Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Tribunalul Alba a aprobat planul de reorganizare pentru compania miliardarului Dorin Mateiu, Elit SRL

Publicat

mado, elit, dorin mateiu Tribunalul Alba a aprobat planul de reorganizare al companiei Elit SRL, în insolvenţă, al treilea mare producător şi procesator de carne din România. Societatea aparţine miliardarului Dorin Mateiu, unul dintre cei mai bogaţi români, şi a intrat în insolvenţă la solicitarea acestuia ca urmare a sechestrelor pe imobile impuse de ANAF pentru datorii de circa 12 milioane de euro la bugetul de stat.
La termenul din luna octombrie, judecătorul sindic a aprobat planul de reorganizare propus de administratorul judiciar Euro Quality Insolvency SPRL Deva şi a respins planurile similare propuse de Dorin Mateiu şi administratorul special Voicu Vuşcan. În tabelul definitiv de cranţe al societăţii Elit SRL sunt înscriţi un număr de 201 creditori, care ar avea de recuperat suma de 121 de milioane de lei (27 milioane de euro). În acelaşi timp, potrivit raportului administratorului judiciar societatea în insolvenţă are de recuperat de la debitori circa 108 milioane de lei, pentru care a angajat un număr de 443 dosare juridice, cele mai multe privind insolvenţa debitorilor. 20 de milioane de lei din această sumă trebuie recuperată de la societatea Cirrus Comexim SRL, care face parte din grupul de firme Elit şi care administrează o fermă de porci cu o capacitate de aproape 60.000 de capete.

Potrivit tabelului tefinitiv al creanţelor cei mai importanţi creditori ai companiei sunt ANAF cu 56,5 de milioane de lei, creanţă înlăturată din categoria celor de ”preferinţă” printr-o decizie a Tribunalului Alba, acţionarul majoritar Dorin Mateiu cu 35 de milioane de lei şi Alpha Bank cu 6,2 milioane de lei. Creanţele omului de afaceri şi a băncii sunt incluse în categoria celor de ”preferinţă”. Restul creditorilor au de recuperat sume pornind de la câteva mii de lei, până la circa 800.000 de lei.

Aceeaşi procedură se derulează şi în privinţa societăţii Mercado SRL, a doua mare firmă din grupul Elit pentru care miliardarul a solicitat şi obţinut insolvenţa. Şi în acest caz, judecătorul sindic a aprobat planul de reorganizare propus de adminitartorul judiciar şi le-a respins pe cele avansate de omul de afaceri şi administratorul special. În cazul Mercado SRL, în tabelul definitiv de creanţe sunt înscriţi 62 de creditori care vor plata sumei totale de 51,6 milioane de lei. ANAF ar trebui să primească 30 de milioane de lei, Dorin Mateiu – 3,3 milioane de lei şi Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale – 4,1 milioane de lei.

Dorin Mateiu a cerut insolvenţa celor două firme după ce ANAF a derulat controale finalizate cu sechestre şi măsuri asiguratorii pentru sume foarte mari care ar fi datorate de cele două societăţi la bugetul de stat. ”Starea de insolvenţă iminentă în cazul Elit SRL a fost cauzată de instituirea unor măsuri asiguratorii de către DGAMC din cadrul ANAF, prin Decizia nr 85050/13.08.2014, emisă în scopul constituirii de sechestre asiguratorii asupra bunurilor mobile şi imobile proprietatea debitoarei pentru o creanţă estimată la suma de cel puţin 53.148.428 lei”, afirmă administratorul judiciar Euro Quality Insolvency SPRL Deva.

Elit SRL a avut în 2014 afaceri totale de 314 milioane de lei, un număr mediu de 1.126 de angajaţi şi o pierdere netă de 35 milioane de lei (aproape 8 milioane de euro). Mercado SRL a înregistrat, în acelaşi an, o cifră de afaceri de 47,2 milioane de lei, un profit de aproape 47.000 de lei şi a avut 120 de angajaţi. Dorin Mateiu este prezent în topurile celor mai bogaţi români cu o avere estimată la 60 de milioane de euro. Următorul termen în procedura de insolvenţă şi reorganizare a celor două companii va avea loc la Tribunalul Alba în februarie 2016. Firmele sunt în insolvenţă din septembrie 2014.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax