Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Un bărbat din Alba acuză autoritățile că i-au fabricat un dosar de braconaj arheologic. Cum au fost instrumentate probele


Publicat

Un bărbat din Alba Iulia, acuzat de „braconaj arheologic”, susține că probele administrate în dosarul său, ajunse în instanță, au fost falsificate de către organul de cercetare penală. Acesta a fost trimis în judecată și a fost acuzat că a săpat în situri arheologice, unde a descoperit mai multe artefacte.

Bărbatul spune însă că deținea legal un detector de metale și că nu a săpat niciodată în situri arheologice ci doar în afara lor, acolo unde nu ar fi fost nici o interdicție. Mai mult, descoperirile pe care le-a făcut au fost anunțate Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia. În plus, mai spune el, o parte dintre obiectele din dosar erau confecționate de el și nu au nici o valoare. 

D.L.E. a făcut publice mai multe documente pentru a demonstra că bunurile descoperite de acesta în anul 2014 nu au fost găsite în situri arheologice.

Totodată, bărbatul susține că unele probe pe care se bazează dosarul ajuns în fața instanței au fost falsificate. Potrivit acestuia, anchetatorii au modificat data realizării unor imagini, au falsificat procese verbale și au ținut cont de un raport de constatare muzeografică realizat de un arheolog neavizat.

 • „Având în vedere probele falsificate în mod grosolan aflate la dosarul cauzei, voi formula noi plângeri penale, voi face demersuri pentru sesizarea CEDO și alte instituții ale statului și voi da dezmințire cu privire la aceste mijloace de probă false de care s-a ținut seama la întocmirea rechizitoriului”, a transmis acesta. 

Povestea unor descoperiri arheologice

„Începând cu luna aprilie a anului 2013, sunt posesor legal al unui detector de metale, iar în luna ianuarie 2014, împreună cu alte două persoane, am participat la descoperirea unei necropole de incinerație în zona Bulbuc – Pietrele Bulbucului, iar descoperirea a fost intens mediatizată după ce piesele descoperite au fost depuse, la data de 17 ianuarie 2014, la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia (MUNAI).

În ce privește locul descoperirii, arăt că zona Bulbuc – Pietrele Bulbucului nu era sit arheologic protejat și nici nu se bănuia că aici ar putea fi descoperite artefacte arheologice, iar procedura de clasificare ca sit arheologic a zonei a început după peste un an, la data de 31 iulie 2015”, spune bărbatul.

Potrivit acestuia, după ce au efectuat verificarea provenienței și autenticității artefactelor descoperite, reprezentanții Muzeului National al Unirii din Alba Iulia au aprobat cumpărarea principalelor artefacte cu suma de 4.500 lei, fiind încheiat Contractul de Vânzare Cumpărare nr.1150/12 mai 2014.

Ulterior, în cursul lunii octombrie 2014, acesta a aflat că s-a început urmărirea penală împotriva sa, pentru fapte prezentate opiniei publice ca fiind „braconaj arheologic”. Apoi, prin rechizitoriul din 23 august 2018 emis de Parchetul de pe lânga Judecătoria Alba Iulia, D.L.E. fost trimis în judecată.

 • Bărbatul susține că începând cu luna noiembrie 2018 a intrat în posesia unor înscrisuri și fotografii (care pot servi ca mijloace de probă) „care atestă faptul că principalele mijloace de probă au fost falsificate în mod grosolan de către comisarul C. M. (din cadrul IPJ Alba – n.red).

Procese verbale de redare în formă scrisă ale convorbirilor telefonice, presupus contrafăcute

„Am fost surprins să constat cum a fost indus în eroare judecătorul care a emis mandatul de interceptare a comunicațiilor și cum poate un organ de cercetare penală să contrafacă, prin „procese-verbale de redare a convorbirilor”, sensul real și neechivoc al discuțiilor telefonice purtate de mine.

Aceste procesele verbale au fost eliminate din probațiune deoarece nu sunt certificate pentru autenticitate de către procuror, în conformitate cu prevederile art. 143 alin. 4 teza finala C. proc. pen, ele fiind declarate neconstituționale și de CCR. În cuprinsul lor nu se consemnează nici numele şi nici calitatea personei care a redactat textul conversaţiilor şi comunicarilor interceptate şi înregistrate ilegal.

Mai mult decât atât, comisarul de poliție C. M. care a transcris aceste interceptări, „intervine în text” în mod abuziv formulând insinuări de natura să schimbe sensul şi semnificaţia reală a conversaţiilor, astfel fiind inserate fraze cum ar fi spre exemplu:

 • <o poză cu prietena mea> are adăugat în paranteză <piesă găsită cu detectorul de metale în situri arheologice>
 • o banală întâlnire la un restaurant are adăugat în paranteză <este locaţia unui restaurant unde există un sit arheologic>
 • multe fraze care conţin expresia <am ieşit>, <sunt la plimbare> … au adăugate în paranteză <la detecţii pe sit arheologic>”, explică bărbatul.

Data realizării mai multor fotografii, folosite ca probă în dosar, modificată

„Pe parcursul urmăririi penale, respectiv ianuarie 2014 – august 2018, comisarul șef C. M. a falsificat proprietățile unui număr de 74 de fotografii realizate în anul 2010, în sensul că a modificat cu rea-credință data creării fișierelor, cu diverse intervale de timp din anul 2014 ca să corespundă cu perioadele săvârșirii așa-ziselor infracțiuni cercetate, respectiv ianuarie – octombrie 2014. (…)

De asemenea, urmărind același scop și consecință cu rea-credință, nu a ținut cont de raportul EnCase întocmit de agentul șef D. B. la data de 29 ianuarie 2015, specialist IT din cadrul IPJ Alba, raport în care se specifică clar că toate cele 74 de fotografii au fost efectuate în cursul anului 2010”, a explicat L.D.E., într-o sesizare trimisă Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (Dosar 684/P/2019).

Contractul de vânzare – cumpărare încheiat cu Muzeul Unirii din Alba Iulia, falsificat

Bărbatul mai susține că pe parcursul și cu ocazia urmăririi penale a constatat că în dosarul pus la dispoziția instanței o dată cu actul de sesizare se regăsește un înscris falsificat, anume Contractul de vânzare-cumpărare nr. 1150 din 12.05.2014. În documentul prezentat în fața instanței, la explicații, prețul total al bunurilor din contract a fost trecut „4.500 euro” în loc de „4.500 lei”. Suma respectivă, care reprezintă circa 21.000 de lei, apare și în rechizitoriu și în Raportul de constatare/evaluare muzeografică întocmit în 2017 de C. P..

„În înscrisul original (aflat în arhiva Muzeului Național de Istorie a României) se menționează că artefactele vândute au fost evaluate la suma de 4.500 lei, dar, cu toate acestea, fotografia a fost editată și semnată de organul de cercetare penală C.M. adăugându-se mențiunea falsă că <Prețul total este de 4500 Euro> și mențiunea falsă că <artefacte sunt provenite din situl arheologic Bulbuc – Pietrele Bulbucului>, în condițiile în care această zonă a fost clasificată ca zonă cu patrimoniu arheologic numai după un an de zile de la data când descoperirea a fost intens mediatizată ca fiind un fapt pozitiv și imprevizibil, raportat la zona necunoscută din punct de vedere arheologic unde au fost găsite întâmplător artefactele”, mai susține bărbatul acuzat de „braconaj arheologic”.

Raport de constatare muzeografică a artefactelor, întocmit de un „expert” care nu figurează în Registrul experților

În anul 2017, C. P. , arheolog specialist, a fost solicitat să efectueze un raport de constatare asupra unui număr de 135 de artefacte arheologice ridicate în urma unor percheziții domiciliare efectuate în 20 noiembmrie 2014. În urma analizei obiectelor, acesta a concluzionat că piesele analizate sunt artefacte autentice și provin din nouă situri arheologice de diverse perioade.

„În cea mai mare parte, atât pe baza declarațiilor martorilor cât și a caracteristicilor specifice, ele provin din situl arheologic de la Craiva – Piatra Craivii, monument istoric de categorie A în vreme ce alte artefacte au ca proveniență Bulbuc „Piatra Mare/Piatra Mică”, Inuri. Foarte posibil, mai ales cele de epocă romană și premodernă, să fi fost sustrase din zona actualului oraș Alba Iulia. În fine, valoarea estimată a pieselos depășește suma de 21.000 RON”, se precizează în raportul întocmit de arheologul C. P. .

Potrivit Ministerului Culturii și Identității Naționale, singurii care au calitatea să facă expertize pentru instanțele judecătorești și notari publici, la solicitarea acestora, sunt specialiștii înscriși în Registrul experților.

„Domnul C. P. nu figurează în Registrul experților, drept care, nu are calitatea de a întocmi, semna și ștampila rapoarte de expertiză în vederea clasării bunurilor culturale mobile”, au transmis reprezentanții ministerului în luna mai 2019, în urma unei solicitări.

„Prin probele noi administrate în fața instanței de judecată, subsemnatul am demonstrat faptul că autorul înscrisului intitulat „Raport de constatare muzeografică”, nu este angajat al Muzeului Național de Istorie a României (M.N.I.R.) sau al Ministerul Culturii și Identității Naționale, este doar administrator al unui SRL cu sediul în Mun. Sibiu, nu are calitatea de specialist (atestată conform legii), nu are calitatea de a cerceta, de a stabili autenticitatea, de a evalua și de a clasa „artefactele arheologice”, nu are calitatea de expert (judiciar sau extrajudiciar) și nici nu a fost acreditat în acest sens de către Comisia Naţională a Muzeelor şi Colecţiilor”, susține bărbatul acuzat de „braconaj arheologic”. 

O parte din bunurile ridicate cu ocazia perchezițiilor, „așa-zis artefacte” – confecționate artizanal de bărbat

„O mare parte dintre bunurile așa-zis sustrase de mine din situri arheologice, sunt de fapt obiecte confecționate artizanal, lipsite complet de orice valoare.

Sabia care apare în prim-planul planșelor foto este confecționată dintr-o macetă veche la care a fost adăgat un mâner transversal din tablă, săgeata cea mare este de asemenea confecționată de mine dintr-un cui la care am atașat două <aripioare> sudate, cornul de cerb prezentat în rechizitoriu ca fiind preistoric (4500 BC) este de fapt mânerul de la cuțitul meu de vânătoare, un inel de argint așa-zis sustras de la cetatea Piatra Craivii este făcut de subsemnat dintr-o foiță de argint îndoită după deget”, susține L.D.V..

„În ceea ce privește restul de artefacte, acestea au fost descoperite în afara oricărui sit arheologic și predate muzeului alba (MUNAI) în termenul legal de 72 de ore.

Multe dintre așa-zisele bunuri de patrimoniu sunt de fapt moderne, lipsite complet de valoare, însă conform raportului de constatare muzeografică exclus de instanță, toate au fost catalogate dacice și provenind din situri arheologice”, mai susține acesta.

Procesele verbale de cercetare la fața locului, falsificate și folosite ca probe în dosar

„Procesul verbal din data de 01.04.2014 cât și cel din 12.11.2014 au fost falsificate cu bună știință de către organul de cercetare penală C. M., care folosindu-se de imagini nereale, a indicat prezența a 20-30 de gropi de aprox. 60-80 cm în diametru, cu mențiunea că acestea ar fi fost săpate de către subsemnat. (…)

Locul așa-zisei cercetări este cu totul altul decât cel menționat în cuprinsul său, nicidecum în situ arheologic Piatra Craivii, ci la Piatra Sfredelașului, situată la aprox. 6 km distanță de cetatea dacică. Suspiciunile mele au început observând frunzele de stejar vizibile în fotografiile anexă care acopereau respectivele gropi, deoarece în situl arheologic de la Piatra Craivii nu există arbori de stejar, ci doar fag”, susține bărbatul. 

În argumentarea afirmațiilor, acesta a prezentat mai multe imagini făcute în zona respectivă, confirmate de către Serviciul Public Salvamont Alba și Primăria comunei Ighiu ca fiind efectuate la Piatra Sfredelașului și nicidecum în situl arheologic de la Piatra Craivii.

„Aceste două procese verbale falsificate, respectiv cel din data de 01.04.2014 cât și cel din 12.11.2014 sunt menționate expres ca probe în rechizitoriul întocmit de către procuror fără absolut nicio verificare a probelor, prin simpla preluare a acestora, ca de altfel și a tuturor propunerilor organului de urmărire penală (polițist).

Solicit Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție verificarea semnăturilor tehnicianului criminalist cât și a fotografiilor judiciare în format electronic aferente tuturor celor 3 procese – verbale de cerere/reconstituire și compararea lor cu fotografiile subsemnatului, respectiv cele care au fost confirmate de către Serviciul Public Salvamont Alba și Primăria Ighiu”, mai precizează bărbatul, în plângerea trimisă către Parchetul de pe lângă ÎCCJ.

Rechizitoriul, returnat pentru refacerea cercetărilor

Rechizitoriu întocmit de Parchetul de pe lângă Judecătoria Alba Iulia prin care E.D.L. a fost trimis în judecată a fost returnat procurorilor pentru refacerea cercetărilor. Instanţa a anulat două probe esenţiale administrate de Parchet, respectiv un raport de constatare muzeografică şi procesele verbale de redare a unor convorbiri telefonice.

Cauza a fost trimisă în judecată în 2018 şi se referă la infracţiuni de furt calificat, acces ilegal cu detectoare de metale şi utilizarea lor în zonele cu patrimoniu arheologic şi introducerea, în mod ilicit, de telefoane mobile într-un centru de arest, săvârşite de un bărbat (E. D. L., 39 ani) în mai multe situri arheologice de pe raza judeţului Alba şi în arestul IPJ Alba.

Cazul datează din noiembrie 2014. Atunci au fost efectuate 5 percheziţii domiciliare, ocazie cu care au fost identificate o sabie, mai multe vârfuri de lance, obiecte de podoabă, obiecte de harnaşament despre care s-a spus la vremea respectivă că sunt din perioada dacică şi medievală.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

1 Comentariu

1 Comment

 1. Avram Ileana

  vineri, 07.02.2020 at 23:14

  Da, minunat… felicitări pentru curajul de a dezvălui adevărul. Ţi-am găsit şi contul de fb unde ai detaliat absolut tot, succes! http://www.facebook.com/dosar.fabricat

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Tichete sociale de 2000 de lei pentru mămici cu posibilități materiale reduse. Proiectul de HG a fost pus în consultare publică

Publicat

Procedura de acordare a trusourilor pentru nou-născuți, de care vor beneficia mamele cu posibilități materiale reduse, a fost pusă în consultare publică de către Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene.

Potrivit propunerii, sprijinul financiar, constând în tichete sociale în valoare de câte 2.000 lei/nou născut, acordate electronic, va fi susținut din fonduri europene, prin Programul Operațional Ajutorarea Persoanelor Defavorizate (POAD) și va putea acoperi achiziția de alimente, scutece, îmbrăcăminte sau articole sanitare și medicale pentru mamă și copil.

Tichetele se vor acorda în primele 3 luni de la naștere, după cum urmează:

 • mamelor cărora le este stabilit, prin dispoziție scrisă a primarului, dreptul la un venit minim garantat acordat în baza Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat;
 • mamelor din familiile beneficiare de alocație pentru susținerea familiei, acordată în baza Legii nr. 277/2010 privind alocația pentru susținerea familiei mamelor minore;
 • mamelor care se află în situație de risc (exemplu: persoanele cu dizabilități);
 • mamelor aflate temporar în situații critice de viață (victime ale calamităților, violenței domestice, persoane dependente, etc.) și/sau care se află în situații deosebite de vulnerabilitate (exemplu – fără locuință;
 • mamelor care nu dețin acte de identitate și nu pot accede la drepturile civile.

Tichetele sociale/cardurile vor putea fi utilizate la comercianții parteneri înscriși în program.

Proiectul a fost inițiat ”ținând cont de faptul că în această perioadă generată de criza virusului COVID-19, una dintre cele mai afectate categorii de persoane este cea a mamelor care au născut în anul 2021, cu drept la un venit minim garantat, care fac parte din familii beneficiare de alocație pentru susținerea familiei, inclusiv mamele singure, care se află în situație de risc (exemplu: persoanele cu dizabilități), aflate temporar în situații critice de viață (victime ale calamităților, ale violenței domestice, persoane dependente etc.) și/sau care se află în situații deosebite de vulnerabilitate (nu mai au locuință etc.), orice altă categorie de mame care nu dețin acte de identitate și nu pot accede la drepturile civile, mamele minore, pentru care sunt necesare, pe de o parte, servicii sociale de sprijin, iar pe de altă parte de sprijin constând mai ales în asigurarea de produse specifice îngrijirii noului-născut, pentru a evita manifestarea riscului de sărăcie extremă în rândul populației celei mai expuse riscurilor de orice natură”, se arată în nota de fundamentare a documentului.

Prin urmare, ”este necesară revizuirea măsurii P2.2 – precaritate materială de bază (lipsa trusourilor pentru nou-născuți), asistență constând în acordarea de produse specifice îngrijirii noului-născut, așa după cum este ea azi în vigoare în cadrul Programului Operațional POAD, în sensul introducerii acordării de tichete sociale pe suport electronic pentru nou-născuți mamelor care au născut în 2021, dar nu mai târziu de trei luni de la momentul nașterii și care se află în dificultate ridicată din punct de vedere socio-economic”.

Aceste tichete sociale pe suport electronic pentru nou-născuți vor fi distribuite, în baza listelor comunicate de administrațiile publice locale, prin intermediul instituțiilor prefectului, către Beneficiar, destinatarilor finali.

Aceștia vor utiliza tichetele sociale pe suport electronic pentru nou-născuți pentru a achiziționa, de la unitățile comerciale specializate, aflate pe lista unității emitente de tichete sociale pe suport electronic pentru nou-născuți, produse specifice îngrijirii noului-născut.

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

AUGUST: Tradiții, superstiții și sărbători din ultimele zile de vară. Fenomenul astronomic care va avea loc la mijlocul lunii

Publicat

August este a opta lună a anului în calendarul Gregorian şi are 31 de zile. Ziua are 13 ore, iar noaptea are 11 ore. August începe în aceeaşi zi a săptămânii ca şi februarie în anii bisecţi.

Grecii numeau luna august Metageitnion. Denumirile şi simbolurile lunilor s-au deformat în timp, unele chiar la intervenţia bisericii.

În calendarul roman original de 10 luni, august a fost a şasea lună cu 30 de zile şi a fost numită iniţial Sextilis. În anul 8 î.Hr., Senatul Roman l-a recompensat pe Octavian Augustus denumind o lună calendaristică în onoarea sa.

Fondatorul şi primul împărat al Imperiului Roman, Octavian Augustus a ales Sextilis, care în calendarul Iulian a devenit a opta lună după adăugarea lunilor ianuarie şi februarie.

Luna august – ploaie de stele pe cer

Fenomenul astronomic care marchează, în fiecare an, luna august este cel mai celebru curent de meteori, Perseide, a cărui fază maximă poate fi observată în nopţile între 12/13 august şi 13/14 august, când cerul poate fi brăzdat de până la 100 de stele căzătoare.

Luna august: Date astrale exacte

Soarele: la începutul lunii răsare la ora 06 h 03 m şi apune la ora 20 h 41 m, iar la sfârşitul lunii răsare la ora 06 h 37 m şi apune la ora 19 h 54 m.

La data de 23 august se face trecerea în semnul zodiacal Fecioară.

Fazele Lunii: 3 august – Lună Plină (din această zi, Luna începe să descrească) 19 h 06 m; 11 august – Luna la Ultimul Pătrar 19 h 48 m, 19 august – Lună Nouă (din această zi, Luna începe să crească) 05 h 42 m; 25 august – Luna la Primul Pătrar 21 h 00 m, potrivit site-ului www.astro-urseanu.ro.

Luna august: Tradiții populare

În tradiţia noastră populară, luna august se numeşte Măselar, Gustar, Secerar.

Potrivit tradiţiei populare, la începutul lunii august începe perioada împerecherii urşilor, turmele de oi coboară de la munte, se sfinţesc grânele, seminţele, plantele de leac, se retează stupii şi se pregătesc de iarnă, se mănâncă turte calde şi se bea vin îndulcit cu miere.

Luna August: Calendar creștin ortodox

Calendarul creştin al lunii august este dominat de postul Adormirii Maicii Domnului, între 1 şi 15 august (Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului) şi de Sărbătorile Schimbarea la Faţă a Domnului pe 6 august şi Tăierea capului Sf. Proroc Ioan Botezătorul pe 29 august (zi de post).

Luna August: Schimbarea la Față

Pe 6 august, de Probejenie, care reprezintă în Calendarul popular hotarul dintre anotimpurile vară şi toamnă, femeile adună şi usucă plante şi fructe de leac, oamenii încetează cu scăldatul în râuri, iar călătoriile trebuie amânate pentru că e pericol de rătăcire.

În această zi nu se lucrează și la biserică se duc poame din noua recoltă, se binecuvântează și se împart.

Începând cu această zi fructele, în special strugurii și prunele, sunt bune de gustat, deoarece devin pline de dulceață și savoare, existând și o zicală în acest sens, și anume: “boabă nouă în gură veche”.

În această zi nu e bine să te cerți cu nimeni și nici să fii certat de cineva, că așa vei fi tot anul, până la următoarea sărbătoare. Fetele sunt sfătuite să nu se spele sau să se pieptene în această zi, pentru că nu le mai crește părul, așa cum nu mai crește nici iarbă.

Schimbarea la faţă a Domnului poartă şi numele popular de „Obrejenie” ori „Pobrejenie”, cu semnificaţia de „probozire”, adică ocărâre sau certare a oamenilor neascultători pe parcursul anului următor.

Se spune că din 6 august, frunzele încep să se îngălbenească, apele să se răcească, păsările călătoare pornesc spre ţările calde, iar gândacii şi târâtoarele îşi caută adăpost în pământ, pregătindu-se pentru iarnă.

În această zi se interzice scăldatul. De la Probăjenii înainte, nu-i slobod să te mai scalzi în rău. O coborât cerbul de la munte, s-o pisat în apa și-o răcit apa. Atâta-i tăt.” (Memoria Ethnologica). Explicația este cu totul alta: apele fiind de acum tot mai reci, crește riscul îmbolnăvirilor.

De asemenea, este bine să evitaţi călătoriile, deoarece se spune că vă veţi rătăci.

Despre oamenii care nu-și văd umbra capului la răsăritul soarelui, în dimineața zilei, se spune că vor muri până la sfârșitul anului.

Luna August: Sfânta Maria

În dimineaţa zilei de Sfânta Maria Mare, pe 15 august, femeile credincioase merg la biserică cu fructe şi bucate alese, pe care le vor sluji şi le vor da de pomană, arată etnologul Ion Ghinoiu în volumul ”Zile şi mituri. Calendarul ţăranului român” (2000).

De asemenea, există, în această zi, superstiţia conform căreia dacă înfloresc trandafirii, toamna va fi lungă.

În Transilvania, există obiceiul ca femeile măritate să ducă la biserică, dis de dimineaţă, fructe din recolta de struguri şi de prune, dar şi miere, pentru a fi sfinţite de către preoţi şi împărţite apoi credincioşilor.

De asemenea, fetele nemăritate culeg flori din grădină, pe care le duc la biserică, aşezându-le la icoane. În modul acesta, se crede că familiile acestora vor fi protejate de boli şi de necazuri.

Tot din această zi de sărbătoare, femeile însărcinate se roagă la Maica Domnului, pentru ca aceasta să le protejeze pe toată durata sarcinii şi să le ajute să nască prunci sănătoşi.

Tradiţia nu-i uită nici pe cei care au părăsit această lume, astfel că, în dimineaţa de 15 august se tămâiază mormintele.

Luna August: Sezonul nunților. Superstiții

Din 15 august se deschide şi sezonul nunţilor, acesta ţinând până la intrarea în postul Crăciunului.

miri nunta

Perioada dintre Sfânta Marie Mare (15 august) şi Sfânta Marie Mică (8 septembrie) mai este cunoscută în popor şi sub denumirea de Între Sântămării. Această perioadă, spune tradiţia, este considerată a fi potrivită pentru semănăturile de toamnă.

În ziua de Sfântă Mărie, ciobanii îşi coboară turmele de oi de pe munte, semn că anotimpul călduros este pe sfârşite.

Pe de altă parte, cei care aveau vii mari obişnuiau ca în această zi să tocmească pandurii care să păzească viile.

De asemenea, în această zi bărbaţii îşi schimbau pălăria cu căciula iar cei care erau observaţi că purtau în continuare căciulă erau ironizaţi. Totodată în această zi de sărbătoare era interzis dormitul pe prispă sau scăldatul în apele râurilor spurcate de cerb.

Tot în această zi se organizau şi târgurile şi iarmaroacele de toamnă.

Totodată, la sărbătoarea Sfintei Marii se adună ultimele plante de leac, putându-se afla totodată cum va fi toamna ce se apropie şi se culeg flori care se pun la icoane şi care mai apoi sunt bune pentru vindecarea anumitor boli.

În părţile Moldovei această sărbătoare este considerată sărbătoarea „morţilor” iar cu această ocazie sunt pomeniţi toţi strămoşii plecaţi în lumea celor drepţi care au purtat numele Sfintei Fecioare.

În Maramureş, sărbătoarea religioasă are o mare însemnătate, iar tradiţiile şi obicieurile de Sfânta Marie Mare încă se păstrează. Sunt organizate procesiuni religioase spre mănăstiri, iar la slujbele speciale participă câteva zeci de mii de oameni.

Mai multe lăcaşuri de cult din ţară ocrotite de Maica Domnului îşi serbează hramul.

Luna August: Sfânta Maria. Tradiții

În multe sate româneşti nu se aprinde focul cu două zile înainte de această sărbătoare. Se spune că, în caz contrar, oamenii riscă să se îmbolnăvească, să le ia foc acareturile şi să ia boli care pocesc pentru cei ce mănâncă gătit la foc în aceste zile.

Gospodarii vor avea recoltele blestemate şi fără roade dacă vor lucra în această zi mare, iar vitele li se vor îmbolnăvi şi gospodăria se va destrăma.

Această sărbătoare se ţine mai ales pentru sănătate, pentru căsătorie, pentru naştere uşoară şi pentru vindecări.

Oamenii merg la biserică şi se roagă la Fecioara Maria: fetele de măritat pentru un „ursit” bun, femeile pentru temeiul gospodăriei, iar bărbaţii pentru recolte bogate.

De Sfânta Maria Mare, fetele nemăritate, care doresc să îşi găsească ursitul, trebuie să poarte în sân de-a lungul întregii zilei un fir de năprasnic (feriga în unele zone) şi să se roage la icoana Maicii Domnului, ţinând candela aprinsă.

Se spune că năprasnicul are puterea de a aduce dragostea fetei care îl poartă de Sfânta Maria Mare.

De Sfânta Maria Mare fetelor le este interzis să îşi taie părul şi să-l arunce la gunoi. De asemenea, este interzis scăldatul în ape curgătoare.

În alte zone, fetele care doresc să se mărite repede îşi pun busuioc proaspăt sub pernă, pentru a-şi visa jumătatea. Despre această zi se consideră că are o putere magică foarte mare, fapt pentru care, plantele de leac, culese de către tinerele necăsătorite, au forţa de a vindeca diferite boli.

Dacă unele obiceiuri se referă strict la femei şi la fete, nici bărbaţii nu sunt ocoliţi de păstrarea tradiţiei. Aceştia, în data de 15 îşi schimbă pălăria cu căciula, iar cei care mai sunt văzuţi cu pălăria după această dată sunt luaţi în râs de ceilalţi săteni. Tot acestora le este interzis să doarmă pe prispa casei, ori în târnaţ în această zi.

Se interzice scaldatul în apa râurilor spurcata de cerb şi dormitul pe prispă.

Bătrânii satelor transilvănene cred şi în zilele noastre, că, dacă în ziua de Sfântă Mărie Mare înfloresc trandafirii, toamna va fi una lungă şi călduroasă.

Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului este considerată şi sărbătoarea care desparte lunile de vară de cele de iarnă iar în această zi se sărbătoreşte şi Ziua Marinei deoarece Maica Domnului este considerată ocrotitoarea marinarilor.

Adormirea Maicii Domnului este sărbătoarea în amintirea zilei în care Fecioara Maria şi-a dat obştescul sfârşit iar informaţii despre această sărbătoare nu se găsesc în Sfintele Evanghelii, decât în tradiţia Bisericii.

Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului este prăznuită de ortodocşi şi catolici în fiecare an, pe data de 15 august. Ea este cunoscută în Apus sub numele de Înălţarea cu trupul la cer a Maicii Domnului. Este sărbătoarea în amintirea zilei în care Fecioara Maria şi-a dat obştescul sfârşit. Nu se ştie cu exactitate nici anul, nici ziua când „a adormit Sfânta Fecioară”.

Perioada dintre cele două Sântămării, numită Între Sântămării, se consideră timp optim pentru semănă­turile de toamnă.

Luna August: Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul – 29 august

În această zi ni se cere să postim, ca să nu ne asemănăm cu Irod, care, din cauza ospăţului fără măsură, a cerut ca Salomeea să-i danseze şi drept răsplată i-a oferit capul Sfântului Ioan Botezatorul. Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul este numită Crucea Mică.

În trecut, oamenii care făceau păcate grele, furau, ucideau, tâlhăreau, ca să fie iertaţi, ţineau un post foarte aspru, netrecut în calendarul ortodox, numit de la Cruce pan’ la Cruce, adică de pe 29 august până pe 14 septembrie, când se sărbătoreşte Înălţarea Sfintei Cruci.

Tradiția spune că, în ziua de 29 august, creştinii trebuie să ţină post negru sau aspru, în care sunt permişi doar struguri şi apă. Nu se bea vin roşu, deoarece în credinţă acesta reprezintă sângele Botezătorului.

Nu se manâncă fructe sau legume roşii şi nici varză pentru că pe varză ar fi fost tăiat capul profetului. De asemenea, nu se mănâncă fructe rotunde, nuci, mere, pepene, care au forma capului.

În această zi, nu se taie nimic cu cuţitul, totul se rupe cu mâna şi nu se mănâncă fructe şi legume în cruce, pepene şi usturoi. Se mai spune că din această zi începe şi frigul toamnei: aşa cum fiecare om este cuprins de friguri, de fapt, frisoane, când află felul în care a fost să moară Sfântul Ioan Botezătorul.

Deşi ziua de pomenire a Tăierii Capului Sfântului Ioan Botezătorul a fost rânduită de Biserică zi de post şi de doliu, unele lăcaşuri de rugăciune, biserici de mir sau de mănăstire îşi serbează hramul.

Credincioşii au posibilitatea să se închine la părticele din moaştele Sfântului Ioan Botezătorul aflate la Biserica „Sfântul Vasile cel Mare” – Victoria din Bucureşti şi la Mănăstirea „Sfântul Ioan Botezătorul” – Lipniţa, din judeţul Constanţa.

Luna august: alte sărbători

În luna august sărbătorim printre altele: Ziua tanchiştilor (1 august), Ziua internaţională a berii (2 august), Ziua minerului (6 august), Ziua internaţională a pisicii (8 august), Ziua internaţională a tineretului (12 august), Ziua internaţională a stângacilor (13 august), Ziua Marinei Române (15 august), Ziua mondială a fotografiei (19 august), Ziua medicinei militare (21 august), Ziua Limbii Române (31 august).

sursă: Agerpres

foto: Romulus Oprișcan autografo.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Secretara Primăriei Deva, acuzată de fapte de corupție, rămâne în arest. Decizie definitivă la Curtea de Apel Alba Iulia

Publicat

curtea de apel alba

Fosta secretară a Primăriei Deva rămâne în arest preventiv după ce contestația formulată de DNA a fost admisă de Curtea de Apel Alba Iulia.

Contestația a fost formulată la hotărârea judecătorului de cameră preliminară de la Tribunalul Hunedoara prin care inculpata obținuse înlocuirea măsurii de arest preventiv cu cea de arest la domiciliu, în dosarul în care este acuzată, alături de soțul ei, că ar fi primit și pretins bani pentru contracte pe bani publici de la un om de afaceri.

Luni, 2 august, în dosarul cunoscut opiniei publice ca „Dosarul acuzațiilor de corupție de la  Primăria Deva”, Curtea de Apel Alba Iulia a admis contestația formulată de DNA – Serviciul Teritorial Alba Iulia împotriva încheierii penale din 27 iulie 2021 pronunțată de judecătorul de cameră preliminară din cadrul Tribunalului Hunedoara în dosar nr.1035/97/2021/a2 și a dispus menținerea măsurii arestării preventive luată față de inculpata S. Laura.

Decizia Curții de Apel Alba Iulia este definitivă, au anunțat reprezentanții instanței din Alba Iulia.

Inculpata și soțul ei ar fi primit de la un om de afaceri suma de 40.000 lei și ar fi pretins de la același om de afaceri suma de 7.000 euro, pentru a-l ajuta pe acesta să obțină contracte pe bani publici cu Primăria Deva, potrivit anchetatorilor.

Decizia de arestare preventivă a fost luată joi, 1 aprilie, de magistrații Tribunalului Alba, la propunerea DNA Alba Iulia.

Soluția pe scurt a instanței, din data de 2 august 2021:

”(…) admite contestația formulată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – DNA – Serviciul Teritorial Alba Iulia împotriva încheierii penale din 27.07.2021 pronunțată de judecătorul de cameră preliminară din cadrul Tribunalului Hunedoara în dosar nr.1035/97/2021/a2.

Desființează încheierea atacată doar în ce privește dispozițiile referitoare la înlocuirea măsurii arestării preventive cu măsura arestului la domiciliu față de inculpata Sârbu Laura.

Procedând la o nouă judecată în aceste limite:

 • (…)
 • menține măsura arestării preventive luată față de inculpata S. Laura
 • menține celelalte dispoziții ale încheierii penale atacate.

(…) respinge, ca nefondată, contestaţia formulată de inculpata Sârbu Laura împotriva încheierii penale din 27.07.2021 pronunțată de judecătorul de cameră preliminară din cadrul Tribunalului Hunedoara în dosar nr.1035/97/2021/a2”.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Licitația pentru delegarea serviciului de transport public în județ, reluată. CJ Alba caută operatori pentru 40 de trasee

Publicat

Consiliul Județean Alba a reluat licitația pentru delegarea serviciului public de transport județean de persoane prin curse regulate. Administrația județeană caută operatori pentru un număr de 40 de trasee din totalul de 70, ce au fost anulate după ce la prima licitație lansată în 9 aprilie nu s-a depus nicio ofertă. 

Consiliul Județean Alba a lansat luni, 2 august, în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) o nouă licitație pentru delegarea gestiunii serviciului public de transport județean de persoane prin curse regulate, în aria teritorială de competență a UAT Județul Alba. Este vorba despre achiziția de servicii de transport pe 40 de loturi / trasee din totalul de 70.

Valoarea totală este estimată între 51.341.899,06 și 56.476.088,96 de lei, fără TVA.

Reamintim faptul că prima licitație pentru delegarea gestiunii serviciului de transport județean de persoane prin curse regulate – respectiv achiziția de servicii de transport pe 70 de loturi aferente celor 70 de trasee județene, a fost lansată în SEAP în data de 9 aprilie 2021, valoarea estimată fiind cuprinsă între 198.227.620 lei  şi 218.050.383 lei, fără TVA.

Potrivit caietului de sarcini, contractul de delegare de gestiune urmează a se încheia între Consiliul Județean Alba și operatorii de transport public câștigători ai procedurii competitive de atribuire a serviciilor de transport pe loturile aferente traseelor județene.

Stabilirea loturilor/traseelor a fost realizată pe considerente de organizare a operării serviciului public, având în vedere atât configurația rutieră cât și faptul că un sistem de transport persoane trebuie să fie eficient, integrat, durabil și sigur, astfel încât să promoveze dezvoltarea economică și teritorială si să asigure o calitate a vieții ridicată în județul Alba.

Potrivit documentului citat, atribuirea traseelor se va face prin utilizarea criteriului „cel mai bun raport calitate-preţ”, precum şi a factorilor de evaluare prevăzuţi în documentaţia de atribuire, factori care includ aspecte calitative, de mediu în legătură directă, obiectivă şi relevantă cu obiectul contractului.

Factorii de evaluare utilizaţi pentru determinarea ofertei celei mai avantajoase din punct de vedere economic şi ponderea acestora sunt:

Factori de evaluare – Pondere

1. Prețul ofertei (Pf) – 25 %

2. Vechimea medie a parcului de autobuze (Pt1) – 30 %

3. Dotarea cu instalaţie de aer condiţionat (Pt2) – 5 %

4. Clasificarea autobuzelor (Pt3) – 10 %

5. Norma de poluare a autobuzului (Pt4) – 25%

6. Utilizarea combustibililor alternativi, astfel cum sunt definiţi în Legea nr. 34/2017 privind instalarea infrastructurii pentru combustibili alternativi. (Pt5) – 5 %

Lista celor 40 de trasee județene de transport public lansate din nou la licitație: 

Traseul 1: Bistra-Câmpeni-Alba Iulia (86 km)

Traseul 2: Abrud – Roșia Montană (15 km)

Traseul 3: Câmpeni – Roșia Montană (16 km)

Traseul 4: Abrud – Bucium – Poieni (Bucium) (15 km)

Traseul 5: Abrud – Bucium – Mogoș (25 km)

Traseul 6: Abrud – Buninginea – Vulcan Cotoncu (15 km)

Traseul 8: Teiuș – Stremț – Geomal (16 km)

Traseul 10: Aiud – Livezile – Rimetea (25 km)

Traseul 11: Aiud – Ponor – Geogel (43 km)

Traseul 12: Aiud – Rădești – Pețelca (17 km)

Traseul 13: Aiud – Hopârta – Turdaș (30 km)

Traseul 14: Aiud – Beța (15 km)

Traseul 15: Aiud – Ciuguzel (15 km)

Traseul 18: Aiud – Mirăslău – Lopadea Veche (12 km)

Traseul 19: Ocna Mureș – Inoc – Ciugudu de Sus (18 km)

Traseul 20: Ocna Mureș – Unirea – Dumbrava (13 km)

Traseul 21: Ocna Mureș – Lunca Mureșului (11 km)

Traseul 22: Ocna Mureș – Noșlac – Găbud (19 km)

Traseul 23: Ocna Mureș – Fărău – Șilea (26 km)

Traseul 25: Zlatna – Almașu Mare – Cib (20 km)

Traseul 29: Alba Iulia – Vințu de Jos – Pianu de Sus (25 km)

Traseul 32: Alba Iulia – Blaj – Cetatea de Baltă (64 km)

Traseul 35: Blaj – Pănade (10 km)

Traseul 38: Blaj – Cergăul Mare (22 km)

Traseul 39: Blaj – Roșia de Secaș (23 km)

Traseul 40: Blaj – Lunca – Cenade (20 km)

Traseul 41: Alba Iulia – Abrud – Câmpeni (80 km)

Traseul 42: Câmpeni – Bistra (6 km)

Traseul 43: Câmpeni – Mușca – Baia de Arieș (35 km)

Traseul 44: Baia de Arieș – Brăzești – Poșaga de Jos (23 km)

Traseul 45: Câmpeni – Sohodol (8 km)

Traseul 46: Câmpeni – Vidra – Târsa (29 km)

Traseul 47: Câmpeni – Vadu Moților – Poiana Vadului (21 km)

Traseul 48: Câmpeni – Horea – Mătișești (33 km)

Traseul 49: Câmpeni – Albac – Arieșeni (41 km)

Traseul 50: Cugir – Vințu de Jos – Sebeș (34 km)

Traseul 51: Cugir – Pianu de Sus (40 km)

Traseul 58: Sebeș – Șugag – Tău (45 km)

Traseul 67: Sebeș – Șpring – Roșia de Secaș (40 km)

Traseul 69: Sebeș – Gârbova – Cărpiniș (29 km)

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate