Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Taxa pentru înmormântări: Ce spune Vasile Bănescu (BOR) despre preoții care cer bani pentru slujba religioasă

Publicat

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, spune că nu există o taxă obligatorie pentru slujba înmormântării. Acesta reamintește reguli impuse de Sfântul Sinod.

Vasile Bănescu spune că „foarte rar în timp au fost semnalate cazuri scandaloase de condiționare (!) a slujbei de înmormântare din partea câte unui preot care cerea, chiar și unor persoane sărmane, achitarea unei sume obligatorii pentru serviciul religios prilejuit de tristul eveniment”.

Totodată, el amintește că „nu există o așa-zisă ‹taxă› oficială solicitată constrângător pentru oficierea slujbei de înmormântare”.

De asemenea, subliniază că „un ipotetic act de condiționare comis de un preot care ar refuza înmormântarea cuiva în absența achitării unei sume impuse poate fi sesizat autorității bisericești de care aparține acesta”, potrivit unor precizări comunicate de basilica.ro.

Precizările vin în contextul ”reapariției” în spațiul mediatic a unor informații referitoare la ”preoți care cer bani la înmormântări”.

Care sunt regulile stabilite de Sfântul Sinod

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române amintește că există „o limpede hotârâre sinodală din 18 decembrie 2017 pe această sensibilă temă”.

„‹Taxele› stabilite de consiliul parohial se referă doar la sumele plătite de credincioși pentru concesionarea și întreținerea locurilor de înmormântare din cimitire”.

„‹Contribuțiile benevole› reprezintă sumele oferite de credincioși cu ocazia săvârșirii unor Sfinte Taine și ierurgii. Cuantumul acestora este stabilit de către Consiliul Parohial și are în vedere cheltuielile de funcționare a parohiilor”, precizează sursa citată.

Vezi și  Ce nu au voie să facă preoții: Sfântul Sinod a transmis măsurile canonice împotriva corupției, aplicabile în interiorul BOR

Bănescu mai spune că „Sfântul Sinod a reiterat interdicția condiționării oficierii de către preot a slujbei înmormântării de plata vreunei taxe mai ales în cazul familiilor sărace, dar parohiile consideră necesare contribuțiile benevole ca donație din partea familiei pentru întreținerea bisericii parohiale. În aceste cazuri, preotul trebuie să elibereze chitanțe familiilor care au donat banii respectivi”.

Ajutorul de deces în 2024: De la 1 ianuarie a crescut indemnizația pentru înmormântare. Acte necesare și condiții de acordare

O hotărâre similară a Sfântului Sinod din 2012 specifica și implicarea necesară a preoților într-un context legat de incinerare:

„Centrele eparhiale vor lua măsuri în legătură cu îndatorirea clerului de a promova, inclusiv prin forţa exemplului, ajutorarea familiilor îndoliate, pentru ca lipsa banilor să nu fie un motiv de a incinera pe cei decedaţi, considerând că înhumarea ar fi prea costisitoare”.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax