Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Teatru manifest pe scena din Alba Iulia: ”Casio” sau lupta pentru a accepta iubirea. Un spectacol modern, cu vibe de rave berlinez

Publicat

Teatru manifest pe scena din Alba Iulia. ”Pe mine mă cheamă Casio, și eu tot Casio sunt, și eu sunt Casio, dar și eu sunt Casio”. Cine este Casio probabil vă întrebați. Casio mai presus de toate, mai presus de om, este un subiect.

Unul deși vechi de când lumea și pământul este adânc dezbătut și care dezbină, dar și aduce oameni aproape. Casio este persoana care iubește o persoană de același sex. 

Și Casio este titlul spectacolului care s-a jucat sâmbătă seara, 26 octombrie, pe scena Teatrului Prichindel din Alba Iulia. Un spectacol curajos și provocator. Un spectacol care a oscilat între teatru absurd, dramaturgie contemporană, pe alocuri cu tonuri îngroșate și totul pe o atmosferă de cluburi rave berlineze din anii 80”-90”.

Drumul de la piesă la spetacol

Casio a parcurs drumul de la piesă la spectacol, prin mintea și mâna unor studenți la Facultatea de Teatru de la UBB. Între timp aceștia au devenit absolvenți. Este un spectacol început în anul II de facultate, de la un simplu text. Un spectacol inspirat din fapte reale, din viețile unor persoane queer.

A prins viață pe scena teatrului independent din Cluj Napoca, Reactor. A prins viață în cadrul unui proiect în care proaspeți absolvenți ai UBB au avut șansa să urce pe scenă.

CITEȘTE ȘI: Deconstrucția prințeselor Disney pe scenă la Alba Iulia: ”Cine eram când voiam să fiu” un spectacol manifest cu potențial uriaș

Actorii Călin Deneș, Ana Maria Marin, Ilinca Popescu și Mara Solomon au în primul rând curaj. Curajul de a aborda o temă care este și va fi mult timp un subiect de discuție.

Însă mai mult de atât, aceștia merg mai departe pe scenă, Casio este despre familie și copil. Despre copilul care s-a născut într-o familie și a fost iubit. Asta până când părinții, rudele și vecina de la patru a a aflat că lui Casio nu îi plac persoanele de sex diferit.

Spectacol la limita dintre manifest și protest

Acolo a intervenit ruptura dintre Casio și familia sa.  Casio sunt toți cei patru actori pe rând. Casio strigă, urlă, țipă că nu a făcut nimic greșit. Exagerează pe alocuri, vrea să arate că el nu greșește cu nimic. Se îmbracă strident, sare pe scenă, dansează, cântă, doar să te facă să te uiți la el.

Este un spectacol greu deoarece este la limita dintre manifest și protest și mai mult de atât, provoacă. În primul rând provoacă vizual. Decorul și scenografia sunt stridente, îți sar în ochi, vor să îți transmită un mesaj.

Este un teatru manifest, pus în scenă cu actori tineri, foarte tineri, proaspăt absolvenți. Un spectacol regizat de Selma Dragoș. Jocul actoricesc, oscilează între teatru, teatru dans, absurd, exagerări menite să atragă atenția și mișcări scenice.

Însă mai presus arată că teatrul independent chiar este total independent. Actorul poate să fie strident, să strige, să exagereze, dar mai presus de toate să tragă un semnal de alarmă. Iar în Casio semnalul este simplu: iubirea este iubire, chiar dacă câteodată este greu de acceptat pentru societate.

sursă foto: Flaviu Dușa, Teatrul de Păpuși Prichindel Alba Iulia.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:



ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate