Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Trei cazuri noi de coronavirus în județul Alba. Numărul total de îmbolnăviri a ajuns la 163. Date DSP Alba, 26 aprilie


Publicat

Au fost raportate trei cazuri noi de îmbolnăviri cu COVID-19 în județul Alba. Numărul cazurilor confirmate a ajuns la 163, iar al persoanelor vindecate la 97, potrivit informațiilor transmise duminică de DSP Alba.

Sunt 163 persoane depistate pozitiv COVID-19, 97 persoane vindecate și 8 decese. Sâmbătă au fost efectuate 178 de teste (119 în laboratorul DSP și 59 în cel al Spitalului Județean), iar totalul testelor efectuate până la acest moment în judet este de 6.313, potrivit DSP Alba.

Citește și UPDATE: Angajat al Penitenciarului Aiud, confirmat pozitiv cu COVID-19. Nu a avut simptome

În legătură cu cele trei cazuri nou apărute, DSP Alba a precizat că două dintre ele sunt contacți direcți ai unor persoane confirmate cu COVID-19 în trecut, identificate și izolate. În al treilea caz a fost demarată ancheta epidemiologică, conform metodologiei.

Până sâmbătă, 25 aprilie, în județul Alba erau confirmate 160 de cazuri de infectări cu noul coronavirus. Nu au fost cazuri noi, iar 78 de persoane erau vindecate.

Până vineri, erau prelucrate 6.135 de teste în judet, de la începutul perioadei de testare.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ACTUALITATE

Deputatul Claudiu RĂCUCI: Guvernul PNL alocă 200 de milioane de euro pentru conectarea gospodăriilor la rețeaua de gaze naturale

Publicat

racuci

Deputatul PNL de Alba Claudiu RĂCUCI anunță cu satisfacție demararea Programului național de racordare a populației și consumatorilor non-casnici la rețeaua inteligentă de distribuție a gazelor naturale, program care va avea un buget inițial de 200 de milioane de euro și va ajunge să conecteze 7 din 10 gospodării la o utilitate esențială pentru încălzirea locuințelor:

”PNL s-a angajat în fața oamenilor că le va schimba viața în bine, prin conectarea locuințelor la utilitățile de bază: apă, canalizare și gaze naturale.

Mă bucură faptul că, în ciuda greutăților financiare generate de criza sanitară, Guvernul Orban a apăsat cu toată forța pe pedala investițiilor publice.

În primele 6 luni din acest an, s-au cheltuit peste 16,1 miliarde pentru investiții, asigurându-se banii necesari pentru toate proiectele de investiții așteptate de oameni.

Astăzi, Guvernul PNL va aproba în ședință de Guvern demararea Programului Național de racordare a populației la rețelele de gaze.

Toate costurile, inclusiv branșarea locuințelor, vor fi suportate de Guvern, cu ajutorul banilor europeni nerambursabili. Mai mult decât atât, potrivit Ordonanței pe care o va adopta Guvernul astăzi, autoritățile publice locale pot acorda sprijin financiar sub formă de subvenții consumatorilor casnici care se află în situație de precaritate materială și/sau financiară, pe bază de anchetă socială pentru următoarele categorii de costuri: suportarea în cota parte a costului investiției, în procent de maxim 60%, necesar pentru realizarea rețelei interioare de racordare a consumatorului la rețeaua de distribuție a gazelor naturale; suportarea tarifului de distribuție a gazelor naturale, în procent de maxim 60% pentru asigurarea consumului de gaze naturale necesar pentru încălzirea locuinței și asigurarea apei calde menajere pe perioada sezonului rece.

Astăzi se aprobă un buget inițial de 200 de milioane de euro, însă programul va ajunge să facă investiții de până la 2 miliarde de euro.

Obiectivul nostru este acela de a racorda cel puțin 7 din 10 gospodării la acest tip de utilitate, mult mai ieftin și mai ușor de utilizat pentru încălzirea locuințelor decât lemnele de foc sau energia electrică.

Îmi doresc ca, după lansarea oficială a programului, toate primăriile care vor să crească standardul de viață al comunităților lor, să demareze deja procedurile pentru a solicita banii necesari de la Guvern.

Am convingerea că primarii gospodari deja s-au pus pe treabă, iar în 2-3 ani problema încălzirii ieftine a locuințelor să devină realitate în toată România.”

Citeste mai mult
Publicitate

ADMINISTRATIE

Sondaj telefonic cu ”surprize” în județul Alba: Întrebări despre candidați care încă nu au fost anunțați de propriile partide

Publicat

sondaj partide

Un sondaj politic prin telefon este realizat în aceste zile, cu privire la alegerile locale la nivelul Municipiului Alba Iulia, dar și pentru a afla preferințele cetățenilor din Alba cu privire la viitorul Consiliului Județean. 

Surprizele în sondaj apar la candidatul pentru șefia Consiliului Județean, din partea alianței USR PLUS Alba, care nu este Mihail David, ci președintele USR Alba, Beniamin Todosiu. Acesta era inițial candidatul USR, însă după alianța cu PLUS, candidatul oficial a devenit Mihail David.

Cel mai probabil, sondajul a fost comandat de către o formațiune politică din județ, înainte de acest anunț. 

O altă surpriză este candidatul PSD Alba, din sondaj, pentru Primăria Alba Iulia în persoana lui Alin Stanciu. Asta în condițiile în care, momentan PSD Alba nu și-a anunțat candidatul pentru această poziție. 

La sondaj pot participa doar persoanele care locuiesc în Alba Iulia, nu și din județul Alba.

Primele întrebări din sondaj se referă la încrederea pe care o au participanții la sondaj în mai multe instituții publice, precum Guvernul României, Consiliul Județean Alba și Primăria Alba Iulia, iar răspunsul trebuie încadrat între un calificativ de la 1 la 10, unu fiind o părere foarte proastă, iar 10, o părere foarte bună.

O altă întrebare se referă la părerea pe care participanții o au despre mai multe figuri politice din județ: primul pe lista fiind Beniamin Todoisiu, urmat de Clement Negruț, Voicu Paul, Ion Dumitrel, Gheorghe Beleiu, Mirce Frențiu, Alin Stanciu, Ioan Dîrzu, Mircea Trifu, Bogdan Lazăr, Ioan Lazăr și Gabriel Pleșa.

După, se cere părerea pe care cei intervievați o au despre partidele politice care activează la nivel local, dar și județean din Alba, deoarece pe lista apare și partidul lui Mircea Trifu – ANA.

La mijlocul sondajului apare și întrebarea: ”Dacă duminica viitoare ar avea loc alegerile locale, adică alegeri pentru primar, cât de sigur sunteți că ați merge să votați” și apoi motivul pentru care participanții la sondaj aleg să meargă la vot.

O altă întrebare din sondaj este aceea în care participantul este rugat să spună care este cea mai mare problemă pe care actualul primar al orașului nu a rezolvat-o.

Spre sfârșitul sondajului vin și întrebările cu adevărat importante: ”Cu ce partid ați vota la Consiliul Local Alba Iulia” (este enumerată lista partidelor locale) și pe cine ați vota la funcția de primar al orașului Alba Iulia, iar opțiunile sunt:

Bogdan Lazăr – ALDE Alba, Gabriel Pleșa – USR Plus, Clement Negruț – PMP, Voicu Paul- PNL, Gheorghe Beleiu – PRO România, Alin Stanciu – PSD sau Mircea Trifu de la ANA.

Automat, după întrebarea despre alegerea pentru funcția de primar al Municipiului Alba Iulia, vine și întrebarea legată de șefia Consiliului Județean Alba și cu cine ar vota participanții la sondaj, iar alegerile sunt:

Ioan Lazăr – ALDE, Beniamin Todosiu – USR PLUS, Clement Negruț – PMP, Ion Dumitrel – PNL, Mircea Frențiu – PRO România, sau Ioan Dirzu – PSD.

Ultima întrebare care îi este adresată participantului este cea legată de ocupația (locul de muncă ) al acestuia.

Cel mai probabil sondajul  a fost comandat de unul dintre partidele mari și reprezintă un instrument de reglare a campaniei electorale, oferind informații necesare cu atât mai mult, cu cât lupta politică se va duce mai mult în mediul on line.

 

 

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Legea mirosurilor a intrat în vigoare. Ce amenzi riscă firmele și persoanele care nu respectă noile reguli

Publicat

gunoi deseuri 1

De astăzi intră în vigoare Legea mirosurilor, prin care firmele care, prin activitatea lor, ”deranjează” olfactiv, riscă sancțiuni. Amenzile pot ajunge până la 100.000 de lei sau se poate ajunge până la închiderea activității.

Autorităţile de protecţia mediului vor trebui să ţină cont, în actele emise, de condiţiile de funcţionare pentru respectarea normelor de igienă şi sănătate publică impuse de autoritatea pentru sănătătate publică pentru proiectele/activităţile care pot crea disconfort olfactiv în zonele rezidenţiale.

Autoritatea de mediu va putea dispune, în scris sau în actul de control, încetarea temporară sau definitivă a activităţilor care generează disconfort olfactiv, precum şi pentru nerespectarea planului de gestionare a disconfortului olfactiv.

Prevederi din Legea mirosurilor:

– disconfortul olfactiv este defintit ca fiind mirosul generat de o activitate care poate avea impact negativ asupra stării de sănătate a populației și a mediului în întregul său care se cuantifică pe diferite scale de mirosuri, conform standardelor în vigoare

– devine obligatoriu Planul de gestionare a disconfortului olfactiv care va cuprinde măsurile necesare pentru prevenirea și diminuarea disconfortului și care va face parte din autorizația de mediu; nerespectarea Planului va putea atrage inclusiv suspendarea temporară sau definitivă a activității generatoare de disconfort olfactiv

– autoritățile administrației publice locale vor avea obligația să reglementeze, inclusiv prin interzicerea permanentă sau temporară, desfășurarea activităților generatoare de mirosuri în zonele de locuit, recreere, odihnă, tratament și agrement și să controleze preventiv și la sesizarea publicului activitățile care nu se supun reglementării din punct de vedere al protecției mediului.

– la elaborarea planurilor de urbanism și amenajarea teritoriului se vor prevedea, obligatoriu, și măsuri de prevenire și reducere a disconfortului olfactiv

– sunt prevăzute o serie de contravenții la cererea motivată a autorităților pentru protecția mediului.

Sancțiuni

Legea prevede amenzi între 7.500 şi 15.000 de lei pentru persoane fizice și între 50.000 şi 100.000 de lei pentru persoanele juridice, pentru nerespectarea în totalitate sau la termen a măsurilor impuse prin planul de gestionare a disconfortului olfactiv.

Lipsa sistemului propriu de monitorizare a disconfortului olfactiv poate fi sancționată cu amenzi între 25.000 şi 50.000 de lei pentru firme.

surse: digi24.ro, avocatnet.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Circulația pe o stradă din Sebeș a fost blocată, după ce o conductă de apă a cedat

Publicat

Conducta principală de apă de pe strada Călărași din Sebeș a cedat joi dimineața, a transmis primarul Dorin Nistor. Potrivit acestuia, circulația pe stradă a fost blocată.

„O veste neplăcută: a cedat conducta principală de apă de pe strada Călărași. Au fost anuntați reprezentanții Apa CTTA.

A fost blocată circulația pe stradă deoarece există pericolul de a se rupe asfaltul la trecerea autovehiculelor.

Se estimează că lucrările vor dura până în jurul amiezei, urmând a fi făcute săpături pentru a se interveni”, a explicat primarul Dorin Nistor, pe pagina de Facebook.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate