Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Traseul profesional al absolvenților, după angajare, va fi monitorizat. Cum vor fi colectate datele

Publicat

Traseul profesional al absolvenţilor sistemului de învăţământ din România va fi monitorizat. Obiectivul este de adaptare a sistemului de învăţământ la cerinţele de angajare şi profilurile ocupaţionale.

Un proiect de lege în acest sens a fost adoptat luni de Senat și urmează vot final la Camera Deputaților.

Acces la REVISAL

Potrivit inițiativei legislative, Inspecţia Muncii are obligaţia de a acorda Ministerului Educaţiei accesul, în mod operativ şi gratuit, la Registrul general de evidenţă a salariaţilor, în scopul:

  • monitorizării traseului profesional al absolvenţilor sistemului de învăţământ din România
  • analizării inserţiei pe piaţa muncii a absolvenţilor
  • adaptării sistemului de învăţământ la nevoile elevilor şi studenţilor şi la cerinţele de angajare şi profilurile ocupaţionale.

Tot Inspecţia Muncii are obligaţia de a acorda Institutului Naţional de Statistică accesul, în mod operativ şi gratuit, la Registrul general de evidenţă a salariaţilor, în scopul realizării de statistici oficiale conform competenţelor care îi revin conform legii.

De unde sunt colectate alte date

De asemenea, „Ministerul Educaţiei monitorizează traseul profesional al absolvenţilor sistemului de învăţământ din România în scopul analizării inserţiei pe piaţa muncii a absolvenţilor şi al adaptării sistemului de învăţământ la nevoile elevilor şi studenţilor şi la cerinţele de angajare şi profilurile ocupaţionale:

  • pe baza datelor gestionate la nivelul Ministerului Educaţiei
  • pe baza datelor din Registrul general de evidenţă a salariaţilor administrat de Inspecţia Muncii
  • pe bază de anchete naţionale de urmărire a traseului profesional al absolvenţilor care nu sunt înregistraţi în Registrul general de evidenţă a salariaţilor”.

Ministerul Educaţiei realizează şi publică trimestrial date statistice cu privire la gradul de inserţie a absolvenţilor pe piaţa muncii, prin raportare la domeniul şi specialitatea studiilor absolvite, venitul realizat, anul absolvirii şi alţi indicatori statistici relevanţi, pe regiuni de dezvoltare şi judeţe, mai prevede proiectul de lege.

De ce a fost propusă legea

Iniţiatorii proiectului de act normativ, un grup de parlamentari de la USR, justifică în expunerea de motive că modificările aduse Legii 108/1999 pentru organizarea Inspecţiei Muncii şi Legii educaţiei naţionale 1/2011 vor asigura:

  • „realizarea unui sistem de trasabilitate între sistemul educaţional şi piaţa muncii pentru facilitarea urmăririi parcursului educaţional şi profesional al absolvenţilor şi o mai bună corelare a ofertei educaţionale cu cerinţele pieţei muncii, constituind un instrument deosebit de util pentru adaptarea programei de învăţământ şi al programelor de formare cu cerere ridicată pe piaţa muncii”.

sursă: Agerpres

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax