Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Cum se poate lua ZI LIBERĂ pentru autorecenzare la Recensământ. Ce trebuie să facă angajații

Publicat

Persoanele salariate care participă la Recensământ 2022 și se autorecenzează prin intermediul internetului au dreptul la o zi liberă, plătită.

Aceasta se acordă, indiferent dacă lucrează în sectorul public sau privat. Ziua liberă plătită se acordă în scopul încurajării utilizării cu predilecţie a acestei metode.

Recensământul ce se desfășoară în 2022 pentru datele valabile la finalul anului 20221 cuprinde etapa de autorecenzare online în perioada 14 martie – 15 mai.

Vezi GHID Recensământ 2021: cum se face autorecenzarea online. Pașii pentru înregistrare și întrebările din chestionar. Locațiile din ALBA unde recenzorii oferă asistență

Anterior, au fost preluate date din surse administrative (Evidența persoanelor, Fisc, IGPR, Casa de Pensii, Casa de Asigurări de Sănătate etc), iar ultima etapă va fi 16 mai – 17 iulie, când recenzorii colectează date, fizic, de la persoanele care nu s-au autorecenzat.

Cum se acordă ziua liberă legală

Reglementarea zilei libere pentru autorecenzare online a fost făcută prin OUG 19/2020. Recensământul ar fi trebuit să se desfășoare anul trecut, dar a fost amânat din cauza pandemiei. Regulile de principiu rămân însă aceleași.

Potrivit acestei legislații, salariații care participă la etapa de autorecenzare online au drept la zi liberă plătită, acordată de angajator. Aceasta se va lua doar după completarea formularului de autorecenzare, nu în avans.

Vezi și Zile libere de care pot beneficia suplimentar angajații. Când ai dreptul să îți iei liber. LISTA și criteriile din Codul Muncii

Ziua liberă plătită se acordă în termen de maximum 12 luni de la data realizării cu succes a autorecenzării, cel târziu în luna mai 2023.

Codul de confirmare a încheierii cu succes a autorecenzării este generat automat de soluţia informatică funcţională pe site-ul recensământului. Se generează pentru fiecare formular individual transmis cu succes către baza de recensământ.

Accesarea Certificatului de confirmare (sau de infirmare pentru cele care nu trec de validare) se poate face în baza CNP-ului, inclusiv de către angajator, în cazul în care va dori să verifice acest lucru. Pe site-ul recensământului este un buton care va trimite la dovada autorecenzării.

Potrivit Ordonanţei de Urgenţă nr. 19/2020 privind organizarea şi desfăşurarea Recensământului Populaţiei şi Locuinţelor din România în anul 2021, cu modificările și completările ulterioare, participarea la recensământ și furnizarea de informaţii corecte și complete, fie prin metoda autorecenzării, fie prin intermediul interviului faţă-în-faţă cu un recenzor, sunt obligatorii.

Potrivit aceluiași act normativ, refuzul de a furniza informaţiile solicitate sau de a primi vizita recenzorului, precum și furnizarea de informaţii incorecte constituie contravenţii și se sancţionează cu amenzi cuprinse 1.000-5.000 lei.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

5 Comentarii

5 Comentarii

 1. Radu Andrei

  luni, 14.03.2022 at 11:05

  Nu functioneaza platforma de autorecenzare. Ma si miram sa poata face ceva util si functional. Sunt niste incompetenti cu aere de destepti. Halal digitalizare – pasapoarte, autorecenzare si multe multe altele. Rusine pentru ministerul digitalizarii, institutul national de statistica si toti care chipurile contribuie la aceste actiuni.

 2. CARAȘ FLORIAN

  joi, 05.05.2022 at 21:20

  Am făcut autorecenzarea și surpriză nu pot să obțin PDF SĂ ÎL DUC LA ANGAJATOR SĂ IAU ZIUA LIBERĂ. CA ATARE MA *** PE RECENSĂMÂNTUL VOSTRU . PROST AM FOST M-AM AUTORECENZAT. MAI ALES CĂ UNELE ÎNTREBĂRI AU FOST PREA PERSONALE.

 3. Titi Rusu

  marți, 10.05.2022 at 07:06

  Eu am reusit

 4. Manea Ovidiu

  marți, 31.05.2022 at 00:24

  Trebuie să fac cerere la angajator pentru ziua liberă?

 5. Caloian Dragos

  marți, 15.11.2022 at 21:24

  angajatorul refuză să acorde ziua liberă de la recenzarea online.Cui mă pot adresa?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate


Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax