Connect with us
Publicitate

EDUCAȚIE

Trei elevi ai Colegiului Militar din Alba Iulia vor susține admitere pentru academii de top ale forțelor militare din SUA


Publicat

Trei elevi din cadrul Colegiului Național Militar „Mihai Viteazul” Alba Iulia au fost selectați pentru a participa la admiterea în academii militare din Statele Unite ale Americii.

Este vorba despre Academia Militară West Point și la Academia Forțelor Aeriene Colorado Springs.

Aceștia susțin probele scrise ale examenului de Bacalaureat în sesiunea specială, organizată pentru absolvenții colegiilor militare care participă la admitere în străinătate și care se desfășoară în perioada 18-20 mai.

Este necesară organizarea unei sesiuni speciale, deoarece examenul de admitere din SUA este în aceeași perioadă în care se organizează probele scrise la noi în țară. ab24

Citește și: FOTO: De la Alba Iulia la Pentagon și Fort Sill. Fostă elevă a Colegiului Militar, șefă de promoție la cursuri în SUA

Vlad Degeu, elev plutonier adjutant, Andrei Cojocaru, elev plutonier major, Ovidiu Szabo, elev plutonier au avut rezultate foarte bune pe parcursul celor patru ani de studiu liceal.

Pentru a fi accpetați la examenele de admitere, cei trei au fost oblitați să îndeplinească o serie de criterii.

De exemplu să se situeze în primii 10% în ierarhia mediilor de absolvire a anului anterior, deci a clasei a XI-a, să dețină cunoștințe de limba engleză în cazul de față și să aibă un nivel de pregătire fizică foarte bun.

Calendar – Sesiunea specială de BAC 2021

17 mai 2021   Înscrierea candidaților la sesiunea specială de examen

18 mai 2021   Limba și literatura română – proba E.a) – probă scrisă

19 mai 2021   Proba obligatorie a profilului – proba E.c) – probă scrisă

20 mai 2021   Proba la alegere a profilului și specializării – proba E.d) – probă scrisă

până la 25 mai 2021  Susținerea/Echivalarea/Recunoașterea nivelurilor de competență din cadrul probelor de evaluare a competențelor lingvistice și digitale – probele A, C, D

până la 26 mai 2021  Afișarea rezultatelor – până la ora 12,00 / Depunerea contestațiilor – între orele 12,00 – 14,00

până la 27 mai 2021  Soluționarea contestațiilor și afișarea rezultatelor finale.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EDUCAȚIE

Evaluare națională 2021: Detalii legate de susținerea probelor, afișarea rezultatelor și contestații, anunțate de ISJ Alba

Publicat

Inspectoratul Școlar Județean Alba a anunțat o serie de detalii legate de examenele de evaluare națională 2021. Printre acestea, când se desfășoară probele, când se afișează rezultatele și care este perioada de contestații. 

La Evaluarea Națională din sesiunea iunie-iulie 2021 s-au înscris 2171 de absolvenți ai clasei a VIII-a, dintre cei 2429 de elevi înscriși în clasa a VIII-a în anul școlar 2020-2021, conform centralizării realizate de Comisia Județeană de la nivelul Inspectoratului Școlar Județean Alba.

Examenul începe marți, 22 iunie, cu proba scrisă la Limba și literatura română.

Joi, 24 iunie, se desfășoară proba la Matematică, iar vineri, 25 iunie va fi susținută proba la Limba și literatura maternă.

Citește și: MODELE de SUBIECTE la EVALUARE NAȚIONALĂ 2021, clasa a VIII-a: TOATE testele de antrenament și BAREMELE la Română și Matematică

Probele pentru examenele naționale încep la ora 9:00 și se vor desfășura în 35 de centre de examen în județul Alba.

Primele rezultate vor fi comunicate marți, 29 iunie, până la ora 14:00 (în centrele de examen).

Contestațiile pot fi depuse în zilele de 29 iunie (în intervalul orar 16:00 – 19:00) și 30 iunie (în intervalul orar 8:00 – 12:00).

Acestea pot fi depuse/transmise și prin mijloace electronice. În acest caz, candidații completează, semnează și depun/transmit prin mijloace electronice și o declarație-tip în care se menționează faptul că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere.

Vezi și: EVALUARE NAȚIONALĂ 2021: BAREMELE pentru testele de antrenament, seturile 10 și 11, la Română și Matematică

Pentru candidații minori, declarația-tip este semnată și de către părinții/reprezentanții legali ai acestora.

Rezultatele finale vor fi afișate duminică, 4 iulie.

Timpul destinat elaborării unei lucrări scrise este de două ore și începe după alocarea a 15 minute pentru completarea datelor de identificare pe broșura cu subiectele de examen. Probele sunt monitorizate audio-video.

Candidații trebuie să aibă asupra lor un act de identitate și instrumente de scris cu cerneală sau pastă albastră pentru redactarea lucrărilor, creion negru pentru realizarea desenelor/schemelor și instrumente de desen la proba de Matematică.

Pentru elevii care solicită și primesc, în cazuri justificate, aprobarea Comisiei Naționale de Organizare a Evaluării Naționale în vederea susținerii probelor cu subiectul de rezervă, se organizează proba scrisă/probele scrise, după finalizarea ultimei probe prevăzute în Calendarul de desfășurare a Evaluării Naționale.

Este interzisă introducerea în sălile de examen a unor obiecte, precum ghiozdane, rucsacuri, sacoșe, poșete etc.

De asemenea, elevii vor fi informați că este interzis accesul în săli cu orice fel de lucrări/materiale: manuale, dicționare, notițe, însemnări etc., precum și cu orice mijloc electronic de calcul, de stocare de informații sau de comunicare (stick-uri de memorie, telefoane, tablete etc.)

Reamintim faptul că fiecare centru de examen va dispune de echipamente și materiale de protecție (măști de protecție, substanțe dezinfectante pentru mâini, etc), iar băncile vor fi așezate la distanța de cel puțin 1 m una de alta.

Pentru absolvenții claselor a VIII-a care, din motive medicale (izolare/carantină/valori ale temperaturii peste limitele admise) sau din alte motive justificate prin certificat medical, nu s-au putut prezenta la probele Evaluării Naționale, se va organiza o etapă specială a Evaluării Naționale, la care se vor putea înscrie în perioada 28 iunie – 2 iulie 2021, prezentând un certificat medical.

Probele scrise din cadrul etapei speciale se vor susține, după următorul calendar: 5 iulie – proba la Limba și literatura română, 6 iulie – proba la Matematică; 7 iulie – proba la Limba și literatura maternă. Primele rezultate la etapa specială vor fi afișate în 9 iulie.

Inspectorul Școlar General, prof. Cornel Sandu transmite tuturor elevilor mult succes la probele pe care le vor susține.

„Dragi elevi, suntem la finalul unui an școlar care ne-a învățat că orice obstacol poate fi depășit, că împreună putem găsi cele mai bune soluții ca educația să continue.

Este important să abordați cu încredere acest prim examen din viața voastră, să vă concentrați, să citiți cu atenție cerințele și să rezolvați toate subiectele propuse. Le mulțumesc părinților și profesorilor care v-au fost alături în aceste vremuri de criză!

În județul Alba vom asigura condiții optime de desfășurare a examenelor în așa fel încât fiecare elev să poată obține cel mai bun rezultat. Vă doresc mult succes!”

Ministerul Educației și Inspectoratul Școlar Județean Alba pun la dispoziția celor interesați o linie TELVERDE – 0800801100/ 0800816258 – pentru sesizarea eventualelor nereguli din cadrul Evaluării Naționale. Numărul va fi disponibil în perioada 22-25 iunie, între orele 8:00 – 16:00.

Sursă: Biroul de presă al ISJ Alba

Sursă foto: Pixabay

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

LIVE VIDEO: Slujba de înmormântare a veteranului de război Laurean Deac, la Biserica Baptistă Cetate din Alba Iulia

Publicat

Veteranul Laurean Deac din Alba Iulia a decedat în cursul zilei de marți, 15 iunie 2021. Înmormântarea acestuia este transmisă live de Biserica Baptistă Cetate din Alba Iulia. 

Laurean Deac a decedat la vârsta de 99 de ani.

În urmă cu aproape o lună, Laurean Deac s-a externat din spital după ce a avut COVID.

CITEȘTE ȘI: FOTO: Veteranul de război, Laurean Deac, a învins coronavirusul la 99 de ani. Aprecieri și mulțumiri pentru personalul medical

Povestea de viață a veteranului de război

A fost încorporat în 1 aprilie 1943, la 22 de ani. După un an de instrucţie, la 1 aprilie 1944 a plecat pe front în Rusia.

”După armistiţiu, ne-au înconjurat rușii. Eram în Moldova când s-a întâmplat. La Erevan ne-au dus. Eram 600 de oameni acolo, n-au deparazitat și ne-au băgat în fabrică, la topit aluminiu”, a povestit joi.

CITEȘTE ȘI: VIDEO: Mesajul pentru români al veteranului de război din Alba Iulia, Laurean Deac. Portretul unui erou de pe frontul rusesc

A fost eliberat în 1948, după patru ani. „În 20 mai 1948 am ajuns acasă. Țin bine minte ziua aceea. Am făcut nouă zile întregi încoace. Am iubit și m-am căsătorit după scurt timp. Soția a murit acum vreo șase ani”, a spus veteranul de război.

După venirea la putere a comuniștilor, veteranul şi familia sa s-au mutat din satul natal, Ohaba, la Alba Iulia. A avut opt copii, din care unii sunt stabiliţi acum în străinătate – Austria, Spania și Statele Unite ale Americii.

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Deputatul Florin Roman, atac dur la Ludovic Orban: ”Se plimbă singur prin țară. Unde îți este echipa, Ludovic?”

Publicat

Deputatul de Alba, Florin Roman, a lansat un atac dur la Ludocic Orban, într-o postare pe contul său de Facebook. 

Acesta spune că ”Orban se plimbă singur prin țară” pentru a obține voturi în perspectiva consiliului național de alegeri a noii conduceri a partidului.

Roman spune că va merge prin țară, pe la conferințele județene ale partidului, pentru a ”spune adevărul”.

Postarea lui Florin Roman:

”Văd ca nu trece o zi fără ca Ludovic Orban și susținătorii lui să nu ne atace, pe cei care îl susținem pe Florin Citu.

Indiferent ca te cheamă Emil Boc, Gheorghe Flutur, Rares Bogdan, Robert Sighiartau, Daniel Buda, Florin Roman, Lucian Bode, Virgil Popescu, Raluca Turcan, Daniela Cimpean, președinta CJ Sibiu, Dinu Iancu Salajanu, presedinte CJ Sălaj, Alin Tise, președintele CJ Cluj, Ionel Bogdan, președintele CJ Maramureș, Virgil Chitac, primarul Constanței, Mihai Lupu, presedinte CJ Constanta, Nicolae Ciuca, Dan Vilceanu, Alina Gorghiu, Marcel Romanescu, primarul din Tg Jiu, Florin Oancea, primarul Devei, Tibi Ridzi, primarul Petroșaniului, Ion Lungu, primarul Sucevei, Nelu Tătaru, Monica Anisie, Cristian Bacanu, sute de președinți de organizații și simplii membri, nimeni nu scapa de atacurile lui Orban și ale susținătorilor lui.

Așa înțeleg ei, ca se derulează “festivalul democrației”!

Florin Cîțu are o echipă de oameni care au confirmat. Vin din organizații puternice, cu rezultate pentru PNL.

Care au câștigat alegeri, în timp ce Ludovic Orban, premier în funcție la acea data, cu sprijinul lui Nicușor Dan, a reușit “performanța” unui loc trei la București!

Acum, Ludovic Orban se plimbă singur prin țară. Și asta, pentru că nu i-a plăcut meritocrația, ci mai degrabă slugărnicia!

Unde îți este echipa, Ludovic? Ne vom vedea la fiecare conferința judeteana și acolo o să se audă adevărul!

Nu cu manipulări, minciuni și jigniri, cum din păcate îți tratezi colegii care ți-au adus victorii! Prin astfel de manifestări încalci toate principiile liberale pe care le invoci în spațiul public!”

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Unire a vânătorilor, la Alba Iulia. Simpozion național cu 240 de participanți, organizat de AJVPS Alba

Publicat

Alba Iulia a găzduit sâmbătă un Simpozion național pe teme de management cinegetic, la care au participat aproape 250 de persoane, vânători dar și factori de decizie în ministerele cu atribuții în domeniu. 

Simpozionul a fost organizat de Asociația Județeană a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi Alba.

Președintele acesteia, Vasile Bucur, a postat pe Facebook o serie de informații despre eveniment.

”Au participat invitați de marcă – domnul Tamas Fodor, Consilierul Ministrului Mediului, doamna deputat Simona Bucura Oprescu,  președinta comisiei de administrație și planificare teritorială din Camera Deputaților, doamna deputat Dumitrita Gliga, membră în comisia juridică a Camerei Deputaților, domnul deputat Gheorghe Nacov, inițiatorul legislativ al noii legi privind vânătoarea la păsările migratoare și Consulul onorific al Bulgariei în România, prof. Ovidiu Ionescu – presedintele AGVPS Romania, Mugurel Drăgănescu – directorul AGVPS România, Hălălai Dănut – comisarul șef al Gărzii de Mediu Alba, Marioara Popescu – director al APM Alba, comisar șef Dunca Cristian – șeful serviciului Arme și Munitii din cadrul IPJ Alba, Drașovean Mihai – director ANSVSA Alba, Adrian Lica președintele- AVBAV, Moruțan Horea-președintele Asociației de creștere a ovinelor din județul Alba, Moldovan Radu – președintele Asociației de creștere a taurinelor din județul Alba, președinti, directori și membri ai asociațiilor de vânătoare din țară, vânători și simpatizanți.

Organizatorul acestui important eveniment a fost AJVPS Alba, o asociație de renume pe profil de vânătoare și pescuit din țară, devenită deja o asociație etalon național.

Temele abordate au fost urmatoarele:

  • Trecerea în revistă a problemelor iminente în gestionarea fondurilor cinegetice și stadiul de implementare actual.
  • Prezentarea viziunii M.M.A.P. pe termen mediu și lung pentru schimbarea radicală a întregului sistem de management al faunei sălbatice.
  • Prezentarea misiunii M.M.A.P. referitor la evaluarea și compensarea pagubelor, parte din schimbarea sistemului.
  • Stabilirea unei strategii comune în lupta pentru apararea drepturilor vânătorilor în relația cu autoritățile.
  • Prezentarea în premieră națională de fotografie veche si documentară cu surprinderea vânătorului român de la 1840 încoace, prezentată de Radu Mija.
  • Lansarea de carte a scriitorului Gabriel Cheroiu – Istoria literaturii cinegetice romÂne.

A fost o ședință de lucru interactivă, cu un dialog constructiv de strictă specialitate, la care cei care au luat cuvântul și-au exprimat dorință și necesitatea restructurării în totalitate a întregului sistem al managementului cinegetic din România, o reformare legislativă a actelor nomative speciale care definesc și stabilesc direcțiile prioritare în derularea acestei activități, schimbarea mentalității funcționarilor din Ministerul Mediului – serviciul biodiversitate privind implicarea lor responsabila și traspunerea în practică a tuturor obligațiilor privind politica de management al faunei sălbatice, așezarea la masa tratativelor și crearea unor punți comune de comunicare și asumare a tuturor acestor obligații, atât a celor din Ministerul Mediului, administratorul faunei cinegetice, cât și a tuturor organismelor de reprezentare, a asociațiilor de vânătoare din tara, a ONG-urilor care abordează subiecte de management cinegetic, a instituțiilor de cercetare și a instituțiilor de învățământ superior specializate în abordarea unor subiecte de manegement cinegetic și biodiversitate, a societății civile și a mass mediei.

Trebuie schimbată mentalitatea tuturor acestor entități, a societății civile privind modul în care se realizează managementul faunei sălbatice și a biodiversității în Romania și mai ales schimbarea mentalității tuturor celor care pun gestionarii fondurilor cinegetice într-o postură umilitoare, iar vânătorii romani, cei care pe banii lor, gestionează de zeci și sute de ani, acest bun national, cu foarte bune rezultate, să nu mai fie catalogați că ucigași, criminali și psihopați, pentru că vânătoarea, în special vânătoarea selectiva de stricta necesitate este o măsură științifică de intervenție pentru reglarea populației principalelor specii de vânat și menținerea unui echilibru ecologic. Tuturor celor particiapanti le mulțumesc mult” a transmis președintele AJVPS Alba, Vasile Bucur.

Evenimentul a fost documentat de Mihai Ovidiu Enea, realizatorul emisiunii “Regatul Sălbatic”

Rezultatele și concluziile întrunirii vor fi sintetizate într-o petiție, care vă fi făcută publică, transmisă asociațiilor de vânătoare și înaintată autorităților publice.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate