Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Tineri din Ocna Mureș CONDAMNAȚI pentru că au tăiat TREI POMI. Încă o ”lovitură” dată ”Mafiei Lemnului” din România

Publicat

furt lemn, drujba, lemne,

În timp ce în țară păduri întregi sunt rase de pe suprafața pământului, fapt dovedit printr-o anchetă a jurnaliștilor de la Recorder, pădurarii care vorbesc despre acest lucru sau iau atitudine, sunt snopiți în  bătaie de cei din mafia lemnului, sau mai rău, executați în stil mafiot, în fața justiției sunt aduși, în mare parte, doar cei care taie ilegal câțiva arbori.

Este și cazul a cinci tineri din Ocna Mureș, care într-o noapte de septembrie, în urmă cu doi ani, au tăiat trei arbori dintr-o pădure situată pe raza localității. 

Potrivit motivării Judecătoriei Aiud, cei cinci tineri,  M.V.D, A.G.L., D.A.S., M.P.Z., și M.C., în 11 septembrie 2017, pe timp de noapte, s-au deplasat cu două căruțe trase de doi cai, într-o pădure de pe raza localității Ocna Mureș, în locul denumit „ Pârloage”, unde au tăiat cu drujba trei goruni. 

După ce au tăiat copacii, aceștia au încărcat lemnul în căruțe și au plecat spre casă. Pe drum au fost prinși de către oamenii legii.

Prejudiciul cauzat statului pentru cei trei copaci tăiați ilegal, a fost de 1727,79 lei , sumă ”ce depășește de peste 5 ori prețul mediu a unui metru cub de masă lemnoasă pe picior la data săvârșirii infracțiunii” se arată în motivarea instanței. 

În timpul anchetei, instanța de judecată a reținut că cei cinci au tăiat copacii pentru a vinde lemnul către alte persoane, deoarece nici unul dintre ei nu avea la momentul respectiv un loc de muncă. 

Tinerii au recunoscut fapta atât în fața polițistilor care i-au surpins în timp ce transportau lemnul, dar și în fața instanței de judecată. De asemenea, una dintre cele două drujbe folosite pentru tăierea copacilor a fost confiscată. 

Pentru fapta lor, cei cinci tineri au fost condamnați, în data de 30 septembrie 2019, la câte 6 luni de închisoare cu suspendare, iar unul dintre ei care era minor la data comiterii faptei, la 4 luni de supraveghere.

Între timp în România

În urmă cu două săptămâni, jurnaliștii de la Recorder au realizat o amplă investigație, în care au detaliat cum mafia lemnului lucrează și distruge pădurile din România. 

Unul dintre pădurarii care a avut curajul să vorbească în fața camerei, Răzvan Cenușă, pădurar în comuna Moldoviţa, judeţul Suceava, a fost snopit în bătaie după difuzarea materialului.

Dar cel mai grav este cazul lui Liviu Pop, un pădurar de 30 de ani, din Maramureș, tată a trei copii, care în urmă cu două zile, pe timp de noapte, a fost executat în stil mafiot, de către mai multe persoane necunoscute pe care le-a surpins în timp ce tăiau lemne din pădurea pe care o avea în pază. 

Trupul neînsuflețit al bărbatului care prezenta multiple răni și o gaură în piept, a fost găsit aruncat într-o vale dintre localităţile Rogoz şi Lăpuşul Românesc.

În doar două luni, doi pădurari au fost omorâți de cei care taie ilegal copaci, pe 13 septembrie, un alt paznic al pădurii, Răducu G., a fost găsit mort, într-o pădure de pe raza Districtului V Hărmăneşti, județul Iași. Accesta prezenta ”contuzii în zona capului şi a membrelor, în apropiere fiind identificaţi patru arbori cu început de tăiere şi un altul tăiat şi abandonat, existând suspiciuni că a fost victima unei agresiuni”, anunța Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva, într-un comunicat de presă. 

Mai mult,  câteva zile mai târziu, în 17 septembrie, ”Romsilva anunţa că un angajat al Romsilva din judeţul Neamţ a fost agresat de mai multe persoane, în timpul unei acţiuni de observare a faunei şi de verificare a punctelor de monitorizare.

Bărbatului i-a fost furată arma de serviciu, o carabină, cu care unul dintre agresori l-a ameninţat cu moartea, dar a reuşit să fugă şi să sune la 112.

„Unul dintre agresori a îndreptat arma spre angajatul Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva, ameninţându-l cu moartea. Mihai B. a fost urmărit de grupul de agresori, dar a reuşit să se refugieze în pădurea alăturată şi a apelat numărul de urgenţă 112, când a intrat în aria de acoperire a reţelei de telefonie mobilă”, relata Romsilva, citat de jurnaliștii de la G4media.ro.

sursă foto: Arhiva Alba24.ro

 

 

 

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax