Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Târgul de Fete de pe Muntele Găina 2022: programul evenimentului din weekend, condiții meteo și de acces, legendele locului

Publicat

muntele gaina 2019 2

Târgul de Fete de pe Muntele Găina, una dintre cele mai vechi sărbători tradiționale cu o vechime de sute de ani, începe sâmbătă, de la ora 12.00 și continuă duminică, de la ora 10.00.

Evenimentul are loc pe un platou montan la o altitudine de 1.467 metri. Timp de două zile, organizatorii au pregătit expoziții, spectacole folclorice cu nume mari ale muzicii populare românești, concerte de muzică rock, focuri de artificii și petreceri în aer liber.

Accesul pe platoul de pe Muntele Găina, unde se desfășoară manifestările, este posibil pentru autoturisme și microbuze de până la 20 de locuri. Pe drumul județean DJ 762 se ajunge în comuna Avram Iancu, localitatea cea mai apropiată de Muntele Găina, iar de aici drumul se continuă pe un drum pietruit și practicabil pentru mijloacele auto până pe platoul unde au loc manifestările. Pe munte există o zonă de campare pentru cei care vor să petreacă două zile minunate în natură, spun organizatorii.

Târgul de Fete de pe Muntele Găina 2022 – principalele evenimente

Manifestarea etno-culturală va debuta sâmbătă, la amiază, cu Târgul meșterilor populari  „Alba Tradițional”, care reunește 50 de meșteri tradiționali din Alba, Hunedoara, Cluj, Arad, Mureș, Sibiu, Vâlcea, Satu Mare, Neamț, Argeș, Gorj.

La ora 14.00, este programat concertul „Cântec pentru făuritorii libertății”, susținut de Ansamblul Folcloric al Județului Alba, dirijat de Alexandru Pal. În spectacol vor evolua interpreții Roxana Reche, Maria Filimon, Dorina Narița, Floricica Moga, Nicolae Plută și Nicolae Tuhuț.

Pe parcursul zilei va avea loc difuzarea mai multor filme etnografice:

 • „Costumul popular ca emblemă a identității culturale românești” de Doina Îșfănoni, cercetător etnolog la Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”, instituție aflată Sub Înaltul Patronaj al Majestății Sale Margareta, Custodele Coroanei Române
 • „Cămeșa cu ciupag și Aurelia Matei”
 • „Arta lemnului din Avram Iancu și Nicolae Beleiu”
 • ”Altarul Soarelui”, „Țara Moților”, „Drama lui Avram Iancu”
 • „Chemarea tulnicului și „Lespezi de piatră și Petru Popa”.

La ora 17.30, Fanfara Transilvania și Fanfara Transilvania Junior vor susține un spectacol extraordinar de muzică tradițională românească și muzică balcanică.

La ora 19.30 este programat un spectacol de dansuri antice, moderne și contemporane susținut de „Antheia Imperialis”, coordonator Octavia Oprea.

Seara se va încheia cu un concert extraordinar al Trupei Phoenix, 2022 fiind anul împlinirii a 60 de ani de existență a trupei. Din programul primei zile nu va lipsi nici discoteca în aer liber cu „Flaviu fără S” și focurile de artificii, programate la miezul nopții.

Târgul de Fete va continua duminică, 17 iulie, pe vârful Muntelui Găina, la Crucea Iancului, cu un ceremonial solemn și o slujbă religioasă în memoria lui Avram Iancu – erou al națiunii române. Programul va fi deschis de tulnicăresele din Avram Iancu și de Fanfara Județului Alba, dirijor Coriolan Honcaș.

Sărbătoarea de pe Găina va continua cu târgul meșterilor populari, dar și un spectacol extraordinar denumit „Muntele Găina unește tradițiile românești”. În cadrul acestui spectacol își vor da concursuri ansambluri din județele Alba, Bihor, Cluj, Hunedoara, Arad, Suceava, Sălaj, Gorj:

 • Suceava – Ansamblul folcloric ,,Flori de Bucovina”
 • Gorj – Ansamblul folcloric ”Cheile Oltețului Polovragi”
 • Sălaj – Ansamblul folcloric ”Mugur, Mugurel”
 • Arad – Ansamblul folcloric ,,Florile Mureșului”
 • Bihor – Ansamblul folcloric „Datina” din Aleșd
 • Hunedoara – Ansamblul de cântece și dansuri pădurenești ”Leleșana” din Lelese
 • Cluj – Ansamblul folcloric „Dor Transilvan” al R.A.T.U.C. Cluj-Napoca
 • Alba – Ansamblul folcloric „Tradiții uiorene” Ocna Mureș.

Târgul de Fete de pe Muntele Găina, 16-17 iulie 2022 – PROGRAM

Sâmbătă, 16 iulie 2022 / Vârful Muntelui Găina

 • ora 12.00 RO Cultură pentru Cultură – Târgul meșterilor tradiționali Alba Tradițional (50 de meșteri tradiționali din Alba, Hunedoara, Cluj, Arad, Mureș, Sibiu, Vâlcea, Satu Mare, Neamț, Argeș, Gorj)
 • ora 13.00 ”Costumul popular ca emblemă a identității culturale românești” de Doina Ișfănoni, cercetător etnolog la Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”, instituție aflată Sub Înaltul Patronaj al Majestății Sale Margareta, Custodele Coroanei române – difuzare film
 • ora 14.00 „Cântec pentru făuritorii libertății” susținut de Ansamblul Folcloric al Județului Alba, dirijor: Alexandru Pal. Roxana Reche, Maria Filimon, Dorina Narița, Nicolae Plută, Floricica Moga și Nicolae Tuhuț – spectacolul folcloric extraordinar
 • ora 15.30 Alba Tradițional – meșteri tradiționali la ei acasă – „Cămeșa cu ciupag și Aurelia Matei”; „Arta lemnului din Avram Iancu și Nicolae Beleiu” – difuzare film
 • ora 16.00 „Altarul Soarelui”, „Țara Moților” și „Drama lui Avram Iancu” – difuzare film
 • ora 17.30 Fanfara Transilvania și Transilvania Junior – spectacol extraordinar de muzică tradițională românească și muzică balcanică
 • ora 19.00 Alba Tradițional – meșteri și interpreți tradiționali la ei acasă –  „Chemarea tulnicului și Eugenia Gavrea”; „Lespezile de piatră și Petru Popa” – difuzare film
 • ora 19.30 „Antheia Imperialis” – coordonator Octavia Oprea – spectacol de dansuri antice și moderne
 • ora 21.30 Concert extraordinar PHOENIX (2022 – anul împlinirii a 60 de ani de existență PHOENIX)
 • ora 23.00  „Flaviu fără S” și discotecă în aer liber
 • ora 00.00 Foc de artificii

Duminică, 17 iulie / Vârful Muntelui Găina

 • ora 10.00 Ceremonial de depunere de coroane și slujbă religioasă în memoria lui Avram Iancu – Erou al națiunii române. Tulnicăresele din Avram Iancu, Fanfara Județului Alba
 • ora 10.30 RO Cultură pentru Cultură – Târgul meșterilor tradiționali Alba Tradițional (50 de meșteri tradiționali din Alba, Hunedoara, Cluj, Arad, Mureș, Sibiu, Vâlcea, Satu Mare, Neamț, Argeș, Gorj)
 • ora 11.00 RO Cultură pentru Cultură – Muntele Găina unește tradițiile Românești – Alba, Bihor, Cluj, Hunedoara, Arad, Suceava, Sălaj, Gorj – spectacolul folcloric extraordinar: Suceava – Ansamblul folcloric ,,Flori de Bucovina”, Gorj – Ansamblul folcloric ”Cheile Oltețului Polovragi”, Sălaj – Ansamblul folcloric ”Mugur, Mugurel”, Arad – Ansamblul folcloric ,,Florile Mureșului”, Bihor – Ansamblul folcloric „Datina” din Aleșd, Hunedoara – Ansamblul de cântece și dansuri pădurenești ”Leleșana” din Lelese, Cluj – Ansamblul folcloric „Dor Transilvan” al R.A.T.U.C. Cluj-Napoca, Alba – Ansamblul folcloric „Tradiții uiorene” Ocna Mureș.

Târgul de Fete de pe Muntele Găina: Unde se poate parca și unde se poate pune cortul

Primarul comunei Avram Iancu, Sandu Heler, spune că în comună se poate parca pe două terenuri private. În total sunt disponibile aproximativ 200 de locuri de parcare. Totodată, participanții la sărbătoare pot parca și sus, pe munte. Este asigurat un flux rutier cu ajutorul Poliției.

Majoritatea celor care vor rămâne peste noapte la Găina, vor dormi în corturi, fie în comună, fie sus pe munte. Corturile pot fi amplasate pe Muntele Găina oriunde, pe principiul primului venit, așa cum s-a întâmplat și în anii trecuți.

Potrivit primarului, locurile de cazare din zonă (inclusiv din comunele învecinate) s-au epuizat, dar mai există varianta cazării la localnici. De alfel, nu puțini dintre cei care vin în zonă au rude la care înnoptează.

Reparații pe drumul de acces

Pe cei 20 km din DJ 762 Baraj Mihoești – Vidra – Avram Iancu s-au desfășurat lucrări de frezat asfalt, plombe, marcaje axiale și laterale, înainte de eveniment.

Din centrul satului și până pe munte sunt 9 kilometri, dar 4 sunt asfaltați de primărie (porțiunea care este în intravilan). Ceilalți 5 sunt în stare bună, au dat asigurări reprezentanții Consiliului Județean.

Târgul de Fete de pe Muntele Găina 2022: Cum va fi vremea

Organizată în fiecare an în preajma sărbătorii de Sfântul Ilie, aducătorul de ploi, sărbătoarea de pe Muntele Găina a fost marcată, prin tradiție, de vreme ploioasă.

În acest an însă, potrivit aplicațiilor de prognoză meteo, vremea va fi în general frumoasă. Sunt anunțate maxime de 22-23 grade Celsius și minime de 9-13 grade. Fiind zonă de vârf montan însă, vremea se poate schimba rapid, așa că vizitatorii se pot echipa cu umbrele și haine pentru ploaie sau temperaturi mai scăzute.

Tradițiile sărbătorii de pe Muntele Găina

La finele secolului al XIX-lea, sătenii urcau, de cu seară, pe platoul Muntelui Găina. Dis-de-dimineaţă, doi delegaţi din partea moţilor şi doi din partea crişenilor trăgeau o linie de despărţire între cele două tabere, astfel încât moţii îşi aşezau merindele în partea de răsărit, iar crişenii în apus.

Se zice că mândrele, sperând că îşi găsesc soţ, veneau cu zestrea gata așezată pe cai, iar preoţii săvârşeau cununiile acolo, pe Muntele Găina.

Ceremonia era însoţită de cântece şi jocuri cu „strigături”, iar fetele „se luau”, nu se cumpărau. Fetele se pregăteau ani întregi pentru ziua cea mare de pe munte.

Fiecare familie, care avea fată de măritat, îşi ridica un cort pe munte, în care scotea zestrea la vedere şi îi aştepta pe peţitori. Nici feciorii nu se lăsau mai prejos.

Se adunau însoţiţi de familiile lor şi aduceau ceea ce era mai bun, mai ales o curea frumoasă plină de argint şi aur. Iar după ce îşi alegeau mireasa, urma o „încredinţare“ înaintea publicului, ce consta în schimbarea de năfrămi numite „credinţe“.

După încredinţare, se lua prânzul, apoi se încingea hora peste târg, formată din moţi şi crişeni, care îşi adresau tot felul de satire. Din aceste glume, de cele mai multe ori se iscau certuri care degenerau în bătăi sau, aşa cum se zicea, în „nerânduieli“.

La apusul soarelui, însă, toate bune şi frumoase. Oamenii începeau să plece râzând şi glumind. Crişeanul, fiind mai iute la fire şi rău la mânie fiindcă nu şi-a putut vinde oalele, începea să le spargă cu bâta.

Moţul, în schimb, dorind ca oalele cumpărate să ajungă mai iute acasă, le dădea de-a rostogolul din deal.

Semnificaţia numelui Muntele Găina

Două legende se povestesc la focurile de pe munte despre vârful Găina. Una din ele spune că locuitorii comunei Vidra de Sus, aflată la poalele muntelui, lucrau pe vremuri la băile de aur din munţii Bihariei.

Aici, ei tot vedeau o găină de aur ieşind din băi şi mergând să îşi clocească ouăle într-un cuib din vârful muntelui. Au încercat de multe ori să o prindă, dar găina, speriată, a fugit cu tot cu aur în adâncuri.

Se spune că de atunci oamenii nu au mai găsit aur în acea zonă şi au încetat să mai sape după el. Muntele a luat numele Găina şi a despărţit, ca şi graniţă naturală, ţinuturile moţilor de cele ale crişenilor.

Cealaltă legendă vorbeşte despre o zână frumoasă şi foarte bogată, care avea o găină ce făcea ouă de aur. O dată pe an, zâna dăruia câte un astfel de ou unei fete sărace şi cuminţi, ca să aibă şi ea zestre pentru măritiş.

Multă vreme, oamenii au trăit în armonie cu zâna, pentru că îi cereau sfatul şi ajutorul când aveau nevoie.

Speriaţi, feciorii au ascuns găina în Munţii Abrudului (renumiţi şi acum pentru bogăţia lor în aur).

De atunci, Arieşul poartă în nisipul său fărâmituri de aur. Timp de sute de ani localnicii au scos aur din Arieş cu ajutorul unor instrumente rudimentare. Din păcate, în prezent aurul din bazinul Arieşului nu mai este exploatat.

În fiecare an, în cea mai apropiată duminică de 20 iulie (Sfântul Ilie), mii de moţi şi turişti urcă pe platoul muntelui pentru a participa la ”Târgul de fete”.

Dar, într-o zi, cinci feciori din comuna Vidra, travestiţi în fete, s-au furişat până la adăpostul zânei, au aflat unde ţine găina cu ouăle de aur şi au furat-o, cu tot cu coşul plin de ouă.

Însă, în fuga lor cea iute, cel care ducea coşul l-a scăpat, iar ouăle au ajuns în apele învolburate ale Arieşului, care şi acum mai are, ici-colo, sclipiri de aur în adânc.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

1 Comentariu

1 Comentariu

 1. Simona

  sâmbătă, 16.07.2022 at 16:26

  După ce se termină asfaltul e cam praf drumul. Practicabil – în sensul ca nu mai poți să întorci până ajungi apape sus pe platou. Nici la coborâre nu e bine. Dă Doamne să nu plouă.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.


Publicitate

EVENIMENT

18-21 august: Lou Bega, la Zilele municipiului Sebeș. Emma, Bruja, Holy Molly, Phoenix și Sasha Lopez, printre invitați. PROGRAM

Publicat

Între 18 și 21 august 2022, toți locuitorii Sebeșului și oaspeții orașului sunt invitați să participe la sărbătoarea verii: „Zilele Municipiului Sebeș”! Parcul Arini va găzdui majoritatea spectacolelor, iar Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeș și Casa Memorială „Lucian Blaga” din Lancrăm oferă acces gratuit tuturor vizitatorilor, spunând povestea frumoasă a acestor locuri.

Deschiderea oficială a evenimentelor va avea loc vineri, 19 august, începând cu ora 11.00, în grădina Muzeului Municipal „Ioan Raica”, atunci când vor fi primite delegațiile din țară și din străinătate, vor fi premiate persoane din viața de zi cu zi a urbei, copiii și tinerii Sebeșului care au excelat în diverse domenii – educație, artă și voluntariat.

Atmosfera de sărbătoare este redată pe note muzicale de cei mai mici artiști, participanți la Concursul național de muzică ușoară și folk – „Universul Copilăriei”, pe care municipiul Sebeș are plăcerea să îl organizeze, în parteneriat cu Clubul Copiilor Sebeș. Competiția este structurată pe două secțiuni: muzică ușoară și folk, jurizarea fiind asigurată de reprezentanți ai vieții culturale și ai mass-mediei naționale și de muzicieni. În cadrul concursului se acordă peste 40 de premii, categoriile de vârstă fiind 5 – 8 ani, 9 – 12 ani, 13 – 15 ani și 16 – 19 ani, pentru interpretări solo și de grup, respectiv muzică ușoară și folk. Regulamentul este avizat de Inspectoratul Școlar Județean Alba, iar concursul, aflat la cea de-a VIII-a ediție, este cuprins în calendarul Ministerului Educației Naționale. În mod tradițional, partener al concursului este Colegiul Național „Lucian Blaga” din Sebeș. S-au înscris circa 100 de copii din întreaga țară.

Nu vor lipsi nici copiii și tinerii Sebeșului care activează în diverse proiecte culturale susținute de municipalitate: Școala de muzică „DoReMi” și Grupul vocal „Felician Fărcașiu”, Trupele de teatru „Gepetto” și „Pied Piper”, Clubul Fantasy Dance, Trupa de dansuri săsești și Ordinul Scutierilor de Mühlbach.

Artiștii locali și invitații de renume vor urca pe scena din Parcul Arini pentru a oferi publicului cea mai reușită petrecere a verii. Lou Bega este primul solist internațional invitat la acest gen de evenimente la Sebeș, aducând cu el ritmurile de „mambo no. 5”, care l-au făcut inconfundabil. Cu un bilanț de 60 de ani de activitate, trupa Phoenix va demonstra, încă o dată, că rockul va trăi etern. Hiturile din topurile radiourilor vor fi aduse de Emaa, Bruja, Holy Molly, Sasha Lopez, Manuel Riva și Krypton. Trupele locale vor avea cazia reîntâlnirii cu publicul – Green Line, Dublu Click, Loutfire, Red Ravine Band și Nexxt Band.

YouTube video

Tradiționalele momente de folclor, avându-i ca invitați pe Nicolae Furdui Iancu, Ansamblul folcloric Jidvei, Adina Hada, Georgiana Petrescu, Maria Dan Păucean, Alina Andrei, Fluierașii de la Șugag, alături de mulți alți artiști din zona noastră etnofolclorică și muzica Fanfarei din Petrești vor face parte din programul zilei de duminică.

Buna dispoziție va fi întreținută de actorul Radu Pietreanu și de toți cei responsabili cu animația pe scena din Parcul Arini – Andreea Bogdan, MC Kotto și Ionuț Lemeny. Organizatorii evenimentului sunt: Primăria Municipiului Sebeș, Consiliul Local al Municipiului Sebeș, Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeș și SPAP Sebeș.

„Sunteți invitați, cu toată căldura, la cea mai veselă petrecere a verii!

La mulți ani, Sebeș!”, au transmis reprezentanții Primăriei Sebeș.

PROGRAM Zilele municipiului Sebeș 2022

Pentru programul complet vă rugăm să accesați www.zilelesebesului.ro.

Joi, 18 august 2022

Orele 16.00 – 19.00, Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeș, sala de spectacole „Radu Stanca”

„UNIVERSUL COPILĂRIEI” – concurs național de muzică ușoară și folk

Vineri, 19 august 

Ora 11.00      Grădina Muzeului Municipal „Ioan Raica”

DESCHIDEREA OFICIALĂ A ZILELOR MUNICIPIULUI SEBEȘ

Salutul oficialităților. Salutul delegațiilor din orașele înfrățite. Premierea unor persoane unice din viața de zi cu zi a urbei. Momente artistice.

Invităm cu toată căldura întreaga comunitate locală, precum și pe oaspeții orașului!

Ora 18.00      Muzeul Municipal „Ioan Raica”

„Sebeșul în culori” – expoziție de artă plastică, cu participarea artiștilor locali

Ora 18.30      Muzeul Municipal „Ioan Raica”

„Vremuri și bani”. Din colecția numismatică a muzeului din Sebeș – expoziție

Ora 19.00      Muzeul Municipal „Ioan Raica”

Tabără medievală cu Ordinului Scutierilor de Mühlbach

PARCUL ARINI, SCENĂ ÎN AER LIBER

Orele 10.00 – 13.00 „UNIVERSUL COPILĂRIEI” – concurs național de muzică ușoară și folk

Orele 16.00 – 18.00 „UNIVERSUL COPILĂRIEI” – concurs național de muzică ușoară și folk

Ora 19.00: „UNIVERSUL COPILĂRIEI” – festivitatea de premiere

CONCERT: Școala de muzică „DoReMi” a Centrului Cultural „Lucian Blaga” Sebeș – profesori Alexandra și Adrian Pamfilie, Clubul Fantasy Dance, Ciprian Moga, Clubul Copiilor Sebeș

Invitat special: HOLY MOLLY

Trupe locale: Loutfire, Red Ravine Band, Nexxt Band

Sâmbătă, 20 august

Ora 10.00      Muzeul Municipal „Ioan Raica”

„Sebeșul în culori” – expoziție de artă plastică cu participarea artiștilor locali

Tabără medievală cu Ordinului Scutierilor de Mühlbach

Ora 12.00      Casa Memorială „Lucian Blaga” Lancrăm

„Lucian Blaga și frumusețea locurilor natale” – expoziție tematică; acces gratuit tuturor vizitatorilor obiectivului cultural

Ora 14.00      Casa Memorială „Lucian Blaga” Lancrăm

Întâlnirea Primarului Municipiului Sebeș cu delegațiile orașelor înfrățite. Momente oficiale.

Ora 18.30      SCENĂ. PARCUL ARINI

CONCERT: LOU BEGA, SASHA LOPEZ, MANUEL RIVA, EMAA, BRUJA, DENISA MOGA, GREEN LINE, DUBLU CLICK, gimnasta FLAVIA SENTEA, Școala de muzică „DoReMi” (prof. Alexandra și Adrian Pamfilie) și trupele de teatru „Gepetto” și „Pied Piper” (prof. Lavinia Kamla Donose) – proiecte culturale pentru copii susținute de Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeș. Animație: Andreea Bogdan și MC Kotto.

SPECTACOL DE LASERE

Duminică, 21 august

Ora 12.30 Răhău

Parada Fanfarei din Petrești

Ora 17.00 Petrești

Parada Fanfarei din Petrești

Ora 18.00      Scenă. Parcul Arini

CONCERT DE FOLCLOR: NICOLAE FURDUI IANCU, ANSAMBLU FOLCLORIC JIDVEI, ADINA HADA și ansamblul „Șoimii Carpaților” Florești, Fluierașii de la Șugag, Georgiana Petrescu, Maria Dan Păucean, Petru Bănățean, Alina Andrei, Trupa de dansuri săsești, Clubul Copiilor Sebeș

MOMENTE ARTISTICE CU RADU PIETREANU

Ora 22.00: ROCK PENTRU TOTDEAUNA!

Prezintă: Ionuț Lemeny

CONCERT CU TRUPELE PHOENIX ȘI KRYPTON

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Șofer din Alba, prins băut la volan pe DN 7, la Orăștie. Cum a fost depistat în trafic

Publicat

Un bărbat din Alba s-a ales cu dosar penal în județul Hunedoara, după ce a condus băut. Aflat la volanul unui autoturism, acesta a fost oprit în trafic pentru depășirea vitezei legale.

Potrivit IPJ Hunedoara, luni, 8 august, poliţiştii rutieri din cadrul Poliției Municipiului Orăștie au oprit, pe DN 7, un autoturism condus de un bărbat în vârstă de 51 de ani, din comuna Pianu, judeţul Alba.

Acesta a fost înregistrat de aparatul radar cu viteza de 86 km/h pe un sector de drum cu limitare de viteza la 60 km/h.

Conducătorul auto a fost testat cu aparatul alcooltest care a indicat o valoare de 0,67 mg/l alcool pur în aer expirat.

În cauză, poliţiştii au întocmit dosar de cercetare penală sub aspectul săvârșirii infracțiunii de „conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe”.

De asemenea, bărbatul a fost sancţionat contravenţional pentru nerespectarea regimului legal de viteză.

foto: arhivă

Citeste mai mult
Publicitate

ADMINISTRATIE

Ce pot face românii aflați în vacanță în străinătate dacă pierd sau li se fură actele – pașaport, carte de identitate, permis auto

Publicat

pasaport

Românii care călătoresc în străinătate în vacanță sau în alte scopuri și ajung să fie implicați într-un incident în urma căruia li s-au furat sau au pierdut actele ( pașaport, carte de identitate, permis de conducere), banii sau alte obiecte, nu se pot întoarce în țară decât în baza unui document denumit ”titlu de călătorie”.

Potrivit MAE, înainte de ajunge la consulat / ambasadă persoanele respective trebuie să facă următoarele:

 • Să anunțe imediat autorităţile locale de poliţie;
 • Să caute să beneficieze de prezenţa şi de declaraţiile unor martori care să ajute la descrierea faptelor şi a făptaşului;
 • Declaraţia făcută la poliţietrebuie însoțită cu o listă a obiectelor care v-au fost furate sau v-au dispărut;
 • Să solicite autorităţilor de poliţie emiterea unui raport (raportul poliţiei este de folos în cazul în care obiectele furate sau dispărute erau asigurate);

”Dacă v-a fost furat paşaportul sau alt act de identitate românesc, anunţaţi imediat ambasada sau consulatul României (acestea vă vor putea elibera un titlu de călătorie, pentru reîntoarcerea în ţară);

Dacă vi s-au furat banii, anunţaţi familia sau rudele apropiate şi solicitaţi-le sprijinul financiar pentru continuarea călătoriei sau pentru întoarcerea în ţară.” precizează MAE

Titlul de călătorie – singurul document cu care românii care își pierd actele în străinătate se pot întoarce în țară

Cetățenii români ce rămân fără acte de identitate în străinătate, fie că le-au pierdut sau că le-au fost furate, se pot adresa ambasadelor sau consulatelor României, pentru a intra în posesia unui titlu de călătorie, document ce le va permite reîntoarcerea în țară.

Potrivit avocatnet.ro , titlul de călătorie poate fi folosit doar pentru întoarcerea în România, respectiv pentru trecerea granițelor, iar valabilitatea lui este de cel mult 30 de zile. Titlul de călătorie îşi pierde automat valabilitatea la intrarea în România.

Primul lucru pe care trebuie să-l facă o persoană cu cetățenie română aflată temporar în străinătate, indiferent de motiv, după ce constată că a pierdut ori i s-au furat actele de identitate e să se adreseze autorităţilor locale de poliţie.

De acolo va primi o dovadă eliberată de polițiști în urma unei declaraţii de pierdere sau furt.

În baza acestui document, persoana care a rămas fără acte de identitate și care se află pe teritoriul unei țări străine se va putea adresa ambasadei sau celui mai apropiat consulat, pentru a obține, în mod gratuit, titlul de călătorie.

Prezența obligatorie la consulat/ ambasadă pentru eliberarea acetelor

Pentru eliberarea titlului de călătorie e nevoie de prezenţa obligatorie a solicitantului la oficiul consular, inclusiv în cazul minorilor, având în vedere că e nevoie de preluarea, în format electronic, a fotografiei şi/ sau a semnăturii acestuia.

În cazul documentelor de călătorie pierdute ori furate, la consulat trebuie prezentată o declaraţie de pierdere (de cele mai multe ori, aceasta poate fi dată şi la sediul oficiului consular) şi/ sau dovada eliberată de organele de poliţie.

Ce trebuie să faci dacă ai pierdut sau ți-a fost furat permisul de conducere

În cazul în care permisul de conducere a fost pierdut sau furat în timpul unei călătorii în străinătate, trebuie contactată cea mai apropiată unităte de poliţie din străinătate pentru a declara pierderea sau furtul.

La întoarcerea în România, se vor întreprinde formalităţile necesare privind obţinerea unui nou permis de conducere românesc, pe lângă autorităţilor locale competente.

Numai cetăţenii români care au domiciliul în România şi se află temporar în străinătate, ca turişti, pot solicita eliberarea unui nou permis de conducere prin intermediul unui mandatar, împuternicit prin procură specială autentificată de misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale României.

Procura poate fi autentificată şi de autorităţile străine, caz în care trebuie să îndeplinească condiţiile de supralegalizare prevăzute de lege sau să aibă aplicată apostila de la Haga.

Este bine de știut că în cazul permisului și certificatul de înmatriculare, acestea pot fi înlocuite numai în țară, la unitățile DRPCIV competente.

Dacă le-ai pierdut în timpul vacanței în străinătate ești obligat să declari pierderea acestora la cea mai apropiată secție de poliție.

Adeverințele eliberate în urma acestui proces îți vor servi la trecerea prin punctele de frontieră și la obținerea unor acte noi la revenirea în țară. Iată are sunt actele necesare în cazul în care ţi-ai pierdut certificatul de înmatriculare, respectiv permisul.

Ai pierdut sau ți-au fost furate actele în străinătate? Un sfat bun

Este bine să ai copii foto ale actelor în telefon. Asta deoarece e mult mai simplu să obții duplicate după acestea atunci când cunoști numărul actului, autoritatea emitentă și data la care a fost emis.

Și mai util este să ai în bagaje copii legalizate după cele mai importante acte – pașaport, carte de identitate, permis de conducere, certificat de înmatriculare. Acestea trebuie fi păstrate separat de actele originale.

Citeste mai mult
Publicitate

ECONOMIE

România s-a împrumutat 5 miliarde de lei într-o zi. Drulă: Petrecerea pe pastile a PNL și PSD se va termina la spitalul FMI

Publicat

Președintele USR, Cătălin Drulă, a scris marți pe Facebook că România s-a împrumutat 5 miliarde de lei într-o singură zi, prin titluri de stat.

Acesta a lansat un atac dur la adresa PNL și PSD, pe care le-a numit ”partide fabrici de pile”.

Drulă a mai scris că ”petrecerea pe pastile a PNL și PSD se va termina într-un singur fel, previzibil: la spitalul FMI, cu România pe aparate”.

„5 miliarde de lei s-a împrumutat România ieri prin titluri de stat. 5 miliarde de lei într-o singură zi. Și nu e niciun semn că iresponsabilii de la guvernare s-ar opri.

În propunerea de rectificare publicată ieri vedem cum la Ministerul Energiei s-au cerut 30 de miliarde de lei (2,2% PIB) pentru acoperirea compensării facturilor la energie, dar s-au dat doar 2,5 miliarde de lei.

Pentru PNDL3 (Saligny), din cele 65 de miliarde de lei ale mărețului program, nu s-a alocat mai nimic. La Min. Dezvoltării abia au primit la rectificare 0,7 mld lei. Pentru că n-au de unde, e o minciună ca toate promisiunile lor.

Deocamdată dimensiunea dezastrului e acoperită prin măsluirea cifrelor și prin datorii și arierate.

Nu va mai dura mult însă și de asta se invită unii pe alții să guverneze de la anul.

Soluția? Soluția e responsabilitate fiscală. Reducerea cheltuielilor statului, restructurare, eficientizare. Cuvinte străine partidelor fabrici-de-pile.

Petrecerea pe pastile a PNL și PSD se va termina într-un singur fel, previzibil: la spitalul FMI, cu România pe aparate” a scris Drulă pe contul său.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Statistici T5

Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax