Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Un comisar șef al IPJ Alba și un arheolog, urmăriți penal. Acuzații legate de fabricarea unui dosar de braconaj arheologic

Publicat

Un polițist din cadrul IPJ Alba este urmărit penal după ce ar fi falsificat trei documente pe care le-a folosit ca probe într-un dosar penal.

Totul a plecat de la un bărbat din Alba Iulia, acuzat de „braconaj arheologic”, care a susținut că probele administrate în dosarul său, ajunse în instanță, au fost falsificate de către organul de cercetare penală.

Acesta a fost trimis în judecată și a fost acuzat că a săpat în situri arheologice, unde a descoperit mai multe artefacte.

Bărbatul spune însă că deținea legal un detector de metale și că nu a săpat niciodată în situri arheologice ci doar în afara lor, acolo unde nu ar fi fost nici o interdicție.

Mai mult, descoperirile pe care le-a făcut au fost anunțate Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia. În plus, mai spune el, o parte dintre obiectele din dosar erau confecționate de el și nu au nici o valoare.

Polițistul urmărit penal este comisar șef și are atribuții la nivelul instituției în ceea ce privește furtul și traficul de obiecte de patrimoniu, sustrase din situri arheologice.

Alături de polițist (C.M.) mai este urmărit penal și un arheolog (P. C.).

Dosarul este instrumentat de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia.

Procurorul a dispus recent începerea urmăririi penale cu privire la infracțiunile de inducere în eroare a organelor judiciare, sustragerea sau distrugerea de probe ori înscrisuri, cercetare abuzivă, represiune nedreaptă, fals informatic, fals intelectual și mărturie mincinoasă.

Citește și: FOTO: Un bărbat din Alba acuză autoritățile că i-au fabricat un dosar de braconaj arheologic. Cum au fost instrumentate probele

Parte vătămată în dosar este un bărbat din Alba Iulia (E. D. L.) care, pe baza probelor supectate că ar fi fost falsificate, a fost trimis în judecată pentru furt de bunuri de patrimoniu.

În 12 martie 2021, Judecătoria Alba Iulia a admis plângerea acestuia împotriva ordonanței de clasare din data de 17 aprilie 2019 pronunțată de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia menţinută prin ordonanța procurorului general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia.

Judecătorul a desființat ordonanţa atacată şi a trimis cauza la procuror pentru a începe urmărirea penală în mod legal. În 11 mai 2021, procurorul la care a ajuns dosarul a dispus începerea urmăririi penale împotriva comsiarului șef și a expertului arheolog, potrivit ziare.com.

Povestea datează din noiembrie 2014, când IPJ Alba anunța reținerea a două persoane, printre care și bărbatul din Alba Iulia, pentru sustragerea a zeci de obiecte de patrimoniu (săbii, pumnale, vârfuri de lance, vârfuri de săgeţi, zăbale, fibule) din situri arheologice cum ar fi zona cetăţilor dacice de la Piatra Craivii sau Căpâlna, unde chiar şi accesul cu detectorul de metale este interzis altor persoane decât cele care desfăşoară activităţi de cercetare.

Cei doi au fost eliberați a doua zi, dar cercetările au durat până în anul 2018, când au fost trimiși în judecată.

În cazul bărbatului din Zlatna (T.G.), cauza a fost disjunsă pentru infracțiunea de nerespectare a regimului armelor și munițiilor și efectuarea de oprațiuni cu articole pirotehnice, acesta fiind achitat definitiv în iunie 2020.

Pentru persoana din Alba Iulia, dosarul penal s-a judecat în faza de cameră preliminară timp de trei ani. Aceasta a aflat despre unele probe din dosar, doar la momentul înregistrării documentelor la instanță.

Astfel a descoperit că unele documente nu corespund adevărului și a contestat autenticitatea acestora. În 17 iunie 2021, Tribunalul Alba a dispus definitiv retrimiterea cauzei la Parchetul de pe lângă Judecătoria Alba Iulia și eliminarea din dosar a probelor suspecte ca fiind falsificate.

”Constată nulitatea următoarelor înscrisuri: proces verbal de efectuare a cercetării la faţa locului din data de 02.04.2014, proces verbal de efectuare a reconstituirii din 12.11.2014, procesul verbal de efectuare a cercetării la faţa locului din data de 01.04.2014 precum şi anexele acestora.

Exclude din materialul probator înscrisurile mai sus menţionate. Dispune îndepărtarea de la dosarul cauzei de către Parchetul de pe Judecătoria Alba Iulia a acestor mijloace de probă, precum şi eliminarea referirilor la aceste mijloace de probă şi a redării conţinutului acestor mijloace de probă din rechizitoriul nr. 261/P/2014 din data de 23.08.2018.

Măsura va fi dusă la îndeplinire de către Parchetul de pe lângă Judecătoria Alba Iulia”, se menționează în minuta hotărârii completului de cameră preliminară de la Tribunalul Alba.

Anterior, între instanță și IPJ Alba a existat o corespondență pe tema documentelor menționate. Tribunalul a solicitat Poliției să comunice instanței numele și calitatea persoanei care a semnat procesele verbal de cercetare la fața locului din 1 și 2 aprilie 2014 și și procesul verbal de efectuare a reconstituirii din 12 noiembrie 2014, la rubrica tehnician criminalist.

IPJ a răspuns că în registrele de cercetare la fața locului ale Biroului de Investigare Tehnico-Științifică a Locului Faptei, existente în arhiva Serviciului Criminalistic, registre în care se consemnează toate deplasările efectuate de către tehnicienii și specialiștii criminaliști, ”nu au fost consemnate cele trei deplasări”.

Este vorba despre o cercetare la fața locului din data de 1 aprilie 2014 în situl arheologic Craiva din comuna Cricău, procesul verbal de cercetare din 2 aprilie 2014 care ar fi fost efectuat pe raza localității Bulbuc (situl arheologic Bulbuc) din comuna Ceru Băcăinți, respectiv reconstituirea din data de 12 noiembrie 2014, efectuată în situl arheologic cetatea dacică de la Piatra Craivii din comuna Cricău.

”Nu putem stabili cine a semnat aceste documente, puse de dumneavoastră în xerocopie la rubrica tehnician criminalist”, se menționează în adresa IPJ Alba din 4 mai 2021.

În esență, cele trei documente descriu ceea ce ar fi descoperit polițiștii în cele trei situri arheologice menționate, de unde ar fi fost sustrase bunurile de patrimoniu de către persoana inculpată și trimisă în judecată.

Faptul că în arhiva IPJ Alba nu există înregistrate aceste deplasări, lucru obligatoriu, ridică mari semne de întrebare în legătură cu autenticitatea acestora.

În cazul expertului arheolog, faptele se referă la un raport de constatare muzeografică din 2017 cu referiri la bunuri ridicate de la domiciliul bărbatului din Alba Iulia apreciate, în fals, ca fiind autentice și că provin din situri arheologice și la o declarație de martor, ambele cumprinzând relatări considerate neadevărate.

Situația bărbatului

În urmă cu două zile, Tribunalul Alba a dispus anularea rechizitoriului și anularea celor 3 procese verbale de cercetare și de reconstituire falsificate, pentru care polițistul este în prezent cercetat.

Soluția pe scurt:

”În baza art.347 C.pr.pen. rap. la art.425 ind.1 alin.7 pct.2 lit.a C.pr.pen admite contestaţia formulată de inculpatul EDL împotriva încheierii penale nr.1478/CC/2019 şi a încheierii penale nr.592/CC/2020 pronunţate de judecătorul de cameră preliminară din cadrul Judecătoriei Alba Iulia în dosar nr.6183/176/2018/a1 şi în consecinţă: Desfiinţează în parte încheierile atacate, şi procedând la soluţionarea cauzei: În baza art.282 alin.1, 2 şi 4 rap. la art.195 alin.4 C.pr.pen. constată nulitatea următoarelor înscrisuri: proces verbal de efectuare a cercetării la faţa locului din data de 02.04.2014, proces verbal de efectuare a reconstituirii din 12.11.2014, procesul verbal de efectuare a cercetării la faţa locului din data de 01.04.2014 precum şi anexele acestora.

Exclude din materialul probator înscrisurile mai sus menţionate.

Dispune îndepărtarea de la dosarul cauzei de către Parchetul de pe Judecătoria Alba Iulia a acestor mijloace de probă, precum şi eliminarea referirilor la aceste mijloace de probă şi a redării conţinutului acestor mijloace de probă din rechizitoriul nr. 261/P/2014 din data de 23.08.2018.

Măsura va fi dusă la îndeplinire de către Parchetul de pe lângă Judecătoria Alba Iulia”.

Sursă: ziare.com

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax