Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Tribunalul Alba a respins acţiunea PSD în contencios administrativ prin care a contestat noua stemă a judeţului

Publicat

La Tribunalul Alba a avut loc, marţi, un nou termen în procesul în care PSD Alba solicită anularea hotărârii Consiliului Județean prin care a fost aprobată noua stemă a județului. Instanța a preluat dosarul în 15 octombrie 2013, iar în 7 ianuarie a respins acţiunea în contencios administrativ.

Reamintim că liderii PSD au reclamat faptul că pe noua stemă propusă nu erau reprezentate mai multe zone ale județului, în special Munții Apuseni cu sigiliul lui Avram Iancu. 

Vechea stemă cuprindea și reprezentarea sigiliului lui Avram Iancu, eroul național al moților din Apuseni. În noua variantă de stemă aprobată de Consiliul Județean Alba în aprilie 2013, lipsea acest sigiliu. În varianta propusă, stema avea forma unui scut tăiat prin trasarea unei linii orizontale la mijlocul său care îl împarte în două câmpuri: în primul câmp de sus, pe fond de aur, cu hermina neagră, se află o coroană de oţel. În câmpul doi, pe fond roşu, se află un legionar roman (argint), stând în picioare, privit din faţă, având capul spre dreapta şi ţinând în mâna dreaptă o suliţă, iar în cea stângă un scut negru.

În expunerea de motive a proiectului de hotărâre şi în raportul de specialitate întocmit de Direcţia amenajarea teritoriului şi urbanism a Consiliului judeţean Alba se justifica revizuirea stemei judeţului Alba, aprobată prin Hotărârea Guvernului nr. 645/1993, prin aceea că aceasta conţine culorile Drapelului Naţional, cuprinde prea multe elemente heraldice care dau caracter eclectic, chiar dacă fiecare însemn rezultă din evenimente istorice importante. S-a susținut că actuala stemă nu este conformă cu metodologia elaborată de Comisia Naţională de Heraldică, Genealogie şi Sigilografie a Academiei Română.

Potrivit acțiunii civile iniţiate de PSD Alba, stema revizuită nu simbolizează în formă concentrată tradiţiile istorice şi realităţile economice şi sociale ale judeţului Alba și lasă în afara semnelor heraldice zona Blaj-Târnave şi zona numită tradiţional „Ţara Moţilor”. ”Este astfel scos din stemă sigiliul lui Avram Iancu, un simbol nu doar al judeţului Alba ci al tuturor românilor. Ideea că însemnul lui Avram Iancu nu ar fi actual în contextul integrării României în Uniunea Europeană este falsă. Simbolul lui Avram Iancu  nu este doar naţional ci şi european având în vedere evenimentele revoluţionare care au avut loc în Europa anilor 1848 – 1849”, se susține în acțiunea PSD-ului. Procesul a fost inițiat de deputatul Ion Dîrzu, președintele PSD Alba, consilierii județeni și primarii partidului. Aceștia mai reclamă faptul că revizuirea stemei nu s-a făcut printr-o consultare publică reală a populației.

Citeşte şi Noua stemă a județului, versiunea PSD: Luptător dac, legionar roman și sigiliul lui Avram Iancu, cele mai reprezentative simboluri pentru Alba

Reamintim că în septembrie Comisia judeţeană de heraldică a hotărât,în unanimitate, modificarea modelului stemei propuse pentru judeţul Alba. Propunerea iniţială va fi retrasă, iar noua imagine va cuprinde elementele coroana regală, soldatul roman şi sigiliul lui Avram Iancu, potrivit declaraţiilor vicepreşedintelui CJ Alba, Florin Roman. Acum, perioada de consultări privind noua propunere s-a încheiat şi noua stemă va face obiectul unui alt proiect de hotărâre al CJ Alba.

Citeşte şi Comisia judeţeană de heraldică Alba: Sigiliul lui Avram Iancu ar putea fi inclus în noua stemă a judeţului

Foto: arhivă, stema veche şi varianta iniţială propusă pentru aprobare

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. cucu

    miercuri, 08.01.2014 at 12:31

    basescu e de vina ! :)))

  2. peter

    miercuri, 08.01.2014 at 14:07

    judecatorii astia in puterea lor de judecata , nu pot intelege un termen juridic simplu „CONDITII MINIMALE „, pt ei e ceva la care poti veni cu complectari contrarii , dupa ce acorda autoritatii, termen dupa termen, poate reclamantul renunta , iti respinge actiunea ; justitia= haznaua romaniei !!!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax