Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Transport interurban gratuit pentru o categorie de români. Cum vor putea beneficia de facilitate

Publicat

Transport interurban gratuit pentru o categorie de români. Guvernul a adoptat un proiect de hotărâre inițiat de Ministerul Munci, ce modifică și completează Normele metodologice privind modalitatea de acordare a drepturilor la transport interurban gratuit persoanelor cu dizabilități.

Persoanele cu handicap grav și accentuat vor putea beneficia de servicii de în condiții simplificate, anunță Ministerul Muncii.

Astfel, persoanele cu handicap grav și accentuat vor putea beneficia de servicii de transport interurban gratuit, indiferent de județul în care au fost tipărite biletele de călătorie.

Transportatorii vor putea prezenta biletele spre decontare direcției generale de asistență socială și protecția copilului din județul în care se află stația de început a călătoriei.

În cazul în care nu există convenție încheiată între operatorul de transport și aceasta, decontarea se prezintă oricărei alte direcții generale de asistență socială și protecția copilului aflată în relație contractuală cu operatorul, situată pe ruta călătoriei.

Documentul introduce și sancțiuni pentru operatori de transport în cazul refuzului de preluare a persoanelor cu handicap.

Transport interurban gratuit. Opțiuni pentru persoanele cu handicap

Potrivit Legii nr. 448/2006, persoanele cu handicap grav sau accentuat pot opta, la cerere, pentru:

  • acordarea gratuității la transportul interurban
  • sau pentru acordarea de bonuri de carburant pe suport hârtie, bonuri valorice pe suport electronic
  • sau decontare, pentru autoturismul aflat în proprietatea acestora, familiei, asistentului personal, asistentului personal profesionist sau însoțitorului, pentru cheltuielile necesare alimentării cu carburant şi/sau alimentării mijloacelor de transport electrice.

Actul normativ stabilește cine poate emite carduri de carburant și condițiile în care direcțiile generale de asistență socială și protecția copilului județene/locale ale sectoarelor municipiului București pot încheia contracte pentru achiziționarea acestor carduri. Cardurile pot fi folosite la toate stațiile de carburanți și de alimentare pentru vehicule electrice din România, în condiții de siguranță.

Cardurile vor fi emise de unități autorizate de Ministerul Finanțelor, care poate retrage sau suspenda autorizația dacă acestea nu respectă prevederile legale. În situația în care un operator economic deține o autorizație valabilă, se aplică o procedură de autorizare simplificată, fiind necesară doar o notificare către Ministerul Finanțelor, fără alte formalități suplimentare.

Cheltuielile asigurate anual pentru alimentarea cardurilor sunt în valoare de până la 1.500 lei pentru persoanele cu handicap grav și până la 750 lei pentru cele cu handicap accentuat.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate