Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

”Tănase simfonic” la Alba Iulia – spectacol tribut dedicat Mariei Tănase de Alexandra Fits. Unde și când are loc


Publicat

„Tănase simfonic” este un concert omagial Maria Tănase, conceput cu ocazia Centenarului României, la inițiativa dirijorului Cristian Oroșanu.

Concertul va avea loc în data de 1 Decembrie 2019, ora 18.00, la Casa de Cultură a Sindicatelor Alba Iulia.

Intrarea se face pe bază de invitație gratuită în limita locurilor disponibile. Invitațiile se găsesc la Casa de Cultură a Sindicatelor Alba Iulia.

”Sunt bucuroasă să revin în oraşul natal, cu un concert omagial Maria Tănase, pentru a celebra împreună 101 ani de la Marea Unire!

Când cânți Maria Tănase, cânți toată România! Niciun alt artist, până azi, nu a reușit o unire mai profundă a esenței spiritului românesc de la Dunăre la Tisa, de la Câmpia Panoniei până la Prut.

Maria și-a iubit țara iubindu-i oamenii, căutându-i, mergând să le cânte în fiece loc o chemau, rugându-i să-i împărtășească cîntecele și obiceiurile meleagurilor lor.

Pe toate le-a adunat în sufletul său ca pe lucruri de preț. Iar comoara aceasta a împărțit-o apoi așa cum își împarte vântul semințele, ca să o sporească.

Voi urca pe scenă alături de pianistul Mariano Castro şi Orchestra Filarmonicii de Stat din Tg. Mureş, dirijată de maestrul Cristian Oroşanu” a transmis artista.

Din repertoriul vast și divers al Marii Doamne a cântecului românesc, Alexandra Fits, acompaniată de Orchestra Filarmonicii de Stat Târgu-Mureș, tălmăcește o selecție reprezentativă de 18 cântece din toate regiunile țării, reinterpretate și aranjate cu măiestrie pentru orchestră de către artistul argentinean Mariano Castro.

Printre lucrările selectate pentru spectacol se numără binecunoscutele „Mi-am pus busuioc în păr”, „Uhăi bade!”, „Bun îi vinu’ ghiurghiuliu!”, „Dragi mi-s cântecele mele”, „Cine iubește și lasă”, dar și piese inedite, mai puțin cunoscute, din tinerețea Mariei Tănase.

Maria Tănase (1913-1963), supranumită „Pasărea Măiastră”, „reprezentanta întregii românimi”, a fost actriță și interpretă de muzică populară, uşoară, lăutărească şi de romanţe.

În cariera sa de aproape trei decenii, Maria Tănase a reprezentat un fenomen unic în muzica românească, fiind considerată, pe bună dreptate, prima divă a României.

Admirată pentru originalitatea sa, vocea și frumusețea fizică, la 56 de ani de la moartea sa, rămâne cea mai puternică personalitate culturală a secolului XX.

Maria s-a născut în mahalaua Cărămidarilor din București, fiind al treilea copil al Anei Munteanu (originară din Țara Făgărașului) și al florarului Ion Coandă Tănase (din Dolj).

În vara anului 1937 a imprimat primele sale cântece populare (printre care „Cine iubește și lasă”), sub supravegherea etnomuzicologilor Constantin Brăiloiu și Harry Brauner.Pe 17 august 1938 a cântat la încheierea cursurilor de vară ale Universității populare de la Vălenii de Munte, unde istoricul Nicolae Iorga a supranumit-o „Pasărea măiastră”.

În același an s-a angajat la Teatrul „Alhambra” și a lansat cu mare succes cântecele „Mi-am pus busuioc în păr” (cântec în stil popular) și „Habar n-ai tu” (ambele având muzica compusă de Ion Vasilescu).

Participarea în 1939 la Expoziția Universală de la New York (unde va cânta împreună cu orchestra lui Grigoraș Dinicu), îi prilejuiește Marieiîntâlnirea cu George Enescu și Constantin Brâncuși. 

Spre sfârșitul anului 1940, Garda de Fier i-a interzis să mai apară în public și, din ordinul Ministerului Propagandei, au fost distruse toate discurile de patefon existente cu Maria Tănase în discoteca Radiodifuziunii, precum și matrițele acestora de la casa de discuri Columbia, sub pretextul că distorsionau folclorul românesc autentic.

Adevăratul motiv al acestei mișcări antisemite a fost faptul că în cercul de prieteni ai Mariei Tănase se găseau și o serie de intelectuali evrei sau democrați, ca etnomuzicologul Harry Brauner și jurnalistul Stephan Roll. 

În martie 1941 a întreprins un turneu artistic în Turcia, ocazie cu care a fost desemnată cetățean de onoare de către președintele Turciei.

La întoarcerea în țară, alături de echipele formate din cele mai selecte elemente ale teatrului și muzicii românești, a cântat răniților din război.

După instaurarea comunismului, în 1952 a fost solicitată să profeseze la Școala medie de muzică nr. 1 din București, în cadrul unei catedre de cânt popular.

În această perioadă a lansat cu mare succes cântecele „Dragi mi-s cântecele mele” (aranjament revuistic de Henry Mălineanu) și „Aseară vântul bătea” (cântec popular din Ardeal). 

În 1958 va imprima la Electrecord patru cântece populare românești traduse și adaptate în franceză de Nicole Sachelarie, cumnata artistei: „Doïna de Dolj”, „La malédiction d’amour” (Cine iubește și lasă), „Danse montagnarde” (Uhăi, bade), „Tiens, tiens, tiens et na” (Iac-așa).

Acestea au fost incluse, împreună cu alte cântece ale artistei cântate în limba română, pe un disc editat în colaborare cu casa franceză „Le Chant du Monde”, disc distins în 1965 cu „Grand prix du disque” (Marele premiu al discului), decernat de Academia „Charles Cros” din Paris.

Repertoriul Mariei Tănase a fost unul extrem de vast, cuprinzând cântece din toate regiunile României și din toate categoriile: doine, orații de nuntă, cântece de leagăn, de joc (hore, sârbe, învârtite, jienești), de dragoste, de petrecere, lăutărești, satirice, bocete.

În calitate de actriță, a jucat pe scena Teatrului Municipal, a cântat în operete, comedii muzicale și, de asemenea în filmele „Se aprind făcliile” (1939 – film care s-a pierdut), „România” (1947), „Ciulinii Bărăganului” (1958).

În luna aprilie a anului 1954, Departamentul Artelor din Ministerul Culturii a propus decorarea sa cu Ordinul Muncii cls. a III-a, în anul 1955 cu Premiul de Stat, iar în anul 1957 a primit titlul suprem de Artist emerit.

În primăvara anului 1963, fiind într-un turneu la Hunedoara cu Taraful Gorjului, Maria Tănase află că este bolnavă de cancer la plămâni. S-a stins din viață la Spitalul Fundeni, pe 22 iunie 1963.

Alexandra Fits

S-a născut la Alba Iulia, într-o remarcabilă familie de muzicieni. Tatăl său este profesorul, compozitorul, dirijorul, aranjorul și culegătorul de folclor, Iosif Fiț.

Mama predă pianul, istoria și teoria muzicii. Cu o astfel de moștenire, a început să studieze muzica și pianul, în familie, la vârsta de 4 ani. Au urmat cursurile Liceului de Muzică „Regina Maria” din Alba Iulia și Facultatea de Muzică din Brașov.

Doisprezece ani a cântat în corul Catedralei Încoronării, unde revine cu emoție, de fiecare dată când se întoarce acasă.

La unsprezece ani a descoperit în biblioteca părinților integrala pe vinil a înregistrărilor Mariei Tănase.

Ascultând-o, a simțit crescând dorința de a cânta şi ea în felul răscolitor în care „le zicea Maria”. Tot cam pe la acea vârstă, călătorind cu părinții în Franța, a descoperit-o şi pe Édith Piaf. Aceste două mari doamne ale cântecului, „pasărea măiastră” (cum o numea istoricul Nicolae Iorga) și „la môme” (mica vrăbiuță), i-au devenit repere semnificative.

În prezent este solista concertelor orchestrale „Fits cântă Piaf” şi „Tănase simfonic”, care includ piese din repertoriul Mariei Tănase şi Édith Piaf, în aranjamentele muzicale realizate în mod maestuos de către artistul argentinian Mariano Castro. 

Printre proiectele noi pe care le pregătește, cel mai apropiat este lansarea albumului „Tănase Fits Piaf”, care va fi distribuit în rețeaua librăriilor Cărturești. 

www.facebook.com/alexandrafitsofficial

Mariano Castro 

Muzician complex, pianist, chitarist, compozitor, orchestrator, solist sau membru în diferite formaţii, Mariano José Castro s-a stabilit din 2013 în România. În cariera sa de interpret la pian sau chitară, abordează diferite stiluri muzicale, cântând alături de formaţii de tango, jazz, rock şi muzică clasică. În triplă calitate – interpret, compozitor și orchestrator – a fost nominalizat de două ori la Latin Grammy Awards (2009 şi 2010). Ca pianist, orchestrator și chitarist, are la activ peste 30 de turnee internaționale în Europa, Statele Unite, Canada și America Latină. 

www.marianocastro.ro

Cristian Oroşanu

Dirijorul Cristian Oroșanu este un artist carismatic, un amestec de pasiune, hotărâre și claritate elegantă a expresiei, totul învăluit de un farmec personal irezistibil.

Cu o impresionantă carieră internațională, dirijorul se distinge printr-un vast repertoriu, îmbinând cca. 35 de titluri de operă și peste 500 de lucrări simfonice.

Este absolvent al Universității Naționale de Muzică din București, la clasa dirijorului Cristian Brâncuși.

S-a perfecționat în particular sub îndrumarea celebrului profesor Constantin Bugeanu. În cadrul Academiei Internaționale Bach de la Stuttgart a beneficiat de îndrumarea dirijorului Helmuth Rilling, iar de-a lungul timpului a avut ocazia să fie asistentul maeștrilor Yutaka Sado, Mstislav Rostropovich, Ingo Metzmacher și Lawrence Foster.

Dorind să continue tradiția pedagogică preluată de la maestrul Bugeanu, Cristian Oroșanu a fost timp de 6 ani profesor de dirijat la Universitatea de muzică „G. Enescu” din Iași și a organizat cu succes mai multe cursuri internaționale de măiestrie. În ultimii ani a făcut parte din juriul Concursului Internațional de dirijat „Jeunesses Musicales” la București.

Pasionat de proiecte inovatoare, care sparg tiparele clasice, Cristian Oroşanu a creat orchestra Kamerata Kronstadt şi plănuiește o serie de concerte dedicate mediului înconjurător sănătos.

www.cristianoroșanu.ro

 

 ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

2 IUNIE: Un an de la vizita istorică a Papei Francisc la Blaj. Zeci de mii de pelerini au fost prezenți pe Câmpia Libertății

Publicat

papa la blaj

În urma cu un an, pe 2 iunie 2019, zeci de mii de pelerini au participat la vizita istorică pe care Papa Francisc a făcut-o pe Câmpia Libertății din Blaj. 

Pregătirile pentru primirea Sanctității Sale au început cu câteva săptămâni înainte de data de 2 iunie, iar Blajul a devenit pentru un timp cel mai sigur oraș din țară. Toate structurile din România au fost angrenate pentru ca vizita istorică să se desfășoare fără probleme.

p

Papa a ajuns pe Câmpia Libertății în jurul orei 11.00 și a fost întâmpinat de președintele țării, Klaus Iohannis. La Blaj, Papa Francisc a participat liturghia greco-catolică şi la ceremonia de beatificare a şapte episcopi greco-catolici martiri.

Acesta a stat pe un tron din lemn autentic, cules din arhitectura pușcăriilor de la Sighet și Gherla, iar designul a făcut trimitere la calvarul detenției, la suferința și la moartea pentru Hristos.

papa la blaj

După evenimentul de pe Câmpia Libertății, Pontiful Roman a luat prânzul, împreună cu suita papală, iar de la ora 15.45 s-a întâlnit cu comunitatea rromă din oraș. Tot acolo a fost programat și salutul Sfântului Părinte.

Imediat, după întâlnirea cu comunitatea rromă, Papa a plecat spre Sibiu unde a avut avion direct către Roma.

papa345

Pe lângă vizita istorică a Sanctității Sale, un alt eveniment a marcat ziua de 2 iunie: comportament exemplar al pelerinilor.

Toate sectoarele în care s-au aflat aceștia au rămas curate. Oamenii și-au strâns toate gunoaiele și le-au luat cu ei. Nu au rămas hârtii, resturi de mâncare sau peturi.

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Scutiri de impozit și de contribuții acordate persoanelor cu handicap, programatori și constructori, anulate de Guvern

Publicat

bani

În plină pandemie, Guvernul a adoptat o Ordonanță prin care a anulat scutirea de impozit pentru persoanele cu handicap, programatori și constructori.

Astfel, aceste categorii de persoane au plătit impozit de 10% pe veniturile din șomaj tehnic și pe indemnizația pentru zilele libere de supraveghere a copilului.

Mai mult, constructorii erau scutiți și de contribuții sociale și de sănătate, însă aceștia au fost forțați să le plătească în cazul intrării în șomaj tehnic, scrie libertatea.ro.  

Scutirile sunt prevăzute, în mod normal, în Codul Fiscal. Ordonanța 30/2020 specifică că asupra indemnizației de șomaj tehnic se aplică prevederile Codului Fiscal, inclusiv scutirile. Aceasta prevede că indemnizația de șomaj tehnic este de 75% din salariu, dar nu mai mult de 75% din salariul mediu brut pe țară.

Documentul a fost adoptat de Guvern în 18 martie și publicat în Monitorul Oficial în data de 21 martie. Actul normativ prevedea că indemnizațiile de șomaj tehnic se impozitează conform Codului Fiscal, ceea ce înseamnă că beneficiau de scutirea la impozitul pe venit de 10% persoanele cu handicap, constructorii și programatorii, în vreme ce constructorii erau scutiți și de contribuțiile sociale de 25%, și cele de 10% pentru sănătate.

Cum câștigul salarial mediu brut luat în calcul la realizarea bugetului era de 5.429 de lei, rezultă că trei sferturi din acesta înseamnă 4.071 de lei brut. Constructorii ar fi urmat să primească „în mână” toată suma, fiind scutiți de toate taxele, în vreme ce persoanele cu handicap și IT-iștii ar fi putut încasa de la stat 2.646 de lei.

Guvernul a revenit cu Ordonanța 48, care elimină aceste facilități în cazul șomajului tehnic și al indemnizației pentru supravegherea copilului. Documentul a fost adoptat în 9 aprilie și publicat în Monitorul Oficial în data de 16 aprilie.

Ordonanța 48 elimină scutirile din Codul Fiscal pentru sumele primit ca șomaj tehnic și indemnizație de supraveghere a copilului. Acestea se mențin pentru salarii și alte câștiguri, dar nu sunt valabile în cazul șomajului tehnic și nici la indemnizația pentru supravegherea copiilor.

Astfel, după ce eliminăm din suma de 4.071 de lei contribuția de pensii (25%), contribuția de sănătate (10%) și impozitul pe venit (10%), rezultă un net de maximum 2.381 de lei pe lună ce poate fi încasat de beneficiari.

sursa: libertatea.ro

Citeste mai mult
Publicitate

ECONOMIE

Redeschiderea teraselor: obligații care le dau bătăi de cap proprietarilor de localuri

Publicat

Redeschiderea teraselor este posibilă de astăzi, însă în condiții stricte pentru protejarea sănătății clienților și angajaților. Unele reguli însă sunt considerate drept greu de respectat de către o parte dintre patronii de localuri.

Unii dintre aceștia spun că nu-și permit să le ceară clienților date personale, pentru că ”nu sunt polițiști” și că la terase clienții ar trebui să se simtă ”ca acasă”, potrivit ziare.com. 

Se referă la obligația privind registrul de rezervări ale clienților, ce presupune prelucrarea datelor personale, precum și la condițiile în care rezervarea este obligatorie, destul de neclară în legislație.

Altă regulă ce trebuie respectată la terase este triajul observațional. Cu alte cuvinte, clienților nu li se va lua temperatura, la fel ca în cazul triajului epidemiologic la intrarea în spațiile închise, doar se va observa dacă au simptome respiratorii (de tipul: tuse frecventă, strănut frecvent, stare generală modificată). Pentru acest triaj observațional nu este necesar ca persoanele desemnate să aibă o pregătire specială în acest sens.

Reguli de respectat la terase (potrivit normelor aprobate prin Ordin 966/1.809/105/2020 – Ministerul Sănătății, Ministerul Economiei, ANSVSA)

– acces interzis pentru clienții cu simptome respiratorii (triaj observațional)

– minimum 2 metri între mese (minimum 2 m între ocupanții scaunelor meselor alăturate); în funcție de amplasarea meselor cu respectarea prevederilor, se va stabili numărul maxim de locuri care pot fi ocupate în cadrul spațiului special amenajat din exteriorul clădirii unității de alimentație publică (terase)

– păstrarea distanței de cel puțin 1,5 metri între clienți, dacă nu sunt membri ai aceleiași familii

– cel mult 4 persoane la o masă, dacă nu sunt membri ai aceleiași familii

– este interzis transferul de la o masă la alta a meniurilor, solnițelor sau altor obiecte; acestea se vor dezinfecta după plecarea clienților de la o masă

– chelnerii trebuie să poarte măști și mănuși

– rezervarea locurilor: obligația unui registru de evidență a rezervărilor clienților, pentru ca, în cazul apariției unei îmbolnăviri, să poată fi făcută ancheta epidemiologică

– se recomandă stabilirea de circuite cu sens unic ce trebuie parcurse de clienți în interiorul terasei, astfel încât să se minimizeze contactele între clienți (de exemplu, înspre și dinspre toaletă); trebuie reorganizate circuitele de producție și livrare, unde este cazul

– trebuie monitorizată starea de sănătate a angajaților

– măsuri de respectare a distanței între angajați; dacă nu este posibil, măsuri suplimentare de protecție (reducerea numărului de angajați și lucrul în ture, folosirea de echipament de protecție)

– dezinfectarea spațiilor trebuie făcută frecvent

– dezinfectant pentru mâini la intrarea pe terasă și la grupurile sanitare.

– interzis consumul produselor în picioare, pentru a minimiza circulația clienților în interiorul terasei

– instalarea de panouri de protecție din plexiglas în unitățile cu plata la casă de marcat

foto: arhivă, rol ilustrativ

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

UPDATE: BACALAUREAT 2020. Sesiune specială a examenului în iulie, pentru elevii cu probleme medicale

Publicat

examen

O sesiune specială de Bacalaureat ar putea fi organizată din 6 iulie, pentru cei care, din motive medicale, nu vor putea susține probele de examen din 22 iunie.

UPDATE: „Sesiunea specială de BAC va începe, de principiu, pe 6 iulie, cu proba la română. Pe 7 iulie, proba obligatorie la Matematică sau Istorie și pe 8, cea la alegere”, a anunțat ministrul Educației, Monica Anisie, potrivit știriedu.ro.

Declarația a fost făcută la EuropaFM de către ministrul Sănătății, Nelu Tătaru.

Citește și BACALAUREAT 2020: Toate testele de pregătire și baremele. Modele de subiecte pentru examenul elevilor de clasa a XII-a

Acesta a spus că este o propunere ce se află în discuții și că anunțul oficial va fi făcut de Ministerul Educației.

Premierul Ludovic Orban a declarat că și-a dat acordul pentru organizarea sesiunii speciale, potrivit digi24.ro.

„Am avut o discuție cu dna ministru (ministru al Educației -n.r.) și mi-am dat acordul. Pentru copiii care au temperatura nu li se poate răpi șansa de a da bacalaureatul”, a anunțat și premierul Ludovic Orban, la Digi 24, precizând că propunerea i s-a părut corectă.

Ministerul Sănătății și Ministerul Educației trebuie să se pună de acord, astfel încât să se organizeze foarte bine – din punct de vedere sanitar și logistic – noua sesiune de bacalaureat. Ludovic Orban a arătat că practic trebuie organizate într-un interval scurt de timp trei sesiuni de bacalaureat și este nevoie nu numai de igienizare, ci și de asigurarea numărului de cadre didactice necesare.

Reamintim că și în cazul Evaluării Naționale s-a decis organizarea sesiunii speciale, ce va începe în 29 iunie.

Vezi  EVALUARE NAȚIONALĂ 2020: Marți încep înscrierile pentru examen. Calendarul probelor și detalii pentru elevii de clasa a VIII-a

Examenul propriu-zis de Bacalaureat începe în 22 iunie, cu probele scrise.

După încheierea situației școlare, elevii care au terminat clasele XII-XIII se înscriu la Bacalaureat, în perioada 3-10 iunie.

Vezi și BACALAUREAT 2020: Ghidul de înscrieri la examen. Model de cerere și procedura pentru echivalarea probelor de competențe

Echivalarea/recunoașterea nivelurilor de competență, la probele de profil din cadrul examenului național de Bacalaureat (2020), se face în perioada 11 – 17 iunie 2020.

surse: Europa FM, Digi24

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate