Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Un bărbat din Alba care a amenințat cu moartea și violul o familie, achitat de judecători. Motivul: Nu a deranjat destui oameni

Publicat

Judecătorii Curții de Apel Alba Iulia au achitat un bărbat din Teiuș condamnat în primă instanță pentru tulburarea liniștii publice. Motivul pentru care judecătorii au considerat că bărbatul nu a încălcat legea este următorul: în timp ce amenința cu un topor în mână o familie, nu a deranjat destui oameni, pentru ca fapta sa să fie încadrată ca tulburare a liniștii publice. 

Mai exact nu erau destule persoane în zona care să fie indignate de cele spunse de bărbatul în cauză. Deoarece familia amenințată și-a retras plângerea pentru amenințare, bărbatul a fost condamnat în primăinstanță doar pentru tulburarea liniștii publice.

Cazul a fost prima dată pe masa magistraților din Aiud, care în 22 iunie l-au condamnat la 6 luni de închisoare cu suspendare. În urma apelului dosarul a ajuns pe masa judecătorilor Curții de Apel Alba Iulia, care în data de 15 septembrie l-au achitat pe acesta.

Ce s-a întâmplat

Potrivit celor douî instanțe, ”în data de 12.01.2022, în jurul orei 21:30, pe fondul unor neînţelegeri referitoare la locul de muncă, la locuinţa persoanelor vătămate din oraşul Teiuş, s-a prezentat inculpatul  care, având o secure în mână, a încercat să sară gardul de acces şi striga ameninţător ,,ieşi afară, că te omor, îţi dau cu securea în cap că mi-ai stricat treaba cu abatorul, mi-ai adus acolo duşmanii să se angajeze şi te omor pentru asta”.

CITEȘTE ȘI: Un bărbat din Teiuș a luat un topor și s-a dus să amenințe cu moarte și cu violul o familie. Ce a urmat

În acest context, persoana vătămată a precizat că îi era foarte teamă că inculpatul îl va lovi cu securea în cap, iar soţia sa a apelat SNUAU 112. Mai departe, inculpatul , văzând că persoana vătămată  apelează serviciul unic de urgenţă, a strigat la adresa acesteia ,,***** *****, tu suni la poliţie? Lasă că te prind eu fără el, te bag în casă şi te violez”, se arată în documentul citat.

Vecinii de pe stradă s-au speriat și ei la momentul respectiv și au declarat că le-a creat o stare de temere, manifestarea bărbatului, acesta fiind cunoscut ca o persoană violentă.

”Totodată, probatoriul testimonial administrat în cauză relevă faptul că inculpatul este cunoscut în comunitate drept o persoană violentă, motiv pentru care majoritatea locuitorilor din zonă se tem de el, acesta fiind şi motivul pentru care martorii oculari nu au intervenit pentru a stopa acţiunile sale din seara zilei de 12.01.2022”, se arată în motivarea instanței.

Cum au motivat magistrații Curții de Apel Alba Iulia decizia de achitare

În linii mari, magistrații au precizat că nu erau destule persoane pe stradă la ora respectivă pentru ca fapta să fie încadrată la tulburarea liniștii publice.

”(…) din această descriere (n.r. fapta comisă de bărbat) nu rezultă niciun element de fapt în legătură cu infracțiunea de tulburare a ordinii și liniștii publice, singura mențiune care ar putea fi circumscrisă acestei infracțiuni fiind referirea primei instanțe la faptul că amenințările inculpatului au provocat un sentiment de indignare şi de temere celor care au asistat la comiterea faptelor în discuţie.

În ceea ce privește persoanele care au asistat la comiterea faptelor, Curtea constată că prima instanță face trimitere la trei martori.

Aceștia însă nu participau, la momentul comiterii faptelor de către inculpat, la vreo formă de viață în comun, în public, iar această activitate să fi fost perturbată de o manieră semnificativă de respectivele fapte ci se aflau în locuințele personale și au ieșit în stradă pentru a vedea ce se întâmplă.

Mai mult, având în vedere numărul redus de persoane care au receptat faptele comise de inculpat și care au declarat că au fost încercate de un sentiment de temere, nu se poate afirma că acest sentiment s-a propagat la nivelul unei comunități, așa încât se poate concluziona că urmarea faptelor inculpatului nu constă în tulburarea ordinii și liniștii publice ci a liniștii unor locatari”, se arată în motivarea instanței.

”Pentru considerentele expuse, Curtea constată că în cauză nu s-a dovedit, dincolo de orice îndoială rezonabilă, că faptele reținute în sarcina inculpatului, săvârșite în public, au tulburat ordinea și liniștea publică, așa încât acestea nu pot fi considerate ca fiind fapte prevăzute de legea penală, motiv pentru care va fi admis apelul inculpatului, va fi desființată sentința primei instanțe și se va dispune achitarea inculpatului pentru săvârșirea infracțiunii de tulburarea ordinii și liniștii publice  fiind menținute celelalte dispoziții ale hotărârii atacate”, se arată în motivarea instanței.

Drept urmare, magistrații l-au achitat pe bărbat în data de 15 septembrie 2022.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
PublicitateParteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax