Connect with us
Publicitate

BLAJ

Tezaurul dacic de la Jidvei, lăsat în pădure aproape o lună de la descoperire. Poliția a deschis dosar penal după o postare online

Publicat

Un tezaur dacic, descoperit întâmplător într-o pădure de pe raza comunei Jidvei (Alba) a rămas acolo timp de aproximativ o lună, în mod inexplicabil. Este vorba despre un tezaur monetar vechi de aproximativ 2.000 de ani. Situația este acum cercetată de Poliție. 

Deși cel care a făcut descoperirea inițială în august, un tânăr de 27 de ani din județul Mureș, posesor autorizat de detector de metale, a anunțat autoritățile, acestea au ajuns la fața locului abia peste o lună, respectiv în 19 septembrie.

Acesta a anunțat în termenul legal Primăria Jidvei în legătură cu comoara găsită pe teritoriul comunei.

În data de 13 septembrie, la multe zile după ce a anunțat descoperirea, tânărul a postat online fotografii cu câteva monede găsite și atunci s-a sesizat poliția și au fost recuperate cele 116 obiecte de patrimoniu, de o valoare extraordinară.

Conform legii în vigoare, primăria avea la dispoziție 72 de ore pentru a informa Direcția Județeană de Cultură și 10 zile pentru a preda obiectele.

În continuare, DJC ar fi trebuit să transmită obiectele muzeului județean și să fie demarată cercetarea arheologică, într-un regim de urgență, fiind vorba despre piese rămase în pământ.

Doar că acest lucru nu s-a întâmplat. Se pare că angajații primăriei nu ar fi cunoscut legea.

Dosar penal

Situația a fost rezolvată, involuntar, tot de detectorist. Acesta a oferit câteva detalii despre descoperire și despre interacțiunea cu autoritățile, într-o postare pe un grup dedicat detectoriștilor.

Monedă descoperită în Tezurul de la Jidvei. Foto: tânărul care a făcut descoperirea

Obiectele ar proveni din epoca dacică, iar în urma unei prime estimări, a rezultat că ar avea o deosebită valoare patrimonială, mai ales datorită diversității monedelor găsite.

”Tezaurul se întindea pe o distanță de 30 de metri. Adâncimea de recuperare de la suprafață a fost de 5 cm până la 20 de cm.

Când am găsit locul de depozitare unde se vedeau mai multe monede în aceeași groapă am oprit săpăturile și le-am lăsat pe mâna specialiștilor.

Dar arheologii din județul Alba nici măcar nu m-au chemat la fața locului când au săpat”, a transmis tânărul din Mureș, pe un grup dedicat posesorilor de detectoare.

Polițiștii au văzut postarea și au mers pe fir, deschizând și un dosar penal.

Unul dintre arheologi l-a lăudat pe detectorist spunând că ”nu s-a lăcomit” și că s-a purtat responsabil, anunțând descoperirea fără să scoată toate monedele din pământ.

Descoperirea nu a fost făcută într-un sit, iar detectoristul ar fi putut scoate toate monedele și apoi să ceară recompensa pentru ele, însă nu a făcut-o.

Comunicatul Poliției:

La data de 19 septembrie 2022, polițiștii, împreună cu experți arheologi din cadrul Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia și detectoristul, au identificat, într-o pădure din localitatea Jidvei, un complex arheologic de epocă dacică, care cuprinde un tezaur monetar, depus într-un vas din bronz, cuprinzând monede de tip tetradrahmă „Macedonia Prima”, din argint (159-150 a. Chr.), drahme de tip „Rădulești-Hunedoara”, dacice (sec. III – II a. Chr.), denari de epocă romană (antoninieni), o fibulă din fier, dacică și un amnar din fier, de epocă romană.

Citiți detalii aici: FOTO: Tezaur dacic de o valoare deosebită, descoperit într-o pădure din Alba. Polițiștii și istoricii, ajutați de un detectorist

Cele 116 obiecte de patrimoniu au fost depuse la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia, iar, din prima evaluare a experților, rezultă că artefactele aparțin Patrimoniului Cultural Național, unele dintre ele aparținând categoriei Tezaur.

Precizăm faptul că persoana care a făcut descoperirea inițială este un tânăr de 27 de ani, din județul Mureș, posesor autorizat de detector de metale, iar acesta a sprijinit polițiștii și arheologii la descoperirea și documentarea tezaurului.

Tezaurul se află în curs de restaurare la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia.

Precizări de la Primăria Jidvei

Primăria comunei Jidvei a transmis pe adresa redacției alba24 precizări cu privire la tezaurul descoperit în localitate:

”În data de 16 august 2022, la sediul primăriei s-a prezentat domnul Szakacs Jozsef, cel care a găsit monedele din argint într-o pădure din localitatea Jidvei.

În timp ce domnul Szakacs se afla în sediul primărie, domnul primar Trif Alin a luat legătura cu directorul Direcției Județene pentru Cultură Alba, domnul Matei Drâmbărean, care a fost înștiințat în legătură cu descoperirea.

Monedele au rămas la Primăria Jidvei, întocmindu-se și un proces verbal, până în data de 18.08.2022, când un reprezentant al primăriei a mers în Alba Iulia pentru a preda obiectele.

Domnul Drâmbărean a refuzat să le primească motivând că este plecat pe teren, iar în instituția pe care o conduce s-a efectuat în acea zi o deratizare și nu este nimeni disponibil pentru a prelua obiectele.

Urmare a celor întâmplate mai sus, reprezentantul primăriei a revenit cu monedele în sediul instituției, unde au fost păstrate la loc sigur până în luna septembrie, atunci când IPJ Alba s-a autosesizat.

Prin urmare, Primăria Jidvei a procedat corect și a încercat predarea tezaurului în termenul prevăzut de lege”

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax