Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Transportatorii cu mașini de peste 7.5 tone, primesc o compensare de 4 cenți la acciza pe carburant. Măsură „conform sistemului european”

Publicat

Doar transportatorii care au peste 7.5 tone, vor beneficia de compensarea de 4 cenți la acciză, a declarat luni, premierul Victor Ponta. Decizia a fost luată conform sistemului european aplicat de şase ţări europene şi solicitat şi de către România. Acesta a precizat că astfel transportatorii vor fi sprijiniţi, primind înapoi 4 cenţi din acciza de 7 cenţi, iar cei care fac evaziune vor fi lăsaţi „în afară”, întrucât reducerea se va aplica doar celor care aduc facturi.

„De compensare vor beneficia cei care au licenţă de transport, reglementarea europeană fiind de 7,5 tone, transportatorii care au peste 7,5 tone. E un sistem european pe care îl aplică şase ţări europene şi pe care l-am solicitat şi noi pentru cei care au licenţă de transport”, a spus Ponta. Suma va fi achitată trimestrial, pe baza facturii de achiziţionare a carburantului.

El a precizat că în acest fel transportatorii vor fi sprijiniţi, primind înapoi 4 cenţi din acciza de 7 cenţi, iar cei care fac evaziune vor fi lăsaţi în afară, întrucât reducerea se va aplica doar celor care aduc facturi.

Întrebat de ce nu se face o schemă de compensare şi pentru cetăţeni, Ponta a declarat că  cetățenii beneficiază de alte avantaje: „Dacă avem autostrăzi, atunci, în loc să mai faci de la Cluj şapte ore până la Bucureşti, faci patru ore. Atunci consumi mai puţin carburant, te duci mai rar cu maşina la reparat şi, în primul rând, mai important e faptul că, în loc să avem atâtea mii de oameni care mor pe şosele din cauza tirurilor, cu siguranţă numărul de accidente va scădea”, a spus Ponta. „Asta trebuia să o facem de mult, de pe vremea cu «Aici sunt banii dumneavostră», când se luau banii, dar nu se făcea nimic cu ei”, a mai adăugat prim-ministrul.

De asemenea, Ponta spunea că acciza la carburanţi va fi aplicată din luna aprilie, iar Guvernul va introduce şi un set de măsuri fiscale care să permită transportatorilor corecţi, neimplicaţi în acte de evaziune fiscală, să recupereze o parte importantă din suma aferentă acestei accize.

Recuperarea unui procent din acciza pentru carburanţi platită de transportatori trebuie să se facă într-un mod simplu şi eficient, urmărind modelul taxei pe valoarea adăugată (TVA), se arată într-un comunicat al Federaţiei Operatorilor Români de Transport (FORT) a transmis, săptămâna trecută, Mediafax.

Ordonanţa de Urgenţă prin care transportatorii rutieri îşi vor recupera cei 4 cenţi plătiţi la acciza pe carburant va fi aprobată cel mai probabil miercuri, în şedinţa de guvern, a declarat luni premierul Victor Ponta, el precizând că banii vor fi recuperaţi doar în baza facturilor. „Sigur că da, vom da Ordonanţă de Urgenţă. Aşteptăm ultimele discuţii azi (n.r. luni) şi cu uniunile de transportatori, şi cu Comisia Europeană şi probabil că miercuri luăm decizia”, a spus Ponta.

Sursa: mediafax

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
PublicitateParteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax