Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Tineri voluntari din Belgia, la Ciugud: Până în 16 iulie, participă la un proiect de renovare de clădiri și animație pentru copii

Publicat

Până în data de 16 iulie, un grup de tineri voluntari din Belgia sunt prezenți în comuna Ciugud unde participă la un proiect de renovare de clădiri și animație pentru copii. Săptămâna trecută, aceștia au renovat școala din Hăpria, iar în această săptămână, „șantierul” se mută în școlile din Șeușa și Ciugud.

Primăria şi Şcoala Gimnazială Ciugud găzduiesc în perioada 2-16 iulie un grup de 21 de voluntari cu vârste cuprinse între 16 şi 18 ani, în cadrul proiectului „Tineri pentru România”, lansat de Asociaţia belgiană “Solidarité Horia-Quévy”.

Acesta are ca scop propunerea de tabere de vară în satele/comunele din România pentru mişcările de pionieri din Valonia şi Bruxelles. În această lună, aproape 700 de tineri din 36 de grupuri au sosit în 20 de judeţe din ţară, pentru a-şi organiza tabăra de vară.

Aflaţi pentru prima oară în România, voluntarii au sosit în comuna Ciugud miercuri, 2 iulie, pentru a realiza un proiect de benevolat care include şantiere de renovare şi animaţie pentru copiii între 8 şi 12 ani.

Animaţi de dorinţa de a ajuta în mod concret comunitatea locală, voluntarilor li s-a pregătit un program efectiv de lucru de 10 zile, restul şederii lor fiind alocat explorării regiunii şi socializării cu locuitorii.

Săptămâna trecută, tinerii „scuţi” au renovat şcoala din Hăpria, iar autorităţile locale se declară mulţumite de rezultatul obţinut. Ziua de sâmbătă a fost rezervată vizitării cetăţii Alba Iulia, iar seara a fost una plină de emoţie la vizionarea meciului dintre naţionalele Belgiei şi Argentinei. În ciuda înfrângerii suferite, grupul s-a simţit ca acasă, scandând „On est chez nous, on est chez nous!” („Suntem la noi acasă, suntem la noi acasă!”).

Cunoaşterea culturii zonei fiind un aspect esenţial al proiectului, duminică, 6 iulie, tinerii au fost prezenţi la cea de-a patra etapă zonală a Festivalului-concurs „Cultură pentru cultură”, unde au putut observa obiceiuri şi tradiţii ale locului, au savurat bunătăţile pregătite şi au dansat şi cântat până seara târziu.

În săptămâna care tocmai a început, voluntarii vor desfăşura şantiere de renovare la şcolile din Şeuşa şi Ciugud, urmând ca sfârşitul de săptămână să îl petreacă în mijlocul naturii şi drumeţii pe munte.

„De-a lungul anilor, în comună s-au desfăşurat diferite evenimente care au avut ca scop angrenarea tinerilor în acțiuni de ecologizare, campanii de informare şi manifestări culturale. Este minunat să avem în comună oameni noi cu forţe proaspete, să putem stabili parteneriate de lungă durată şi să realizăm, pe cât posibil, schimbul intercultural propus în proiect. Nu ne aşteptam ca voluntarii să se integreze atât de repede în atmosfera locală, să treacă prin emoţia victoriei la „Cultură pentru Cultură” şi să încingă hore în vârful Tarcăului. Aşteptăm cu nerăbdare activităţile distractiv-educative pregătite pentru cei mici, dat fiind faptul că mulți nu își pot permite o vacanță într-o tabără sau altă localitate. În schimb, ne bazăm şi pe sprijinul locuitorilor, să vină în calea invitaţilor noştri, să le faciliteze integrarea în comunitate şi să fie participanţi activi în creşterea dimensiunii culturale a proiectului”, a declarat primarul comunei Ciugud, Gheorghe Damian.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax