Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Trei copii din Alba Iulia care trăiau în mizerie, duși forțat în plasament. Mama însarcinată cerșeste. Tatăl, caută prin gunoaie

Publicat

O mamă  însarcinată în luna a șasea, un tată alcoolic, trei copii puși să cerșească și încă un bebeluș de 3 ani: rezumatul dureros al unei familii din Alba Iulia.

O situație, o dramă, dar o realitate la care statul a trebuit să intervină de urgență. Cei trei copii au fost luați de DGASPC și duși în centre e plasament. 

Este vorba despre o familie, o familie extinsă, frați și veri care cerșesc prin fața supermarket-urilor din Alba Iulia. În total, familia are 23 de dosare penale, pentru furturi, tâlhării și cerșit. 

Drama este descrisă în motivarea Tribunalului Alba care a decis preluarea copiilor și plasarea lor în plasament. La momentul în care inspectorii DGASPC au mers să îi ia pe minori, unul dintre ei a scos un cuțit și a amenințat că se omoară cu el. Situația este detaliată în motivarea de instanță din data de 15 decembrie 2023.

Copiii luați de stat au 8 ani, 5 ani, și cel mai mic care are doar 3 ani. Inspectorii DGASPC Alba Iulia speră să îi poată salva și să îi integreze în societate.

Au locuit în blocul G2 ”Turturica”. O altă familie victimă a evacuării forțate

Părinții au stat la un moment dat în blocul Turturica au precizat pentru alba24.ro surse guvernamentale. Însă, aceștia au fost evacuați, de administrația Hava și au ajuns într-o baracă în zona ”Lumea Nouă” din Alba Iulia.

Cei care locuiau fără forme legale au fost evacuați din blocul G2, în 2017. A fost nevoie de șase ani, ca administrația să demareze procedurile de demolare. Între timp cei care locuiau în bloc au plecat unde au găsit adăpost, sau au ajuns să locuiască în baraci, în câmp.

CITEȘTE ȘI: VIDEO: A început demolarea blocului ”Turturica” din Alba Iulia. Au trecut șase ani de la evacuarea locuitorilor, în stradă și frig

Tulburător este faptul că mama însarcinată cu un alt copil, iar tatăl tot timpul beat. Ea cerșește pe străzile din Alba Iulia alături de copilul de 3 ani, iar el caută prin gunoaie.

23 de dosare penale

Familia extinsă are un total de 23 de dosare penale. Cea care conduce minorii este o verișoară, o tânără de doar 16 ani. Acesta îi trimite la cerșit sau pentru a comite alte fapte.

Toți sunt cunoscuți de polițiștii din oraș și au comis foarte multe infracțiuni în zona în care locuiesc.

În lipsa unui mediu familial responsabil, minorii au ajuns în situaţia de a-şi dezvolta latura infracţională a personalităţii, din nevoia de a-şi asigura singuri hrana zilnică, prin acţiuni proprii, au notat magistrații.

Situația familiei

Când inspectorii DGASPC au ajuns la locuința acestora acasă se afla mama, însarcinată în luna a șasea, alături de copilul de trei ani, tatăl, beat, deși era ora 10.00 și încă un copil. Se întâmpla în data de 6 decembrie 2023.

Femeia le-a spus inspectorilor că știe de ceea ce fac minorii dar că nu are ce să le facă. Mai mult de atât, inspectorii cunosc faptul că femeia cerșește alături de minorul de 3 ani.

Însă a spus că nu mai face acest lucru și că doar tatăl face și din bani își cumpără băutură. De asemenea bărbatul este cunoscut că caută prin gunoaie, pentru a găsit obiecte ce pot fi vândute sau mâncare.

Familia nu realizează nici un venit stabil, sursele de venit fiind alocaţiile copiilor, bursele sociale ale celor doi minori înscrişi la şcoală şi alocaţiile de hrană ale acestora, au mai notat magistrații.

Prima încercare de a-i lua din locuință

Câteva zile mai târziu, în data de 11 decembrie, inspectorii DGASPC au mers printr-o dispoziție a directorului DGASPC pentru a-i lua pe cei trei. Deși erau însoțiți de polițiști inspectorii au întâmpinat opoziție din partea familiei.

Mama s-a opus, iar copiii au fugit în timp ce erau extrem de agresivi. Aceștia țipau și spuneau că ”nu vor la stat” se arată în motivarea instanței.

A doua încercare: Copilul de opt ani și-a pus cuțitul la gât și a amenințat că se sinucide

O zi mai târziu, în 12 decembrie, inspectorii au încercat iar să îi ia pe minori și să îi ducă în plasament. Copilul cel mare, cel de 8 ani s-a opus categoric și a spus că mai bine se omoară decât să meargă la stat.

”A început să plângă şi să şi să ţipe că nu doreşte să plece într-o casă de tip familial, mai mult decât atât a ameninţat că ”îmi bag cuţitul în burtă dacă mă luaţi”. La scurt timp, acesta pleacă până în casă, de unde vine cu un cuţit foarte mare îndreptat în zona gâtului”, au notat magistrații.

Mama a părut să fie nepăsătoare la ce se întâmplă au precizat inspectorii.

”Femeia a fost rugată să ia acel cuţit din mâna fiului său, aceasta îl ia, însă nu îl pune într-un loc sigur ci îl aruncă în curtea casei. Mama copiilor a fost informată că acest comportament al fiului său nu este unul corespunzător, şi că îşi putea face rău în orice secundă, însă reacţia a fost una de nepăsare fără a i se părea un lucru atât de important”, unul din elementele observate de inspectori și notate de magistrați.

Decizia magistraților

Cum nu au reușit să îi ia de bună voie cei trei din locuință, inspectorii au cerut implicarea instanței. Decizia a fost luată prin ordonanță preşedinţială. Mai exact magistrații au decis în data de 15 decembrie ca cei trei să fie luați din familie și duși în plasament.

Deciziile de instanță se pun în aplicare cu ajutorul jandarmeriei, deci familia nu a mai impus rezistență.

Directorul DGASPC, Valentin Frăcea, a precizat pentru alba24.ro că cei trei minori au fost luați și duși în plasament. Cei de 5 și repsectiv 8 ani într-un centru din Abrud, iar copilul de 3 ani, la o familie maternală.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax