Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Tinerii care au obținut premii naționale și internaționale ar putea primi granturi de 3.500 de euro. Care sunt condițiile

Publicat

elevi

premiere elevi olimpici Tinerii care au obținut locurile I, II sau III la olimpiadele naționale și internaționale ar putea primi granturi de 3.500 de euro, potrivit unei propuneri făcute de ministrul Cercetării și Inovării, Șerban Valeca. Condiția pentru a primi acest grant de cercetare este să urmeze o universitate în țară și să lucreze până la zece ani într-o universitate din România.

„În vederea creșterii competitivității în învățământul superior și stabilirea tinerilor dotați în țară și totodată pentru întinerirea forței de muncă în societatea românească, am venit cu o notă și apoi o să venim cu reglementarea referitor la acordarea unui grant de cercetare pentru olimpicii români care au obținut locul I, II, III la olimpiadele internaționale și naționale”, a declarat Valeca, la începutul ședinței de Guvern de joi. Acesta a precizat că este vorba de un grant de 3.500 de euro, iar pentru echipe de cinci olimpici care vor face modele experimentale încă 5.000 de euro.

„Societatea românească se confruntă în ultimii ani cu un exod al creierelor pe multiple planuri. Fenomenul a luat amploare şi poate fi considerat una dintre cauzele situaţiilor de criză apărute în anumite domenii. Ameliorarea acestui fenomen poate fi o soluţie eficientă pentru redresarea dificultăţilor sociale şi economice naţionale. Este cunoscut faptul că, în absenţa forţei de muncă tinere şi profesioniste, ritmul de dezvoltare economică al unei ţări încetineşte. De asemenea, cu cât populaţia care rămâne în ţară este mai în vârstă, cu atât statul va cheltui mai mult pe sistemul de sănătate şi pe sistemul public de pensii”, a transmis Ministerul Cercetării și Inovării, într-un comunicat.

Potrivit reprezentanților MCI, în ultimul timp se observă că fenomenul exodului de inteligenţă îmbracă forme din ce în ce mai periculoase începând să lovească într-o zonă de vârstă foarte fragedă, aceea a absolvenţilor de liceu cu rezultate foarte bune la învăţătură. Tinerii absolvenți de liceu sunt încurajați să plece din țară la diverse universități care le oferă facilități financiare, fie sub formă de grant, fie sub formă de împrumut pe termen foarte lung, precum și oferte de programe de cercetare. Astfel, riscăm să ajungem într-o situaţie foarte delicată deoarece, spre deosebire de alte categorii de vârstă, în cazul tinerilor care pleacă din ţară la vârsta de 17 – 18 ani, probabilitatea de a se reîntoarce în ţară este infinit mai mică.

Pornind de la aceste considerente şi de la faptul că, măsurile interne aplicate până în prezent pentru a diminua acest fenomen sunt reactive și punctuale, fiind fie o formă de recunoaștere fie de susținere pe termen foarte limitat, pe perioada derulării studiilor Ministrul Cercetării şi Inovării, Șerban Valeca a gândit şi iniţiat Programul „Grantul CDI Carol I”.

Nota privind înfiinţarea acestui program a fost aprobată în şedinţa de Guvern de joi, 23 februarie, urmând să fie elaborat proiectul de Hotărâre a Guvernului pentru aprobarea programului cu denumirea ”GRANTUL CDI CAROL I”.

Programul reprezintă o ofertă, proactivă, pentru absolvenții de liceu cu rezultate deosebite venind în întâmpinarea acelora care urmăresc în special grantul pentru activitatea de cercetare, constituind o ofertă generoasă, predictibilă, pe termen lung și cu obligații asumate de ambele părți.

Programul urmărește multiplicarea mai multor efecte pozitive:

– creșterea competitivității învățământului superior românesc și valorizarea investiției naționale în educație;

–  stabilizarea tinerilor dotați intelectual în țară și atragerea acestora către domeniul CDI românesc;

–  întinerirea forței de muncă din cercetarea românească, în vederea dezvoltării de noi platforme de tehnologii inteligente;

Programul se adresează tinerilor absolvenți care pe parcursul celor 4 ani de liceu au avut rezultate deosebite la olimpiade naționale și internaționale, câștigând cel puțin o dată unul din locurile 1, 2 sau 3 la aceste concursuri de prestigiu, şi propune acordarea de granturi de cercetare cu valori cuprinse între 2.500 şi 3500 euro/an/absolvent pentru elevii premiaţi (locurile 1,2 şi 3) la Olimpiade internaționale şi între 1.500 şi 2500 euro/an/absolvent pentru elevii premiaţi (locurile 1,2 şi 3) la Olimpiade naționale. Perioada pentru care se oferă finanţarea este de 3+2 sau 4+2 ani.

În plus se mai propune acordarea a 500 euro/an/bursier pentru participarea la evenimente științifice internaționale și/sau pentru protecția drepturilor de proprietate intelectuală şi a maxim 3.500 euro/an/echipă formată din cel puțin 5 bursieri provenind din una sau mai multe universități, pentru materiale, subansamble și subcontractări, altele decât cele care pot fi realizate din grantul individual, pentru realizarea unor demonstratoare tehnologice sau promovarea unor idei realizate de această echipă și cu care se prezintă și clasifică la concursuri internaționale de prestigiu.

Tinerii beneficiari ai acestor facilităţi au obligativitatea să urmeze o universitate în România și după terminarea studiilor de licență să urmeze studii doctorale în România, inclusiv în cotutelă, si să lucreze cel puțin 4 ani în activități de dezvoltare tehnologică într-o unitate CDI cu capital majoritar de stat (institut sau universitate) sau privat din România.

Foto: arhivă

sursa: research.gov.ro, hotnews.ro

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax