise, sa duca la oprirea activitatii !

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Grindină și ploaie torențială la Răhău. SVSU a intervenit pentru a scoate apa din gospodăriile oamenilor

Publicat

Luni seara a fost ploaie torențială însoțită de grindină, la Răhău – Sebeș.

Potrivit reprezentanților Primăriei, apa a intrat și în curțile oamenilor, astfel încât voluntarii de la SVSU au intervenit unde a fost nevoie.

Județul Alba s-a aflat sub Cod Portocaliu de furtună, însă nu și zona Alba Iulia – Sebeș, chiar dacă aici a plouat torențial, luni seara.

La Răhău, grindina ar fi făcut și pagube în gospodăriile oamenilor.

sursă foto: Facebook (Dorin Nistor)

 

Citeste mai mult
Publicitate

AIUD

UPDATE FOTO: ACCIDENT MORTAL în Lunca Mureșului. Un bărbat a murit prins sub un tractor care s-a răsturnat

Publicat

Un bărbat de aproximativ 43 de ani a murit, luni seara, după ce un tractor s-a răsturnat, în Lunca Mureșului. A rămas prins sub utilaj, iar forțele de intervenție au constatat decesul, bărbatul având leziuni incompatibile cu viața.

UPDATE 1, ora 21.42: Bărbatul, de aproximativ 43 de ani, nu a mai putut fi salvat. Avea leziuni incompatibile cu viața, transmite ISU Alba. Acesta a fost scos de localnici, înainte să ajungă forțele de intervenție, de sub tractorul ce era răsturnat într-un șanț colector.

Știrea inițială

O persoană a fost rănită într-un accident de tractor, la Lunca Mureșului, luni seara.

Din primele date, potrivit ISU Alba, aceasta este prinsă sub utilaj.

La fața locului s-au deplasat echipaje ISU (Detașamentul Aiud) cu modul de descarcerare și de la Ambulanță (SAJ Alba).

UPDATE: Potrivit ISU Alba, este vorba despre un bărbat, care ar fi rănit grav.

sursă foto: ISU Alba

Citeste mai mult
Publicitate

ADMINISTRATIE

LISTA actualizată a țărilor ”zonă verde” pentru care nu este nevoie de carantină sau izolare, la sosirea în România

Publicat

vama

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a adoptat luni  Hotărârea nr. 34 privind stabilirea listei țărilor membre U.E și ale Spațiului Economic European și a listei țărilor terțe pentru care nu se aplică recomandarea de instituire a măsurii de izolare/carantină asupra persoanelor care sosesc din acestea în România.

Statele care sunt exceptate de la recomandarea măsurii de izolare/carantină sunt stabilite în funcție de rata cumulată de incidență a cazurilor noi de îmbolnăvire din ultimele 14 zile raportată la 100.000 de locuitori, potrivit Grupului de Comunicare Strategică.

Zborurile suspendate către și dinspre statele aflate pe listele anexate Hotărârii nr. 34 se reiau începând cu data de 7 iulie.

LISTA țărilor membre ale Uniunii Europene și Spațiului Economic European pentru care nu se recomandă intrarea în izolare/carantină a persoanelor (asimptomatice) care sosesc în România din acestea:

1. BULGARIA

2. MONACO

3. CROAȚIA

4. REGATUL UNIT AL MARII BRITANII ȘI AL IRLANDEI DE NORD

5. CEHIA

6. POLONIA

7. AUSTRIA

8. ISLANDA

9. ELVEȚIA

10. SPANIA

11. FRANȚA

12. BELGIA

13. GERMANIA

14. SLOVENIA

15. DANEMARCA

16. ȚĂRILE DE JOS

17. ITALIA

18. NORVEGIA

19. SLOVACIA

20. IRLANDA

21. LIECHTENSTEIN

22. GRECIA

23. CIPRU

24. FINLANDA

25. MALTA

26. LITUANIA

27. UNGARIA

28. ESTONIA

29. LETONIA

30. ANDORRA

31. INSULELE FEROE

32. VATICAN

Lista țărilor terțe pentru care nu se recomandă intrarea în izolare/carantină a persoanelor (asimptomatice) care sosesc în România din acestea

1. CANADA

2. MAROC

3. ALGERIA

4. AUSTRALIA

5. RWANDA

6. URUGUAY

7. JAPONIA

8. COREEA DE SUD

9. GEORGIA

10. NOUA ZEELANDĂ

11. TUNISIA

12. THAILANDA

surse: Grupul de Comunicare Strategică, cnscbt.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Șoferii vor putea compara ofertele RCA pe o platformă online oficială, pentru a alege cea mai potrivită asigurare

Publicat

Prețurile RCA vor putea fi comparate în curând printr-o platformă online oficială cu toate ofertele din piață, gestionată de Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România (BAAR), a anunțat luni asociația. Noul instrument de informare va furniza nivelul estimativ al primelor de asigurare RCA la oricare dintre asigurătorii autorizați care au dreptul să practice această formă de asigurare pe teritoriul României.

În piață sunt mai multe platforme online de comparare a ofertelor RCA, dar surse din industrie spun că aceste instrumente private nu ar afișa toate informațiile privind ofertele existente.

Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România (BAAR) a anunțat luni că a consultat de curând atât Autoritatea de Supraveghere Financiară, cât și Consiliul Concurenței și va proceda la operaționalizarea unui sistem de informare a consumatorilor de asigurări RCA cu privire la nivelul estimativ al primelor de asigurare RCA la oricare dintre asigurătorii autorizați care au dreptul să practice această formă de asigurare pe teritoriul României.

Prin intermediul acestui nou instrument, asigurații vor putea obține on-line informații privind prețul poliței RCA, având, în același timp, siguranța respectării legislației în vigoare și criteriile de securitate a informațiilor.

„Am pornit de la constatarea că, în prezent, la stabilirea primei de asigurare RCA, riscurile luate în considerare pot fi destul de segmentate, iar informațiile publice nu sunt întotdeauna disponibile în mod transparent pentru un potențial asigurat. Astfel, diferențele de primă pot fi înțelese mai greu, uneori, nu numai de la o persoană la alta, ci și în cazul în care o persoană deține mai multe autovehicule cu caracteristici diferite. Un comparator de asigurări RCA reprezintă o soluție pentru o mai ușoară, corectă și completă informare a consumatorilor de asigurări RCA”, a declarat Mădălin Roșu, Președintele BAAR.

Scopul acestui comparator este acela de a veni în sprijinul consumatorilor, prin facilitarea accesului acestora la informații corecte și obiective.

În comunicatul transmis luni, 6 iulie, BAAR mai spune că „stabilirea prețului poliței RCA depinde de o multitudine de factori, dintre care amintim doar câțiva, cum ar fi: clasa de bonus/malus (istoricul daunalității) în care se încadrează persoana respectivă, vârsta acesteia, capacitatea cilindrică a vehiculului. Toți acești parametri vor fi luați în calcul la implementarea proiectului, astfel încât, prima de asigurare afișată prin intermediul comparatorului RCA să fie aceea la care persoana interesată ar putea încheia polița RCA cu un anumit asigurător”.

Pentru a respecta legislația GDPR în vigoare, în cadrul comparatorului RCA, datele de identificare ale persoanei vor fi protejate printr-un sistem criptat, care asigură confidențialitatea informațiilor. BAAR precizează că această inițiativă nu intră în contradicție cu principiile Directivei Europene privind distribuția in asigurări așa cum acestea sunt transpuse în legislația românească, comparatorul RCA neavând scop comercial, ci doar de informare, oferind posibilitatea consumatorilor de a “compara produse de asigurare RCA disponibile pe piață”. Totodată, modul de funcționare al comparatorului și mijloacele tehnice de securitate vor asigura respectarea principiilor și regulilor de concurență privind schimbul de informații.

Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România (BAAR) este o asociatie profesională care are ca membri toate societățile de asigurare autorizate să practice, pe teritoriul României, asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terților prin accidente de vehicule și de tramvaie (RCA).

sursa: hotnews.ro

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate