Contacteaza-ne si pe
Publicitate

EVENIMENT

TESTUL de SINCERITATE: ”Bolile de care suferă sănătatea din Alba” cu Nicoleta Coșarcă, managerul spitalului și Horea Timiș, șeful DSP

avatar

Publicat

Cei doi şefi ai sănătăţii la nivel judeţean, managerul spitalului din Alba Iulia, Nicoleta Coşarcă şi directorul Direcţiei de Sănătate Publică Alba, Horea Timiş au vorbit, la “Testul de Sinceritate”, despre problemele care “dor” în unităţile medicale locale. Au răspuns întrebărilor adresate de moderatorul Dan Lungu “fără perdea”, reuşind să completeze o radiografie a sănătăţii în Alba.

Au recunoscut problemele cu care se confruntă spitalele din judeţ, atât din punct de vedere al organizării, cât şi al mentalităţii personalului medical, dar au evidenţiat şi eforturile în noul context al descentralizării sistemului şi necesităţii de investiţii pentru perfecţionarea serviciilor, având în vedere concurenţa susţinută de centrele universitare din Cluj, Târgu Mureş şi Sibiu.

La cea mai “grea” întrebare din cadrul interviului, “cât de sincer sunteţi”, managerul Spitalului Judeţean Alba, Nicoleta Coşarcă, a răspuns: “E mai comod să fii sincer decât să încerci să ocoleşti adevărul. Sinceritate, în limita rezonabilului”. La rândul său, directorul DSP Alba, Horea Timiş susţine că “trebuie să fii sincer, dacă nu, oamenii ştiu şi simt lucrul ăsta”.

Şeful DSP Alba a explicat că, din momentul preluării spitalelor de către administraţiile locale, situaţia s-a schimbat, însă sistemul de sănătate este funcţional. “De multe ori administraţia publică a fost luată pe nepregătite la preluarea spitalului. Administraţiile care au înţeles noul sistem dezvoltă acele servicii de sănătate care sunt destinate cetăţenilor”, precizează Timiş.

A recunoscut că spitalul judeţean are o sarcină grea, pentru că se află între trei centre universitare: Cluj, Târgu Mureş şi Sibiu. Însă, în opinia sa, timpul va demonstra cât de eficient va rezista concurenţei, daca va ţine ritmul atragerii specialiştilor. “Se vede în statistica pacienţilor care vin la spital, nu mai merg în alte locaţii”, spune Timiş.

A evidenţiat faptul că este importantă politica naţională de sănătate, care uneori îngreunează lucrurile. A recunoscut că sunt cu probleme în judeţ, oferind exemplele de la Cugir, Sebeş, Abrud, însă a subliniat că administraţiile locale fac eforturi pentru remedierea situaţiilor. De partea cealaltă, spitalele din Aiud, Blaj, Câmpeni “merg bine”. “Timpul, implicarea, deciziile din această perioadă sunt importante pentru viitorul şi structura acestor unităţi”, a declarat Timiş, precizând că nu neapărat banii sunt foarte importanţi, pe cât managementul poate oferi soluţii.

Despre situaţia Spitalului Judeţean Alba, Nicoleta Coşarcă arată că “avem 2.200 de cazuri rezolvate pe lună, nu putem să spunem că nu există încredere în spitalul judeţean. Este o problemă de mentalitate. În ultimii ani s-a luat mult drumul Clujului sau al Târgu Mureşului. Era mai simplă rezolvarea. De doi ani încercăm să investim şi să recâştigăm încrederea pe piaţă, a pacienţilor”. Managerul a spus că se dezvoltă specialităţile pe care există concurenţă: ginecologie, oncologie, pediatrie, ATI, reabilitarea condiţiilor hoteliere, aparatură pentru diagnostic şi tratament, schimbarea atitudinii şi mentalităţii personalului medical.

Au vorbit, de asemenea, şi de practica „plicului” pentru medic şi preferinţele pentru cabinetele private, unde pacientul trebuie să plătească tarife consistente. Nu a fost ocolit nici subiectul participării medicilor la congrese de specialitate sau obiceiul unor firme de medicamente, care sponsorizează doctorii.

Vedeţi direct de “la sursă” care este situaţia unităţilor de sănătate din Alba, exclusiv în “Testul de sinceritate” pe Alba24.ro.

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. avatar

    Vulcanescu I

    marți, 11.06.2013 la 19:50

    Bravo domnule Dan Lungu o emisune frumoasa, tehnica, doi invitati de exceptie profesionisti, bravo domnule Lungu, bravo Alba24, bravo invitatilor pentru sinceritate. Aveti dreptate domnule Timis, oamenii simt. S-au spus adevaruri. Va felicit pt emisiune felicit invitatii si felicit alba24 ca la 62 de ani ma faceti sa intru pe laptop.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ȘTIREA TA - Evenimentele nu se întâmplă doar în fața reporterilor profesioniști. Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite să vadă și alții ceea ce tu ai trait "live". Poți trimite prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

loading...
loading...
Publicitate

Publicitate

EVENIMENT

Tânăr din Alba Iulia, la Campionatul Mondial de Cafea din Brazilia. Dan Băcăințan, între cei mai buni barista din lume

avatar

Publicat

Campionul Italiei la cocktailuri pe bază de cafea, Dan Băcăințan, va participa la cea mai prestigioasă competiție din lume, dedicată cafelei. Campionatul Mondial de Cafea va avea loc la Belo Horizonte, în Brazilia, între 7 și 9 noiembrie. Dan Băcăințan este din Partoș, Alba Iulia, și a plecat în Italia în anul 2005 la părinții […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

STUDIU DE CAZ : Cine este responsabil de un șofer fără discernământ în trafic? Lege versus realitate (JustițiaProCetățean.ro)

avatar

Publicat

Miercuri s-au petrecut scene șocante în traficul din Alba Iulia. Un bărbat aflat la volanul unui VW Passat a condus necontrolat, provocând șicane și fiind un pericol pentru restul participanților la trafic. Ba mai mult, la trecerea de pietoni, într-o ora de vârf când elevii ies de la școală, era să spulbere pe zebră un […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Lidl mai încearcă odată autorizarea construcției unui nou magazin, în centrul municipiului Alba Iulia. Proiect în CL

avatar

Publicat

O nouă propunere pentru reconfigurarea zonei în care a funcționat Piața Sifor din centrul municipiului Alba Iulia se va afla pe masa consilierilor locali, în ședința de vineri, 28 septembrie. Clădirea modernă în care ar urma să funcționeze un nou magazin Lidl va avea două etaje, cu spațiu comercial la parter și birouri la etaj.Consilierii […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Sute de alergători au luat STARTUL la Alba Iulia City Race, ediția a IV-a, în Cetatea Alba Carolina

avatar

Publicat

alba iulia city race 2018

Sâmbătă, cu ocazia celei de-a patra ediții a Alba Iulia City Race, orașul Unirii s-a transformat în capitala atletismului românesc. În anul Centenarului, peste 700 de alegători au luat startul pe cele trei trasee pentru adulți, semimaratonul de 21 de kilometri și 700 de metri, crosul de 10 kilometri și 300 de metri și cursa […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

28-30 septembrie: Târgul Naţional de Turism Rural de la Albac. PROGRAMUL ediţiei a XIV-a

avatar

Publicat

Zonele rurale cu potenţial turistic din întreaga ţară vor fi prezentate la sfârşitul săptămânii viitoare la Târgul Naţional de Turism Rural de la Albac, cel mai important târg de turism rural din România. Târgul a ajuns anul acesta la cea de-a XIV-a ediție și se va desfășura în perioada 28-30 septembrie.Ca în fiecare an, pe […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate