Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

VIDEO: A început demolarea blocului ”Turturica” din Alba Iulia. Au trecut șase ani de la evacuarea locuitorilor, în stradă și frig

Publicat

La mai bine de șase ani de la evacuarea în stradă, în frig a unor familii din blocul Turturica, G2, din Alba Iulia, clădirea a început să fie demolată.

Mai exact, miercuri, 6 decembrie 2023, utilajele au început să dărâme pereții clădirii, care a fost un subiect controversat al orașului.

De la primele ore ale dimineții, un excavator rupea din pereții de cărămidă ai blocului. Prin găurile făcute de utilaj se vedeau pereții pestriți ai camerelor minuscule în care, la un moment dat, familii întregi numeau blocul ”acasă”.


A fost nevoie de șase ani ca autoritățile locale să demoleze blocul din care, într-o dimineață de octombrie a anului 2017, tineri, adulți, copii care se pregăteau de școală și bătrâni au fost scoși cu jandarmii din camerele de nici 15 metri pătrați.

Ce a urmat a fost previzibil: mare parte dintre cei care stăteau ilegal în camere au ajuns pe străzi, sau printr-o baracă din cartierul Lumea Nouă.

CITEȘTE ȘI: Povestea unui eșec administrativ la Alba Iulia. Cazul ”Turturica” sau cum un oraș se poate comporta ca un ”stat captiv”

Administrația de atunci, condusă de primarul Hava spunea că a rezolvat o problemă. A terminat cu deranjul dintr-o zonă centrală a orașului. Planurile erau ca blocul să fie demolat, iar în loc să se ridice o o parcare.

Însă au trecut mai bine de șase ani până când primăria să ajungă să demoleze locația. Primele planuri despre o parcare au apărut în campania electorală din 2020. Atunci candidatul PNL Alba Iulia, Voicu Paul, prezenta primele randări cu propunerea arhitecților pentru parcarea supraetajată.

turturicaa

Câștigătorul alegerilor, fostul său coleg de partid, Gabriel Pleșa, a preluat proiectul. Aproape la final de mandat, primăria a demarat licitațiile pentru demolare și proiectare.

Teoretic, termenul de prestare a serviciilor și de execuție a lucrărilor este de 18 luni de la ordinul de începere a lucrărilor. Asta însemană că în 2024, an electoral, parcarea ar putea fi într-un stadiu avansat de construcție.

Evacuarea dar și expropierea proprietarilor criticată la nivel național

Evacuarea din 2017 a fost criticată de ONG-uri la nivel național. Apoi în bloc au mai rămas câteva persoane care erau proprietari. Primăria a făcut expropiere și le-a dat în jur de 6000 de euro.

CITEȘTE ȘI: VIDEO: Timpul s-a oprit în loc, în blocul Turturica din Alba Iulia. Cum arată camerele din care au fost evacuați locuitorii

Parte din ei au ajuns în barăci sociale, pe terenul din Lumea Nouă.

Povești triste de viață după evacuare

În 2017, după evacuare, Alba24 s-a interesat unde s-au dus persoanele scoase cu forța din bloc. Unii au ajuns pe stradă, alții în niște colibe pe câmp, alții s-au dus la rude.

O femeie cu mai mulți copii a petrecut două ierni pe un câmp, în spatele Talciocului din oraș, într-o colibă improvizată cu pământ pe jos.

Parte din ei și-au găsit adăposturi pe unde au putut.

”Era o femeie de la noi din bloc care a dormit astă iarnă în stația de autobuz de la Fortuna. Eu lucram la casinoul de lângă și de multe ori o chemam înăuntru să se încălzească. N-am mai văzut-o”, spune un tânăr care locuiește în clădire, dar refuză să se lase fotografiat sau filmat, probabil pentru a nu fi recunoscut de colegii de serviciu.

Un alt bărbat, cunoscut de cei mai tineri drept ”nea Jinga”, a locuit într-o centrală dezafectată într-un cartier din Cetate.

Acolo l-au găsit sărbătorile de iarnă ale anului 2017 și de acolo a fost luat, în seara de Crăciun, de Ciprian, fost lider al comunității, și el evacuat.

Ciprian l-a dus la casa unde s-a mutat între timp, l-a hrănit și l-a lăsat să asculte liniștit grupurile de copii colindători din cartier.

Nici cei care au ajuns, de nevoie, la adăpostul de noapte din Gară nu au fost mai norocoși. Acolo legea o fac ”boschetarii”, oameni ai străzii alcoolici și violenți, care au monopol în locul respectiv de ani buni, fără ca nimeni să le poată face ceva.

Parcare în locul blocului

Pe amplasamentul blocului G2 urmează să fie construită o parcare etajată cu regim de înălțime parter și două etaje, cu o capacitate de 144 de locuri de parcare interioare și 27 de locuri de parcare exterioare.

CITEȘTE ȘI: S-a semnat contractul: se demolează blocul G2 ”Turturica” din Alba Iulia. Se va construi o parcare supraetajată

Potrivit unor documentații mai vechi, clădirea va avea la parter 1542,18 mp, iar cele două etaje, câte 1592,22 mp fiecare. Suprafața totală va fi de 4726,62 mp, iar amenajările exterioare – alei de 510,7 mp. Vor fi amenajate și spații verzi pe 1135 mp și locuri de parcare exterioare (dale înierbate) și carosabil pe 667,6 mp.

La parter vor fi punctul de control, barierele de acces și spații de parcare, două noduri de scară pentru evacuare, dar și ascensor pentru 8 persoane.

foto: Prime Arts

Clădirea va fi interconectată cu 4 rampe (2 de urcare, 2 de coborâre). Circulațiile interioare se vor desfășura și în sens unic și în dublu sens, conform marcajelor. Parcajul va fi împărțit în 4 sectoare pe nivel (12 în total), cu zone marcate prin litere și cifre pentru locurile de parcare.

La etajele 1 și 2 vor fi și toalete publice și spații administrative.

foto: Prime Arts

La parter, parcarea va fi deschisă complet, iar la etajele 1 și 2, dar și la terasa clădirii s-a optat pentru închidere din panouri de tablă perforată.

Spațiul de la terasă de pe ultimul etaj va putea fi folosit pentru amenajarea unor spații de petrecere a timpului liber, ca terenuri de sport și jocuri și alei.

Executanți: asocierea SC Lincoln Plus SRL – SC Secret Art SRL.

Valoare totală contract: 11.734.486 lei, fără TVA, din care:

  • Valoarea serviciilor de proiectare, verificare tehnică de calitate a PT și detalii de execuție: 201.900 lei;
  • Execuție lucrări: 11.527.586 lei;
  • Servicii de asistență tehnică: 5.000 lei.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax