Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Un funcționar APIA Alba Iulia, condamnat pentru corupție. Metoda prin care a transferat ilegal un teren, explicată de magistrați

Publicat

apia alba iulia

Un funcționar APIA Alba Iulia, Dumitru R., a fost condamnat de magistrații Tribunalului Alba la închisoare cu suspendare pentru infracțiuni de corupție.

Faptele pentru care bărbatul a fost trimis în judecată de procurorii DNA Alba Iulia, iar mai apoi condamnat, au fost detaliate de către anchetatori. 

Datele au fost comunicate de către procurorii DNA într-un comunicat de presă emis în data de 9 ianuarie 2023 și în motivarea Tribunalului Alba, din data de 15 iunie 2023. 

Recent motivarea a fost făcută publică pe portalul rejust.ro.

În linii mari, consilierul a transferat ilegal o suprafață de pământ pe cererea unui alt fermier și a încasat banii de sprijin din partea APIA.

”Astfel, în campania 2021 funcționarul, consilier superior în cadrul APIA – Centrul Local Alba Iulia, persoana care gestiona cererile de plată formulate de numita a transferat suprafața de 11,26 ha, proprietatea (n.r. persoanei vătămate), fără acordul acesteia, pe cererea altui fermier, identificat ulterior în persoana numitului, însușindu-și sumele de bani aferente acestei suprafețe de pășune, decontate de APIA drept sprijin pe suprafață pentru campania 2021.

CITEȘTE ȘI: Procurorii DNA Alba Iulia au trimis în judecată un consilier superior de la APIA. Ce acuzații îi aduc

Dat fiind faptul că numita s-a sesizat că deși a expediat prin intermediul Primăriei Întregalde documentele necesare înregistrării cererii de sprijin pentru campania 2021, nu a încasat nicio sumă pentru terenurile deținute în proprietate, l-a abordat pe inculpatul care, pentru a ascunde faptele săvârșite și pentru a evita o eventuală tragere la răspundere penală, a început demersuri pentru restituirea sumei de aproximativ 17.000 lei, decontată pentru suprafața de 11,26 ha de către APIA.

Inculpatul a încercat să justifice situaţia, comunicând numitei şi fiicei acesteia, că dintr-o eroare a sa a omis să implementeze în sistem cererea de plată şi nu mai are soluţie pentru ca, ulterior, să comunice că a transferat terenul numitei pe cererea altui fermier care are în folosință aproximativ 2 hectare și care este plecat în străinătate.

Ulterior le-a contactat pentru a le remite suma de 5.000 lei pe care i-ar fi trimis-o lui persoana pe cererea căreia au fost transferate terenurile, cu precizarea că în luna martie când va reveni persoana respectivă în țară le va restitui și diferența de bani.

A mai explicat acesta că ar fi procedat în acest fel, găsind o persoană de încredere, pentru ca numita să nu piardă banii, înţelegerea fiind ca terenul să figureze pe cererea unei alte persoane în care inculpatul avea încredere iar ulterior, persoana respectivă, identificată ca fiind suspectul să transfere banii inculpatului pentru ca acesta să-i remită persoanei îndreptăţite”, au detaliat magistrații Tribunalului Alba, în motivarea instanței.

Suma cu care APIA a fost prejudiciată a fost recuperată intregral, deoarece ce funcționarul a plătit prejudiciul.

După trimiterea în judecată de către procurorii DNA Alba Iulia, dosarul a fost judecat de magistrații tribunalului din județ, care în data de 15 iunie 2023, l-au condamnat la o pedeapsa finală de 2 ani şi 4 luni închisoare cu suspendare.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax