Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Concediu în Grecia IULIE 2021. TOT ce trebuie să știi despre condițiile de intrare, documente și drumul prin Serbia și Macedonia

Publicat

Începutul lunii iulie a dat startul la vacanțe, iar o mare parte dintre români au ales să-și petreacă concediul în Grecia. Dintre cei care merg în vacanță cu mașina, cei din Muntenia, București și Moldova ajung în Grecia prin Bulgaria, iar cei din Ardeal preferă autostrada din Serbia și Macedonia de Nord.

Autoritățile au transmis avertizări pentru evitarea cozilor la punctele de frontieră de la intrarea în statul elen, unde sute de turiști români au așteptat ore în șir la cozi pentru a intra în Grecia.

Citește și Vacanța de vara 2021: Copiii trebuie să stea în carantină la revenirea dintr-un concediu în străinătate?

Autoritățile elene au susținut că una dintre principalele cauze a fost că mulți dintre ei nu aveau completat formularul de identificare a pasagerului (PLF), document care este recomandat să completat online cu cel puțin 5 zile de ore înainte de intrarea în țară.

Vezi și Concediu în Grecia 2022: Retricțiile, eliminate pe toată perioada estivală. Certificatul COVID nu mai este necesar

Toate explicațiile despre când ar trebui completat documentul ca să evitați să așteptați la coadă în cazul în care v-ați programat o vacanță în Grecia, dar și care sunt condițiile de intrare, se regăsesc mai jos.

Reguli de călătorie în Bulgaria

Românii pot intra în Bulgaria prin toate punctele de trecere a frontierei fără a li se mai cere să prezinte un test PCR sau antigen COVID negativ, certificat de vaccinare sau un document care să ateste că au trecut boală. Aceste prevederi au intrat în vigoare din 27 mai.
UPDATE: 02 iulie 2021: MAE: Românii au nevoie la intrarea în Bulgaria de cartea de identitate sau pașaport. Nu mai sunt necesare alte documente

Ministerul Afacerilor Externe a anunțat vineri că autoritățile bulgare au revizuit condițiile de intrare în țară, în contextul pandemiei de Covid-19. Astfel, românii vor putea intra în Bulgaria doar cu pașaportul sau cartea de identitate, fără alte documente.

Potrivit MAE, noile măsuri se aplică până la data de 31 iulie 2021.

Potrivit informațiilor publicate de autoritățile bulgare, pe teritoriul Republicii Bulgaria se aplică sistemul de clasificare a statelor de proveniență pe mai multe zone (verde, portocalie, roșie), în funcție de gradul de răspândire a Covid-19 în aceste state. De asemenea, a fost instituită o categorie/zonă specială, în care a fost inclusă și România.

„Astfel, persoanele care sosesc din România pot intra în Republica Bulgaria fără a fi obligate să prezinte alte documente, cu excepția documentelor de călătorie (carte de identitate sau pașaport)”, a transmis MAE.

Mai multe informații cu privire la clasificarea statelor pe zone, respectiv condițiile pe care trebuie să le îndeplinească persoanele care sosesc în Republica Bulgaria din acele state, precum și eventuale excepții de la aceste măsuri pot fi consultate pe pagina de internet a Ministerului Afacerilor Externe: https://www.mae.ro/node/51904 sau pe pagina de internet a Ministerului Sănătăţii din Republica Bulgaria: zapoved_r4PjG8n.pdf (government.bg).

Condiții pentru tranzitarea Serbiei

Accesul tuturor cetățenilor străini, cu excepția cetățenilor din Albania, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Republica Macedonia de Nord, Muntenegru și Ungaria, este permis doar dacă dețin un test molecular tip PCR cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, nu mai vechi de 48 de ore de la momentul eliberării rezultatului, emis de laboratoarele acreditate din statul de proveniență. Această măsură nu este valabilă pentru românii aflați în tranzit.

Cetățenii români pot tranzita Serbia fără să prezinte testul dacă durata de tranzitare pe teritoriul statului Sârb nu depășește 12 ore.

  • cetățenii străini care tranzitează teritoriul Republicii Serbia, cu condiția ca durata tranzitului să nu depășească 12 ore;
  • autoritățile de frontieră solicită o dovadă a tranzitului (dovada domiciliului sau reședinței în statul de destinație, dovada rezervării unui pachet turistic etc. în statul de destinație);

Puncte de frontieră deschise

În prezent, la frontiera terestră româno-sârbă sunt deschise traficului rutier de mărfuri și de persoane punctele de trecere Srpska Crnja-Jimbolia, Stamora- Moravița, Porțile de Fier I, Naidas–Kaluderovo (rutier), iar pentru traficul feroviar de mărfuri punctele de trecere Jimbolia/Srpska Crnja și Stamora Moravița/Vatin.

Drumul prin Macedonia de Nord

Restricții de intrare pe teritoriul național

  • Începând cu luna iunie 2020, accesul tuturor cetățenilor străini este din nou permis în Macedonia de Nord, fără îndeplinirea unor condiții prealabile.
  • Atenție ! – În cazul tranzitării Macedoniei de Nord în intervalul orar 00.00 – 04.00, când se aplică restricțiile interne de deplasare, există o limitare de 3 ore pentru efectuarea tranzitului.

RECOMANDĂRI pentru cetățenii români:

  • Cetățenii români din Macedonia de Nord se pot întoarce în România pe cale terestră prin Bulgaria, prin punctul de trecere a frontiere Deve Bair / Kjostendil sau prin Serbia, prin punctul de trecere a frontierei Tabanovce / Preshevo.
  • Începând cu 15 mai  2021, punctul de trecere a frontierei Bogorodica / Evzoni de la granița dintre Macedonia de Nord și Grecia și-a reluat programul normal de lucru. Pentru detalii privind condițiile de intrare în Grecia vă rugăm să consultați pagina web a MAE https://www.mae.ro/node/51914.
  • IMPORTANT: pentru tranzitarea Macedoniei este necesară o asigurare ( carte verde) auto pe care să fie bifat statul respectiv. De asemenea cei care merg cu mașini de firmă trebuie să aibă asupra lor împuternicire în limba engleză.
  • Pe traseul din Macedonia sunt mai multe puncte pentru plata autostrăzii. Se accepta plata cu cardul la fiecare dintre acestea. Pe traseul autostrăzii sunt mai multe stații de carburanți, iar prețul motorinei sau cel al benzinei este la fel la toate stațiile. Prețul carburanților este sub 5 lei/litrul, mai mic decât cel din România sau din Serbia.

Intrarea în Grecia

Intrarea în Grecia prin frontierele Kulata sau Evzoni ( Macedonia de Nord) se face pe baza următoarelor documente:

  • Formularul de identificare a pasagerului (PLF) . Documentul se se completează online cu cel puțin 24 de ore înainte de intrarea în țară
  • Certificat de identitate
  • Adeverință de vaccinare sau certificat digital
  • Documentul care să ateste rezervarea sejurului

MAE informează că, potrivit datelor comunicate de autoritățile elene, demersurile de verificare la frontieră se realizează cu dificultate deoarece o parte dintre persoanele care sosesc în Republica Elenă nu au completat formularul de identificare a pasagerului – PLF (Passenger Locator Form) anterior călătoriei.

Formularul PLF (Passenger Locator Form), cu codul QR aferent, este obligatoriu

Formularul pentru Grecia ar trebui completat cu cel puțin cinci zile înaintea călătoriei. Cei care nu completează acest document riscă o amendă de 500 de euro, potrivit legislației elene în vigoare.

Formularul se completează accesând pagina de internet – https://travel.gov.gr. După completarea online a documentului la ora 00,00 din ziua în care a fost trecută data intrării pe teritoriul Greciei, se va primi un mesaj cu linkul de unde se poate descărca documentul cu codul QR care trebuie prezentat polițiștilor de la frontiera greacă.

În unele cazuri în vamă se face testarea rapidă COVID. Aceasta testare se face în mod aleator.

Intrarea românilor în Grecia este permisă doar celor care îndeplinesc una dintre următoarele condiții:

  • prezintă un test molecular tip PCR cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore anterior intrării pe teritoriul elen;

sau

  • prezintă o dovadă care atestă efectuarea unui vaccin autorizat împotriva COVID-19, cu condiția să fi trecut minimum 14 zile de la efectuarea rapelului (în cazul unui vaccin efectuat în două doze) sau a dozei unice (pentru vaccinul efectuat în doză unică). Documentul care atestă efectuarea vaccinării trebuie să fie redactat în limba engleză.

sau

  • prezintă o dovadă emisă de către un laborator autorizat în statul de proveniență prin care se confirmă faptul că persoanele au fost diagnosticate pozitiv cu COVID-19, într-o perioadă cuprinsă între 2 și 9 luni anterior datei sosirii în Republica Elenă. Documentul care atestă infectarea cu virusul SARS-CoV-2 poate fi redactat în limbile engleză, spaniolă, italiană, germană, franceză sau rusă.

CERTIFICATUL DIGITAL COVID poate fi descărcat începând din 1 iulie de pe platforma STS.

Cei care doresc un certificat pentru a călători în siguranță pe timpul pandemiei de COVID-19 au la dispoziție platforma https://certificat-covid.gov.ro.

Cum poate fi descărcat certificatul, în mai puțin de 10 pași: AICI

UPDATE 05 iulie 2021: Atenție! Românii care merg în insule și trebuie să știe că din 5 iulie 2021 sunt noi reguli împotriva răspândirii epidemiei de coronavirus care se aplică începând de luni pentru călătoriile cu feribotul în Grecia.

Astfel, persoanele care circulă cu acest mijloc de transport vor trebui să prezinte cel puţin un test rapid antigen cu rezultat negativ, efectuat cu cel mult 48 de ore înainte de începerea călătoriei, relatează dpa, preluată de Agerpres.

Atenție: Trebuie să facă test antigen numai persoanele care călătoresc de pe continent pe insule. Cei care călătoresc între insule nu mai au această obligație.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Mîndru

    vineri, 02.07.2021 at 10:00

    in Serbia se poate intra si cu vaccinul, iar minorii daca sunt insotiti de tutori sau parinti nu au nevoie de test sau vaccin!
    Drumuri bune si vacante insorite!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax