Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

TRADIŢII de PAŞTE: Ce simbolizează OUL. Mitologii şi credinţe uitate de timp ale popoarelor lumii


Publicat

Încă din cele mai vechi timpuri, oul nu avea cum să fie trecut cu vederea de oameni. Cu forma sa rotund-ovală care inspiră, în același timp, liniște și mister, oul a fost considerat un simbol al pământului. El a fost perceput și ca un simbol al vieţii, perfecţiunii, fecundităţii, prosperităţii şi mai ales ale renaşterii.

Citeşte şi URĂRI DE PAŞTE 2020 Mesaje și FELICITĂRI de Învierea Domnului. Transmite un gând bun celor dragi de Sărbători

Potrivit prof. dr. Pădurean Dominuț, oul aparține, în egală măsură și simbolismului odihnei, a repaosului creator, laolaltă cu casa, cuibul, cochilia, sânul matern, al căror substitut este deseori. „Așa se face că, adesea, Oul este o reprezentare a puterii de creație a Luminii. Se consideră că oul conține germenele misterios al Creației. Picătura de Viață din care se dezvoltă manifestarea, fiind așadar un simbol universal perfect care se explică de la sine, prin sine”, susține profesorul, într-o postare pe rețeaua de socializare Facebook.

Vezi și Mesaje HAIOASE de PAŞTE 2020: Cum să-ţi surprinzi prietenii cu felicitări. Zâmbet şi culoare de sărbătoare

Profesorul mai transmite că oul este simbolul fundamental al dragostei. Este considerat a fi simbolul care deține misterul fertilității și care exprimă frumusețe, armonie și perfectiune. „Germenele oului dătător de viață a fost întotdeauna considerat Energia Vieții, pentru aceasta oul a fost folosit dintotdeauna în ritualurile magice, în farmece, în cultul fertilității precum și în călătoria spre altă lume. Oul a fost considerat dintotdeauna simbol arhetipal al genezei, al începutului, al vieții, regenerării și nemuririi, iar colorarea lui în roșu – simbolul vieții, îi conferea proprietăți magice”, mai precizează Dominuț.

Trecând peste valoarea sa alimentară (alături de spirulină, miere și lapte, fiind singurul aliment complet), oul ascunde în sine însuși una dintre enigmele esențiale ale existenţei, exprimată popular în întrebarea „Cine a fost primul, Oul sau Găina?”. Marele sculptor român, Constantin Brâncuși, consideră oul ca fiind „maica tuturor formelor”.

oua pastiDatorită asocierii lui evidente cu începuturile vieții, oul a stat la baza multor mituri referitoare la creația lumii

Oul a fost dintotdeauna în centrul mitologiilor şi credinţelor uitate de timp ale tuturor popoarelor lumii. Procesul de manifestare a misterului din cochilie îmbracă, însă, aspecte diverse, chiar dacă în esenţă cuprinde aceleaşi mituri primordiale care vizează Creaţia, Desăvârşirea, Misterul şi Renaşterea.

Potrivit prof. Pădurean Dominuț, în unele mitologii din Mesopotamia, Egipt, India și China se spune că lumea s-a născut la început dintr-un ou.

„Simbol primordial al cosmosului la indieni şi chinezi, oul era principiu al Creaţiei. În cosmogonia străvechilor se susţinea că din noaptea haosului a apărut mai întâi oul primordial, din el născându-se apoi Soarele, Luna şi Pământul (din gălbenuş Soarele şi din albuş Luna).

Nașterea Lumii și a Lumilor, pornind de la Oul Primordial, este o idee comună ce se regăseşte la multe civilizaţii antice, în mitologiile străvechi, precum cele ale grecilor , canaaneenilor, fenicienilor, egiptenilor, vietnamezilor, tibetanilor, hinduşilor, chinezilor, indonezienilor, japonezilor, populațiilor tribale din Asia de sud-est sau Siberia, celţilor, tracilor, şi multor altora, unde oul reprezenta imaginea și modelul totalității”, susține profesorul.

Citește și MESAJE de Sfântul Gheorghe: Urări de sănătate şi „La mulţi ani” pentru cei dragi, de ziua numelui

În creştinism, ouăle simbolizează stânca care închidea mormântului lui Isus, dar şi învierea şi reînnoirea vieţii. Culoarea roşie semnifică sângele vărsat de Hristos pentru lumea reprezentată sub forma oului şi mântuirea adusă omenirii odată cu acest eveniment. Însuşi oul este un simbol al Învierii, întrucât în el sălăşuieşte o nouă viaţă gata să iasă la iveală.

Oul de Paști, cu siguranță cel mai cunoscut simbol al Paștelui (Învierea Domnului sau Paştile, cea mai mare şi mai importantă sărbătoare a tuturor creştinilor), nelipsit pe masa de Paşte, la evrei simbolizează creația universală, iar la creștini recrearea Lumii, începută prin suprema jertfă a Mântuitorului Hristos de pe Crucea Golgotei şi de sângele scurs în urma Răstignirii peste ouăle aşezate lângă Cruce.

„Ouăle roșii sunt alimente sfinte de care nu ai voie să îți bați joc sau se le iei în derâdere, oul roșu fiind cel mai sacru aliment al creștinului ortodox”, mai susține prof. Pădurean Dominuț.

Vezi și MESAJE de PAŞTE: Cele mai frumoase gânduri pentru urări și felicitări la prieteni, familie şi colegi, de Învierea DomnuluiDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

5 decembrie: 916 cazuri COVID și 73 decese în România, în ultimele 24 de ore. Bilanțul parțial

Publicat

Au fost înregistrate 916 cazuri noi de COVID, în ultimele 24 de ore, potrivit datelor transmise duminică, 5 decembrie, de Grupul de Comunicare Strategică. 

Au fost raportate 78 decese, din care 5 anterioare (față de 111 în 24 de ore, cu o zi în urmă).

Comparativ, cu o zi în urmă erau raportate 1.490 cazuri în 24 de ore.

„Conform datelor existente la nivelul CNCCI la data de 5 decembrie 2021, ora 10.00, în intervalul de 24 de ore, au fost înregistrate   cazuri de persoane pozitive cu SARS-COV-2. De asemenea, au fost raportate 78 decese dintre care 5 anterioare”, a anunțat Grupul de Comunicare Strategică.

Datele vor fi completate la ora 13.00. Revenim cu amănunte.

Urmăriți știrile Alba24.ro și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Atenționare COD GALBEN de ninsori și viscol la munte în ALBA și alte județe. Ploi și polei în zonele joase

Publicat

Administrația Națională de Meteorologie a emis duminică atenționare Cod Galben de ninsori viscolite la munte, în sudul județului Alba și în alte județe.

În Transilvania vor fi condiții de formare a poleiului.

Ninsorile vor cuprinde toată țara din noaptea de luni spre marți.

INFORMARE METEOROLOGICĂ: de duminică, 5 decembrie, ora 20.00 până luni, 6 decembrie, ora 12.00 – precipitații moderate cantitativ, intensificări ale vântului, polei

În intervalul menționat temporar va ploua în vestul, sud-vestul, centrul și nordul țării. Ploile vor fi moderate cantitativ în sud-vest, unde se vor acumula cantități de apă de 15-20 l/mp și izolat 30 l/mp.

Îndeosebi în Transilvania, precum și în centrul și nordul Moldovei, pe arii restrânse vor fi depuneri de polei. În zona montană înaltă va ninge și se va depune strat nou de zăpadă și vor fi intensificări ale vântului, viscolind ninsoarea și spulberând zăpada.

Începând din noaptea de luni spre marți (6 /7 decembrie) aria precipitațiilor se va extinde dinspre sud-vest și va cuprinde toate regiunile. La munte va ninge, în centrul, nordul și nord-estul țării treptat vor predomina ninsorile și local se va depune strat de zăpadă.

COD GALBEN: de duminică, 5 decembrie, ora 20.00 până luni, 6 decembrie, ora 8.00

Local în Carpații Meridionali, la altitudini de peste 1700 m va ninge, se va depune strat de zăpadă, iar vântul va avea intensificări cu viteze ce vor depăși la rafală 70-80 km/h, viscolind ninsoarea și spulberând zăpada.

sursă: meteoromania.ro

Urmăriți știrile Alba24.ro și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Via Transilvanica: a început implementarea proiectului în județul Alba. Traseu național de promovare turistică și culturală

Publicat

În județul Alba a început implementarea proiectului ”Via Transilvanica” – Drumul care unește, a anunțat președintele Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel.

Via Transilvanica este un proiect național ce urmărește amenajarea unui traseu turistic și de pelerinaj de peste 1.000 km, prin ruralul românesc.

”Astăzi (sâmbătă – n.r.) am străbătut, însoțit de primarul comunei Valea Lungă, Dan Florin Aldea și reprezentanții Biroului Turism din cadrul CJ Alba, o porțiune de 15 km, între Micăsasa (județul Sibiu) și Valea Lungă”, a anunțat Dumitrel.

Via Transilvanica, drumul care unește, este un traseu de drumeție care poate fi parcurs pe jos, pe bicicletă sau călare, de la Drobeta-Turnu Severin – unde a intrat pentru prima dată în țară Regele Carol I – străbate Transilvania și toate bogățiile culturale ale acesteia și ajunge până la Putna – unde se odihnește Ștefan cel Mare.

Este un drum care își propune să promoveze natura, istoria și multiculturalitatea Transilvaniei, ce poate fi parcurs în mai multe săptămâni în totalitate sau parțial în câteva zile, după puterea și dorința călătorului.

Infrastructura „Via Transilvanica” va oferi acces, la un interval de cel mult 25 de kilometri, la apă potabilă, cazare şi masă. Drumul este semnalizat cu marcaje specific și leagă trasee turistice cu drumuri forestiere.

Proiectul a fost lansat în iunie 2018, de Asociaţia Tăşuleasa Social, la Alba Iulia. În septembrie 2018, Asociația Tășuleasa Social din Piatra Fântânele a inaugurat primii 140 de kilometri din traseu.

În iulie 2019, au fost inaugurați cei 137 de kilometri din judeţul Suceava incluşi în Via Transilvanica, la Putna, prin montarea unei borne de început al traseului de pelerinaj.

sursă imagini: Facebook (Ion Dumitrel)

Urmăriți știrile Alba24.ro și pe Google News.

Citeste mai mult
Publicitate

ECONOMIE

Cum poţi afla ONLINE ce vechime în muncă ai acumulat şi dacă angajatorul ţi-a plătit contribuţiile pentru pensie

Publicat

Casa Naţională de Pensii Publice şi-a actualizat serviciile electronice, astfel că oamenii pot verifica acum online ce vechime au acumulat în anii de muncă, dar şi dacă angajatorul le-a plătit contribuţiile pentru pensie.

Orice salariat din România îşi poate crea un cont de utilizator pe site-ul Casei Naţionale de Pensii Publice (CNPP) pentru a afla ce vechime în muncă a acumulat pentru pensia de stat.

Odată creat contul, poţi afla rapid vechimea acumulată, prezentată fie ca situaţie lunară, fie ca situaţie anuală, informează avocatnet.ro.

Cum poţi verifica vechimea în muncă

Trebuie să îți faci un cont online pe site-ul CNPP AICI, pentru a putea vedea vechimea ta în muncă din evidențele autorităților. În acest sens, se completează un formular online AICI care apoi trebuie tipărit și prezentat, împreună cu actul de identitate (original și copie), la orice casă locală de pensii.

Ulterior, vei primi un e-mail prin care vei putea seta parola contului, după care vei putea accesa efectiv contul tău din site-ul CNPP.

Procedura de obținere a unui cont online

Pentru crearea unui cont online vizitatorii trebuie să citească descrierea fluxului de creare utilizator şi să îşi exprime acordul pentru condiţiile de utilizare a portalului CNPP. Acordul este considerat a fi asumat prin introducerea datelor specifice cererii de creare cont.

Pentru identificarea unică a utilizatorului este necesară completarea formularului de creare cont. Toate campurile marcate cu * sunt obligatorii şi salvarea cererii nu este posibilă daca acestea nu sunt completate. Datele introduse trebuie să fie conforme cu realitatea.

Structura formularului este următoarea :

Date de identificare:

  • Numele şi prenumele
  • CNP
  • Adresa de e-mail
  • Act de identitate
  • Adresa de domiciliu.

Se introduce text (Cod CAPTCHA)

Se apasă butonul de finalizare formular.

După finalizarea completării formularului se apasă butonul Print pentru a putea fi semnat olograf în original, pe hârtie.

Pentru obţinerea datelor de acces, după ce s-a tipărit cererea trebuie parcurse urmatoarele etape:

  • Se semnează cererea;
  • Solicitantul se va prezenta personal cu cererea semnată la oricare casa teritorială de pensii, împreună cu actul de identitate în original şi copie sau, după caz, cu documentele justificative în original şi copie  pentru fiecare persoană terţă căreia îi va administra  contul;
  • Cererea va fi procesată şi aprobată la nivelul casei teritoriale de pensii. După aprobare vor fi transmise datele de acces (nume utilizator şi parolă) solicitantului, pe e-mailul specificat de acesta în cerere.

Cum poţi verifica vechimea ta în muncă. PASUL 1

Primul pas este autentificarea în contul de utilizator. Apeși pe butonul „Autentificare” din colțul din dreapta-sus al site-ului www.cnpp.ro. Se va deschide o pagină în care vei introduce e-mail-ul și parola pe care le-ai setat pentru contul tău, iar apoi vei apăsa pe „Autentificare”.

Cum poţi verifica vechimea ta în muncă. PASUL 2

Odată intrat în cont, vei avea la dispoziție un meniu în partea stângă a paginii. În meniu, selectezi „Datele mele din sistemul public de pensii”.

Cum poţi verifica vechimea ta în muncă. PASUL 3

În acea secțiune, poți alege fie un document cu stagiile lunare de cotizare înregistrate în evidențele CNPP începând cu aprilie 2001, fie un document cu stagiile anuale de cotizare. Intri pe stagii lunare sau pe stagii anuale și apoi apeși pe „Generează raport actualizat”.

Cum poţi verifica vechimea ta în muncă. PASUL 4

Diferența este că în primul fișier poți vedea situația vechimii lună cu lună (zile lucrate, venituri, condiții de muncă, punctaj, angajatorii care au cotizat pentru tine, vechime totală de muncă acumulată), din aprilie 2001 și până în prezent, iar în al doilea poți vedea doar situația anuală (fără detalii lunare). Dacă vrei să vezi situația anterioară lunii aprilie 2001, trebuie selectat „Informații din carnetul de muncă” și apăsat pe „Generează raport actualizat”.

Cum poţi verifica vechimea ta în muncă. PASUL 5

După ce ai solicitat generarea unui raport actualizat (sau a mai multor rapoarte), trebuie să aștepți câteva minute până se generează efectiv în sistem și devine disponibil în contul tău. Când un raport este gata, primești un e-mail de notificare și raportul îl poți descărca, în format PDF, din contul de pe site-ul CNPP. Mai precis, te duci înapoi în pagina în care ai cerut generarea raportului și vei găsi acolo fișierul descărcabil.

Urmăriți știrile Alba24.ro și pe Google News.

sursa: avocatnet.ro, cnpp

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate