Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Un nou centru de zi pentru persoane cu dizabilități la Alba Iulia. Cât va fi investiția și servicii oferite

Publicat

Investiția pentru un nou centru de zi dedicat persoanelor cu dizabilități la Alba Iulia este estimată la peste 5 milioane lei.

Finanțarea vine din bani PNRR și centrul va fi construit pe terenul actualului cămin pentru persoane vârstnice.

În Consiliul Local urmează aprobarea documentatiei – faza studiu de fezabilitate și a indicatorilor tehnico-economici.

Finanțarea proiectului

Centrul de zi pentru persoane adulte cu dizabilități ”Orizonturi” Alba Iulia se va construi pe baza unui proiect întocmit de Direcția de Asistență Socială Alba Iulia și finanțat prin PNRR.

Valoarea totala a finanțării nerambursabile a proiectului este de 4.882.022,84 lei, din care valoarea eligibila din PNRR (fără TVA) 4.108.798 lei. Valoarea TVA aferentă cheltuielilor eligibile din PNRR este de 773.224,84 lei, conform bugetului proiectului.

La contribuția asigurată de PNRR se adaugă contribuția proprie a beneficiarului ce constă în cheltuielile neeligibile care pot apărea pe durata implementării proiectului, sume ce vor fi asigurate din bugetul local al Municipiului Alba Iulia.

Centru de zi la standard nZEB+

Proiectul vine sa dezvolte infrastructura socială pentru persoanele cu dizabilități prin construirea și dotarea unui centru de zi pentru persoane adulte cu dizabilități , la standardele nZEB+.

Scopul proiectului este creșterea calității vieții persoanelor cu dizabilități si prevenirea instituționalizării acestora. Accesul este nediscriminatoriu pentru posesorii de certificat de încadrare în grad de handicap din municipiul Alba Iulia

În acest nou centru, persoanele cu dizabilități își vor reduce gradul de dependență fată de beneficiile sociale, prin

  • integrare pe piața muncii
  • reducerea numărului de persoane cu dizabilități care necesită instituționalizare în centre rezidențiale
  • menținerea lor în mediul familial.

Studiul de fezabilitate pentru obiectivul de investiții a fost elaborate pe baza unui contract încheiat în octombrie 2023. Amplasamentul unde se va edifica construcția se află în municipiul Alba Iulia, str. Lalelelor, nr. 60 C.

Lucrări în proiect

Investiția constă în:

construirea unui centru de zi pentru persoane adulte cu dizabilități pe terenul aflat în proprietatea Municipiului Alba Iulia, domeniul public și în administrarea Direcției de Asistență Socială Alba Iulia

  • amenajarea terenului cu alei și spații verzi
  • amenajarea unei grădini terapeutice
  • amenajarea unei zone de loisir.

Necesitatea investiției rezultă din faptul că la nivelul Municipiului Alba Iulia, nu există astfel de investiții destinate persoanelor cu dizabilități.

Datele investiției

Valoarea totală a investiției:

  • 6.291.700,94 lei cu TVA inclus
  • din care construcții-montaj 3.279.972,13 lei

Investiție eșalonată pe doi ani:

  • Anul I 5.043.434 lei
  • Anul II: 249.838 lei

Servicii oferite

Vor fi oferite servicii de informare/consiliere socială/juridică, precum și consiliere psihologică, abilitare și reabilitare, deprinderi de viață independentă, dezvoltarea abilităților lucrative, pregătirea pentru muncă, angajarea în muncă și sprijin pentru menținerea locului de muncă, integrare și participare socială și civică.

Centrul de zi va avea capacitate de cel puțin 8 beneficiari pe zi, cu program minim de 40 de ore pe săptămână și poate asigura cel puțin o masă pe zi pentru beneficiarii care participă la activități ce durează cel puțin 4 ore pe zi.

Peste 3000 de persoane cu handicap înregistrate în municipiu

În Alba Iulia sunt două centre de zi pentru persoane adulte cu dizabilități: centrul ”Sfântul Meletie”, ce aparține asociației Filantropia Ortodoxă și altul, al Asociației Speromax.

Centrul ”Sfântul Meletie” oferă servicii pentru persoane cu handicap fizic, somatic, auditiv, vizual, surdocecitate, asociate.

Centrul Asociației Speromax oferă servicii pentru persoane cu handicap cu scleroză multiplă, boala Parkinson, scleroză laterală amiotrofică, hemipareză, tetrapareză, parapareză, atrofie musculară spinală.

Direcția de Asistență Socială a încheiat contracte de prestări servicii sociale cu cele două asociații (pentru 20, respectiv 30 beneficiari), dat fiind că nu există serviciu propriu.

În municipiu sunt 3003 persoane cu handicap.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
PublicitateParteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax