Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

TRADIŢII de PAŞTE: Ce simbolizează OUL. Mitologii şi credinţe uitate de timp ale popoarelor lumii

Publicat

Încă din cele mai vechi timpuri, oul nu avea cum să fie trecut cu vederea de oameni. Cu forma sa rotund-ovală care inspiră, în același timp, liniște și mister, oul a fost considerat un simbol al pământului. El a fost perceput și ca un simbol al vieţii, perfecţiunii, fecundităţii, prosperităţii şi mai ales ale renaşterii.

Citeşte şi URĂRI DE PAŞTE 2020 Mesaje și FELICITĂRI de Învierea Domnului. Transmite un gând bun celor dragi de Sărbători

Potrivit prof. dr. Pădurean Dominuț, oul aparține, în egală măsură și simbolismului odihnei, a repaosului creator, laolaltă cu casa, cuibul, cochilia, sânul matern, al căror substitut este deseori. „Așa se face că, adesea, Oul este o reprezentare a puterii de creație a Luminii. Se consideră că oul conține germenele misterios al Creației. Picătura de Viață din care se dezvoltă manifestarea, fiind așadar un simbol universal perfect care se explică de la sine, prin sine”, susține profesorul, într-o postare pe rețeaua de socializare Facebook.

Vezi și Mesaje HAIOASE de PAŞTE 2020: Cum să-ţi surprinzi prietenii cu felicitări. Zâmbet şi culoare de sărbătoare

Profesorul mai transmite că oul este simbolul fundamental al dragostei. Este considerat a fi simbolul care deține misterul fertilității și care exprimă frumusețe, armonie și perfectiune. „Germenele oului dătător de viață a fost întotdeauna considerat Energia Vieții, pentru aceasta oul a fost folosit dintotdeauna în ritualurile magice, în farmece, în cultul fertilității precum și în călătoria spre altă lume. Oul a fost considerat dintotdeauna simbol arhetipal al genezei, al începutului, al vieții, regenerării și nemuririi, iar colorarea lui în roșu – simbolul vieții, îi conferea proprietăți magice”, mai precizează Dominuț.

Trecând peste valoarea sa alimentară (alături de spirulină, miere și lapte, fiind singurul aliment complet), oul ascunde în sine însuși una dintre enigmele esențiale ale existenţei, exprimată popular în întrebarea „Cine a fost primul, Oul sau Găina?”. Marele sculptor român, Constantin Brâncuși, consideră oul ca fiind „maica tuturor formelor”.

oua pastiDatorită asocierii lui evidente cu începuturile vieții, oul a stat la baza multor mituri referitoare la creația lumii

Oul a fost dintotdeauna în centrul mitologiilor şi credinţelor uitate de timp ale tuturor popoarelor lumii. Procesul de manifestare a misterului din cochilie îmbracă, însă, aspecte diverse, chiar dacă în esenţă cuprinde aceleaşi mituri primordiale care vizează Creaţia, Desăvârşirea, Misterul şi Renaşterea.

Potrivit prof. Pădurean Dominuț, în unele mitologii din Mesopotamia, Egipt, India și China se spune că lumea s-a născut la început dintr-un ou.

„Simbol primordial al cosmosului la indieni şi chinezi, oul era principiu al Creaţiei. În cosmogonia străvechilor se susţinea că din noaptea haosului a apărut mai întâi oul primordial, din el născându-se apoi Soarele, Luna şi Pământul (din gălbenuş Soarele şi din albuş Luna).

Nașterea Lumii și a Lumilor, pornind de la Oul Primordial, este o idee comună ce se regăseşte la multe civilizaţii antice, în mitologiile străvechi, precum cele ale grecilor , canaaneenilor, fenicienilor, egiptenilor, vietnamezilor, tibetanilor, hinduşilor, chinezilor, indonezienilor, japonezilor, populațiilor tribale din Asia de sud-est sau Siberia, celţilor, tracilor, şi multor altora, unde oul reprezenta imaginea și modelul totalității”, susține profesorul.

Citește și MESAJE de Sfântul Gheorghe: Urări de sănătate şi „La mulţi ani” pentru cei dragi, de ziua numelui

În creştinism, ouăle simbolizează stânca care închidea mormântului lui Isus, dar şi învierea şi reînnoirea vieţii. Culoarea roşie semnifică sângele vărsat de Hristos pentru lumea reprezentată sub forma oului şi mântuirea adusă omenirii odată cu acest eveniment. Însuşi oul este un simbol al Învierii, întrucât în el sălăşuieşte o nouă viaţă gata să iasă la iveală.

Oul de Paști, cu siguranță cel mai cunoscut simbol al Paștelui (Învierea Domnului sau Paştile, cea mai mare şi mai importantă sărbătoare a tuturor creştinilor), nelipsit pe masa de Paşte, la evrei simbolizează creația universală, iar la creștini recrearea Lumii, începută prin suprema jertfă a Mântuitorului Hristos de pe Crucea Golgotei şi de sângele scurs în urma Răstignirii peste ouăle aşezate lângă Cruce.

„Ouăle roșii sunt alimente sfinte de care nu ai voie să îți bați joc sau se le iei în derâdere, oul roșu fiind cel mai sacru aliment al creștinului ortodox”, mai susține prof. Pădurean Dominuț.

Vezi și MESAJE de PAŞTE: Cele mai frumoase gânduri pentru urări și felicitări la prieteni, familie şi colegi, de Învierea Domnului

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate