Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Noua stemă a județului, versiunea PSD: Luptător dac, legionar roman și sigiliul lui Avram Iancu, cele mai reprezenative simboluri pentru Alba

Publicat

După discuțiile eșuate din Consiliul Județean desfășurate în primăvară, PSD continuă lobby-ul pentru schimbarea stemei județului Alba. În viziune social-democrată, cele mai reprezentative simboluri pentru județul Alba sunt un luptător dac, un legionar roman și sigiliul lui Avram Iancu. Președintele PSD Alba, Ioan Dîrzu, alături de primarul din Abrud, Nicolae Simina, au trimis câte o adresă președintelui Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel, cu o propunere de revizuire a actualei steme.

Modificarea pe care o propune PSD la actuala stemă a județului este modul de împărțire a celor trei părți ce încadrează simbolurile, pe orizontală, și unul dintre simboluri, celelalte două și culorile de fundal rămânând identice. Mai precis, în varianta prezentă, stema conține o poartă de cetate, arcuită, de argint, cu două turnuri crenelate, având în intrare stema Moldovei, care PSD propune să o fie înlocuită cu un luptător dac.

Stema judeţului Alba, revizuită în varianta PSD, are forma unui scut cu baza curbată, tăiat în trei câmpuri, prin trasarea unei linii orizontale la mijloc și a unei linii verticale din mijlocul liniei de sus a scutului până la linia orizontală din mijloc.

În primul câmp de sus, dreapta, pe fond albastru, se află un luptător dac, stând în picioare, privit din față, având capul spre dreapta, ținând în mână un scut și stindardul dacic, iar în mâna dreaptă o sabie încovoiată, peste scut.

În câmpul doi, de sus, stânga, pe fond roșu, se află un legionar roman, stând în picioare, privit din față, având capul spre stânga, ținând în mâna dreaptă o suliță, iar în stânga un scut negru cu inscripția VRR

În câmpul trei, partea inferioară a scutului, pe fond galben, se află sigiliul lui Avram Iancu, constând dintr-un brad verde, încadrat de inscripția „Sigillu Praefecturei Aurariei Gemine”

Argumentele PSD Alba pentru revizuirea stemei:

Luptătorul dac și legionarul roman nu se află în poziții de confruntare ci de apărare comună a teritoriului Daciei Romane, după cucerirea Daciei de către Imperiul Roman; poziționarea celor doi luptători sugerează procesul de formare a poporului român și de continuitate pe aceste meleaguri, de rezistență în decursul istoriei; teritoriul județului Alba are cele mai importante vestigii dacice și romane din Românie; nicio altă stemă a județelor sau localităților României nu cuprinde însemne ale înaintașilor noștri daci; sigiliul lui Avram Iancu reprezintă un însemn al bogățiilor județului – pădurile, dar și al curajului, demnității, setei de dreptate socială și națională a locuitorilor județului Alba; plasarea în cele trei câmpuri a câte unei culori nu contravine normelor heraldice, deoarece în niciunul din acestea nu se reproduc culorile drapelului național; Guvernul României a aprobat steme ale unro județe sau localități care cuprind în câmpuri (cartiere) diferite câte o culoare reprezentând albastru, galben, roșu: ex. Stemele județelor Buzâu, Bistrița-Năsăud, Constanța, Hunedoara, Prahova, Teleorman, Vâlcea și cele ale municipiilor Alba Iulia, Aiud, ale orașelor Teiuș, Șercaia, etc.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

3 Comentarii

3 Comentarii

  1. coleg

    joi, 14.11.2013 at 15:25

    e oribila stema. Apropos, mai doarme primarul din Abrud in primarie sau la primit nevasta acasa?

  2. th

    joi, 14.11.2013 at 21:41

    ESTE CEA MAI BUNA VARIANTA DIN CATE AM VAZUT PANA ACUM……………..
    FELICIT PSD PENTRU PERSEVERENTA……………

  3. dorinteodor

    vineri, 15.11.2013 at 13:13

    expresia „….după cucerirea Daciei de către Imperiul Roman;…” este cel putin ciudata deoarece se insinueaza ca am fi urmasii infrintilor. corect ar fi sa spunem ca sintem urmasii cuceritorilor romani. deci „dupa ce Imperiul Roman a cucerit (si) Dacia…”. iar dupa mine i-as scoate pe infrinti de pe stema….tot ce avem mai scump adica limba si religia vin numai de la Imperiul Roman din care am facut parte….

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax