Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Top 10 cei mai mari datornici la stat. Vezi cu cât ar crește bugetul de pensii dacă „marii contribuabili” ar fi cu plata la zi

Publicat

foto: novinite.com

La jumătatea anului 2012, statul român avea de recuperat aproape 4 miliarde de euro de la marile companii datornice, dintre care 8 sunt de stat, iar 2 sunt private. Banii pe care acestea ar trebui să îi vireze în bugetul statului reprezintă taxe, impozite și contribuții la bugetul de pensii, șomaj și sănătate. Suma datorată statului reprezintă 2,7% din PIB.

Agenția Națională pentru Administrare Fiscală (ANAF) a făcut publice niște date din care rezulă că, în total, companiile încadrate de Fisc în categoria „mari contribuabili” aveau de plătit la sfârșitul lunii iunie, către stat, datorii de peste 3,88 miliarde de euro. Aproximativ 30% dintre restanțe îi revin Companiei Naționale a Huilei (CNH), care, pe parcursul anului trecut a avut afaceri în valoare de peste 110 milioane de euro și pierderi de 99,3 milioane de euro. Restanțele CNH la șomaj reprezintă 15% din bugetul asigurărilor de șomaj pentru anul 2012. Mai precis, din datoriile CNH, s-ar putea plăti echivalentul a peste 44.100 de indemnizații medii de șomaj pe timp de un an, potrivit unei analize gandul.info.

Vedeți mai jos topul celor mai mari 10 datornici la stat. Pentru a mări, dați click pe imagine:

 

Dacă aceste obligații financiare ar fi achitate, suma ar fi suficientă pentru a acoperi o treime din deficitul bugetului asigurărilor sociale pe 2012, estimat la aproximativ 3 miliarde de euro. Cele 8 companii de stat aveau la jumătatea anului datorii de 2,3 miliarde de euro, adică 61,7% din suma totală a obligațiilor financiare nerespectate de „marii contribuabili”.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax