Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Tichetele de grădiniţă: La ce pot fi folosite, model pentru emitere şi condiţii pentru beneficiari. Precizări de la Ministerul de Finanţe

Publicat

copii gradinita Ministerul Finanţelor a publicat proiectul de ordin pentru aprobarea procedurii de emitere şi a modelului tichetului social pentru grădiniţă, facilitate introdusă pentru stimularea participării în învăţământul preşcolar a copiilor provenind din familii defavorizate.

Tichetele sociale pentru grădiniţă sunt bonuri de valoare ce pot fi utilizate pentru achiziţionarea produselor alimentare, de igienă, a produselor de îmbrăcăminte şi/sau a rechizitelor.

În data de 2 noiembrie 2015 a fost publicată în Monitorul Oficial Legea nr. 248 privind stimularea participării la învățământul preșcolar a copiilor provenind din familii defavorizate. Potrivit estimărilor Ministerul Muncii, peste 111.000 de copii vor fi eligibili pentru a primi tichetul social de 50 de lei.

Legea privind încurajarea copiilor să urmeze învățământul preșcolar promovează prezența la grădiniță a copiilor între 3 și 6 ani, prin acordarea unui stimulent financiar sub forma unui tichet social de 50 de lei lunar. Stimulentul se acordă familiilor cu mai puțin de 284 de lei venituri lunare pe membru de familie (2 x Venitul Minim Garantat pentru o persoană singură).

Acordarea tichetelor sociale este strict condiționată de prezența regulată a copiilor la grădiniță. Normele de aplicare precizează că totalul absențelor motivate permise se calculează pe baza unui algoritm în care învoirile personale (maxim trei) și scutirile medicale nu pot depăși 50% din numărul total de zile de grădiniță din luna respectivă.

Copiii eligibili pentru acest program sunt identificați de asistenții sociali din primării, pe baza unui dosar social.

Stimulentul acordat sub formă de tichet social este acordat pentru perioada septembrie – iunie, pe bază de cerere și declarație pe proprie răspundere completată de părinți sau de persoanele care răspund legal, cu suportul asistentului social, acolo unde este cazul. Declarația este standard. Cei care primesc deja beneficii sociale care atestă încadrarea sub pragul de venit nu mai trebuie să facă un nou dosar, ci copiii lor devin automat eligibili.

Înscrierea în Program este permanentă, pentru a permite familiilor să își înscrie copiii la grădiniță și după începerea anului școlar. Tichetul se acordă începând cu luna în care preșcolarul a îndeplinit criteriile de frecvență.

Mecanismul de acordare a tichetului nu ia în calcul ajutorul social, alocația pentru copii, bursele sau subvențiile agricole.

Tichetele vor fi distribuite de primării, conform formularului de prezențe completat de educatori.

În proiectul de ordin se precizează că “unitatea emitentă încheie contracte pentru prestarea serviciilor în baza Legii nr. 248/2015 cu operatori economici care comercializează produse alimentare, de igienă, produse de îmbrăcaminte şi/sau rechizite”.

Imprimatul reprezentând tichetul social pentru grădiniţă emis de unitatea emitentă, trebuie să conţină următoarele elemente obligatorii:

– seria numerică, într-o ordine crescătoare, corespunzătoare numărului de tichete sociale pentru grădiniţă comandat de către unitatea/subdiviziunea administrativ-teritorială în baza contractului de achiziţionare a tichetelor sociale pentru grădiniţă;

– date care definesc unitatea/subdiviziunea administrativ-teritorială: denumirea şi sediul, codul de înregistrare fiscală;

– valoarea nominală a tichetului social pentru grădiniţă, în cifre şi în litere, care este înscrisă de unitatea/subdiviziunea administrativ-teritorială în comanda fermă transmisă unităţii emitente;

– perioada de valabilitate a tichetului social pentru grădiniţă;

– interdicţia de a fi utilizat pentru achiziţionarea de ţigări şi/sau băuturi alcoolice, precum şi interdicţia de valorificare a tichetului prin transformarea în bani ;

– denumirea şi sediul unităţii emitente ;

– spaţiul destinat înscrierii datei şi aplicării unui semn distinctiv al operatorului economic la care titularul a utilizat tichetul social pentru grădiniţă

Contractul pentru achiziţionarea tichetelor sociale pentru grădiniţă, încheiat între unităţile /subdiviziunile administrativ-teritoriale şi unităţile emitente, va cuprinde cel puţin clauze referitoare la necesarul estimat anual de tichete sociale pentru grădiniţă, preţul imprimatului reprezentând tichetul social pentru grădiniţă, al livrării acestuia, precum şi alte costuri generate de achiziţia tichetelor sociale pentru grădiniţă; condiţiile în care tichetele sociale pentru grădiniţă neutilizate de către titulari se restituie unităţii emitente de către unităţile /subdiviziunile administrative teritoriale; informaţii cu privire la operatorii economici care comercializează produsele, respectiv reprezentantul legal al copilului, după caz, poate folosi tichetele sociale pentru grădiniţă.

Alte detalii obligatorii sunt condiţiile privind responsabilităţile părţilor şi încetarea contractului, obligaţia unităţilor /subdiviziunilor administrativ- teritoriale de a asigura instruirea reprezentantului familiei, respectiv a reprezentantului legal al copilului, după caz, în sensul de a nu vinde şi de a folosi tichetele sociale pentru grădiniţă doar cu scopul de a achiziţiona produse alimentare, de igienă, produse de îmbrăcăminte şi/sau rechizite, precum şi cu privire la interdicţia utilizării tichetelor pentru achiziţionarea de ţigări şi/sau băuturi alcoolice şi doar de la operatorii economici care comercializează produsele prevăzute de Legea nr 248/2015 care afişează autocolantele speciale de identificare a unităţii care a emis tichetele sociale pentru grădiniţă.

Unitatea /subdiviziunea administrativ-teritorială transmite către unitatea emitentă o comandă fermă în care se precizează numărul de tichete care urmează să fie tipărite în luna respectivă,valoarea nominală a unui tichet, precum şi valoarea nominală totală a tichetelor sociale pentru grădiniţă acordate reprezentantului familiei, respectiv reprezentantului legal al copilului, după caz.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax