Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Ultimele zile pentru auto-recenzare. MODIFICĂRI la modul de completare. INS reinventează „locul nașterii” din buletinele românilor

Publicat

Institutul Național de Statistică vine cu noi clarificări privind locul nașterii și completarea secțiunii ”capul gospodăriei” în formularul de recensământ, în ultimele postări din social media.

A doua etapă a recensământului se apropie de final. Cei care nu au apucat să completeze chestionarul mai au timp până pe 15 mai. În multe judeţe cei din mediul rural au fost mai responsabili.

VEZI ȘI: GHID Recensământ 2021: cum se face autorecenzarea online. Pașii pentru înregistrare și întrebările din chestionar

La începutul acestui an aproape 22 de milioane de români figurau cu domiciliul în România, deşi peste 4, 5 milioane trăiesc şi lucrează în străinătate. Practic cei care au rămas aici sunt tot mai puțini și mai în vârstă.

Potrivit Institutului Național de Statistică, românii de peste 65 de ani sunt cu 20 la sută mai mulți decât cei care au între 0 și 14 ani.

CITEȘTE ȘI: Cum se poate lua ZI LIBERĂ pentru autorecenzare la Recensământ. Ce trebuie să facă angajații

Precizări privind completarea locului nașterii

După o lună și jumătate de la începutul recensământului populației și locuințelor, faza online, Institutul Național de Statistică vine cu noi explicații privind completarea chestionarului pentru autorecenzare, care nu doar că dau peste cap chestionarele deja completate, dar și contrazic informațiile din rubrica „locul nașterii” de pe actele de identitate ale românilor.

  • La „Locul nașterii” se va lua în considerare locul de reședință al mamei la momentul nașterii tale și nu localitatea unde se afla maternitatea, dacă acestea sunt diferite. Mai exact, dacă mama persoanei recenzate locuia în Ploiești, dar nașterea a avut loc într-o maternitate din București, atunci locul nașterii va fi considerat Ploiești.
  • Atunci când locul nașterii nu mai corespunde cu reședința actuală și se află în altă localitate din țară, este necesar să completezi și câmpul privind Localitatea componentă sau Satul, altfel nu se deschid întrebările următoare și nu se validează chestionarul.
”Completarea chestionarului de recensământ se face ușor dacă întrebările și informațiile ajutătoare din dreptul lor sunt citite cu atenție. De aceea, e util să îți aloci recensământului un timp în care te poți concentra”, spun reprezentanții INS.
În ceea ce privește secțiunea ”capul gospodăriei”, INS a publicat pe facebook un video, cu toți pașii care trebuie făcuți.

Primele rezultate privind recensământul

Rezultatele recensământului urmează să stabilească și câteva dintre aceste persoane locuiesc într-adevăr în România.

Cum cea de-a doua etapă, a autorecenzării, este pe final, autoritățile trag tare ca să atingă procentul propus de 35%.

De pe 15 mai şi până pe 17 iulie începe următoarea etapă, cea a recensământului cu cenzori.

Indicele de îmbătrânire în rândul românilor a crescut în ultimul an cu aproape 3 procente. Asta înseamnă că, la 100 de persoane tinere, avem 120 de vârstnici. Cu alte cuvinte, este tot mai greu pentru populația tânără, activă, să cotizeze pentru numărul tot mai mare de pensionari.

Vârsta medie a populației este de 42 de ani. Cei mai numeroși sunt românii cu vârste cuprinse între 50 și 54 de ani, care reprezintă aproape 9% din întreaga populație a țării.

sursa foto: facebook Institutul Național de Statistică

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. Vasili

    vineri, 29.04.2022 at 10:59

    SUNTEȚI NIȘTE ,,MIZERABILI”IIII.
    NU ȘTIȚI NICI CUM VĂ CHIAMĂ,NICI CE VREȚI INCOMPETENȚILOR (ins),DAR LA FINAL TOT CETĂȚEANUL ESTE DE VINĂ PT LIPSA CUNOȘTINȚELOR ȘI INCOMPETENȚA VOASTRĂ,scumpi și dragi INS-iști de 3 lulele.
    Vai mama voastră de habarniști

  2. a

    vineri, 29.04.2022 at 13:45

    este ilegal ce fac

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax