Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Tarife majorate pentru scoaterea din circuitul agricol a terenurilor aflate în extravilan, sau introducerea acestora în intravilan

Publicat

teren agricol

Românii care vor să scoată definitiv sau temporar din circuitul agricol terenuri aflate în extravilan sau să introducă terenuri agricole în intravilan vor trebui să plătească mai mult în acest an, potrivit unui ordin al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) publicat joi în Monitorul Oficial. 

Ordinul MADR 20/2023, publicat joi în Monitorul Oficial, stabilește că valoarea tarifului datorat în anul 2023 pentru scoaterea definitivă sau temporară din circuitul agricol a terenurilor aflate în extravilan, precum și pentru introducerea terenurilor agricole în intravilan este:

Clasa terenului agricol – 1

  • Tarif lei/mp – 4,00
  • Valoarea tarifului indexat cu coeficientul de inflație – 4,552 lei/mp (4,204 lei/mp în 2022)

Clasa terenului agricol – 2

  • Tarif lei/mp – 3,50
  • Valoarea tarifului indexat cu coeficientul de inflație – 3,983 lei/mp (3,678 lei/mp în 2022)

Clasa terenului agricol – 3

  • Tarif lei/mp – 3,00
  • Valoarea tarifului indexat cu coeficientul de inflație – 3,414 lei/mp (3,153 lei/mp în 2022)

Clasa terenului agricol – 4

  • Tarif lei/mp – 2,50
  • Valoarea tarifului indexat cu coeficientul de inflație – 2,845 lei/mp (2,627 lei/mp în 2022)

Clasa terenului agricol – 5

  • Tarif lei/mp – 2,00
  • Valoarea tarifului indexat cu coeficientul de inflație – 2,276 lei/mp (2,102 lei/mp în 2022)

Coeficientul de inflație, aplicabil pentru perioada anului 2023 este în valoare de 13,8%, conform datelor publicate de Institutul Național de Statistică.

Valoarea tarifului datorat pentru scoaterea definitivă sau temporară din circuitul agricol a terenurilor aflate în extravilan, precum și pentru introducerea terenurilor agricole în intravilan se calculează înmulțind suprafața în mp cu valoarea tarifului indexat cu coeficientul de inflație din tabel.

Valoarea tarifului indexat cu coeficientul de inflație datorat pentru scoaterea definitivă sau temporară din circuitul agricol a terenurilor aflate în extravilan, precum și pentru introducerea terenurilor agricole în intravilan, se aplică până la data de 31 decembrie 2023, cu posibilitatea prelungirii acestei perioade în anul următor până la data publicării coeficientului de inflație de către Institutul Național de Statistică pe pagina oficială de internet, aplicabil anului următor, și aprobării valorii actualizate prin ordin al ministrului agriculturii și dezvoltării rurale.

Potrivit Ordinului MADR 1.343/2018, persoanele fizice și juridice care solicită scoaterea definitivă sau temporară din circuitul agricol a terenurilor aflate în extravilan, precum și introducerea terenurilor agricole în intravilan au obligația de plată a valorii tarifului, cu excepția situațiilor în care prin lege se prevede în mod expres exceptarea de la plata acestora, calculată conform prevederilor prezentului ordin.

Valoarea tarifului se achită de către solicitant, care are calitatea de beneficiar, sau de către orice altă persoană, în numele acestuia. Persoanele fizice și juridice care depun cereri și achită tarife în numele solicitantului au calitatea de deponent. Documentele de plată se eliberează pe numele beneficiarului.

sursa: legislatie.just.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax