Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

UPDATE: Un grup de tineri din Alba Iulia vor protesta în semn de solidaritate cu eleva din Covasna, persecutată că a purtat o bentiță tricoloră la școală

Publicat

Un grup de tineri din Alba vor protesta vineri, 22 martie, la ora 16.00, în fața Instituției Prefectului în semn de solidaritate cu eleva din Covasna, persecutată și chiar amenințată cu moartea pentru că a purtat o bentiță tricoloră la școală. Până în prezent, doar în București și Alba Iulia s-au anunțat proteste se susținere a elevei, care beneficiază de un tratament ostil în școală.

UPDATE1: Jandarmii din Alba au transmis că vor asigura, ordinea şi siguranţa publică pe timpul manifestării organizate de Asociaţia „Realitate şi Adevăr”, în faţa Instituţiei Prefectului – Judeţul Alba. „Efectivele de jandarmerie vor acţiona în scopul prevenirii incidentelor şi protecţiei participanţilor, vor aplica ferm legea dacă situaţia o va impune, vor asigura o intervenţie rapidă pentru combaterea faptelor antisociale sau a altor acţiuni care pot afecta liniştea şi ordinea publică. Facem apel la cei care vor lua parte la această adunare să dea dovadă de maturitate şi responsabilitate, să adopte un comportament decent şi să evite manifestările obscene care pot aduce atingere bunelor moravuri. De asemenea, le  readucem în atenţie obligaţia legală de a părăsi locul unde se desfăşoară adunările publice, în situaţia în care  au fost somaţi de către organizatori, împuterniciţii acestora sau de către forţele de ordine”, au transmis oamenii legii.

UPDATE: Acelaşi grup intenţionează să distribuie brăţări tricolore elevilor din şcolile şi liceele din Alba Iulia, astfel încât aceştia să le poarte până vineri, când va fi organizat protestul.

„Suntem revoltați de ce s-a întâmplat acolo! Nu mi se pare normal să fii persecutat pentru că ai asupra ta tricolorul României într-o școală din România. Mai mult decât atât, să fii și amenințat cu moartea. În semn de solidaritate cu Sabina vom organiza un flash mob în Alba Iulia. Până acum, și-au anunțat prezența 110 persoane pe Facebook. De asemenea, va fi prezent și un ONG din Alba și elevi de la mai multe licee”, ne-a spus Bogdan Goangă, organizatorul evenimentului.

Protestatarii nu sunt membri ai vreunei organizații, iar manifestația va consta, în mare parte, în intonarea Imnului României, afișarea de steaguri tricolore, pancarte și flash mob.

Sabina, eleva din Covasna, susține că este persecutată la școală pentru că a purtat o bentiță tricoloră. Mai mult, eleva spune că diriginta i-a cerut să-şi dea jos bentiţa pentru că provoacă prea multe discuţii în cancelarie şi strica imaginea şcolii. Pentru gestul ei, eleva a fost nevoită să dea explicaţii în faţa directorului, iar diriginta i-a tăiat bentiţa cu o foarfecă.

Poliţiştii din Covasna vor lua măsuri de prevenire a violenţei în zona Liceului „Korosi Csoma Sandor”, în cazul elevei ameninţate după ce a purtat o bentiţă cu tricolorul românesc, de 15 Martie, potrivit Mediafax. Poliţia a deschis dosar penal cu autor necunoscut şi este căutată persoana care a postat pe o reţea de socializare o ameninţare la adresa elevei. De Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, câţiva elevi români din clasa a IX-a au mers la şcoală cu accesorii în culorile tricolorului românesc, iar una dintre eleve, care purta o bentiţă tricoloră şi a cărei fotografie a fost postată pe o reţea de socializare, susţinea că ar fi primit ameninţări.

Consiliul Național al Elevilor a transmis un comunicat în care “condamnă acțiunile de discriminare desfăşurate de  elevii și de cadrele didactice aparţinând minorităţilor naţionale  față de eleva româncă Sabina Elena din judeţul Covasna, acţiuni care contravin Constituţiei României şi drepturilor fundamentale ale omului.

Consiliul Național al Elevilor consideră că este inadmisibil ca într-un liceu din România o elevă de clasa a IX-a să fie mustrată, jignită, pusă la colț și amenințată de către colegii ei care aparțin unei minorități naționale, profesorul diriginte și chiar conducerea școlii pentru faptul că a <îndrăznit> să poarte o banderolă cu tricolorul României!

De asemenea, este jignitor  faptul că pe teritoriul României, cetăţenii români de etnie română sunt persecutaţi pentru că promovează însemnele naţionale garantate de către Constituţie şi de idealurile revoluţiei din 1989. Consiliul Naţional al Elevilor trage un semnal de alarmă către toate instituţiile statului român de a se sesiza şi de a opri şi sancţiona conform legii aceste forme de jignire a istoriei românilor pentru Unirea Naţională, a identităţii naţionale şi a statului de drept.

Consiliul Naţional al Elevilor recunoaşte minorităţile naţionale existente pe teritoriul României şi susţine dreptul acestora de a-şi păstra, dezvolta şi exprima  identitatea etnică, culturală, lingvistică şi religioasă în condiţiile legii statului roman, fără a afecta sau leza identitatea naţională a românilor, idealurile, limba şi cultura strămoşească.

<Nu vom permite ca acest caz să fie trecut cu vederea. De vreme ce conducerea școlii şi Inspectoratul Școlar Județean Covasna nu au luat atitudine în acest sens, Consiliul Național al Elevilor va începe o serie de demersuri pentru a a atrage atenția instituțiilor responsabile asupra comportamentului nejusticat şi ilegal al cadrelor didactice şi al colegilor reprezentanţi ai unei minorităţi naţionale. Vom face o sesizare, atât la Ministerul Educației Naționale, cât și la Consiliul pentru Combatere a Discriminării pentru a fi luate măsurile necesare unor asemenea abuzuri>, a declarat Iulia Miron, președintele Consiliului Național al Elevilor.”

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

12 Comentarii

12 Comentarii

  1. moa

    miercuri, 20.03.2013 at 20:52

    Dirigintei ar trebui sa i se taie un deget de la mana cu care a taiat tricolorul….directorul ar trebui sa iasa in fata romanilor si sa dea explicatie de ce a cerut el explicatie elevei pt. aceasta fapta….rusine sa le fie si ciocul mai mic

  2. Delya

    miercuri, 20.03.2013 at 21:15

    asa ceva nu este posibil …
    ar trebui sa se ia masuri serioase cu privire la minoritati, sa mergem si noi pe ideea vecinilor rusi, spunand ” Nu Romania are nevoie de minoritati ci ele au nevoie ca Romania sa-i primeasca, sa le ofere adapost, locuri de munca, hrana”
    (Problema minorităţilor în Rusia.
    Discursul lui V. Putin în Duma de Stat a Federaţiei Ruse.
    „În Rusia trăieşte poporul rus, iar poporul rus nu admite nici un afront al unei minorităţi. Acestea trebuie să respecte Rusia, pe ruşi şi legile fără să ceară favoruri speciale sub pretextul că sunt discriminate. Cine face astfel este invitat să părăsească imediat Rusia!!! Nu Rusia are nevoie de minorităţi, ci ele au nevoie ca Rusia să-i primească, să le ofere adăpost, locuri de muncă şi hrană. În Rusia trăiesc doar ruşi!”.

  3. iacob circov

    miercuri, 20.03.2013 at 22:23

    bravo sabina eu sint un romin din alba care traiesc si muncesc in strainatate de multi ani cam din 1987 in diferite tari momentan sint in londra ;dar indiferent unde am fost am respectat legile fiecarei tari unde am stat si lucrat. Ungurilor daca nu le place sa plece in ungaria nui tine nimeni la noi in tara, cred ca macar avem dreptul sa purtam insemnele nationale cum vrem noi fara sa le dam explicati ******** te sustin si vreau sa- ti trasmit ca te respect enorm avem nevoie de tineri ca tine sper sa mai aud de tine mult respect pentru tine si familia ta

  4. toma

    joi, 21.03.2013 at 06:54

    Bravo Sabina, bravo copii. Ati dovedit ca sinteti mai maturi decit muli ,,maturi,, care ne conduc. Nu uitati, sinteti la voi acasa.

  5. Bogdan Goangă

    joi, 21.03.2013 at 07:04

    Veniti vineri de la ora 16:00 in fata la prefectura. Nu uita steagul acasa! Arata ca nu permiti ca cineva sa isi bata joc de tine, in propria tara! https://www.facebook.com/events/622823831077902/

  6. Maria Macovei

    joi, 21.03.2013 at 07:26

    Ma bucur ca mai sunt si romani in Romania!

  7. MOTUL

    joi, 21.03.2013 at 09:24

    Bravo copii ! Viitorul este al vostru si trebuie sa luptati pentru el ! Bravo Sabina !!!

  8. Mogul

    joi, 21.03.2013 at 12:42

    Rusine profesorilor care au injosit simbolul national si daca ar avea minim de bun-simt si-ar da singuri demisia, inainte sa le fie desfacute contractele de munca, asa cum ar trebui sa se intample.

    Celor carora nu le este rusine de faptul ca sunt romani: purtati steagul nostru, al romanilor, peste tot! Putem sa dam dovada de solidaritate si nationalism si sa nu ne mai plecam capuli: purtati panglici tricolore, purtati bentite, afisati steagul Romaniei! Hai sa facem cu totii acest lucru!

  9. alexandru

    joi, 21.03.2013 at 16:47

    daca eram in locul ei ii taiam mana jos,,cu acazia asta poate mai inceteaza favorurile facut minoritatilor

  10. OPRUTA

    joi, 21.03.2013 at 19:34

    POATE NU STIATI: IN USA ,GERMANIA SI ALTE TARI MAI DEZVOLTATE CA NOI, O CONDITIE DE BAZA PT. OBTINEREA CETATENIEI ESTE IN PRIMUL RAND SA CUNOSTI LIMBA NATIONALA.
    RUSINE PT MULTI DIN MINORITATILE NOASTRE NU STIU VORBII LIMBA ROMANA,EI VREAU DOAR DREPTURI,PTR.CE?
    LE SUGEREZ SA INCERCE LA RUSI CE FAC LA NOI…
    ROMANIA TREZESTE-TE !!!

  11. indepedent

    vineri, 22.03.2013 at 09:44

    Corect Opruta!!!
    Ea dute in alta tara din lumea asta sa nu stii limba oficiala sa vezi ce ti fac? Eu atatea drepturi cat vreau aceste minoritati nu am auzit sa aiba nimeni. HAI ROMANIA!!!

  12. Carolina

    vineri, 22.03.2013 at 17:48

    Bravo Sabina! Te admir pentru curajul tau. Ar trebui ca noi romanii sa ne trezim o data si sa fim mai uniti. Nu se poate ca in tara ta sa fi umilit si batjocorit de alte nationalitati. La respect pe toate dar sa-si vada de locul lor in societate.Rusine tuturor politicienilor care ne-au adus in asemenea grad de umilinta incat a murit patriotismul din noi ! Desteapta-te romane ! Si vorba lui Avram Iancu: „NO GATA, NO HAI !” Acum ori nici o data ! Te sustin din toata inima !

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax