Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Toți turiștii care intră în Grecia vor fi testați la frontieră. Măsura se aplică și persoanelor vaccinate. Precizări de la MAE

Publicat

Conform informațiilor MAE obținute de la Ambasada României la Atena, toți turiștii care vor trece granița Greciei vor fi testați la punctul de trecere al frontierei. 

Citește și Concediu în Grecia IULIE 2021. TOT ce trebuie să știi despre condițiile de intrare, documente și drumul prin Serbia și Macedonia

„Fiind vorba de implementare efectivă, probabil de mâine, așa am auzit și data trecută, implementarea efectivă a acestor măsuri ține de autoritățile elene.

Citește și: Ghid de vacanță, iunie 2021: Condiții de călătorie și restricții în țările preferate de români pentru concediul din această vară

În momentul în care ele sunt comunicate oficial și în momentul în care am primit comunicarea oficială, am modificat și condițiile de călătorie, tocmai ca cetățenii români să știe la ce să se aștepte când pleacă spre Grecia”, a transmis Oana Darie, reprezentant al Ministerului Afacerilor Externe.

Informație confirmată de MAE

Informația conform căreia toți turiștii care intră în Grecia vor fi testați la graniță a fost confirmată din MAE și pentru DCNews.

Acest lucru va determina cozi uriașe în vamă, la intrarea pe teritoriul elen, cozi care oricum existau de la deschiderea sezonului, uneori și de 10 kilometri și cu ore bune de așteptare.

În plus, în condițiile acestor cozi, temperaturile sunt ridicate, iar în apropiere de vamă nu există nici magazine, nici benzinării, nici farmacii și nici toalete publice, ceea ce îngreunează situația pentru toți cei care intră în Grecia.

Certificatul digital COVID intră în vigoare de la 1 iulie

Certificatul european pentru COVID-19 intră în vigoare de la 1 iulie, iar o regulă unanim acceptată de statele membre a fost să nu adauge reguli suplimentare. 

„Dacă îmi permiteți încă o precizare pe care domnul secretar de stat Baciu a făcut-o mai devreme.

Certificatul digital facilitează libera circulație, dar în sensul asigurării unui acces securizat în stat, la verificarea informațiilor privind vaccinarea, testarea sau trecerea prin boală.

Acum, fiecare stat membru rămâne în continuare cu competența de a suplimenta aceste elemente, vorbim de o testare rapidă și ulterior de a adopta anumite măsuri cu privire la sănătatea publică.

Și încă un aspect. Formularul acela pe care trebuie să îl completăm cu 24 de ore înainte de a intra în Grecia are un alt scop decât certificatul digital.

Scopul lui este de a permite autorităților, în cazul de față elene, să identifice persoana respectivă în cazul unei anchete epidemiologice. Formularul nu este specific Greciei. Formularul mai este aplicat de Spania și Italia”, a mai adăugat Oana Darie. 

„Toți cetățenii care vor trece granița Bulgariei cu Grecia vor fi testați rapid”, a completat gazda emisiunii de la DIGI24. 

Copiii sunt exceptați

„Copiii sunt exceptați, așa cum am mai menționat, așa cum este informația și pe site-ul Ministerului de Externe, copiii sunt exceptați de la testare. Aceste măsuri, prezentarea unui certificat de vaccinare sau a unui test PCR cu valabilitate limitată, se aplică persoanelor peste 12 ani”, a clarificat purtătorul de cuvânt.

Condiții de călătorie în Grecia 26.06.2021- 03.07.2021

În perioada 26.06.2021- 03.07.2021, intrarea pe teritoriul Republicii Elene prin punctele de trecere a frontierei Promachonas, Ormenio, Evzoni și Nymphaea se poate efectua în următoarele condiții:

  • -prezentarea unui test molecular tip PCR cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore înainte de momentul intrării pe teritoriul Republicii Elene, de un laborator atestat de autoritatea națională competentă.

Certificatul cu rezultatul negativ al testării (redactat în limba engleză) trebuie să conțină numele, prenumele, numărul pașaportului sau al cărții de identitate a persoanei testate;

SAU

  •  prezentarea dovezii de efectuare a unui vaccin autorizat împotriva COVID-19, cu condiția să fi trecut minimum 14 zile de la efectuarea rapelului (în cazul unui vaccin efectuat în două doze) sau a dozei unice (pentru vaccinul efectuat în doză unică).

Documentul care atestă efectuarea vaccinării trebuie redactat în limba engleză;

SAU

  • prezentarea unei dovezi emisă de către un laborator autorizat de statul de proveniență prin care se confirmă faptul că persoanele au fost diagnosticate pozitiv cu COVID-19, într-o perioadă cuprinsă între 2 și 9 luni anterior datei sosirii în Republica Elenă.

Documentul care atestă infectarea cu virusul SARS-CoV-2 poate fi redactat în limbile engleză, spaniolă, italiană, germană, franceză sau rusă;

SAU

  • prezintă în format digital sau tipărit certificatul digital COVID-19 care conține informații despre vaccinare sau rezultatul ultimei testări (test rapid sau PCR), respectiv dovada emisă de către un laborator autorizat din statul de proveniență prin care se confirmă faptul că persoanele au fost diagnosticate pozitiv cu COVID-19, într-o perioadă cuprinsă între 2 și 9 luni anterior datei sosirii în Republica Elenă.
     
  • obținerea unui rezultat negativ la testarea rapidă pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 care se efectuează în punctul de trecere a frontierei terestre de către unitățile mobile ale Secretariatului General de Protecție Civilă şi ale Organizaţiei Naţionale de Sănătate Publică (EODY).

Accesul va fi permis numai persoanelor care vor obţine un rezultat negativ al testului (rezultatul se eliberează pe loc);

Prezentarea formularului PLF (Passenger Locator Form), cu cod QR,este considerat un document OBLIGATORIU pentru intrarea pe teritoriul Republicii Elene, pe orice cale de acces (se completează pe pagina de internet https://travel.gov.gr).

MAE precizează că în Grecia este obligatorie purtarea măștii de protecție în interior, cât și în exterior, doar în spațiile aglomerate, iar nerespectarea măsurii este sancționată cu amendă în cuantum de 300 de euro, că sunt permise deplasările dintr-un județ în altul. A fost eliminată măsura obligativității transmiterii unui mesaj tip SMS sau completarea declarației pe proprie răspundere la părăsirea domiciliului.

Restricții în Grecia valabile până în 12 iulie

De asemenea, începând cu data de 12 iunie 2021, circulația pe timp de noapte este restricționată pe tot teritoriul Greciei în intervalul orar 01:30 – 05:00.

„Sunt deschise restaurantele și unitățile de consum, doar cele care dispun de terase în aer liber și cu respectarea strictă a măsurilor de distanțare socială și protecție personală.

Sunt deschise plajele amenajate, cu respectarea strictă a măsurilor de distanțare socială și dezinfectare. Au fost reluate cursurile în ciclurile primare, cu obligativitatea auto-testării pentru toți elevii.

Sunt deschise saloanele de igienă personală și înfrumusețare, siturile arheologice și lăcașurile de cult. (…) Toate măsurile rămân în vigoare până la o notificare ulterioară din partea autorităților elene”, atrage atenția MAE.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetățenilor români care intenționează să rămână pentru o perioadă îndelungată pe teritoriul acestui stat să se adreseze misiunii diplomatice a României la Atena sau Consulatului General al României la Salonic și să își anunțe prezența în regiune, comunicând coordonatele personale pentru a putea fi contactați în situații de urgență sau să se înregistreze prin intermediul portalului www.econsulat.ro.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax