Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Un nou pas pentru asfaltarea DJ 107V, pe o porțiune de 11,5 km, între Sânmiclăuș și Fărău. Acord de mediu, solicitat la APM Alba

Publicat

Proiectul privind asfaltarea drumului județean DJ 107V, pe o porțiune de aproximativ 11,5 km, între satul Sânmiclăuș din comuna Șona și DJ 107D Ocna Mureș – Fărău, a ajuns la Agenția pentru Protecția Mediului, unde a fost solicitată emiterea acordului de mediu. 

Reamintim faptul că documentația tehnico-economică de avizare a lucrărilor de intervenții pentru modernizarea drumului pietruit ce face legătura între DJ 107 Blaj – Jidvei (din zona satului Sânmiclăuș) și DJ 107D Ocna Mureș – Fărău a fost aprobată în ședința Consiliului Județean Alba, valoarea investiției fiind de 19,59 milioane lei, cu TVA inclus.

Citește și Drum pietruit de 11 km în Alba, între Șona și Fărău, modernizat cu 19,6 milioane lei. Proiect la Consiliul Județean

Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Alba a anunțat depunerea solicitării de emitere a acordului de mediu pentru proiectul „Modernizare si consolidare drum judetean DJ 107 V: DJ 107 – Alecuș – DJ 107 D”, propus a fi amplasat în comune Șona și Fărău, intravilan și extravilan, titular Consiliul Judetean Alba.

Potrivit memoriului de prezentare, tronsonul de drum ce va fi modernizat începe de la km 3+150 (limita sector modernizat) și se sfârșește la km 15+000, mai exact sectorul de drum pietruit. Conform măsurătorilor topografice, lungimea sectorului studiat este de 11.537 m.

Lăţimea platformei drumului va fi de 7 metri, iar lățimea părților carosabile de 5,50 metri (cu lățimea acostamentelor de 2 x 0,750 metri).

Structura rutieră nouă va fi formată din:

  • 30 cm strat de formă din balast;
  • 20 cm strat de fundație din balast;
  • 20 cm strat de bază din piatră spartă;
  • 6 cm strat de legatură cu beton asfaltic deschis BAD 22.4;
  • 4 cm strat de uzură din beton asfaltic BA 16.

În prezent, drumul pietruit are o lățime variabilă, marginile neuniforme, cu frecvente șerpuiri, care nu urmăresc în principiu traseul ideal. Deformațiile în timp ale pietruirii s-au remediat cu completare de material pietros, în mare parte degradat şi distrus, astfel că nu se pot identifica sectoare omogene.

Cele mai frecvente degradări întâlnite sunt: gropi și denivelări, cauzate de şiroiri ale apelor de suprafaţă sau staţionării îndelungate a acestora pe partea carosabilă și de traficul desfăşurat în timp în corelare cu grosimea redusă a stratului de piatră. Factorii de mediu, adică acţiunea îngheţ-dezghetului, sau umiditatea ridicată din perioada anotimpului ploios reprezintă o alta cauză a stării de degradare actuale.

De-a lungul traseului studiat, sunt amenajate șanțuri, dar în prezent, acestea nu asigură scurgerea eficientă a apelor pluviale colectate de pe platforma drumului sau taluzului de debleu datorită unei întrețineri deficitare. Șanțurile existente sunt în mare parte neprofilate, colmatate, degradate, acoperite cu foarte multă vegetație, ceea ce favorizează stagnarea și infiltrarea apei în ștraturile de fundație a drumului.

Lucrările vor consta în:

  • defrișarea și curățarea terenului;
  • decaparea stratului vegetal pe toată grosimea acestuia;
  • realizarea lucrărilor prevazute pentru scurgerea apelor: podețe pentru scurgerea apelor, șanțuri;
  • realizarea structurii rutiere;
  • aducerea terenului din jur la starea inițială.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. Sanda

    luni, 29.05.2023 at 08:38

    Buna dimineata,
    Domnul Hategan, când vor incepe lucrarile de asfaltare la Alecus?
    Început de saptamana cu mult spor!*

  2. Sanda

    duminică, 18.06.2023 at 17:39

    DAAA, ASFALTATI LA ANUL SI LA MAI MULTI,
    LA SFANTUL ASTEAPTA!
    NUMAI MINCIUNI,
    BANII SUNT , DAR FAPTE BA.
    RUSINE CELOR CARE CONDUC SI NU FAC NIMIC PTR SATE ( EPOCA DE PIATRA ASTA E ALBA
    OMUL SFINTESTE LOCUL!!!
    CUM ARATA ALECUSUL ASA E CONDUCEREA!
    CONDUCEREA REPREZINTA SATUL ALECUS
    SPOR LA CEAIURI, TV, MINCIUNI, BIRFE

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax