Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Tarifele pentru ridicarea gunoiului au crescut și la Aiud. Cât vor plăti pe lună persoanele fizice şi firmele pentru acest serviciu


Publicat

platforma deseuri subteranaÎnchiderea gropii de gunoi de Pârâul Iovului și transportarea deșeurilor la Cristian aduce modificări de preț la serviciul de colectare a deșeurilor în majoritatea orașelor din Alba. Cea mai recentă mărire a tarifelor a fost făcută la Aiud în ședința din data de 17 iulie. Prețurile au crescut cu 1,5 lei pentru persoanele fizice și 17 lei pentru firme.

Citeşte şi Primăria Alba Iulia: Groapa de deşeuri de la Pârâul Iovului a fost închisă şi Poliţia Locală monitorizează zona. Cât plătesc albaiulienii pentru gunoi

Citeşte şi Scandalul gunoaielor s-a mutat la Sebeș. Proiectul de modificare a tarifelor nu a trecut în şedinţa CL. Prețurile ar fi crescut cu 200%

Proiectul de hotărâre privind modificarea tarifelor pentru serviciul public de salubrizare din municipiul Aiud a fost votat de 11 consilieri locali. Potrivit raportului de specialitate, majorarea tarifelor este motivată de creșterea prețului la conbustibil, creșterea salariilor și transportul deșeurilor la groapa de gunoi de la Cristian.

Prețurile au crescut de la 7,2704 la 8,8288 lei/ persoană/ lună cu TVA pentru persoanele care locuiesc la bloc, de la 6,9685 la 8,0865 lei/ persoană/ lună cu TVA pentru persoanele cu locuință individuală și de la 52,1785 la 70,7760 lei/ mc pentru agenții economici.

„SC Greendays Valorizacao Dos Residuos, Proteccao Do Ambiente, sucursala Aiud, în calitate de operator al serviciului public de salubrizare din municipiul Aiud, prin adresa nr. 648/22.06.2015, înregistrată la sediul municipiului Aiud cu nr. 9654/22.06.2015, a solicitat modificarea tarifelor, motivată de creşterea costurilor de exploatare datorată modificării condiţiilor de operare, ca urmare a necesităţii transportului deşeurilor menajere la rampa de deşeuri din localitatea Cristian, judeţul Sibiu”, se arată în documentaţia de proiect.

De asemenea, solicitarea este motivată şi de influenţa unor factori ca: evoluţia indicelui preţurilor de consum IPC total – mai 2015 faţă de aprilie 2011 este 109,70; creşterea preţului la combustibil de la 5,44 lei/litru în anul 2011 la 5,89 lei/litru în prezent, de evoluţia cursului valutar care are influenţă asupra redevenţei lunare plătite de operator (de la 4,215 lei/1 euro în 2011 la 4,4685 lei/1 euro în 2015); majorarea salariului minim pe economie de la 670 lei aferent anului 2011 la 1050 lei în luna iulie 2015.

Conform propunerii operatorului, tarifele propuse pentru activitatea de „Precolectarea, colectarea şi transportul deşeurilor municipale, inclusiv a deşeurilor toxice periculoase din deşeuri menajere, cu excepţia celor cu regim special” sunt:

– condominii – 3,7052 lei fără TVA
– locuinţe individuale: 3,1066 lei fără TVA
– agenţi economici: 33,3274 lei fără TVA

Costurile aferente transportului şi depozitării deşeurilor menajere la rampa de deşeuri din localitatea Cristian, judeţul Sibiu, conform documentelor depuse de operator sunt:

Tariful de depozitare, conform contractului de prestări servicii încheiat între operator şi S.C. TRACON S.R.L. este de 55 lei/tonă fără TVA;

Operatorul propune aplicarea tarifului de depozitare adiţional tarifului de „Precolectare, colectare şi transport al deşeurilor municipale, inclusiv a deşeurilor toxice periculoase din deşeuri menajere, cu excepţia celor cu regim special”, conform algoritmului de repartizare a cheltuielilor pe persoană, respectiv agenţi economici prezentat în documentaţia depusă de operator, anexată prezentului raport. Tariful de depozitare rezultat din algoritmul de repartizarea a cheltuielilor cu depozitarea este de 0,7908 lei/ persoană pentru persoanele fizice (condominii şi locuinţe individuale) şi de 5,50 lei/mc pentru agenţii economici.

De asemenea, operatorul propune aplicarea tarifului de transport adiţional tarifului de „Precolectare, colectare şi transport al deşeurilor municipale, inclusiv a deşeurilor toxice periculoase din deşeuri menajere, cu excepţia celor cu regim special” şi „Depozitare”, luând în calcul pentru stabilirea repartizării cheltuielilor cu transportul deşeurilor la halda de la Cristian, distanţa de 95 km Aiud – Cristian, tariful de 5,7629 lei/tonă/km aprobat prin HCL nr. 98/2011 şi un coeficient de rentabilizare a transportului de 3, explicaţia operatorului fiind că se transportă cu un container cu o capacitate de 3 ori mai mare decât cel prevăzut iniţial. Algoritmul de repartizare este prezentat în documentaţia depusă de operator, anexată prezentului raport.

Tariful de transport rezultat din algoritmul de repartizarea a cheltuielilor cu transportul este de 2,6240 lei/ persoană pentru persoanele fizice (condominii şi locuinţe individuale) şi de 18,25 lei/mc pentru agenţii economici.

Precolectare, colectare

Transport

Depozitare

Tarif total fără TVA

Tarif total cu TVA

UM

Condominii

3,7052

2,6240

0,7908

7,1200

8,8288

Lei /pers

Locuinţe individuale

3,1066

2,6240

0,7908

6,5214

8,0865

Lei /pers

Agenţi economici

33,3274

18,2500

5,5000

57,0774

70,7760

Lei /mc

 ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Bancherul german care a crescut 80 de copii săraci la Sebeş a murit de COVID. Matthias Müller locuia de 20 de ani în România

Publicat

Un cetăţean german care locuia de peste 20 de ani în România, unde a fost „părinte“ pentru aproximativ 80 de copii săraci, a decedat în urma infectării cu noul coronavirus.

Matthias Müller avea doar 53 de ani şi a murit în Germania, unde mergea de două ori pe lună ca să se trateze pentru o altă boală. Infecţia cu COVID-19 i-a agravat suferinţa şi astfel, marţi, 14 iulie, fostul bancher a murit.

Matthias Müller este creatorul uneia dintre cele mai mari structuri de protecţie socială din Transilvania adresate copiilor orfani şi a celor care provin din familii foarte sărace: Casa Onisim din Petreşti, municipiul Sebeş, unde îşi are sediul sediul Asociaţia „Casa Creştină pentru Copii Săraci“, prin intermediul căreia se asigură finanţare activităţilor sociale.

Scopul asociaţiei este acela de a le asigura copiilor tot ceea ce au nevoie. Pe parcursul timpului, aceştia dobândesc cunoştinţele necesare, pentru ca mai târziu să poată duce o viaţă independentă.

În prezent, în „Casa Onisim“ trăiesc aproximativ 70 de copii, cu vârste cuprinse între 3 ani şi 18 ani. Ei locuiesc în internat în timpul şcolii, dar îşi petrec vacanţele, în măsura în care este posibil, la familiile şi la rudele lor, în localităţile de unde provin.

Copiii sunt supravegheaţi şi îndrumaţi 24 de ore din 24, în grupe mici, de către angajaţi români şi germani. Mulţi dintre aceşti angajaţi lucrează ca voluntari. Şederea copiilor în „Casa  Onisim“ nu este limitată de o anumită  vârstă.

Conform  talentului lor, copiii  primesc o pregătire şcolară şi, după posibilităţi, de asemenea o pregătire profesională. Mulţi învaţă limba germană şi, astfel, obţin un avantaj major din punct de vedere profesional.

Matthias Müller ar fi luat virusul, cel mai probabil, din cadrul Casei Onisim. În ziua în care a murit fostul bancher german, DSP Alba a declarat închis focarul de coronavirus de aici, fiind testate pozitiv cinci persoane.

Sursă: Adevarul.ro

Citeste mai mult
Publicitate

ADMINISTRATIE

FOTO-VIDEO: Pasajul de pe B-dul 1 Decembrie din Alba Iulia s-a DESCHIS. Cele două treceri de pietoni din zonă vor fi desființate

Publicat

Pasajului subteran care face legătura între Parcului Unirii și Bulevardul Transilvaniei din Alba Iulia a fost în sfârșit deschis publicului, după aproape doi ani de la începerea lucrărilor. Teoretic investiția trebuia să fie finalizată în primăvara anului 2019. 

Deschiderea pasajului a fost anunțată de mai multe ori în ultima jumatate de an, dar până astăzi 14 iulie nu a devenit realitate.

În pasaj există două grupuri sanitare, unul pentru femei și respectiv pentru bărbați. De asemenea, pasajul este dotat cu două lifturi de sticlă, care facilitează accesul în subteran al persoanelor cu dizabilități. Pasajul este monitorizat video și iluminat. Momentan cele două grupuri sanitare sunt închise.

Odată cu deschiderea pasajului pentru circulație, cele două treceri pietonale din zonă vor fi desființate.

Valoarea totală a proiectului a fost de peste 1,9 milioane de lei cu TVA.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

ANAF va putea bloca mai rapid conturile, prin poprirea electronică. De când va intra în vigoare

Publicat

A fost finalizat noul mecanism de poprire electronică, iar acesta ar urma să intre în vigoare din 26 octombrie. Reamintim că proiectul a fost anunțat de anul trecut, de către Ministerul Finanțelor Publice și ANAF.

Este vorba despre un nou mecanism pentru automatizarea înființării și ridicării popririlor bancare de către organele fiscale, în limita sumelor înscrise în actele de executare silită. Disponibilitățile bănești existente în conturile contribuabililor nu vor fi afectate peste limita sumelor înscrise în adresa de înființare a popririi bancare și, astfel, nu se vor produce sincope în activitatea desfășurată de aceștia, potrivit autorității.

ANAF și-a propus, de asemenea, scurtarea duratei de comunicare a actelor de executare, inclusiv a celor emise ca urmare a încetării măsurilor de executare silită, concomitent cu reducerea costurilor de comunicare/operare a actelor de executare silită.

Implementarea sistemului electronic de poprire a conturilor bancare, prin automatizarea înființării și ridicării popririlor bancare, va fi din 26 octombrie, după ce expiră perioada în care popririle și executările sunt suspendate de Guvern, a precizat preşedintele ANAF, Mirela Călugăreanu, pentru Profit.ro.

Reamintim că obligațiile fiscale scadente începând cu luna martie 2020 și neachitate până la 25 octombrie 2020, nu sunt considerate restante și nici nu se calculează și nu se datorează dobânzi și penalități de întârziere pentru acestea.

sursă: profit.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Despăgubirile acordate producătorilor agricoli afectați de fenomene meteorologice, NECONSTITUȚIONALE. Decizie a CCR

Publicat

Judecătorii Curții Constituționale au luat în discuție obiecția de neconstituționalitate a Legii privind instituirea unui ajutor de stat pentru acordarea de despăgubiri producătorilor agricoli afectați de fenomene meteorologice nefavorabile, obiecție formulată de Guvernul României.

Poziția CCR:

”În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu unanimitate de voturi, a admis obiecția de neconstituționalitate și a constatat că Legea privind instituirea unui ajutor de stat pentru acordarea de despăgubiri producătorilor agricoli afectați de fenomene meteorologice nefavorabile este neconstituțională, în ansamblul său.

Curtea a statuat că actul normativ criticat contravine dispozițiilor art.1 alin.(5) din Constituție, întrucât conține dispoziții contradictorii care conduc la imposibilitatea de calificare a ajutorului de stat instituit ca fiind unul supus obligației de notificare a Comisiei Europene sau ca fiind unul exceptat de la această obligație.

De asemenea, Curtea a constatat că în procedura de adoptare a legii criticate nu a fost solicitată fișa financiară de la Guvern, ceea ce contravine dispozițiilor art.138 alin.(5) din Constituție.

Decizia este definitivă şi general obligatorie şi se comunică Preşedintelui României, preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului şi primului-ministru.”

Sursă: stiripesurse.ro

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate