Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Tribunalul Alba a dat sentinţa: 25 de ani de închisoare pentru autorul celebrei crime de la Eforie

Publicat

Tribunalul Alba a dat sentinţa  în Dosarul crimei de la Eforie. După 9 ani de la moartea Cristinei Udrea, tânăra de 24 de ani găsită strangulată într-o cameră a Vilei „Cristina” din Eforie Sud, magistraţii din Alba l-au condamnat la 25 de ani de închisoare pe soţul acesteia, Alexandru Radu, principalul suspect pentru moartea fetei.

Dosarul „Cristina” – aşa cum este cunoscut opiniei publice – a avut termen de judecată la Tribunalul Alba în 24 februarie, iar magistraţii au amânat pronunţarea pentru marţi, 1 martie. Alexandru Radu a fost condamnat la 25 de ani de închisoare şi interzicerea unor drepturi, pe o perioadă de 10 ani.

Principalul suspect al anchetatorilor a fost, încă de la început, soţul fetei. De 5 ani, procurorii încearcă să-i dovedească vinovăţia. Cristina Udrea şi Alexandru Radu s-au căsătorit în iunie 2002. Se cunoşteau din şcoala generală, dar erau împreună de nici jumătate de an. Ea – fiica viceprimarului, la vremea aceea, din Eforie; el – fiul unui fost deputat PD. „Le vedeam un viitor frumos împreună‘‘, povestea la acea vreme, pentru ziarele din Constanţa, Ion Udrea, tatăl Cristinei. Procurorii au susţinut că, înainte de a se căsători cu Cristina, Alexandru Radu s-a afişat în Eforie cu o altă fată – Alexandra, fapt care a stârnit o criză de gelozie din partea logodnicei băiatului. Nu a împiedicat-o însă să insiste să se mărite cu el. Prietena ei cea mai bună, Raluca Dobre, a declarat anchetatorilor că tânăra avea de gând să divorţeze, dacă nu se înţelegea cu soţul ei. „Chiar a doua zi după încheierea căsătoriei, victima i-a spus martorei Dobre Raluca că va divorţa‘‘, se precizează în rechizitoriul întocmit de procurori.

Ipoteza lui Alexandru Radu despre seara crimei

În noaptea de 11 spre 12 august 2002, Alexandru Radu şi doi prieteni ai săi, cazaţi la Vila „Cristina‘‘ au plecat la discotecă în staţiunea Jupiter. Când s-au întors, Alexandru a găsit-o pe soţia lui moartă, cu o pungă de plastic pe cap şi firul unui încărcător de telefon mobil înfăşurat în jurul gâtului. Uşa camerei în care locuiau cei doi era întredeschisă, dar yala nu fusese forţată. În cele patru declaraţii pe care le-a dat în faţa procurorilor, Alexandru Radu povesteşte cu lux de amănunte evenimentele care au precedat moartea soţiei sale: „(…) În jurul orei 19.30, m-am reîntors în Eforie Sud din Constanţa, unde am avut de rezolvat cu o contabilă nişte probleme în legătură cu bilanţurile societăţilor SENKO şi GLORIA TOUR (n.r. – ambele administrate de cei doi soţi). M-am dus la Cristina în cameră, unde am rămas până când am fost apelat pe telefonul mobil de un domn Nicu, care are închiriată plaja din dreptul Hotelului «Belona» şi de la care am subînchiriat o porţiune de plajă. Acesta mi-a cerut să ne vedem la locul anterior arătat, la ora 20.30. I-am spus Cristinei cine m-a căutat, că o să mă duc să discut cu el şi că o să lipsesc o oră sau două. În timpul în care m-am întâlnit cu acest domn Nicu, Cristina m-a căutat pe telefonul mobil de trei ori, rugându-mă să-i cumpăr, când mă întorc, suc de portocale roşii şi smântână cu mărar. După ce am rezolvat ce aveam de rezolvat cu domnul Nicu, m-am întors la Vila «Cristina» în jurul orei 21.30-22.00. M-am dus direct la soţia mea, i-am dat ce am cumpărat, am stat cu ea aproximativ o jumătate de oră, timp în care a trebuit să o conving unde am fost, întrucât ea nu mă credea că am plecat şi m-am aflat acolo unde spusesem. Când am venit, Cristina mi-a spus că sunt iresponsabil, că aşteptăm un copil, că trebuie să mă maturizez, că ce am discutat cu Nicu două ore. Menţionez că astfel de discuţii aveam cu soţia mea în mod frecvent, întrucât ea era foarte geloasă pe mine‘‘.

La ora 3.20, Alexandru şi prietenii lui au plecat de la discotecă spre casă. Tânărul spune că voia să-şi respecte promisiunea făcută soţiei, de a fi înapoi până la 3.30. La întoarcere, au fost opriţi din nou de un echipaj de poliţie, iar apoi au oprit la o staţie Peco din Neptun, „pentru necesităţi fiziologice‘‘. Au ajuns înapoi la Vila „Cristina‘‘ în jurul orei 3.40. „Eu cu Răzvan am hotărât să mai stăm şi i-am zis că eu urc în cameră, că am o sticlă de whisky şi să-i spun Cristinei că m-am întors. Am urcat, am văzut că uşa era întredeschisă, aşa cum stătea de obicei, deoarece ne era foarte cald, lumina stinsă, am intrat înăuntru şi m-am dus la baie să mă spăl pe mâini. Pe Cristina am văzut-o că stătea întinsă cu faţa în sus, pe saltea, am crezut că doarme. Avea perna mea, de culoare galbenă, pe faţă.

Descoperirile procurorilor

În rechizitoriul întocmit de procurorul Laurenţiu Bratosin este cuprinsă o parte a procesului-verbal de cercetare la faţa locului, redactat la 12 august 2002. Poliţiştii au găsit trupul neînsufleţit al Cristinei Radu pe salteaua pusă direct pe pardoseală, întins pe spate, cu capul spre peretele opus uşii şi cu picioarele spre uşa de acces în cameră. Corpul încărcătorului de telefon, al cărui fir era înfăşurat în jurul gâtului fetei şi înnodat, atârna lângă ea, între nod şi acesta măsurându-se o distanţă de 10 cm. Pe cap, trasă până în zona sprâncenelor, Cristina avea o pungă de plastic neagră. Faţa tinerei era plină de urme de violenţă – „leziuni în zona ochiului stâng, a pometului stâng, a buzei superioare, a bărbiei, precum şi sânge, uşor vizibil, sub nas şi în zona gurii‘‘, se precizează în rechizitoriu. Lângă cadavru au fost găsite, rupte, lănţişorul şi cerceii pe care fata le purta, anchetatorii concluzionând că între agresor şi victimă a existat cu certitudine o luptă. Pe saltea a mai fost găsită o pungă de plastic albă care avea, pe ambele feţe, urme de sânge. De pe ea a fost prelevată urma unei palme. O altă pungă, de această dată roşie, a fost găsită în coşul de gunoi din baia camerei. Şi pe ea s-au găsit atât urme de sânge, cât şi o amprentă palmară.

Dosarul „Cristina‘‘ nu s-a judecat la Constanţa. Avocaţii apărării au cerut strămutarea lui la o altă instanţă din ţară, pentru că la acea vreme tatăl Cristinei era viceprimar în Eforie şi, spun ei, s-au temut de eventuale presiuni asupra judecătorilor. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a trimis cazul la Alba Iulia, unde tribunalul l-a achitat de două ori pe Alexandru Radu. În august 2005, acesta a plecat din ţară, în Hong Kong.

Până în prezent, Alexandru Radu a fost achitat de două ori pentru crima comisă, dar ancheta penală a fost redeschisă. Sentinţa Tribunalului Alba poate fi atacată cu recurs la Curtea de Apel Alba Iulia.

Surse foto: Newspad.ro,

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax