Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Tezaurul României de la Moscova: memorandum pentru includerea lui pe agenda bilaterală Uniunea Europeană-Rusia

Publicat

aur

Tezaurul României de la Moscova: Comisia Europeană va susține joi o declarație pe tema Tezaurului României de la Moscova.

Parlamentul European va dezbate o moțiune prin care se cere, printre altele, ca problema tezaurului să fie inclusă pe agenda bilaterală Uniunea Europeană-Rusia.

Moțiunea a fost depusă de euro-deputați din șase grupuri, majoritatea români. potrivit Radio România Actualități.

Citește și Cât de mare era Tezaurul dus la Moscova. Conținutul INCREDIBIL al dosarului lui Antonescu, descoperit într-un dulap

Tezaurul a ajuns în Rusia în timpul primului război mondial. El includea tezaurul Băncii Naționale a României, valori aparținând unor diverse bănci românești private, societăți comerciale, persoane particulare, colecții de artă, bijuterii, arhive, etc.

Toate acestea au fost transportate din România spre Rusia țaristă în timpul primului război mondial, cu scopul de a fi adăpostite de armatele Puterilor Centrale.

Tezaurul României de la Moscova: ce conține

În timpul Primului Război Mondial, România a trimis spre a fi păstrat în Rusia tezaurul său, care consta în rezerva de aur de 91,5 tone, obiecte de patrimoniu, colecția regală de bijuterii și monede, cărți și manuscrise rare, arhive ale unor instituții și colecții publice și private de artă.

Uniunea Sovietică a predat o mică parte din tezaur, în special unele obiecte de artă și documente. Problema returnării tezaurului este discutată de zeci de ani într-o comisie mixtă româno-rusă, dar Moscova a refuzat până acum să mai înapoieze ceva.

La valoarea de acum, tezaurul confiscat de ruși ar putea fi estimat la aproximativ 10 miliarde de euro.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax